Amnestie voor 8 december 1982 in de pijplijn

94

PARAMARIBO, 20 mrt – Eventueel veroordeelden voor de standrechtelijke executies van acht december 1982 mogen wellicht rekenen op amnestie. Bij het parlement ligt een voorstel gereed voor wijziging van de Amnestiewet. Ook excessen tijdens de oorlog tussen het leger en rebellen van Ronnie Brunswijk worden meegenomen. Brunswijks politieke partij behoort niet tot de indieners.

Parlementariërs van president Desiré Bouterse’s Mega Combinatie en van Pertjajah Luhur dienden het voorstel in. De behandeling in het parlement begint binnenkort. Pertjajah Luhur-leider Paul Somohardjo heeft zich eerder voorstander getoond van amnestie. Voorwaarde is wel dat het strafproces wordt afgerond. De krijgsraad is nu zover dat al op de eerstvolgende zitting straf zal worden geëist tegen onder meer Bouterse. Het wetsvoorstel wordt in dit licht gezien.

Als de zes parlementariërs van Pertjajah Luhur meedoen, is er genoeg steun. Kort voor het eind van het militaire regime in de jaren tachtig is amnestie verleend. Dat geschiedde bij wet en wel voor de coup van 1980 en de periode tot 1989. Volgens het voorstel bestrijkt de amnestie nu de periode vanaf één april 1980 tot negentien augustus 1992. De massaslachting in het dorp Moiwana, in 1986, valt er ook onder. Nabestaanden eisen uitvoering van een vonnis van het Inter-Amerikaanse Hof voor Mensenrechten. Volgens het vonnis moeten de daders vervolgd worden.

94 REACTIES

 1. Waar zijn de principe van deze schoften?
  Dit noem ik een laffe daad tegen de beschaafdheid.
  Is dit de reden waarom die criminele narcistische moordenaar president moest worden.


  Maak melding

 2. Maar er is nog geen man overboord…… gelukkig is er nog het internationaal strafhof in Den Haag, die verleent geen Amnestie, en We hebben met DDB ook nog een appeltje te schillen.
  Alle verdachten op de most wanted list van interpol NU, en alle Hulp vanuit de EU blokkeren en ned. moet samen met de EU zich bij de VN in New York hard maken voor een totale boycot.


  Maak melding

 3. Was te verwachten. En ook kun je erop wachten dat geen enkele PL minister en kopstukken van hun functie zullen worden ontheven ondanks een falend beleid en uitvoering.
  Dus is ook verwachtbaar dat de aanpassing van de wet zoals wordt voorgesteld zal worden aangenomen.
  Zoals mijn mijlen moeke altijd zei “kwikie worong dang wan dei joe kisie aboma”
  En vraag maar aan de inlanders hoe bang ze zijn voor een anaconda (watra bnoma)


  Maak melding

 4. Suriname: de ultieme bananenrepubliek…….

  Bouterse regelt alvast zijn eigen amnestieregeling.
  En nog erger: Paul Somohardjo ( de man die zijn moeder nog zou verkopen voor een extra zetel) ondersteunt het initiatief.

  En heel Suriname deed een plas en alles bleef zoals het was…


  Maak melding

 5. Desi Bouterse en de andere verdachten van de Decembermoorden krijgen mogelijk amnestie, nog voor de krijgsraad tot een uitspraak kan komen. In het Surinaamse parlement is maandag hiervoor een wetsvoorstel ingediend. Dat meldt nieuwssite Starnieuws.

  De amnestiewet is ingediend door zes parlementariërs; vijf van Bouterses Mega Combinatie en één van de Volks Alliantie, het blok rond Paul Somohardjo. Die toonde zich in het verleden al meermaals een voorstander van amnestie. Geen van de zes initiatiefnemende parlementariërs was maandagavond bereikbaar voor commentaar.

  Volgens de ‘memorie van toelichting’ bij de initiatiefwet is amnestie voor geheel Suriname van belang om tot een nationale verzoening te komen. “Er is maatschappelijke rust nodig om de ontwikkeling van het land ter hand te nemen. […] We zien nog te vaak dat politici en bestuurders hun ervaringen uit de jaren tachtig introduceren in discussies over actuele vraagstukken. […] Er gaat veel tijd verloren aan discussies over die periode en haar gevolgen, zowel in positieve als negatieve zin.”

  Expliciete vermelding
  Puur technisch gaat het niet om een nieuwe wet, maar om de aanpassing van wetgeving uit 1989. Die zorgde er voor dat onder meer het Jungle Commando van Ronnie Brunswijk in aanmerking kwam voor amnestie voor feiten gepleegd tijdens de Binnenlandse Oorlog


  Maak melding

 6. Het meest verstandige besluit van de afgelopen 30 jaren. Hopelijk gaan we de komende 30 jaren Niet weer onderzoeken wat allang bekend was en dat is dat de doden van 8 december slachtoffer zijn geworden van hun eigen ambities. Suriname moet verder en doet het dankzij onze PRES DDB ook. De meerderheid kan niet blijven lijden onder de ambities van treurende familie leden die weigeren de waarheid te onderkennen. Dank zij 8 december is Suriname een groter bloedbad gespaard gebleven. Er moet nu eindelijk een eind komen aan de opstokerij die ongetwijfeld vanuit Den Haag geregisseerd word. Wat ze ermee willen bereiken? Kijk maar door de geschiedenis van verdeel en heers politiek van Nederland.


