Stichting Natuurbehoud Suriname “niet geschikt”

20

PARAMARIBO, 20 mrt – De Stichting Natuurbehoud Suriname, Stinasu, heeft volledig afgedaan als partner van het Wereld Natuurfonds. Volgens Gerold Zondervan, directeur van de afdeling Guianas van het fonds, moet het decenniaoude partnerschap node worden opgezegd. Het moet gewoon met het oog op de ravage die is aangericht in zeker twee natuurreservaten. Het natuurpark Brownsweg is deels weggevreten door goudkoorts. De legstranden van zeeschildpadden worden kaal gestroopt.

Stinasu staat er als beheerder bij en kijkt ernaar. Toch heeft het fonds de afgelopen jaren geld noch moeite gespaard voor een deugdelijk beheer. De stekker gaat er uit. “We achten Stinasu niet geschikt om samen het werk voort te zetten. We zijn er voorstander van dat het beheer elders komt”, zegt Zondervan. Zijn conclusie is glashard, maar ook logisch. Het valt de stichting minimaal te verwijten dat het zover kon komen. Het fonds stelt in een schaderapport vast dat een deel van de Brownsberg onherstelbaar vernield is.

De kenmerkende Irene- en Leovallen en de Wittie-kreek bestaan haast niet meer. Honderden goudzoekers konden er lange tijd hun gang gaan. Op de legstranden is het niet anders. En geen haan die er naar kraaide. Ooit was het anders. Stinasu was het model voor het succesvol combineren van natuurbehoud en ecotoerisme. Dat is nu weg. “Stinasu is de laatste jaren erg gepolitiseerd. Wij hebben dan ook jaren vergeefs aan de bel getrokken”, aldus Zondervan. Volgens commissievoorzitter Gerold Dompig houdt het op. De goudzoekers moeten sowieso weg. “We hebben dat punt bijna bereikt.”


20 REACTIES

 1. Eey Abaisa,..sa ye du drape??

  ,,,fa ye bedoel?

  …ye vernietig a natuur,ye morsu deng liba nanga kwik!

  ,,,wel yere noh..die ding is ons ding al 300 jaar en wij zijn de rechtmatige G.V.D. en ook dat Pres gaat ons niet vertelle wat wij moeten doen want ik heb die man daar gezet op dat stoel!

  …O.K…maar jij bent niet opbouwend maar vernietigend bezig!

  ,,,welke ka kom je mij vertelle…ik moet tog ook ete en drinke alsook mijn 4 vrouwe en 40 kinderen!!!

  …maar waarom zoveel vrouw en kinderen?

  ,,,baya dat is onze ding hoor..de natuur doet het!

  …maar als je zo door gaat dan is er straks geen natuur meer!!

  ,,,eey Swa..dan ben ik rijk en heb ik een mond vol gouden tanden!!!

  🙂 🙂 😉


  Maak melding

 2. Hebzucht,wanbeleid door deze regering vol moordenaars en rovers,ai boi, dan maar op weg te verworden als in vele afrikaanse landen waar de goudkoorst voor veel ellende zorgt. Suribabwe, here we come krijsen vele afrikanen.


  Maak melding

 3. PARAMARIBO, 13 mrt – De Stichting Natuurbehoud Suriname, Stinasu, speelt onder één hoedje met illegale gouddelvers. Volgens de Ware Tijd is toestemming verleend voor het delven naar goud in het natuurreservaat te Brownsberg, in Brokopondo. Uiteraard ging dat niet gratis. Er is met baar goud betaald, volgens gouddelvers. Intussen is ingegrepen.

  ,,Hij verheft ons heerlijk land,,


  Maak melding

 4. Het is in Suriname op dit moment íeder voor zich en God voor ons allen. In sneltrein vaart glijdt het land nog snelle af naar de status van rechteloze bananenrepubliek.


  Maak melding

 5. Dementerende sukkel, het mijnen is begonnen toen de vorige regering ( jouw favoriete regering ) aan de macht was.
  Hoe kan je in een natuurreservaat laten mijnen, met dank aan de man met 10 schone vingers.


  Maak melding

 6. WWF luidt noodklok over Brownsberg

  door Astrid van Oosterum

  20/03/2012 dwt

  Paramaribo – “De beelden zijn schokkend”, waarschuwt regionaal adviseur van de World Wildlife Fund (WWF) Guianas, Gerold Zondervan. Drie weken geleden ondernam het WWF een vliegreis boven het Brownsberg Natuurreservaat en keerde verbijsterd terug.

