Lerarenbond Suriname tegen amnestie moorden ‘82

22

PAARMARIBO, 28 mrt – Lerarenvakbond BvL is tegen het verlenen van amnestie voor de decembermoorden. Dit zegt BvL-voorzitter Wilgo Valies. De huidige strategie van de coalitie is fout. “We zijn van oordeel dat het strafproces op respectvolle manier moet worden afgerond”, zegt Valies. De vakbond zal er alles aan doen verruiming van de amnestiewet te stuiten. De coalitie lijkt zich intussen door niets te laten tegenhouden.

De parlementaire voorbereidingscommissie gaf al een positief advies. Dit wil zeggen dat het wetsvoorstel in behandeling genomen mag worden. Dit gebeurt binnenkort. Bij aanname zal de oude amnestiewet worden gewijzigd. De periode waarvoor amnestie wordt verleend, zal dan ook misdaden dekken van voor 1985. Valies vindt het niet kunnen dat zo rigoureus wordt ingegrepen. Hij gaf dit ook te kennen tijdens de consultaties van de coalitie.

Ook vakcentrale C-47 zegt tegen amnestie te zijn, in elk geval in dit stadium. Volgens C-47-voorzitter Robby Berenstein, is het proces geen aangelegenheid van de overheid. Het zijn de nabestaanden die de verjaring hebben gestuit en zo voorkwamen dat de daders er ongestraft vanaf kwamen. Dus moet de staat zich terzijde houden. “C-47 is zelf ook nabestaande, daarom hebben we de stuiting ondersteund”, zegt Berenstein. De eerste voorzitter van de vakcentrale, Fred Derby, overleefde als enige de slachting.

Bekijk ook:


22 REACTIES

 1. Ter info:

  “Voorzitter Wilgo Valies van de Bond van Leraren (BvL) zegt dat de angst in de gemeenschap aan het toenemen is. Personen en groepen durven volgens hem niet openlijk uit te komen voor hun mening. Die angst komt door de intimiderende manier waarop personen worden bejegend die een andere mening hebben dan voorstanders van de initiatief amnestiewet.”
  http://suriname.nu/101/starnieuwssuriname.html

  Vandaar de afwezigheid van de koning van para.
  Hij hebt het maar druk.

  Je kunt niet de rest van je leven op je tenen blijven lopen.
  Kies voor vrijheid.
  Geen amnestie!


  Maak melding

 2. 25 leeraren, niet eens 1 klas met leerlingen, bepaald namens alle leerkrachten, tegen amnestie te zijn.

  Dit noemt men ware democratie!!!


  Maak melding

 3. De leerkrachten moeten een rollenspel gaan spelen over morele en wettelijke democratie..

  net als midete kunnen ze de rol van de wiskunde leeraar vene vertolken!

  veel succes


  Maak melding

 4. wel opmerkelijk dat hij de enige overlevende slachtoffer was die Derby, ik dacht dat bvl geen politieke organisatie was maar dus toch als die gast de opmerking maakt dat mensen van verschillende politieke stromingen deel uitmaken van bvl dan denk ik niet dat het verstandig is met een opkomst van nog geen dertig man een unanieme besluit te neemen. maar ja het is toch democratie als het je maar goed uit komst Valies. ff kijken als dit word toegestaan door de democraten


  Maak melding

 5. Ah! Valies laat steeds meer zijn ware gezicht zien. Hij probeert duidelijk de vacante plek van Hooghart in de Frontgelederen in te vullen. Ik heb vaker gewaarschuwd voor de politieke ambities van deze stroman van het Front. Nu in een verbeten poging om dat doel te bereiken laat hij zijn masker vallen. Hierbij krijgt hij van de leden van de BvL duidelijk de boodschap dat hij heeft afgedaan als voorzitter en men zijn politieke manipulaties meer dan zat is. Op zijn grote vergadering waren er nauwelijks dertig mensen aanwezig, die of te lui zijn om les te geven of een even slechte inborst hebben. Nog heeft hij het lef om aan te geven dat er toen unaniem is besloten om……circa 30 man nemen een unaniem besluit voor honderden leden……en hij heeft het lef dat te verheffen tot een unaniem besluit van de bond??? Hoe desperaat kan een man wezen? Hij doet er alles aan om zijn broodheren te dienen, maar men heeft hem door, ik al jaren! Hij is een van de pionnen in een schaakspel dat vanuit Nederland wordt geregiseerd. Alleen leren deze gasten het niet, in het verleden is vaker gebleken dat Nederland je bij het grof vuil zet als ze je niet meer nodig hebben om hun vuile werk te doen. Nu Romeo Hoost nog, ik zie de geestelijke aftakeling al.