  Maak melding

 7. Dit is de wereld op zijn kop. Een wetsvoorstel ingediend door vertegenwoordigers van het Surinaamse volk om moordenaars amnestie te verlenen geeft nogmaals blijk ervan dat er geen verbondenheid is tussen volk en parlement.

  Alleen het indienen van een wetsvoorstel daartoe is een signaal naar alle Surinaamse Nederlanders, die democratie en gerechtigheid hoog in het vaandel houden, om de verbondenheid met hun geboorteland te herzien.

  Geen reizen meer naar een land die de mensenrechten vertrapt, het rechtssysteem ondermijnt en een moordenaar als president de hand boven het hoofd houdt.

  Als het volk van Suriname dit accepteert dan moet er absoluut een hard signaal komen vanuit de Surinaamse gemeenschap in Nederland. Dit wetsvoorstel is onacceptabel en een klap in het gezicht voor de nabestaanden die al 30 jaar vechten voor gerechtigheid. Bij het aannemen van dit voorstel scheiden onze wegen definitief.

  Ik verheugde mij zo op het begin van de lente en nu het is aangebroken is dit nieuws schokkend.


  Maak melding

 8. De blijdschap om de onthullingen van Rozendaal was dus voor niets..
  De blijdschap om het feit dat de eis tegen Bouterse bij de volgende zitting komt was dus voor niets..
  De blijdschap dat het erop leek dat het recht toch zou zegevieren was voor niets..


  Maak melding

 9. Wie zichzelf gratie verleent, poetst de gepleegde misdaden niet weg, maar bezwaart zichzelf des te meer. Door een veroordeling blijft Bouterse voor toekomstige generaties Surinamers een moordenaar.


  Maak melding

 10. Aanvankelijk las ik “Amnesty” voorgesteld voor 8 Decembermoorden.

  Dus ik dacht “Eindelijk! ‘Amnesty International’ wordt op de zaak gezet!!!”…

  Helaas bedoelen ze “amnestie”…

  Of wellicht toch “amnesie” -> Geheugenverlies of amnesie is de naam voor stoornissen van het geheugen.


  Maak melding

 11. Misiekaba is ook een van de 6 mensen die de initiatiefwet getekend hebben. Van hem had ik het echt niet verwacht. Jammer, bestaan er dan nog wel oprechte NDPers?


  Maak melding

 12. Dit is te zielig voor woorden!
  Hoezo, machtsMISBRUIK?
  Ze willen vooraf al vastleggen dat de moordenaars vrij blijven rondlopen, rechtszaak of niet.
  Wat een zooi is het in het land, zeg!


  Maak melding

 13. Exodus van de laatste knappe koppen,die niet uit de ruif van de NDP eten,vangt aan in 2012 gaat in de geschiedenis boeken staan als er nog iemand achterblijft om het te schrijven.

  Cobie.


  Maak melding

 14. John hierboven weet al hoe het zit zonder dat de betrokkenen publiekelijk gesproken hebben.

  Heb je ook geschoten op 8 december John? Of heb je alleen maar die kokolampoe gehouden die dagen? Anders kan je nooit weten wat er is gebeurd. Blijkbaar is het voor sommigen zo bekend, dat je er niet over mag praten.

  Ik vind het een stelletje lafaards. Daar hoor jij ook bij John.

  Als je zo dapper bent om te schieten, moet je ook zo dapper zijn om je BEK open te doen en te zeggen dat JIJ geschoten hebt.

  Als je dat niet doet ben je een WIJF en geen militair. Een echte man staat achter zijn daden. ONGEACHT DE CONSEQUENTIES!

  En nu voor de verstandigen:

  Het verbaast me niet.

  1 DiDiBrie zou voor de verkiezing geen president worden. Na de verkiezing plotseling wel. Het presidentschap was een bewuste poging om niet veroordeeld te kunnen worden of om – tenminste tijdelijk – immuniteit te verkrijgen. Het had niets te maken met Suriname willen leiden.

  2 Hij maakte zich niet druk om het proces, totdat Ruben Rozendaal tijdens de zitting vertelde dat Bouterse WEL aanwezig was in Zeelandia.

  3 Nu de getuigenverklaring in zijn nadeel is, moet hij een nieuwe zet plaatsen. AMNESTIE.

  Het verbaast me niets, we weten met wie we te doen hebben.

  Overigens kan amnestie slechts volgen NADAT is vastgesteld wie schuldig is. Je kan onschuldigen namelijk geen amnestie verlenen. Dus alsnog met de billen bloot heren.


