Reporters Without Borders tegen amnestie

17

PARAMARIBO, 30 mrt – Reporters Without Borders, RSF, is faliekant tegen amnestie voor de Decembermoorden. Dit stelt Benoit Hervieux, RSF-vertegenwoordiger voor de Amerika’s. De moorden hebben een te grote impact gehad op de media. Maar liefst vijf journalisten vonden een ellendige dood op acht december 1982. Dat mag niet ongestraft blijven.

Het parlement zou het betreffende wetsvoorstel niet in behandeling mogen nemen. “In naam van André Kamperveen, Frank Wijngaarde, Leslie Rahman, Bram Behr en Jozef Slagveer, journalisten die met hun leven betaald hebben voor hun overtuiging en gestreden hebben voor democratie, doen we een beroep op de zes coalitieparlementariërs die het voorstel indienden, het in te trekken”, zegt Hervieux tegenover de Ware Tijd. Het indienen van het voorstel op zich is te verfoeien.

Amnestie maakt niet weg dat de moorden gepleegd zijn. President Desiré Bouterse zal als één van de verdachten, daar degelijk rekening mee moeten houden. “Deze persoon is nu een gekozen president en we brengen hem in herinnering dat toen hij werd ingezworen, wij opriepen tot gerechtigheid en waarheid omtrent de misdrijven uit het verleden. Zelfs wanneer justitiële processen worden opgeschort tijdens zijn presidentschap, blijft het onacceptabel dat deze moorden ongestraft blijven.”

17 REACTIES

 1. De “menselijke tragedie”die georganiseerde misdaad en drugshandel heeft veroorzaakt in Zuid-Amerika is meer dan alle burgeroorlogen in Midden-America!


  Maak melding

 2. Suriname in de internationale schijnwerpers….

  Frankrijk hecht groot belang aan het principe van een onafhankelijke justitie. “In ieder geval zijn wij van mening dat het belangrijk is vast te stellen waar de verantwoordelijkheden van deze zaak liggen”. Dit stelt de woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken op een vraag over het initiatiefvoorstel ter wijziging van de amnestiewet.


  Maak melding

 3. De enigen die bepalen of er amnestie komt zijn de Surinamers binnen Suriname. Maar het staat het buitenland vrij om te klagen. De Surinamers zullen geen marionetten meer accepteren. Die tijd is voorbij.


  Maak melding

 4. Vele ndpers schamen zich ndper te zijn, enkelen hebben hun vlaggen en paarse tierlantijntjes verbrand. Lokoe noh…….nanga bigi fanfare baas,misikeba,panka,meye beng taki…gado de nanga bouwta nanga lon..ma gaandeweg deng mang disie e kong nanga alla soortoe friktie ndpverzinzels datie front no lebi monie na bakka. Da fa dang, srefe kerki foe meye e tjies srd.6.000,- Da a mang e taki, met trots..mi no habi a monie nodig. Dang saide je prei heilgman foe teki didibr monie. Ma a moro friktietori sa ndp, wi partijsma wang doe na……amnestie, terwijl bouva, msikeba, baas srefi beng taki….recht voo een recht foo allen….het 8 dec proces gaat door. oe neh bribi baas moro,noch miskeba,noch meye noch panka……..we i bribi soso na Gado, sa sa verlos oenoe potiewang uit A NDPgevangenis sekte.


  Maak melding

 5. “Het is juridische onzin om te stellen dat na amnestie aan waarheidsvinding zal worden gedaan. Er vindt eerst waarheidsvinding plaats, waarna een onafhankelijke waarheidscommissie bepaalt of een schuldige in aanmerking komt voor amnestie.

  Dit zegt assembleelid Harish Monorath (Nieuw Suriname/Mega Combinatie) in gesprek met Starnieuws.

  Zeg het die duivelse leugenaars en aanbidders niet, ze zijn volkomen in de ban van di di bri, alsook de valse ndp profeten.


  Maak melding

 6. anna_Zot: “De enigen die bepalen of er amnestie komt zijn de Surinamers binnen Suriname. Maar het staat het buitenland vrij om te klagen. De Surinamers zullen geen marionetten meer accepteren. Die tijd is voorbij”

  De leugen en corruptie regeer in Suriname. Suriname staat na volgende week in de wereld bekend als de ultieme bananenrepubliek waar moordenaars het presidentschap kunnen kopen door drugsgelden en dan hun eigen amnestie regelen.

  Ik zou mij doodschamen als Surinamer maar niet Anna_Zoeloe: Die is er trots op.


  Maak melding

 7. Je hebt gewone honden en je hebt domme afgerichte eigenwijze paarse honden die leugens en bedrog hier op dit net verkopen.ééntje zegt dat het de Surinamers zijn die bepalen of er amnestie komt en dan maakt het deze paarse leugenaar niet uit wat de nationale en internationale wetten en regels zijn.
  Remi, alleen op de wereld.


  Maak melding

 8. @Henk Molenaar

  Ik ben inderdaad trots op mijn land Suriname. Niet alles is perfect maar ik ben trots op Suriname en alles wat Surinaams is. Ik ben trots op mijn Surinaamse wortels en ik zal mijn land nooit afvallen. Ik ben een nationalist. Suriname zoekt op dit moment evenwicht in haar jonge bestaan. We doen aan natievorming en we kunnen niet meer accepteren om haat te cultiveren. We willen vooruitgang en evenwicht en we willen geen speelbal meer zijn van buitenlandse krachten en hun redimusu aanhangers. Ik zal mij nooit schamen voor Suriname. Sranang über alles!!!!!!


  Maak melding

 9. Op alle internationale lijsten zijn we inmiddels weer 10-talle plaatsen gekelderd dankzij deze corrupte bende. Alleen op de lijst van meest corrupte land scoren we goed. Waarschijnlijk halen we de eerste plaats. 🙁


  Maak melding

 10. Amnesie mag komen maar dan alle daders bestraffen! dat is pas de juiste daders op zijn juiste plaats en geen excuus voor deze misdadigers!! Hoogste Mahonyboom uitzoeken voor hen om op te hangen!! dit is de perfecte plek voor hen.

  Oh!! wat ben ik bang geworden door de grote ogen van die huichelaars!!!

  Radjkoemar Rajaram jij lijkt wel de Gangaram Bholadas!!
  Wees positief in je leven knul!!


  Maak melding

 11. @ Determinist,

  je moet ze maar uitlachen.Hun wet is HUN WET EN REGEL.Geldt alleen maar in de bananen republiek Suriname.SU is lid van Amnesty International met of zonder bouterse.Heb je niet gekeken en geluisterd naar Mr. F. KRUISLAND in TO THE POINT.Dat was toch duidelijk genoeg.Mek deng sabi.

  Danitia


  Maak melding

 12. ANNA_Z onze pseudologica fantastica schrijft: Ik ben trots op mijn Surinaamse wortels en zal mijn land nooit afvallen. Ik ben nationalist.
  Welnu tijd dus om de nederlandse uitkering terug te storten, en het ned. paspoort in te ruilen voor een surinaamse, en vooral wegblijven uit ned. inclusief Caribisch ned.en nog lang en gelukkig leven in Zimbabwestan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.