  Meer dan vijftig verschillende locaties waar illegale goudmijn a c t i v i t e i t en plaatsvinden, zijn tijdens de rondvlucht ontdekt. Dubbel rood “We hebben het over de Irenevallen, de Witikreek, Wakibasu en de Leovallen. Alles raakt vernietigd in wat bekendstaat als het paradepaard van WWF Guianas.” Het fotoverslag werd gisteren overhandigd aan de voorzitter van de commissie Ordening Goudsector (OGS) Gerold Dompig. Deze verzekerde WWF ervan deze situatie zeer serieus te nemen. “Het is al rood licht wanneer men mijnt zonder concessie, maar naar goud zoeken in beschermd natuurgebied is natuurlijk dubbel rood.”

  Desalniettemin is Dompig niet bereid om rigoureus te werk te gaan. “We zijn nu in de fase dat wij voorbereiden om te komen tot volledige ontruiming.” Dompig hoopt dat dit op vrijwillige basis gebeurt, maar stelt daarbij keihard: “Over het natuurpark valt niet te onderhandelen.” De schatting is dat er vijftienhonderd tot tweeduizend illegale goudzoekers in het gebied actief zijn. Ondanks het feit dat deze porknokkers de wet overtreden, is Dompig in overleg met de betrokken partners en kijkt hij naar te bieden alternatieven. “We willen niemand criminaliseren, maar dat neemt niet weg dat de tijd nabij is dat we er ‘met trucks in gaan’.” Rehabilitatie De schade is volgens Zondervan enorm. “Dan hebben we het over de toeristenstroom naar het Brownspark die gevaar loopt, maar ook over de gevaren van kwikvervuiling.

  WWF heeft daarom onderzoek gedaan naar de mate van kwikvervuiling door de goudmijnactiviteiten. Het resultaat daarvan wordt binnen twee weken verwacht. Ook het aantal hectare aan bos dat gekapt is voor de illegale mijnpraktijken baart de regionaal adviseur van het WWF zorgen. “We zijn betrokken bij onderhandelingen over compensatie voor goed natuurbeheer. Hoe moeten wij ons standpunt voor vergoeding verdedigen als het natuurpark dusdanig vernietigd wordt?” Volgens Zondervan trekt het WWF al DERTIEN jaar aan de noodklok, maar krijgt zij hierin nu pas een gewillig oor van de regering. Voor herstel van de toegebrachte schade moet gerekend worden op meer dan tientallen jaren. “Mits we nu actie ondernemen en starten met mijnrehabilitatie.” Een soortgelijk rehabilitatieproject van het WWF loopt sinds 2006 in Mahdia, Guyana en daar is er vooralsnog nauwelijks sprake van verbetering.-.


  Maak melding

 7. Zoals eerder geschreven “dollar tekens in de ogen. Op alle fronten doet deze ziekte zich voor. “De Cubaanse noch de Surinaamse oogartsen kunnen deze ziekte verhelpen . niet met medicijnen en ook niet met een laser apparaat. Wel kunnen mensen van hun verslaving worden verholpen door beide ogen af te staan.
  Van hoog tot laag wordt de corruptie doorgevoerd. van de kleinste tot de grootste. Waar gaat dit naar toe?
  Antwoord: naar de verdoemenis. Al dit moois verdwijnt als sneeuw voor de zon.


  Maak melding

 8. Mijn hart bloed en huilt als ik zie hoe zo een mooi paradijs kapot gemaakt wordt door corruptie.

  corruptie en suriname gaan hand in hand.


  Maak melding

 9. Ja hoor stinasu a no now jere toestemming werd allang gegeven en degene die er nu zijn ja hoor…. Ze voelden zich vreselijk gebelgd toen ik zei ik heb geen water pompen jullie water nee niem deed wat toen ik begon te schelden dat ze allemaal dieven zijn werden ze zoooo vreselijk booosssss hahaah ze voelden zich betrapt


  Maak melding

 10. De leden van de Stg. Stinasu,het raad van bestuur, het ministerie van RGB de minister , de beleidsmedewerkers van RGB en de rest van de politiek, dat zijn dus de zgn waarachtige Surinamers die zgn van het land houden. Die stonden er allemaal bij en keken ernaar.
  Ze hieven het glas deden een plas en lieten alles zoals het was.WWF heeft dus de geldkraan dichtgedraaid.
  Het is nu alleen nog maar wachten op de DDB clan om zodirect te roeptoeteren dat het allemaal de schuld is van Calimerostan.