  Maak melding

 15. Mocht er amnestie worden gegeven, dan zal het tragische gevolg voor dit land en volk niet te overzien zijn. En waarom, simpel, vele aanhangers die misdaden tegen hun naaste hebben gepleegd zullen er ook op beroepen. Recht voor de grootste onberechte moordenaars en mensenrechten,dus ook recht voor allen die anderen BEWUST gefolterd,gemarteld,mishandeld,doorzeefd en vermoord hebben. De misdaadvloek zag gigantische gevolgen met zich brengen, vreselijk om in een land te wonen waar onberechte moordenaars het volk en de oliedomme aanhangers misleiden. En zoals het al eeuwenlang aan toegaat, elk mens wordt gestraft hier op aarde en daarna het oordeel. Niemand zal de waarheid over wat deze moordende beesten hebben misdaan kunnen tegenhouden, want dat zou een aanklacht zijn tegen de rechtvaardigheid, die het niet zover zal laten komen. Al duurt het jaren en decennia’s lang, de waarheid komt plotseling tevoorschijn en de leugen zal vluchten voor zijn lichtende verschijning. Net zoals niemand de dood kan ontlopen, kan niemand de PRIJS BETALEN VOOR EEN (1) MENSENLEVEN. Dat is onbetaalbaar. Wee dus alle moordenaars en wee allen die deze onberechte moordenaars amnestie willen verlenen voor hun eigen duistere belangen. Als de laffe rechters overgaan tot amnestie inplaats van eerlijke berechting is het hek van de dam. Het geeftt voor een tijdje de onberechte moordenaars een behaagelijk overwinningsgevoel, maar 80% van de mensen zullen er aanstoot aan nemen, ook domme aanhangers wiens oren en ogen opengaan.


  Maak melding

 16. Wat een bananenrepubliek is dit, een grote schande voor dit land, en zal internationaal nog meer afstand nemen betreffende het van van zo een ondemocratisch land, waar misdadigers, en mensenrechtenschenders het voor het zeggen hebben, maar hopelijk komt er na die amnestie, een verzoek van het Internationaalgerechtshof om alsnog berecht te worden, wanneer deze door het gerechtshof hier in Suriname schuldig zijn bevonden, en er zal zeker een verzoek gaan komen van de nabestaanden van het 8 dec proces betreffende het Internationaal strafhof.
  Wat betreft die man in die rode jas van de PL die momenteel weer op vakantie naar het buitenland is, moet zich diep schamen om aan een amnestie wet mee te werken,
  hij heeft nog wel in die tijd moeten vluchten voor Bouterse naar Nederland, maar heeft nu een bepaalde positie gekregen, net als zijn vrouw in Djakarta, dus zal nu moeten meewerken aan het tot stand komen van deze wet, en dan zet je alle normen en waarden zover hij die had, overboord, het blijft eigenbelang, wat een land, en wat een volk.


  Maak melding

 17. Wat moet je hier nu nog aan toevoegen. Is nu toch zo klaar als een klontje waarvoor de heren zichzelf in het zadel hebben geholpen.
  Voor de meest bizarre dingen en plannen zijn er kennelijk ook nog altijd medestanders te vinden.
  Wie stuurt ze weg voordat het echt te laat is?
  DDB en kornuiten schamen zich ook werkelijk nergens voor, maar ze bedoelen het allemaal tocg zo goed. Ja alleen voor zichzelf. Ze tonen geen enkel respect naar wie dan ook.
  Diep triest en een trap na voor de nabestaanden als dit echt werkelijkheid wordt.

  Polderman


  Maak melding

 18. …HOE WIJ HIER OOK SAMEN KWAMEN…

  met veel pijn,onder erbarmelijke/mensonteerende omstandigheden hebben onze voorouders ons een bestaan gegeven vele male beter dan onze oorsprong ; Africa..India Java!!

  Zij hebben ons niet geleerd om te moorden,…schaam je Somo,Panka,Paal Doekhi en onze jonge “trots” Bouva..BAH !!!


  Maak melding

 19. Dit was natuurlijk te verwachten en het is natuurlijk een goede zaak. Suriname heeft baat bij ontwikkeling en vooruitgang en niet aan wraak en tegenwraak. Wat mij betreft had er nooit een rechtzaak moeten komen maar iets als een waarheidscommissie alla Zuid Afrika. Maar met een amnestieregeling bewijst Suriname dat de verzoening wordt verkozen boven de door de redimusu’s gewenste ontmanteling van de Surinaamse eenheid. Suriname bewijst een verstandig land te zijn.


  Maak melding

 20. Paramaribo – Charles Franklin, de moordenaar van Ursila, Irma en Kimberly Peroti is gisteren aangehouden door de politie. Er hoefde geen vuurwapengeweld te worden toegepast. Vernomen wordt dat de 53-jarige man in de omgeving van de Toekomstweg is aangehouden.

