Pertjajah Luhur niet bij amnestiedebat

34

PARAMARIBO, 23 mrt – De politieke partij Pertjajah Luhur, PL, doet niet mee aan het parlementair debat over amnestie voor de Decembermoorden. Dit heeft het partijbestuur besloten. Geen van de zes parlementariërs van PL zullen de vergadering bijwonen, waarop het amnestievoorstel agendapunt is. “We kunnen en willen zo een zwaarwichtige beslissing niet nemen zonder mandaat van het volk”, meldt de partij.

Het mandaat moet kennelijk komen van een vergadering van de partijraad. De raad geldt als het hoogste interne bestuursorgaan. “Parlementariërs van PL wachten de beslissing van de partijraad af. Daarom zullen we vergadering niet bijwonen”, meldt de partij. Het besluit treft ook Ronny Tamsiran die namens PL het betreffende wetsvoorstel mee ondertekende. Volgens PL-voorzitter Paul Somohardjo berust het laatste op een misverstand.

Hij had niet begrepen dat amnestie zo snel aan de orde zou zijn. Ook A Combinatie, de andere coalitiepartner van president Desiré Bouterse’s Mega Combinatie, voelt zich overrompeld. Daar moet nog een besluit worden genomen. De parlementaire oppositie is sowieso tegen. Intussen roeren meer groeperingen zich. Nabestaanden van de slachtoffers, de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede, de stichtingen Moiwana en 8 december 1982 vragen om het negeren van het wetsvoorstel.

Dit doen zij in een open brief aan parlementsvoorzitter Jennifer Simons. Het strafproces moet door gaan. “Juist wanneer de onafhankelijke en onpartijdige rechter zijn oordeel heeft gegeven over de deugdelijkheid van de vervolging, zal de gemeenschap dit accepteren en voortgaan met inachtneming van dat oordeel haar leven te vervolgen”, schrijven de organisaties. Ook de multireligieuze koepel Iris vindt dat het strafproces niet doorkruist mag worden.

Bekijk ook:


34 REACTIES

 1. Ontwikkeling vergt snelheid..

  Ik wenste wel dat presidentiele besluiten ook snel uitgevoerd konden worden;en niet gesaboteerd!
  het(amnestiewets voorstel) is voor de ontwikkeling van het land en volk!

  Snelheid ,actualiteit en ontwikkelings creativiteit zijn gevraagd van de goed geaarde burger!


  Maak melding

 2. Noord Koreaanse toestanden vandaag in Paramaribo. Ambtenaren worden geintimideerd en verplicht om hun steun parlementsgebouw het amnestie voorstel te geven. Op straffe van disciplinaire maatregelen.

  Suriname wordt wakker en toon ballen!!!


  Maak melding

 3. Ronny Tamsiran tekent een wetsvoorstel, maar dacht niet dat dit voorstel voor wijziging van de amnestie-wet zo snel aan de orde zou zijn? Wie gelooft nu een dergelijke dommigheid?

  Somohardjo kan beter zeggen dat hij geschrokken is van de reacties uit zijn eigen achterban en dat hij daarom met dit smoesje op de proppen kwam.

  Eerst leek het erop dat het wetsvoorstel niet alleen uit de NDP koker kwam, maar schijn bedriegt. Bouterse wil zichzelf amnestie verlenen.

  Je leest deze namen en je weet het: Ricardo Panka, André Misiekaba, Anton Paal, Melvin Bouva en Rashied Doekhie.


  Maak melding

 4. De NDP idioten dachten met een amnestiewet rust in de surinaamse samenleving te kunnen brengen. Voor de zoveelste maal hebben zij zich vergist. Surinamers in zowel Suriname als Nederland zijn door dit wetsvoorstel meer dan ooit van elkaar vervreemd.


  Maak melding

 5. Pertjajah Luhur, loop naar je moer !!!! Neem de LANDS verrader SOMO ook voor altijd én eeuwig mee !!!!! Ze zijn allemaal Geld wolven !!! Wolven in schaaps kleren .

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid !)


  Maak melding

 6. Dit is een slechte nieuws. Waar is Mikasa e Sukasa d.w.z alles wat van jou is, is van mij en alles wat van mij is, is ook van jou. Het volk had op 25 mei 2010 het mandaat al gegeven om samen met de Ndp(Mega Combinatie)een regering te vormen, is dit niet al voldoende. U moet niet kijken naar de anderen die samen met de Kolonisator en de Oppositie een grote hinderlaag geplaats hadden om deze regering te sabboteren. U bent nu aan de macht om het land te besturen en als er blijkt dat hinderlagen in het verleden waren geplaats die sta in de weg is, dan is uw grootste plicht om dit op te ruimen. Dit zijn zaken van 2012-1982=30 jaren geleden die georganiseerd was door de Kolonisator en in die tijd was er helemaal geen strakke beleid van Democratie van toepassing. Waarom moet nu zoveel gehaal en getrek zijn. Er ontbreken spirituele kennis bij mensen en daarom nemen ze twijfelachtige en verkeerde beslissingen.