  Maak melding

 6. NU op STARNIEUWS PL van somo zal de amnestiewet laten goedkeuren. had men gedacht dat somo en de zijnen wat anders zouden doen? tegenstemmen???? rara op wie moet men nu stemmen in su. NPS, SPA is verziekt en verzwakt,DA’91 stelt niets voor, ndp is een last, PL een met alles meegaand, vhp een rovershol. dan blijft DOE over. geef die partij nu de kans om mede zeggenschap te krijgen over het beleid in su.


  Maak melding

 7. Dat Valies een ongeleid projectiel is moet ook deze regering ervaren. Ook in dit geval heeft hij gelijk en maar hopen dat de andere bonden hem steun geven.


  Maak melding

 8. De dagen van al deze moordenaars zijn geteld, ook dat van de vele rijk geworden parasieten,poepvligen en valse profeten. Het is een kwestie van tijd. Daarom willen ze koste wat kost deze wet, het geheel volk opdringen. Luister volk, uw geweten laten spreken is niet genoeg, maar schreeuw het uit, Recht voor een, recht voor allen, Wees niet bevreesd voor deze sterfelingen die de kand hebben gehda zich te bekeren van hun boze werken. Hun tijd komt snel. Leg u er niet bij stil, maar stijd in gebed tegen deze boosaardige geesten van mensen die het gemund hebben op uw vrijgeid van meningsuiting. Hun werken zijn duister gebleken en met deze wet zal de duisternis over dit land komen.


  Maak melding

 9. De dagen van al deze moordenaars zijn geteld, ook dat van de vele rijk geworden parasieten,poepvliegen en valse profeten. Het is een kwestie van tijd. Daarom willen ze koste wat kost deze wet, het geheel volk opdringen. Luister volk, uw geweten laten spreken is niet genoeg, maar schreeuw het uit, Recht voor een, recht voor allen, Wees niet bevreesd voor deze stervelingen die de kans hebben gehad zich te bekeren van hun boze werken. Hun tijd komt snel. Leg u er niet bij stil, maar stijd in gebed tegen deze boosaardige geesten van mensen die het gemund hebben op uw vrijgeid van meningsuiting en al uw bezittingen. Hun werken zijn duister gebleken en met deze wet zal de duisternis over dit land komen.


  Maak melding

 10. kOFFER IS NIET WIJS voor wie denkt hij te werken ik vraag mij af voor wie hij werkt..politiek neem jou BvL en ga de politiek in.
  Verder zit hij met een koffer vol kunu’s mik a man bigin luku fa blakaman kon tan…hij is zo dom dat hij anderen die niet eens op hem lijken constant in voordeel positie zet….maar door domme neger achterlijke mentaliteit….ding e go met de dag achteruit….einde van de rit ZWERVER.
  Hoe komt het land aan zulke domme mensen en nog erbij voorzitter……..stuur die man om zich op te sluiten in een cumacoiscie…domoor.
  Deze mensen proberen Su op een niveau te brengen waar men hem straks omkoopt met een tube tandpasta en enkel rollen toilet papier zo dom is hi.


  Maak melding

 11. Valies heeft helemaal niets te vinden. De Surinaamse bewustzijnstrein is niet meer te stoppen en Suriname zal voortaan haar eigen weg bewandelen. De tegenkrachten zullen schaakmat worden gezet.