  Hij hoeft zich niet druk te maken uiteindelijk komen velen in het machtscentrum van president tot minister zoals het er nu laat aanzien ongestraft weg met 15 moorden op hun geweten.


  Maak melding

 21. Met dit voorstel zal dit dna-gespuis officieel een vloek over Suri loslaten, alsook zorgen voor een ergere tweespalt in het land.

  Suri zal nooit rust kennen en ook nooit vooruitgang!

  En aub niet eisen dat ik 30jr geleden vergeet, want jij bent ook niet in staat om 300jr geleden los te laten!

  Onsmakelijk, waardeloos, om van te kotsen!

  Amnestie wordt alleen verleend aan individuen, die zich schuldig hebben gemaakt aan een strafbar feit.
  So your guilty like hell!


  Maak melding

 22. Suriname is evenmin een rechtstaat als men iemand in een jarenlang proces (bij gebrek aan afdoende bewijs) gaat veroordelen op basis van omgekochte getuigen zoals Rozendaal.
  Of je nou voor of tegen Bouta bent. Suriname is niet gebaat bij het voortduren van dit politieke gevecht tussen NL en Su, of dacht iemand nog hier dat er een daadwerkelijke, eerlijke rechtszaak bezig was?
  Suriname is gebaat bij waarheid en die vind je niet met een op wraak gerichte rechtszaak, die in leven wordt gehouden door een ex-kolonisator die de ontwikkeling in haar voormalige kolonie maar niet wil toelaten. 30 jaar lang heeft men geen veroordeling kunnen slechten, laten we doorgaan, de waarheid vinden met een waarheidscommissie en Suriname verder uitbouwen.


  Maak melding

 23. Bouterse verleent zichzelf al sinds zijn misdaden in 1980 amnestie. Dit keer spant hij (weer) enkele payong waaiers voor het karretje.

  Wel Bout, de straf door aardse rechtbanken uitgesproken kun je ontlopen, maar bij die Hemelse Rechtbank kunnen Bouva en Misiekaba geen amnestie wet voor je indienen. Vraag maar aan Steve Meye.


  Maak melding

 24. Een amnestiewet schijnt sneller ingevoerd te kunnen worden ten voordele van deze boevenbende, dan bijvoorbeeld een anticorruptiewet, wat ten nadele is voor deze boevenbende, en aangezien ze de uitspraak van de rechter niet willen afwachten, zullen ze snel zorgen voor een alternatief met deze amnestiewet, maar gelukkig bestaat er nog een Internationaalstrafhof, die moordenaars uit een derdewereldland zoals Kony en Bouterse alsnog aan de hoogste boom zullen hangen.
  Bepaalde slijmjurken van de NDP denken slim te zijn om die Amnestywet te onderteken, maar gaan ten slotte ook ten onder in dit meest corrupte land.


  Maak melding

 25. Goed zo, Amnestie en nu snel werken aan de ontwikkeling van Suriname.

  Dit 8 dec. saga moet nu eindelijk gestopt worden, we gaan de Surinamers niet langer opzadelen met zaken die ons scheidden. We gaan na de amnestie met alle betrokkenen het land moeten opbouwen.

  Laten we het kaft van het koren scheidden, we zien wel wie allemaal mee willen gaan in de ontwikkeling van ons geliefde land.


  Maak melding

 26. Trouwens zoals velen van ons veel langer hebben aangegeven, niemand gaat de bak in, niemand zal ook de bak in gaan.

  Het hele 8 dec. proces is verloren geld, dit hadden we in Suriname beter kunnen besteden in de gezondheidszorg of onderwijs.

  Een waarheidscommissie zou voor iedereen beter zijn geweest, nu zal iedereen met lege handen staan.

  Na 4 jaar weet nogsteeds niemand wat er precies gebeurd is, men weet precies zo weinig als de start van het proces, wat zijn wij Surinamers hirmee opgeschote.


  Maak melding

 27. De mening toegedaan zijn om de wijziging amnestiewet te propageren is niet alleen Nobel,maar ook pragmatisch toepasbaar in onze huidige samenleving!(1 april 80′-19 aug 92′)


  Maak melding

 28. Velen proberen te doen voorkomen als of zij zeer rechtvaardig en gelovig zijn maar feitelijk zeer rancuneus zijn. voorbij laten gaan wat de gevolgen van een veroordeling van de mogelijke verdachten kunnen zijn voor dit land aan zich laten voorbij gaan.lk zit niet op de zgn.duim op van jullie te wachten daar heb ik niets aan en ja moderator jij mag aangeven waar mijn ip van afkomstig is maar de meeste gasten hier die het aansturen op een veroordelen zijn in nl. woonachtig dus bij onlusten zitten ze lekker veilig.
  ben vrij wel zeker dat dit wederom niet geplaatst zal worden, maar dit geeft aan dat Bouta niet de enige niet democraat is.


