Christelijke kerken Suriname: overleg en consensus

27

PARAMARIBO, 28 mrt – Alle bij de zaak rond amnestie betrokken personen en instanties moeten het pad van overleg en consensus volgen. Dit stelt het Comité Christelijke Kerken, CCK. Het is de manier om “in alle verdraagzaamheid en wederzijds respect uit deze impasse zal geraken.” De strafzaak rond de Decembermoorden moet in elk geval doorgaan.

De beleidsmakers behoren “niets te doen dat een eerlijke procesgang kan verstoren, indachtig de scheiding der machten.” Dat geldt ook het parlement dat nu een wetsvoorstel voorbereidt om amnestie mogelijk te maken. Parlementariërs doen er beter aan zich te laten leiden door morele inzichten in plaats van juridische en politieke motieven. “Aanname van dit voorstel zal ernstig inbreuk plegen op het reeds in gang gezette gerechtelijk proces.”

Niet dat de christelijke kerken onvoorwaardelijk tegen amnestie zijn. “Maar hiervan kan pas sprake zijn, nadat een rechtsproces is afgerond en de rechter vonnis heeft gewezen.” Bij onrecht kan vergeving immers pas na oprechte schuldbekentenis en belijdenis van zonden. Dus zouden morele waarden de voorkeur moeten krijgen bij de behandeling van het voorstel. Wat de burger betreft, die moet zich bezinnen op de “eigen verantwoordelijkheid voor orde, rust en vrede in de samenleving.”

Bekijk ook:


27 REACTIES

 1. Een paar citaten over de waarheid:

  Suriname heb ik lief, maar de waarheid heb ik liever.

  Verzinsels groeien altijd op een bodem van waarheid,

  Het kan nuttig zijn de waarheid met een paar leugens toe te lichten.

  Het wordt nu echt tijd om een nieuwe actiecommite op te richten:

  ‘s-Lands Antiwaarheids Federatie oftewel L.A.F.

  Deze LAFfaards moeten elke maandagochtend op het Pein van de Corruptie gaan demonstreren tegen alles wat met de Waarheid te maken heeft. Laten zij daar zwaaien met witte zakdoeken.

  De Leugen Regeert!


  Maak melding

 2. nog even over de ‘s-lands Antiwaarheids Federatie,
  ik stel voor om Venetiaan hier voorzitter van
  te maken want al leider van het Niew Front (wat is hier nieuw aan misschien bejaardenpolitiek?)had hij het lef niet om DDB aan te pakken.
  Somohardjo als secretaris, hij waait met alle winden mee en als het erop aankomt is hij niet in het land aanwezig.
  Theo Vishnudatt als penningmeester want hij vraagt altijd keurig netjes wat zijn mening moet zijn. Hij weet datt.
  Melvin Bouva als foetoeboi om alles nog te leren.


  Maak melding

 3. Het kan toch?

  De CCK overtreft hiermee al mijn verwachtingen; wat fijn! Ik dacht eerst dat ze zich achter ene dominee Meye zouden scharen maar dat hebben ze toch niet gedaan.
  De Kerk is toch ergens goed voor in Suriname, ook al zijn het er verschrikkelijk veel soorten die allemaal beweren dat er maar 1 God is. Waarom zijn er dan zoveel verschillende Kerken? GEEN AMNESTIE!


  Maak melding

 4. “Aanname van dit voorstel zal ernstig inbreuk plegen op het reeds in gang gezette gerechtelijk proces.”

  “Maar hiervan kan pas sprake zijn, nadat een rechtsproces is afgerond en de rechter vonnis heeft gewezen.”
  =====================================================
  Meerdere platforms zijn voorstaander om het rechtsproces af te ronden en vonnis door de rechter is gewezen. Vervolgens kan de amnestie volgen en niet omgekeerd. Daarna kan men kijken wie voor altijd of een aantal jaren achter het dievenijzer (sorry: tralies) moet doorbrengen. Als wegens goed gedrag in gevangenschap kan men in aanmerking komen voor strafvermindering. De van levenslang wordt bijvoor beeld 30 jaar. Dat lijkt me een goed standpunt. De nabestaanden hebben immers 30 jaar gewacht op ontknopping van het 8 december trauma.
  Dus 30 in gevangenschap en daarna vrij lijkt mij redelijk.