  Maak melding

 7. Bout en lonnie hebben de rechterlijke macht en de man in de rode jas gecoupt.Ze leren het ook nooit in Sur.Het is nog wachten wanneer lonnie ook buiten zit.Die kan ook niet naar het buitenland.En ook niet naar broko-baka.

  Cobie.


  Maak melding

 8. Toon Daadkracht stelletje lafaards. Ga ernaartoe en stem voor of tegen. Toon je ware gezicht en laat zien waar je staat. Niet aanwezig zijn is geen optie. Je wordt betaald om daar te zijn en mede beslissingen te nemen. Als ik niet op mijn werk verschijn met die redenen die PL aangeeft heet dat plichtsverzuim. Op die manier onttrekken ze zich aan elke verantwoordelijkheid.


  Maak melding

 9. DESI-MOE!

  PL niet, A-combinatie zal ook niet aanwezig zijn als ze tenminste nog iets te zeggen willen hebben de komende tijd. Want met het veroordelen en straffen van de 16 komt de weg voor PL en AC vrij om nieuwe eisen te gaan stellen aan de nieuw te vormen regering.
  En zo herken je de politiek in Suriname. PL en AC en een groot deel van de politiek en de bevolking in SU zijn DESI-MOE!


  Maak melding

 10. Deze volksverrader zal met het aannemen van deze wet zijn straf niet ontlopen, wanneer eenmaal de dictatuur is gevestigd hebben de moordenaars hem niet meer nodig, hij eindigt als een judas.


  Maak melding

 11. Beste Kondremangs,
  even een historisch gegeven:
  Somo was in augustus 1980 de ENIGE parlementarier, die TEGEN amnestie was voor de coupplegers van 25 februari 1980…….Somo zou NU zijn dwaling(om Bouterse in het zadel te helpen) kunnen goedmaken door TEGEN te stemmen, indien deze wet in stemming gebracht wordt. Hij heeft zijn schaapjes al op het droge; dus kan hij het volk wijsmaken, dat hij ervoor gezorgd heeft, dat dit kabinet gevallen is en kan hem stemmen opleveren.
  De initiatienemers van deze horrorwet doen alsof hun lijder GOD zelf is en moeten niet raar opkijken, als ze daardoor het doosje van Pandora hebben geopend: maw In deze trant is ALLES geoorloofd in Suriname…..een teleurgestelde of doorgedraaide nabestaande van 8 December of Moiwana zou WRAAK kunnen nemen op sommige verdachten. Geldt dan deze amnestie ook voor hun of ALLEEN voor Bouterse en co??? Gaan de deuren van Santo Boma OOK open voor gevangenen op basis van deze horrorwet???
  De Rechtstaat Suriname is OPNIEUW besmeurd door DEZELFDE charlatans, die het land in de jaren 80 het NIET konden en nu proberen uit alle macht RECHT EN WAARHEID geweld aan te doen.
  Het is simpel: als je NIETS gedaan hebt, hoef je NIETS te vrezen……..maar boterfabriek heeft bij een aantal van deze lieden een overschot aan boter gefabriceerd; dus ga maar niet in de zon staan, meneer Doekhie alias voetbal.
  Maar nogmaals: beetje bij beetje wordt de Rechtstaat Suriname afgebroken en glijden we af naar DEZELFDE situatie van de jaren 80, waarbij er ANGST en TERREUR(in al zijn facetten) de boventoon in ons land heerste. Degenen, die dit hebben meegemaakt , weten waarover ik praat.En men MOET mij niet vertellen, dat ik het verleden moet laten rusten……..HET VERLEDEN VERKLAART TROUWENS HET HEDEN.
  DE jeugd MOET weten, wat er gebeurd is ; ook de binnenlandse oorlog vanaf 1986 is een issue, dat onderzocht moet worden. Er zijn VELEN doodgegaan(ZINLOOS); zowel aan de kant van de JC als aan de kant van het NL.
  Waar is het BESEF bij de verantwoordelijken, dat ze LAND EN VOLK in een koenoe hebben gestort, terwijl het niet anders gaat dan om HUN EIGEN GLORIE???
  En dat geldt voor opeenvolgende regeringen en hun belangengroepen VANAF de Onafhankelijkheid…..
  TIME WILL TELL, Kondremangs!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 12. “Desi Bouterse heeft Cyrill Daal en Soerindre Rambocus persoonlijk doodgeschoten.”
  http://suriname.nu/101/starnieuwssuriname.html

  Guilty, just now proven!!!!!!!