  Maak melding

 29. Het is zo klaar als een klontje , dat politiek proces in Boxel . Dat wordt af-geleid uit het feit dat Brunswijk wel Amnestie kreeg Maar Bouterse niet . Daarom heeft president Bouterse laats nog medegedeeld dat ; wat je plant dat zal je oosten . Zie daar !!! nu komt de aap uit de mouw .Snap u het ?


  Maak melding

 30. Als Suriname zich te kijk wil zetten in de wereld dan moet men kiezen voor deze wet.
  Gaat u maar lekker door met de afbraak van Suriname.
  Big brother is watching you


  Maak melding

 31. Demjanjuk is in een rolstoel en op een ziekenhuisbed de rechtbank binnengebracht en tot aan zijn graf vervolgd. Mark my words, dit zal ook deze schoften ten deel vallen.


  Maak melding

 32. @ anna_z

  15 moedige mannen, die vochten tegen onrecht en voor een democratische rechtstaat, zijn standrechterlijk geëxecuteerd onder bevel van Desi Bouterse, de huidige president van jou bananenrepubliek.

  Jij hebt geen enkel democratisch noch menselijk gevoel in jou verdorven lijf om dit als een non-event af te doen.

  Amnestie voor deze moordenaar en consorten zal averechts werken voor de Surinaamse economie. Bedrijven zullen huiverig zijn om te investeren in een land die met een simpele wetswijziging een rechterlijke vonnis ongedaan kan maken. Zo werkt het nu eenmaal in de zakenwereld en de druiven zullen heel zuur zijn voor de medestanders van deze duivel in eigen persoon.


  Maak melding

 33. Uitspraak van een ADEK-vierdejaars rechtenstudente, nog niet zo lang geleden: “Suriname is een gezegend land, met een vervloekt volk…” Ze heeft daarna nog gemotiveerd waarom ze dat heeft gezegd, en ik kan het alleen maar met haar eens zijn. “Surinamers vormen geen eenheid, zijn bang om hun nek uit te steken en denken alleen aan zichzelf”.

  Dit vrouwtje komt er wel!


  Maak melding

 34. Als de verdachten vinden dat ze onschuldig zijn, zoals ze zelf zeggen, hebben ze ook geen amnesty nodig. Die wet kan dus achterwege blijven.
  Maar zo lijkt het alsof ze bang zijn voor wat de rechter gaat oordelen!!!!!!!!1


  Maak melding

 35. Beste Kondremangs,

  Die dongboerikies van die Megabende geven hiermee aan, dat de verdachten van het 8 decemberproces SCHULDIG zijn!!!!!!!!!!!!!!
  Amnestie kan je pas verlenen NA een veroordeling.
  Merkwaardig is de haast, die men ineens heeft om dit wetsvoorstel doorheen te jagen…..geeft dat niet te denken, dat de getuigenis van Roozendaal BEHOORLIJKE diarree heeft veroorzaakt bij de clan cq slijmbrigade van de hoofdverdachte??????
  Let op wat er gaat(kan) gebeuren:
  Voor 2/3 meerderheid van de DNA heeft de Megabende de ABSOLUTE steun nodig van cowboy Lonnie en Back en Neck(Somo). Dat betekent dat die 2 charlatans nog meer BEHOORLIJKE eisen op tafel gaan leggen voor steun aan de amnestiewet. Met andere woorden: ze hebben hun grijpgrage handen nog meer rondom de noten van de president, die straks GEEN speelruimte meer gaat hebben en net als de vorige president(Vene)steeds meer water bij de wijn moet doen.
  Dit is natuurlijk FUNEST voor Suriname;want dit wordt een jo hari jo troesoe ,waarbij het Surinaams volk nog meer de dupe wordt van de situatie.
  Maar als cowboy Lonnie en Back en Neck slim zijn(wat ik betwijfel; maar het mogelijk…); dan verlenen ze GEEN steun aan dit afschuwelijk initiatief en bossen ze dit horrorkabinet……..
  Dan hebben ze kans om bij de eerstvolgende verkiezing(hoipelijk NIET in 2015) hun zetels te kunnen consolideren of uit te breiden……
  Alles is mogelijk: want wie had in 2010 gedacht, dat er een Monsterverbond zou ontstaan tussen (kwinkslag) the good,the bad and the ugly??????
  PL heeft al aangegeven, dat men moet wachten met die wet; want Somo is in Indonesie…dus dacht Doekhie snel te kunnen handelen; anders hadden we hetzelfde scenario gekregen:Doekhie als voetbal……..
  Maar nogmaals: het wordt interessant.
  TIME WILL TELL, KONDREMANGS!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 36. Vele moorden zullen aan de orden van de dag zijn, het gevolg van deze amnestieverlening zal maken dat moreel en geestelijk verval groter zullen worden. De valse ndp pastoors zullen door de mand vallen met hun farizeers geaardheid. Ma kut, alle oliedomme aanhangers verdienen het verworden van wat eens een mooi land was, naar suribabwe.


  Maak melding

 37. anna_Zoeloe: “Suriname bewijst een verstandig land te zijn”

  En durft deze ‘mevrouw’met droge ogen te beweren. Blijkbaar krijgt elke land de president die het verdiend…..


