Suriname krijgt maar helft gevraagde hulp EU

37

PARAMARIBO, 19 mrt – Suriname krijgt maar iets meer dan de helft van de hulp die is aangevraagd bij de EU. Het betreft geld voor projecten in de bananenindustrie. In plaats van zeventien miljoen euro, geeft de EU nu negen miljoen. Volgens parlementariër Rabin Parmessar (Mega Combinatie/NDP) was dit niet afgesproken met de groep voormalige kolonies, ACP. Suriname zal beslist actie ondernemen.

“We gaan samen met de overige bananenproducerende landen van de ACP, de EU vragen welke methodiek gehanteerd is om tot dit bedrag te komen”, zegt Parmessar tegenover de Ware Tijd. Suriname gaat nog steeds voor het oorspronkelijke bedrag. Dat is dringend nodig voor de zieltogende bananenindustrie. Staatsbedrijf SBBS is dringend aan modernisering toe. Daar is de afgelopen jaren al veel geld van de EU en de overheid in gestopt. Het is nu aanlopen op privatisering.

Maar daarvoor moet het bedrijf eerst rendabel gemaakt worden. De zeventien miljoen euro zou een flinke duw in de rug geven. Een Surinaamse parlementaire delegatie had in Brussel meegewerkt aan een bepaalde verdeelsleutel. Afgesproken was dat er honderd en negentig miljoen euro aan hulp vrijgemaakt zou worden. Het geld was bestemd voor tien ACP-landen. “Ook andere landen willen weten hoe Europa aan deze verdeelsleutel is gekomen”, aldus Parmessar.

Bekijk ook:


37 REACTIES

 1. Europa heeft grote financeele problemen . Daarom is het heel moeilijk voor europa om het volledige bedrag te betalen aan de samenwerkende partners van de ACP . De vraag die Suriname zich moet stellen is ; waarom moet Europa Suriname financieel bijstaan . Ook hier moet Suriname haar eigen bootjes doppen . De vraag is hoe dat te bereiken ? Dat kan volgens mij door een nationale reconstructie programma . Daarbij dient de gehele werkzame bevolking gemobiliseerd te worden om deel te nemen aan dat programma . Als eerst dient de oude slaven-plantages waarvan meer dan 60 duizend hectare is vervallen , weer tot bloei te worden gebracht . Cacao brengt 1500 us dollar op per ton. Suriname kan dan veel geld gaan verdienen met de plantages . Trouwens ook het begrip van vakantie boerderij kan in combinatie met de toeristische sector bhoorlijk wat geld in het laatje brengen . Nu dat er niet genoeg geld is om voor alle ontwikkeling te betalen , moet het volk aandelen krijgen wanneer zij mee doet aan de reconstructie programma . Op deze manier kan de overheid de loon kosten drukken bij de uitvoering van het plan . Verder kunnen ook diensplichtige militairen en alle werklozen worden verplicht mee te doen . Tevens worden ook de gedetineerden met kettingen aan hun voeten ook ingezet om het werk te doen . Op deze manier leren zij wat werken is . Bij hun vrijlating kunnen zij dan gelijk geholpen worden aan een huis en werk . Ik ben voor een streng en rechtvaardig beleid , waarbij hard gewerkt moet worden voor een beter Suriname .


  Maak melding

 2. Wie hadden hun mond vol over .we wille geen hulp uit het noorden. oekoe, noh, we ga bedelen bij landen waar dictators het volk uitbuiten.