  Maak melding

 12. Zonder berouw is er geen vergeving.
  De veroordeelde drugsbaron en hoofdverdachte van de decembermoorden van 1982 in Suriname, alsmede een fiks aantal andere moordpartijen en liquidaties in Suriname tijdens de militaire dictatuur en daarna, zou net als Charles Taylor gewoon voor een internationaal strafhof vervolgd moeten worden.
  Er is feitelijk weinig verschil tussen de misdaden die Bouters eh eeft gepleegd en wat Taylor heeft gedaan. Bouterse hoort thuis in het rijtje Taylor, Mladic en anderen die in Den Haag vastzitten (of worden gezocht).
  Bouterse heeft door een staatsgreep macht gegrepen en zijn macht in die jaren en daarna telkens weer misbruikt voor eigen doel. Daarbij schuwde hij geen enkel middel om de bevolking te intimideren of gewoon uit te moorden. De slachtpartij in Moiwana in 1986 is daar een goed voorbeeld van. Tijdens de binnenlandse oorlog zijn veel slachtoffers gevallen en hij heeft zich nooit hoeven verantwoorden voor die misdaden.
  Ook is Bouterse, net als Taylor, iemand die door criminele activiteiten – Bouterse in veroordeeld voor drugshandel – zijn gewapende zelfverrijkende missies bekostigd. Ook maakt hij, net als Taylor gebruik van slecht opgeleidde misleidde arme jonge mensen die hun manipuleert en indoctrineert en intimideert.


  Maak melding

 13. Valies heeft een besluit genomen namens de bond, maar niet namens de leerkrachten, zoveel is ons duidelijk.

  Deze idioot denkt dat hij met het Surinaams belang kan blijven spotten, door steeds naar zijn stakingsmiddel te grijpen.

  Zelfs de aangesloten leerkrachten zullen nu korte metten met jouw maken, ze zullen je als een parasiet verjagen. Die 25 leerkrachten die aanwezig waren zijn nogsteeds niet de meerderheid.

  Die Amnestiewet komt er dan zullen we zien wie de ballen heeft.

  Het belang van de leerkrachten is om te onderwijzen en niet om te staken of politiek te bedrijven.


  Maak melding

 14. Ik ben het helemaal eens met TEDJE,
  Goed gezien brada. anna hoe bewust ben jij als je de ontwikkeling van jou land laat afhangen van een veroordeelde drugs crimineel die hoofdverdachte is van grove schending van de mensen rechten in jou land.
  Hoe dom en geindoctrineerd moet je zijn om jou zo makkelijk te laten bedonderen door een massamoordenaar die tegen die ezel achtige volgelingen van hem zegt dat als hij in de gevangenis gaat Suriname niet vooruit gaat komen.


  Maak melding

 15. De lerarenbond is duidelijk in hun mening ieder zijn mening, alleen ik denk dat eea wel zal doorgaan en ik heb het al gezegd, neks ne broko baas e gwanga langa.
  Op het laatste moment zullen nog diverse organisaties etc opstaan en proberen de zaak te dwarsbomen, maar ja, jammer ik heb ook ddar geen believe in, in elk geval volgende week zullen we toch meer te weten komen
  ik denk niet dat dit een langa bere torie gaat worden

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 16. OM dit soort stront heb je heel veel schoolverlaters .
  Valies is gewoon een hoop stront , zulke ouwe vuile mannetjes moeten het veld ruimen voor ruimdenkende mensen .
  Vandaar dat het onderwijs in SU niet in de lift is , door deze achterlijke figuren worden studenten achtergehouden .
  het grofvuil moet voor ééns en voor altijd opgeruimt worden ..


  Maak melding

 17. Hoe durf je, er zijn geen ruimdenkendere het Onderwijs is verziekt door etniciteit, de creool wordt op het onderwijsfront verdrukt.
  De hindoes moeten uit Justitie en Onderwijs,dat gaat gebeuren ook.
  God weet en ziet wat er gebeurd.

  Men gaat ervan uit dat allen gelijk zijn terwijl de verachtelijke discriminerende bagage die de hindoes meedragen constant is.

  De creolen zelf die dit moeten veranderen houden zich blind daarvoor intriest is dit,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.