  En daarom wil je amnestie,
  je hebt je eigen mattie kapotgeschoten.
  Hoe nasty kun je niet zijn.

  Het is over en uit…..

  Suriname huilt, een zware stortbui over Paramaribo.
  Tranen van vreugde, eindelijk the truth, nothing but the truth.

  Zou het………………..????
  Ik zeg ja!


  Maak melding

 13. voor het eerst moet ik zeggen dat de pl partij van somo verstandig besluit heeft genomen laat het volk van surinaame hier in mee stemen maar ik denk dat de recht zaak gewoon door moet gaan want er is een hele groote kans dat bouterse schuld is aan moord en dan moet hij weg als president en straf krijgen


  Maak melding

 14. Coup mislukt!Bout gaat juf jenny mores leren en lonnie neerknallen.Deze kon niet eens al zijn mensen in de assemblee krijgen en juf jenny haar leden niet.En nu lukt het ook niet meer met de amnestie stunt omdat de wereld ook toekijkt wat bout doet.

  Cobie.


  Maak melding

 15. Somo Somo mi boi jij bent de VOS daar in die kamp van Dada,zo geslepen als jij loopt er geen 2e rond!!

  Jij voelt het aan je water dat dit de nadagen zijn van Dada en dus kom je met je mandaat strategie maar eigenlijk wil jij zeggen: OP DIT PAARD GA IK NIET WEDDEN!!

  Maar ik ben reuze blij met jou besluit..hou vol!!


  Maak melding

 16. @ John, onder normale omstandigheden zou ik het met je eens zijn dat PL op de vergadering zou moeten verschijnen en ja of nee stemmen. Maar nu ben ik het daar niet mee eens: als ze quorum verlenen hebben de indieners van het voorstel aan 14 stemmen genoeg om hun wil door te drukken. Dus PL als jullie voor het eerst in jullie bestaan iets goeds voor het hele Surinaamse volk willen doen en niet alleen voor jullie voorzitter of alleen voor mensen die op jullie lijken, dan blijven jullie in de toekomst ook weg van deze vergadering.


  Maak melding

 17. Het is erg dat Bouterse steeds wanneer het nodig is mensen als Vishnudat Ramnandenlal; Doekie, Parmessar etc. voor een bordje linzen-soep het vuil-werk laat doen en dan geniet v/d jangpattoe met de likkers om zich heen.Ja!!! B.V. abrahams’Graanoogst en die dommies uit ons achterland.Het is helemaal duidelijk dat bouterse alleen om zich te verschonen, President van het land is geworden. daarna zal hij zeker afrekenen met die domme brunswijk en tjekre-tjekre elke oen weet dat bouta, de vrouw van tjekre-tjekre en van lonnie heeft geregeld (Mae en Amafo)voor dit Volk is nu ano 2012 te doorzichtig waarom die moordenaar eerst met z.g. rishuffeling was gekomen.Het ging om Somo-(lees djowo-) ministers en amafo van brunswijck.Denkende dat die twee met hun staart tussen hun poten voor de ontwerpwet voor zouden stemmen.Tang loekoe san-e-pesa in wie swiet-Sranang!!er is nog veel meer.


  Maak melding

 18. GoudBoot!

  Op het stuwmeer wordt de GoudBoot klaar gestoomd om een op stang gedreven president plus oliedomme aanhang zeewaardig naar Afrika te verschepen. Maar mevrouw Bouterse weigert om in te schepen want ze kan niet zwemmen en wil de luxe niet achterlaten. Ook vindt ze dat dit de slavenhandel in verkeerde richting wordt.

  Soms, is de koek op! Soms, komen mensen tot andere gedachten. Soms, wint de waarheid het van de leugen. Soms, vindt gerechtigheid plaats. En ook soms, komt Boontje om zijn loontje.