  Maak melding

 38. Jammer dat al die ndpidioten niet slachtoffer zijn geworden van hun geliefde moordenaars, ma kut, net als in afrika, time will tell, ze krijgen ook wat ze verdienen. Onderdrukking. Hahahahhha


  Maak melding

 39. In principe kunnen allen die sinds 1980 tot heden voor moorden in het gevang zitten, bij goedkeuring van amnestieverlening aan onberechte veelvuldige malen moordenaars, een beroep doen. Leve surimisdaadmoordbabwe


  Maak melding

 40. dat wat bouta zaait zal snel heel snel geoost worden bij hem persoonlijk hij denkt dat hij een ieder te slim af is nou ik kan u zeggen wij slapen niet wij zijn bezig dit kunnen we niet over onze kant laten gaan gaat dit echt gebeuren dan is dit de ramp voor ons geliefde land nieuwfront partijen u moet dit niet neemen dit kan niet mensen voor een vrij surinaame ned dit kan niet dit gaat te ver brunsi wat doe je man weg bij deze boefen bende wat heeft hij voor jou mensen gedaan wat erg gado bless surinaame


  Maak melding

 41. zeg wie kan me vertellen hoe veel geld anton paal doekhie en somo hier voor krijgen voor deze wet van bouta bloed bloed geld dat is het waarom laat surinaame dit gebeuren we hadden bouta ook met gelijke munt moeten betalen wat een list en bedrog boefen boefen killers zijn het allemaal


  Maak melding

 42. Dat was de hele set van Delano..Ontslaan van ministers die niet goed functioneren..Wel dat gaat niet door als die duivels partijen meestemmen voor amnestie van de duivel(s).
  Obiango en Chavez hebben hem goed geschoold.


  Maak melding

 43. Het implementeren van wetswijzigingen in Suriname duurt normaal jaren, maar ik durf te wedden dat dit voorstel tot wetswijziging er in een week doorheen is.


  Maak melding

 44. Oooh yeah (baby) !, en nu is de weg vrij naar het ware verhaal, and nothing but the truth, van December ’82.
  Het parlement zal Bouterse moeten ontbieden om te vertellen wat er voorafgaand van 8 December is gebeurd.
  Ik zou dat ook wel willen weten.


  Maak melding

 45. Zal er werkelijk amnestie worden verleend aan deze onberechte moordenaars? Ook al hebben ze de macht middels misleiding en omkoping met behulp van de rijk geworden parasieten en poepvliegen, dan nog is er de vraag of men overgaat tot het medewerking en eigen principes,normen en waarden overboord gooien voor enkele moordenaars die dit land de verdoemenis in hebben gebracht. Men hoeft zich niets af te vragen, want sinds het aantreden middels omkoping en misleiding hebben deze moordenaars en dieven zichzelf rijkelijk met het kruis gezegend. Al die marionetten die als mini sters zijn beschikken niet over de nodige kwaliteiten, of worden de laan uit gestuurd als de niet handelen in belang van hun leiders.Het geheel ministerteam deugd niet. Dus, welk scenario kunnen we verwachten. Simpel, doodsbedreigingen aan de rechterlijke macht en allen die deze amnestiewet willen tegenhouden. Straks komt men nog met een bericht zoals in Venezuela.Moordaanslag gepland op onberechte moordende leiders door????? ( eigen ndpers). Het wordt in ieder geval een spannend weekend, en het moet niemand verbazen als al die ndp idioten en aanhangers de straten o gaan met de leus….amnestie, we want amnestie, we stree go moro vara didibri na oeng fisimang,,,,met zang,geklap,en geprijs door de valse ndp profeten. God heeft dit land en volk gegeven de misleiders die ze verdienen.

  Ook bij enkele ndpers heeft de moordvloek hen in hun greep, zowel als dader en slachtoffer naast onschuldigen:Twee scholen, Mulo Latour en St.Jozefschool, rouwen om een leerkracht en een leerling die zondag het leven hebben gelaten bij het drama te Dijkveld. Urila Peroti was leerkracht te Mulo Latour en Kimberley Peroti was leerlinge van de St Jozefschool. Collega’s en medeleerlingen van de twee slachtoffers waren maandagmorgen zeer onder de indruk van het gebeurde.


  Maak melding

 46. Rozendaal heeft de code gebroken. De coalitie is in paniek en ze grijpen naar de amnestie wet.Dus nu voelen de nattigheid.Ik geef de vorige regering de schuld voor wat er nu gebeurt ze hadden dit proces allang moeten afronden en de schuldigen achter slot en grendel moeten zetten.Ik voorzie nu dat Bout zijn eigen amnestie wet gaat tekenen om de dans te ontspringen. Wat een vent!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 47. al weer een javaan die het land en zijn familie´s kunnen vekopen het is het zelfde lafaard die in nederlanse tv omroep werd geslagen door een NDPer


  Maak melding

 48. Orlando, ik verenig mij met de Oude Orde, maar dit is de schuld van de vorige regering. Daar heb je 100% gelijk in. Het enige wat de nabestaanden nu rest is de gang naar een Internationaal Hof. That’s all. Tenslotte, Nederland moet nu wel haar grote mond dicht houden, want zij zijn debet dat het zover is gekomen in Suriname.