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 5. Het bekende intimideren van politieke tegenstander door de NDP is in volle gang: Lees en huiver:

  Voorzitter Wilgo Valies van de Bond van Leraren (BvL) zegt dat de angst in de gemeenschap aan het toenemen is. Personen en groepen durven volgens hem niet openlijk uit te komen voor hun mening. Die angst komt door de intimiderende manier waarop personen worden bejegend als zij een andere mening hebben dan voorstanders van de initiatief amnestiewet. Valies zegt dat hij en leden van de BvL de afgelopen dagen behoorlijk zijn geïntimideerd.

  Op een persconferentie dinsdag zei Valies dat in het live-radioprogramma Bakana Tori er is gezegd dat het bondsgebouw van de BvL bekogeld moet worden.

  Lekker bezig dat Paarse Tuig


  Maak melding

 6. Het CCK opent hiermee de ogen van alle Surinamers van welke religieuze gezindte dan ook:

  “Bij onrecht kan vergeving immers pas na oprechte schuldbekentenis en belijdenis van zonden”

  Diegene die onrecht heeft gepleegd is nu aan zet.
  Of is Bouterse die zich Gado pikin noemt en andere voor Judas uitmaakt dan toch geen Christen?


  Maak melding

 7. Deze stelling van Cristelijke kerken, geeft heel duidelijk aan wat de juiste weg is, om uit deze impasse te komen, en tergelijke tijd geeft het het denkniveau aan van enkele parlementsleden die niet geschoold zijn, en zeker geen normen en waarden hebben meegekregen, om uit eigen gewin er beter van te kunnen worden, en dat is dan ook de reden, dat iedereen hier maar wat doet in Suriname, en steeds meer de wetten aan hun laars lappen,neem maar het voorbeeld van het natuurpark bronsberg wat totaal vernietigd is, mensen raken steeds meer de weg kwijt, doordat ze het slechte voorbeeld krijgen van politieke figuren die het momenteel voor het zeggen hebben.


  Maak melding

 8. Deze initiatiefnemers denken een nieuw spreekwoord ingang te doen vinden, namelijk ‘de ezels achter de amnestiewet en waarheid spannen’: ze denken namelijk dat wij Surinamers ezels zijn, eerst willen ze aan daders en verdachten gezamenlijk amnestie geven en dan gaan ze naar een waarheidscommissie. Waarom denken ze dat we ezels zijn?
  1. Hoe kan je van tevoren amnestie krijgen als je niet schuldig bevonden en veroordeeld bent?
  2. Waarom zou een dader die geen straf meer kan krijgen, de waarheid willen prijsgeven? Eerst moet een dader bekennen en om vergeving vragen aan de nabestaanden, dan kan hij eventueel amnestie krijgen.

  Een voorbeeld hoe het er in de praktijk bij zo’n “achteraf” waarheidscommissie kan toegaan:
  1. Verdachte R. vertel eens de waarheid en denk eraan, alleen de waarheid hoor!
  R.: Wel, D.D.B. heeft eigenhandig alle 15 slachtoffers doodgeschoten.
  W. C.: We geloven je, we weten nu wat de waarheid is, je had al amnestie, het is goed zo. Ga in vrede eerlijke zoon van Suriname.

  2. Verdachte D.D.B, vertel jij eens de waarheid en denk eraan, alleen de waarheid hoor.
  D.D.B.: Wel, zoals ik reeds op de eerste dag gezegd heb, de slachtoffers zijn op de vlucht doodgeschoten.
  W. C.: Je liegt, de kogelgaten zitten in hun voorhoofd, maar omdat je al amnestie hebt, hebben je leugens geen consequenties. Ga in vrede grote zoon van Suriname.

  Initiatiefnemers: zie je wel nu is de waarheid bekend: “R liegt niet, D. liegt”.
  Nu we de waarheid kennen kan het Surinaamse volk nu, eindelijk na 30 jaar, in vrede verder aan de opbouw van het land werken.


  Maak melding

 9. De christelijke kerken worden nergens meer serieus genomen. Hypocrisie loopt als een rode draad door dit instituut dat zich christelijke kerk noemt. Deze lieden zijn niet meer of minder dan een verzameling pedofielen en criminelen. Het verbaast mij dat dit instituut nog steeds wordt gedoogd door het beschaafde deel van de mensheid. De vraag over het wel of niet van amnestie dient zeker niet afhankelijk te zijn van welk oordeel dan ook van deze duistere sekte. We hebben het wel gehad met deze satanische hypocrieten.


  Maak melding

 10. Het imago van ons mooie land Suriname wordt wederom door die massamoordenaar beschadigd.
  Ik vraag mij af of een deel van de Surinaamse bevolking weet wat morele waardes zijn.