  Maak melding

 19. Henk, mooi geprobeerd, maar buiten de kracht van het Surinaamse volk gerekend. Ga terug naar je bazen voor de volgende opdracht en neem determinist met je mee, ze kennen hem daar ook wel. Esmerald, jij bent gewoon te dom om het scenario te doorzien, dus houd je gedeisd en Musk, ach ja, is Musk, niets aan te doen, zonde!. Nu even over de PL. Weer heeft deze partij laten zie hoe onbetrouwbaar ze is. Het is triest te zien hoe jonge parlementariers het gedrag van hun corrupte leider Somohardjo kopieren. Als volksvertegenwoordiger hoor je in het parlement aanwezig te zijn in huishoudelijke vergadering en daar kan je dan motiveren waarom je ervoor kiest de zaal te verlaten of kies voor of tegenm, daar ben je voor gekozen, niet om dit laffe gedrag te etalleren. Ik ben benieuwd of zij de daggelden voor die dag ook zullen terugstorten in staatskas.


  Maak melding

 20. enkele reacties van de ndp blindgangers……..lokoe noh..sa deng sma disi wang doe nanga oeng baas na foe sroto a mang gi sa a mang nooit doe….kieri oeng egi sranangmang…….rosi e lee, holland pai a mang foe taki lee over baas leki van loon…..ieja da if oeng wasi baas dang over me lijk. Wat een idiote oliedomme reacties……….maar een enkele ndper wiens ogen open gaan ene cheung…….maar als het werkelijk zo is toegegaan dan heeft hij ons allemaal bedrogen en een bedrieger is een moordenaar…….no neks bedrogen..gwe joe redimusi geef je zetel terug ……….zo oliedom zijn deze stommelingen, net benevelde drugsverslaafden die coke als didibri zien en als junk, uitgemergeld,arm,verdwaasd door het leven gaan. Is kut da zijn we maar ndpjunks..krijsen die stommelingen. Wo K.


  Maak melding

 21. SOMO ga liever DJARANG KA PANG spelen ik denk dat je daar hoord,want als er straks iets gebeurd laat je je hele achterband in SURINAME achter en jij zelf vlugt als een HAAS naar buitenland,want anders ben je de eerste die door BOUTA vermoord word.EN dan moeten wij weer amnestie wet veranderen


  Maak melding

 22. Lucien, look who’s talking.

  Over dom gesproken, je blijft als een dombo domweg geloven dat somo vanuit een vaderlandslievend -gevoel een gedoog-coalitie met je baas is begonnen.
  Nee dombo, je baas heeft er keihard voor betaald.
  Hoe dom kun je niet zijn als je dit niet eens weet.

  Somo hoort helemaal nergens aanwezig te zijn, wie ben jij???
  Hij zit lekker te genieten met zijn vrouwke van jou belastinggeld, whahahaa

  btw, somo is right here, waiting for Dutch instructions.

  dag dommie…..
  En noem een ander voortaan niet dom, als je het even niet meer weet.
  Blijf je dit doen, dat krijg je dezelfde behandeling terug, punt uit.


  Maak melding

 23. Beste Determinist,

  Ene juffrouw cheung haar ogen zijn niet open.Ze wordt zwaar onder druk gezet door haar kondremangs.Wie zijn de bezitters van de grote supermarkten hier in SU.Als deze dame voor stemt kunnen al deze chinezen hun biezen pakken en terug gaan naar China om verder 7 maal te pinaren.Dus het wordt heel erg moeilijk voor haar.Ze eten haar levend op.Denk maar aan de schaarste van eerste levensbehoeften in de jaren 80.Je moest een halve dag in een rij staan voor 10 kg rijst.Ben je dat vergeten meneer Determinist.Nee toch.

  Danitia


  Maak melding

 24. @Lucien,
  Waar was jij met jou incompetente paarse smoelwerk van jou toen Bouterse meer als jaar niet op zijn werk was verschenen als volks vertegenwoordiger.
  Ik hoor jou niets zeggen over melvin Bouva en misiekaba die het leugenachtige gedrag van jou hol maat Desi Bouterse kopieren. Over het parlement gesproken vertel aan mij en aan de bezoekers van dit forum hoeveel Bouterse als president in het parlement is verschenen om zijn verantwoordelijkheid aan de gekozen volksvertegenwoordigers af te leggen?? Lucien jij behoord ook tot die domme achterlijke paarse massa. Zie hoe de bevolking het gedrag van massamoordenaar Bouterse kopieren kijk naar de moorden en roof die dagelijks plaats vinden in het land, dit krijg je als je een moordenaar als president kiest.


  Maak melding

 25. Paramanpint you kaw,
  Orgaan vreter is jou Baas Desi Bouterse die de tong en de lid van zijn tegen standers heeft afgesneden yu lagi dagu yu.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.