Amnestie niet acceptabel voor verdachte

29

PARAMARIBO, 23 mrt – “Iedereen die dat wil, mag wat mij betreft amnestie krijgen. Maar ik wil geen enkele bemoeienis hebben met wat ze doen in het parlement.” Dit zegt Edgar Ritfeld, die verdacht wordt van deelname aan de Decembermoorden. Zijn enige wens is van de verdachtenlijst afgevoerd te worden, omdat hij onschuldig zou zijn. Voortgang van het strafproces is daarom van levensbelang voor de oud-militair.

Amnestie krijgen zou geen genoegdoening betekenen. De maatschappelijke smet blijft hoe dan ook. “Ik wil niet met de vinger worden nagewezen, dat ik amnestie heb gekregen. Ik wil mijn vonnis: vrijspraak”, zegt Ritfeld tegenover de Ware Tijd. Het is waar hij al jaren op inzet. Protestbrieven en juridische procedures leverden tot nog toe niet veel op. Toch blijft de justitiële weg de enige aanvaardbare manier om recht te halen. Het is een kwestie van principe.

“Aangezien mijn vrouw, kinderen en familie weten dat ik onschuldig ben, wil ik dat bevestigd hebben in een uitspraak van de krijgsraad”, aldus Ritfeld. Een andere verdachte, oud-minister Harvey Naarendorp is juist wel blij met amnestie. Amnestie zou meer kunnen opleveren dan welke strafzaak ook. “Voor mij is de amnestiewet een opening om te komen tot waarheid. Voor mij is het een moment dat de strijd echt begint. En de strijd is om waarheid, bevrijding en verzoening.”

Bekijk ook:


29 REACTIES

 1. Hahahahahahahha wat determinist sinds het begin van deze moordenaarsregering heeft voorzegd komt uit. Alle oliedomme aanhangers kunnen alvast hun borst beginnen nat te maken voor het komend moordend dictatuur, zevenmaal erger jaren tachtig zullen deze ndpidioten het ervaren. Het is sinds de oudheid van de mens zo dat het bloed der slachtoffers roept om vergelding. En deze duivelse moordenaars zullen die vergelding niet ontgaan. Wat er komen gaat na het aannemen van deze wet is een burgeroorlog.


  Maak melding

 2. Dames en heren en de jongeren in mijn geboorte land Suriname deze uitspraken zijn dader uitspraken, Deze criminelen hebben zich in de jaren 80,90 als onze lieve heer gedragen in Suriname ze dachten dat ze eeuwig aan de macht zouden blijven.


  Maak melding

 3. Recht en waarheid maken vrij luidt een zin uit het Surinaams volkslied.

  De waarheid kan voor Edgar Ritveld de vrijheid betekenen, vanwege zijn bewezen onschuld.

  Voor Bouterse en Harvey Naarendorp kan diezelfde waarheid, juist betekenen dat hun de vrijheid ontnomen word. Simpelweg vanwege de schuld welke zal blijken op hun te rusten.

  Een ex-ondergeschikte geeft de juiste weg aan welke de ex luitenant-kolonel moet bewandelen. De gang naar het recht!


  Maak melding

 4. Door een man gaat een heel land en volk te gronde en door een man zal ze worden gered, maar dat is de moordenaars baas niet, integendeel is sinds 1982 een duistere vloek over dit land en volk uitgebroken en de duivels bezeten moordenaarsaanhangers brengen net als in tachtig land en volk in beroering om hun machtlust bot te vieren. De oliedomme aanhangers zullen ervan lusten.


  Maak melding

 5. Er is tenminste 1 verdachte die het begrijpt:
  “De maatschappelijke smet blijft hoe dan ook.”

  Nu de rest van de verdachten nog…..
  …maar ja….


  Maak melding

 6. de wijze waarop collega Melvin Bouva, een van de iniatitiefnemers van het wetsvoorstel, in de media praat over de rechters en de Rechterlijke Macht, “zeer gevaarlijk” is. De stellingen die hij aandraagt om te willen onderbouwen dat de Rechterlijke Macht niet onpartijdig is, vindt het NF-fractielid “ongepast”. De uitspraken zouden zelfs neigen naar het aansporen tot anarchie. “Wat hij (Bouva) dus zegt, komt er op neer dat alleen wij als de Wetgevende Macht goed zijn, en die Rechterlijke Macht niet. Dat is zeer gevaarlijk.”.-.


  Maak melding

 7. De aanvaardbare Principe:recht en waarheid maken vrij,is het vonnis bij een Democratische samenleving van mensen!

  Het Vonnis geeft mensen een vorm van genoegdoening!De nog aan te nemen amnestiewet brengt berouw, bezinning en geestelijkpeinzen voor:

  verdachtes,ooggetuigen,slachtoffers,nabestaanden,mensen-rechtenorganisaties en de multiculturele religiueze Democratische onafhankelijke samenleving.