  Maak melding

 49. Hoe is het mogelijk dat dit soort gasten geen boete hoeft te doen. Een ander wordt opgespoort,gaat voor lange jaren achter de tralies gevangenis in, dit is weer klasse justitie en vriendjes politiek.


  Maak melding

 50. benrono

  zeg wie kan me vertellen hoe veel geld anton paal doekhie en somo hier voor krijgen voor deze wet van bouta bloed bloed geld dat is het waarom laat surinaame dit gebeuren we hadden bouta ook met gelijke munt moeten betalen wat een list en bedrog boefen boefen killers zijn het allemaal…….hun zielen hebben deze rijke ndp parasieten verkocht.


  Maak melding

 51. Bouterse heeft bloed aan zijn handen en daar is het voorstel tot wijziging van de amnestie-wet het bewijs van. Nu datgene gaat blijken wat wij allemaal allang weten, is amnestie de enige uitweg voor de moord-president om uit Santo Boma te blijven.

  Als deze wetswijziging word aangenomen dan heeft hij zichzelf defacto amnestie verleend. Het is namelijk een soep welke voorbereid werd in de eigen NDP keuken.
  En die politiek-onbetrouwbare Somohardjo is al beloond en anders volgt zijn beloning nog.

  Bouterse, er is geen enkele amnestie-wet die het bloed welke aan je handen zit er vanaf krijgt. Deal with it!


  Maak melding

 52. Deze senario was zo helder als de zon die Suriname zo bijzonder maakt.
  Deze uitkomst was voorzien en wordt nu uitgevoerd. Suriname hoe dom kun je nog zijn. Suriname hoe kinderlijk kun je denken. Suriname je verdient het predikaat “een IQ van nul en onder curatele stelling is het beste”.
  Brunsie, Somo en als die voorzitters van de zogenaamde coalitie vormen zullen de ingediende wetswijziging goedkeuren want zoals altijd “een hond eet uit het bakje die de baas hem aanreikt, blaft als deze het zegt en bijt als hij daartoe wordt aangezet”.
  Ai Sranang sa joe e doe.


  Maak melding

 53. dat Bouterse zijn hachje probeert te redden kan ik nog begrijpen. De grootste hypocrieten en lafaards zijn Som en Brunswijk. Deze 2 ‘politieke leiders’ hebben minder moraal dan een strontvlieg.


  Maak melding

 54. Dit is geen nieuws voor mij, ene meneer S Somo had toch zoiets al aangegeven een poos geleden, en ik gaf het al aan ik volg die heren rechters, ze gaan baas niets aandoen, uiteindelijk gaat niemand de lik in, want, stellen ze daar, het gaat nu om rust, stabiliteit
  en ja, wij zitten hier wonen hier, tenminste sorry dat ik het zeg, ik had of heb nooit heil gezien in dit hele gedoe, het proces eentje voor jan doedel, en zie nu er gebeurt geen flikker, alleen rekken, rekken etc

  Mi ne spang moro nanga a torie dape, mi e loekoe mi srefie dja

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 55. Waar is de pastoor die veel geld ontvang voor de begeleiding van de president met zijn verhaal over vergeving vragen aan het volk van Suriname.
  Denkt men om hiermee deze vloek van bloed vegieten te ontkomen.


  Maak melding

 56. @ ferdinand Hossenbux,
  Deze week nog had jij een andere toon op radio 1 toen het ging over de ontucht binnen katholieke kerk.
  Nu het gaat over de berechting van figuren die misdaad hebben gepleegd tegen de menselijkheid in Suriname noem je het een proces voor jan doedel.Hiermede laten velen van jullie zien dat het bar slecht is gesteld met de menselijke waardes bij een aantal surinamers.


  Maak melding

 57. Jongens, jongens, niet huilen.

  Amnestie is de enige beste oplossing, it’s long overdue.

  Janken is het enige wat jullie kunnen doen, want voor de rest hebben jullie niets in te brengen.

  De Surinamers willen rust, stabiliteit en geen molen om hun nek, 30 jaar is echt lang. Surinamers willen ontwikkeling en dat kan alleen de huidige President ze brengen.

  Lang Leve Suriname.

  Soso lobie aan de Jankerds.


  Maak melding

 58. Nog een paar dagen terug sprak Delano over “wat we planten zullen we oogsten”.
  Wel Delano, je hebt moord gezaait en nu dat je gevangenis straf moet oogsten wil je dat niet.
  Dan gebruik je moi mofo,moi boi en moi bille om je oogst te vernietigen.
  Of was dat weer voor de zoveelste keer een loze kreet?