  Maak melding

 11. Men ziet nu hoe normen en waarden door leugenaars die deze moordenaarsregering op handen dragen worden vertrapt, vele loze beloften en woorden die heilloos zijn gebleken na bijna twee jaren kunnen ze niet waar maken……op hun positie na…….de komende presidentdictator…en rijke parasieten en djangopoepvliegen wrijven in hun handen van hebzucht,machtzucht en begerigheid. Ai a kondre na foe wi,de oliedomme aanhangers hebben het nakijken, ze gaan het pad der misdaad op, en worden gestraft…….anderen zijn al zo depressief van het lange wachten van de loze beloften door hun leugen misleiders dat ze niet weten waar ze moeten aankloppen, dan maar drugs smokkelen is een veel gehoorde opmerking….wiens we K didibri na now oeng fisiemang.


  Maak melding

 12. Volgens Zondervan trekt het WWF al DERTIEN JAAR AAN DE NOODKLOK…, maar krijgt zij hierin NU PAS een gewillig oor…

  En tog men hier beweren dat de vorige regeringen BETER waren; Beter in roven, stelen, en plegen van corruptie zo te zien. Stelletje Misdadigers!!!


  Maak melding

 13. Jammerlijk. Ik had Stinasu redelijk hoog zitten, maar het blijkt een kat in een kaaspakhuis te zijn. Zodra het aardse slijk om de hoek komt kijken, verkoopt zelfs deze organisatie zijn ziel aan de duivel. Stinasu is nu mede-verantwoordelijk voor de vernietiging van de Surinaamse natuur.


  Maak melding

 14. Dat is nu de bedroefende staat van Suriname.
  Criminelen overal.
  Nepotisme met ongeschoolden die absoluut niet geschikt zijn voor hun functie. De enige kwalificatie is een lang strafblad met of zonder gratie.
  RVC Voorzitter Staatsolie..Jaren in gevangenis wegens drugsmokkel Geen scholing.
  CTU head—Jaren in gevangenis wegens drug en wapen smokkel Geen scholing.
  Pres van Su…veroordeeld voor drugsmokkel…gratie voor moorden gepleegd?..Mulo/Ulo Diploma.
  En we kunnen doorgaan met bijna iedereen in deze regering.
  Dat de AC en PL nu zelf hun moeder verkopen om aan de macht te blijven…te gek voor woorden.


  Maak melding

 15. Dinsdag 20 maart 2012 om 13:07 uur, door determinist

  Geachte heer Determinist
  Normaliter sla ik altijd uw inhoudelijk zeer “gewaardeerde” stukken automatisch over.
  Het steeds stigmatiseren van een heel werelddeel gaat op den duur ook vervelen en hierdoor wordt ik dan ook gedwongen u uiteindelijk van repliek te dienen.
  Lees onderstaand dan begrijpt u misschien dat het niet werelddelen zijn maar mensen in het algemeen die voor narigheid naar elkaar toe zorgen.
  Ik heb niet de indruk dat u hierdoor genezen wordt maar dan heb ik in elk geval mijn deel bijgedragen.
  ——————————————————-
  Tienerprostituees vetgemest om klanten te lokken

  In de sloppenwijken van Tangail in Bangladesh worden talrijke meisjes in de prostitutie op mensonterende wijze uitgebuit. De meisjes krijgen middelen uit de veesector toegediend om er weldoorvoed uit te zien en zo meer klanten aan te trekken. …
  lees het volledige artikel via de onderstaande link.

  http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3227890/2012/03/19/Tienerprostituees-vetgemest-om-klanten-te-lokken.dhtml

  Mocht dit niet helpen zoek dan hulp bij het PCI.


  Maak melding

 16. Het doet mijn hart zeer pijn om te zien wat de directie van stinasu heeft gedaan.

  Wanbeleid….

  Controle in de natuurreservaat uitoefenen is simpel..Het wordt gefinanciert.En toch….geen Eco-natuur….schandelijk is het!!!!!

  In 1998 was het nog een natuurreservaat!!!!beschermd!!!!!


  Maak melding

 17. Gevolgen!

  Nergens lees ik dat het gebeurde gevolgen heeft voor de verantwoordelijke directie en staf van Stinasu. Het lijkt alsof die mensen gewoon hun werk kunnen blijven doen en niemand die ze vervolgt.
  Door ze met onmiddelijke ingang te ontheffen uit hun funktie zal het een voorbeeld zijn voor anderen die ook corruptie in gedachten hebben.
  Keihard op straat zetten en dan vervolgen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.