  (De internationale bemoeienis van de Wereld;(vooral de regio &het Caraibische gebied) in deze INTERNE AANGELEGENHEID VAN SURINAME), geeft alleen maar aan dat Wij (Suriname)-Niet gerespecteerd worden in de vorm van onze heilige Soevereiniteit
  -Onze in 1975 verkregen en toegekende Onafhankelijkheid van Nederland niet gerespecteerd wordt!
  -De in 1954 verkregen binnenlandse zelfbestuur werd gecontinueerd door Onafhankelijkheid in 75′.
  -September 2001:De hoge raad bepaalt dat het openbaar ministerie in NEDERLAND Bouterse niet moet/kan/mag/durft/”TE” vervolgen;voor zijn politieke verantwoordelijkheid in de decembermoorden! Waarom!!!!

  Waarom denk u dat nederland niet durft te bemoeien :
  -Surinaams territoir grondgebied
  -Surinamers kunnen niet in het buiteland gaan bepalen hoe daar de lakens uitgedeeld moeten worden,en hoe ,en wanneer!Dat is voor de plaatselijke bevolking!MAAR DE NEDERLANDERS DURFEN DAT WEL:hoe durf je zei ik eens aan mijn vriend Ronald!

  Zie daar alleen het verschil al!!!!!!!

  Ik ben uitgesproken!!!!

  Suriname moet verder!!!!!!


  Maak melding

 8. Mijnheer Naarendorp, de waarheid over 8 december 1982 heeft Ruben Roozendaal vandaag onder ede uit de doeken gedaan. U hebt baat bij amnestie, omdat u met uw boelerkop bij de slachting aanwezig was. U wenst geen verantwoording voor uw daden te nemen. Dat is dezelfde lafheid die men tentoonspreidde bij het martelen en vervolgens vermoorden van vijftien fantastische en onschuldige Surinamers.


  Maak melding

 9. Mensrechtenorganisatie Amnesty International noemt het voorstel voor amnestie voor de Deecembermoorden in Suriname ‘een flagrante poging van president Bouterse’ om zijn straf te ontlopen. Volgens de organisatie waren de moorden ernstige mensenrechtenschendingen tijdens het militaire bewind van Bouterse.


  Maak melding

 10. Vele oliedomme ndpmoordenaaraanhangers zoals ingrid linger zijn waarlijk bezeten van de boze. ma kut a fout na neks, leve hun liefste onschuldige mensendoders. Wee alle oliedomme aanhangers.


  Maak melding

 11. Ik hoor net op Apintie het domme NDP stemvee dat is opgetrommeld om Bourterse te steunen. “De blanken zijn de echte moordenaars”, aldus één van de NDP-dombo’s

  Wat moet je nu met zulke mensen?


  Maak melding

 12. Ik hoor net op Apintie het domme NDP stemvee dat is opgetrommeld om Bouterse te steunen. “De blanken zijn de echte moordenaars”, aldus één van de NDP-dombo’s

  Wat moet je nu met zulke mensen?


  Maak melding

 13. “Desi Bouterse heeft Cyrill Daal en Soerindre Rambocus persoonlijk doodgeschoten. Hij was mijn boezemvriend en heeft vaker met me gesproken over de decembermoorden. Ik was zijn vertrouweling. Bouterse kan vergeleken worden met de Godfather”. Dit verklaart Ruben Rozendaal als getuige onder ede tijdens de zitting van de Krijgsraad.

  Rozendaal vertelt dat hij de wapens importeerde. “Ik had meer dan 250 wapens. Deze wapens werden door Bouterse geruild met Farc voor drugs. Ik blijf erbij dat hij een crimineel is”, houdt Rozendaal vol. Hij verklaart dat Bouterse vanaf 7 december tot 8 december ’s middags in het Fort was. “Ik heb lijken gezien om half zes in de ochtend op 8 december”, vertelt Rozendaal. “Hij heeft ons voorgelogen dat er een coup zou plaatsvinden en de mensen daarom opgehaald moesten worden. Ik heb hem toen geloofd, maar achteraf blijkt dit niet waar te zijn.”

  “Dit is geen militaire actie. Het zijn gewoon brute en laffe moorden geweest. De mensen zijn uit bed gehaald en naar Fort Zeelandia gebracht. Mensen zijn als beesten behandeld. Meneer Rambocus heeft ons gesteund bij de coup. Hij zou bevelhebber worden, dit is beloofd door Bouterse, maar het is nooit gebeurd. Hij is persoonlijk doodgeschoten door Bouterse”, herhaalt Rozendaal.

  Alle oliedomme aanhangers zijn als drugsverslaafden ze willen niet en zullen nooit luisteren en kunnen inzien hoe oledom ze zijn door te geloven in leugenaars en moordenaars.

  De toekomst ziet er zeer duister uit voor land en volk. Zeer duister vanwege de komende moordenaarscomplotten.