  Maak melding

 59. Al langer dan 30 jaar: Bouterse moordenaar,misdadiger,drugshandelaar,dictator,bedrieger enz.,enz..

  Resultaat:D.D.Bouterse President van de republiek Suriname!!!


  Maak melding

 60. NDP-er
  Jullie vragen je opneens af, waarom is Brunswijk voor amnestie. Hij was als lijfwacht van Bouterse aanwezig in Fort en heeft een en ander daar uitgevreten. Daarna was hij opeens goedheilgman en zijn samenwerking met Bouta nu is precies omdat er een proces op gang kwam. Hij is aleen niet gedagvaard omdat hij al gratie van Vene heft gekregen.

  Ga maar lekker door totdat al het wit uit je trog zal zijn gevallen!


  Maak melding

 61. determinist
  Vele moorden zullen aan de orden van de dag zijn, het gevolg van deze amnestieverlening zal maken dat moreel en geestelijk verval groter zullen worden. De valse ndp pastoors zullen door de mand vallen met hun farizeers geaardheid. Ma kut, alle oliedomme aanhangers verdienen het verworden van wat eens een mooi land was, naar suribabwe.

  Ga maar lekker door totdat al het wit uit je trog zal zijn gevallen!

  NDPér, vergissing! Bedankt!


  Maak melding

 62. De amnestie stemming ging niet door. De ratten verlaten het schip. De stromannnen laten DDB liever in de stront zakken. Alleen idioten als Doeva en Doekhie zwemmen onder hoera geroep nog rond in de ka van DDB.


  Maak melding

 63. Beste lezers,CHIT HAPPENS,laten jullie je ook beinvloeden door nederland,wanneer ze zogenaam zullen berechten wat nooit zal gebeuren,dan zullen zij zich terug trekken als of ze nooitiets hebben gedaan,maar eve terug naar toen,toen die BLOED ZUIGERS(ned)nog te zeggen hadden in SU hoeveel hebben ze niet van ons gestolen,hoeveel hebben ze niet vernietig,hoeveel shit hebben ze niet achter gelaten dat wij moesten opruimen,van welk goud hebben ze de koets gemaakt,en jullie kunnen nog steeds niet inzien waarmee ned bezig is,dat er doden zijn gevallen preek ik ook niet goed, maar we hadden het al achter ons gelaten,maar ned gaat van het stantpunt uit en zeggen ze moeten het zelf bekijken terwijl zij dit alles hebben ondersteunt vanaf het begin(1980)het hele proces hebben ondersteunt en gefinancierd,ze proberen on tegen mekaar uit te spelen en zij liggen lekker achterover te kijken hoe wij mekaar vernietigen,waarom komen ze hem niet halen als ze zo geweldig zijn,gaan ze niet doen,omdat er ook troep,bloed kleeft aan hun handen,meer nog ze weten ook dat hij HEEL VEEL WEET van nederland,waarom doen ze niet wat ze zeggen,kunnen ze niet en gaan ze ook niet doen omdat ze gewoon weg BANG voor hem zijn,simpel voor beeld:kijk maar naar toenmalig pres Shankar/pres Venitiaan/Latsman/Arron,en ga zo maar door,hoe belachlijk heeft ned daze surinamers niet gemaakt op nationaal tv,dat ik me schaamde dat Venitiaan niet wisr wat er allemaal in een cocept stond en zomaar iets in de ruimte begon te lullen,dat hij door toenmalig pres KOK gecorriceerd moest worden,hoe belachlijk is dat,we moeten TROTS zijn op D.D.B dat hij ons hoog houd,we maken allemaal fouten,kleine,grote,en minder grote fouten,het gebeurd niet alleen in SU maar over de gehele wereld,dus OPO KONDRE MANG OENG OPO SRANANG GRONG E KARIE OENG,denk na voor je berouw hebt /krijgt, MVG J.B


  Maak melding

 64. orlando
  Rozendaal heeft de code gebroken. De coalitie is in paniek en ze grijpen naar de amnestie wet.Dus nu voelen de nattigheid.Ik geef de vorige regering de schuld voor wat er nu gebeurt ze hadden dit proces allang moeten afronden en de schuldigen achter slot en grendel moeten zetten.Ik voorzie nu dat Bout zijn eigen amnestie wet gaat tekenen om de dans te ontspringen. Wat een vent!!!!!!!!!!!!!!!!

  En dat is het verschil.
  Je hebt lang genoeg geteerd op de dood van 15 dierbaren niet alleen, maar ook op de miskenning van de moord op 90 jonge soldaten. U bent passé!


  Maak melding

 65. gado no sribie.wat je plant zul je toch moeten oogsten.laat ze de overvallers die 24 uur hun gang oppakken .dan doe je tenminste waar je voor gekozen bent.


  Maak melding

 66. Salam somohardjo meer bekend als bek en nek vergeet dat hij nooit meer in nederland binnen mag komen ,dat hebben die bakra,s gezegd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.