  Maak melding

 11. Aldus pater de Bekker…. Zou het niet beter zijn dat hij zich bemoeit met de zedenmisdrijven en castratie gepleegd door zijn kerk? Ik vraag me al heel lang af wat deze viezerikken in Suriname hebben gedaan en daarbij richt ik me vooral tot hen die bijvoorbeeld in de jaren 60-70 de geestelijkheid in Nickerie waren! Als A.K toen misdienaar nog leefde zou hij mogelijk veel te vertellen hebben, maar hij pleegde zelfmoord op jonge leeftijd


  Maak melding

 12. Musk-iet ,
  De kerken moeten zich niet inlaten met de politiek .
  Wat CCK wel moet doen is ,de gaatjes dichten die kerkvoorgangers willens en weten hebben geboord !!!

  Zoete groet


  Maak melding

 13. Sribi-leek ,
  Jij hebt geen moraal en betreffende waarde is 0,0000 !!
  Oh daar gaat jouw deur-bel , DOM DING DOM DING DOM DING

  Zoete groet


  Maak melding

 14. Larry-koek ,
  De kerken hebben andere religieuze gezinden de ogen kunnen maken met hun befaamde boor-techniek !!
  Ben jij daar trots op ???

  Zoete groet


  Maak melding

 15. Kerker worden nergens serieus genomen volgens de doemdenken scenario van de grootste leeghoofd hier op dit net. Een massamoordenaar die veroordeeld is in het buitenland voor drugshandel wordt wel serieus genomen.
  Een narcistische crimineel die aan de samenleving verteld dat er mensen op de vlucht zijn doodgeschoten neemt ze wel serieus. Een meedogenloze en gewetenloze crimineel die ouderen , kleine kinderen en zwangere vrouwen meedogenloos vermoord neemt ze wel serieus,Die moordenaar die zijn moordenaars vrienden de hoogste onderscheiding geeft voor hun gewezen dienst neemt ze wel serieus.
  Deze gevoelloos en gewetenloze individu is duidelijk rijp om opgenomen te worden in geestelijke instelling.


  Maak melding

 16. Ach CCK hebben jullie al stelling genomen tegen het verderf wat in de kerken plaats heeft gevonden.

  Er is in Suriname nogsteeds een scheiding tussen kerk en staat, hou je afzijdig van de politiek en hou je bezig met zaken die misgaan in jullie kerken.

  Trouwens die NPS pater Choennie of hoe die ook mag heten, wordt allang niet meer serieus genomen, die man mag per direkt bonumang gaan spelen.


  Maak melding

 17. Beste kondremangs,

  Anna-Z: De christelijke kerken worden nergens meer serieus genomen. Hypocrisie loopt als een rode draad door dit instituut dat zich christelijke kerk noemt. Deze lieden zijn niet meer of minder dan een verzameling pedofielen en criminelen. Het verbaast mij dat dit instituut nog steeds wordt gedoogd door het beschaafde deel van de mensheid. De vraag over het wel of niet van amnestie dient zeker niet afhankelijk te zijn van welk oordeel dan ook van deze duistere sekte. We hebben het wel gehad met deze satanische hypocrieten.

  Beste Anna-Z:
  je slaat de spijker op de kop: JE HEBT DE CHRISTELIJKE BISSCHOP STEVE MEYE EN GODSKIND BOUTERSE BESCHREVEN!!!!
  PROFICIAT,@Anna-Z!!!
  TIME WILL TELL,Kondremangs!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 18. Sempa,
  als iemand anders tegen mij zou zeggen dat ik geen moraal hebt dan zou ik misschien wakker van liggen, maar als jij dat tegen mijn zegt kan ik alleen maar lachen.
  iedereen die kritisch is over die massamoordenaar mag zich niet bemoeien met wat er in die bananen republiek gaande is.Ik ben benieuwd als over een aantal jaren wederom een puinhoop is gemaakt wie jullie de schuld gaan geven want nu blijft Nederland heel ver op de achtergrond.


  Maak melding

 19. Sribi-leek ,
  He he , voor het eerst ben je slim bezig .
  Heb je jezelve kunnen betrappen ???
  henk de Mol zou dat als projektie bestempelen .
  Nog rest nog ” ZELFCORRECTIE ” !!!

  Oh henk de Mol ,
  Het is lente ,weet je hoe heet/warm het Noord-Zee water
  is ?
  Sribi-leek weet het niet of moet ik aan een andere KWAL gaan vragen ???

  Zoete groet


  Maak melding

 20. @NOBRUYA

  Mijn reactie staat nog steeds. Als Steve Meye onderdeel van de sekte der hypocrieten wil zijn dan moet de man het helemaal zelf weten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.