  Maak melding

 14. Nou, ik heb via radio Apintie het verslag van Roozendaal vernomen. Als dit waas is zou ik zeggen dat een ieder die VOOR de Amnestiewet is, zijn of haar geweten met zich gaat vechten.

  ==Ik heb liever dat de waarheid aan het licht komt, zodat er rust in het land komt. Dit omdat de nabestaanden ook rust kunnen vinden.

  ==Gebeurt dit niet, ben ik bang dat kinds– kinderen eronder zullen lijden zoals de bijbel dat voor schrijft.

  Sterkte in mijn geliefde land.


  Maak melding

 15. PARLEMENTAIRE DICTATUUR?
  Iej, dang wat krijsen de benevelde oliedomme aanhangers, is god heeft didibri gezonden om ons te laten lijden. Wat een stel goedgelovige ezels.


  Maak melding

 16. Beste Henk: Kun jij mij uitleggen hoe het mogelijk is dat de NDP een afdeling heeft in Nederland? En noemt zich nog NDP Europa ook! Allemaal mensen van Surinaamse afkomst met een Nederlands paspoort. Geen enkel stemrecht in Suriname, maar waarschijnlijk ook geen gebruik makend van hun stemrecht in Nederland. Ik vind dat de Nederlandse regering het bestaan van een afdeling van een BUITENLANDSE politieke partij moet VERBIEDEN! Als ik in het buitenland probeer een afdeling van een Nederlandse politieke partij op te richten, wordt mijn kop er meteen bij het maaiveld afgehakt.


  Maak melding

 17. Een ding staat als een paal boven water;
  De excreta komt weer dun de broek uitlopen in
  het hoofdkwartier op de BERM (die vandaag verplaats
  is naar het plein). De nationale moordenaars partij
  heeft weer een feestdag met koek en sopie (uiteraard
  op onze kosten) georganiseerd.

  Ze roepen nu met z’n allen; lang leve de MOORDENAAR,
  dat hij nog velen mag vermoorden!!!

  Jonge jonge, wat zijn wij trots op ons land!


  Maak melding

 18. Als Ritfeld in opdracht heeft gehandeld, dan krijgt hij een milde straf, omdat hij onder druk gezet is om bevel uit te voeren (Op straffe van zelf doodgeschoten te worden). Degene(n) die opdracht heeft/hebben gegeven en dit heeft/hebben uitgedokterd is/zijn de feitelijke schuldige(n).


  Maak melding

 19. Hallo lieve mensen er wordt gesproken over een initiatief wetsontwerp, misschien weet ik niet wat het woord initiatief inhoudt, maar kunnen degene die hier een heleboel ophef over maken, mij uitleggen wat het woord initiatief volgens de dikke van Dale inhoudt?


  Maak melding

 20. Zaterdag 24 maart 2012 om 12:30 uur, door Lawyer
  Als Ritfeld in opdracht heeft gehandeld, dan krijgt hij een milde straf, omdat hij onder druk gezet is om bevel uit te voeren (Op straffe van zelf doodgeschoten te worden). Degene(n) die opdracht heeft/hebben gegeven en dit heeft/hebben uitgedokterd is/zijn de feitelijke schuldige(n).

  @ lawyer
  als dit zo stelt dan moeten heel wat presidenten van de USA, premier van nederelan, duitsland, frankrijk, engeland en andere gestaft worden want hoevelen hebben ze niet laten dood schieten met hun oorlogstuig. meest recente libie.


  Maak melding

 21. Beste blaka bakra: het niveau van de NDP aanhang in Nederland is zo laag als die van die bermschreeuwers in Suriname. Ongeletterd, slaafs en haters van Nederland. Kansloos en werkloos Bijlmertrash.


  Maak melding

 22. Beste Whome,

  Mi Gado, ik dacht het al.Alleen zulke figuren tref je aan bij Ocer.Wat zijn mijn leiders toch populair.Die hebben heel mooie vrouwen als aanhang.Maar zo een figuur had ik me ook voorgesteld.Hahahahaha.Dank je wel Whome.Eigenlijk heeft debatteren met zo iemand geen zin he.Vooral als alles op papier wordt gezet door de grote bazen en zij het invoerwerk moet uitvoeren tegen een salaris als die van hun profeet.

  Gran tangi, mi swit mi ai pikien so, ma bijna mi breni.

  Danitia


  Maak melding

 23. Hopelijk keert het verstand en fatsoen eindelijk eens terug in SME en krijgen brute, martelende moordenaars de straf die zij verdienen.

  Alleen een lafaard is niet bereid de consequenties van zijn eigen daden te dragen.


  Maak melding

 24. @ Jozef en dpatr,
  Typisch de reactie van die paarse ezels van de NDP die verder kunnen denken dan hun paarse neus lang is.
  Als domheid,achterlijkheid en kortzichtigheid komt te overlijden zijn die paarse idioten de schuldigen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.