  Maak melding

 3. Beste Kondremangs,
  Parmessar is wetenschapper(socioloog); prachtig toch?
  Bovenstaand verhaal komt overeen met hetvolgende:
  ik heb met mijn verre neven en nichten(die mij achter mijn rug uitschelden) afgesproken, dat ik ze allemaal een bromfiets ga geven. Nu ben ik erachter gekomen, dat ik ze maar een fiets kan geven(mijn besteding).
  Dus zijn ze woedend op hun “suikeroompje”,die zijn beloftes niet kan nakomen. Want hij heeft niet genoeg gewonnen aan de casino-tafel.
  Rabin,
  Volg je geen Europees nieuws?????? In de EU moeten ze miljarden bezuinigen om hun begrotingstekorten weg te werken; dus wees blij, dat je de helft krijgt.
  Dus Rabin, gebruik die grijze massa in je bovenkamer en ga opnieuw een herberekening maken, hoe de gelden besteed moeten worden. Hopelijk krijg je geen klappen van je grote opdrachtgever; zoals met velen voor jou is gebeurd………
  Time will tell, Kondremangs!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 4. Juist nu zou Suriname zijn ballen laten zien, dit omdat de President tijdens zijn aantreden had gezegd dat zij geen hulp van Nederland willen hebben.

  Rabin Parmessar, een toontje lager zingen, omdat het volk nu teleurgesteld wordt. Het volk had anders verwacht.


  Maak melding

 5. O O O wat zielig, ze willen alleen maar hun eigen zak spekken en niets van de banaan redden. Waarom kunnen ze nooit iets op eigenkracht? Zijn ze zwakzinnigen geworden? Wat is er aan de hand met deze Surinaamse regering en waar halen ze het lef vandaan te denken dat ze EU gelden nodig hebben om hun Banaan te redden, VAL MAAR……

  Zielige vertoning te lezen dat Suriname ook nog in actie wil komen.

  Hebben jullie ooit iets op eigen kracht gedaan? Zelfs een pakje sap jullie niet produceren terwijl Suriname alles te bieden heeft. Wat een zielig gedoe, echt heel zielig gedoe.

  Jullie inporteren toch al alles, waarom dan nog zelf bananen planten?

  Ach, ga toch lekker met je slakkengang slof slof lopen snuiven en de helezooi!

  Respectloos is de staat Suriname, respectloos zijn haar burgers, respectloos zullen wij allen naar uw bananenrepubliek kijken en benaderen.

  Als het aan mij had gelegen, had Suriname gen stuiver gekregen.

  Ze kunnen niets, ze willen niets, enige wat je hoort is: we zijn arm, ja ja, vandaar dat de een nog grotere doos heeft, een doos van pandora, en ja hoor we zijn zo arm… ze groeien in Suriname van lucht!


  Maak melding

 6. Hallo TTheo,

  Reken jezelf maar rijk met onrealistische plannen. Ondanks die paar positieve duimen die je nu hebt gekregen in tegenstelling, neem ik je nog steeds niet serieus. Je blijft maar grotendeels onzin neerpennen. Ik ben er ook nog niet zo zeker van, dat je het zelf allemaal bedacht hebt. Ben ook benieuwd welke bijdrage jezelf gaat leveren. Neem alvast een plantage over zou ik zo zeggen, als je dat tenminste lukt op een normale manier, stel een aantal gedetineerden gratis of voor een laag loon aan het werk en laat ze flink hard werken(waar doet me dat nu toch aan denken??). Snel aan de slag dan maar TTheo. Wordt je vanzelf miljonair en kun je je andere landgenoten, dus niet alleen je familie en vrienden, flink financiëel bijstaan. Je meent het namelijk toch zo goed met Suriname?

  Veel succes en gr.
  Polderman


  Maak melding

 7. TTheo,
  Dus je bedelt toch ? waarom niet bij China of Chavez aankloppen.EU licht volgens mij niet in Afrika of Zuid- Amerika,doe wat aan jou navigatie systeem mi boi.
  vergeet niet dat Nederland een belangrijke lid is van de EU.


  Maak melding

 8. Bruynzeel was alleen oogsten,verwerken en verkopen.Is nu failliet.Wageningen was planten en oogsten.Dat hebben ze niet gekund.Surland was ook uitgebreid met rijstbouw.Dus was het planten en oogsten.Hier hebben ze gestolen als raven .Nog steeds is de 400 ton padie zoek en dit is heel recent gebeurd.Laat parmessar blij zijn met wat hij krijgt.Dat geld gaat niet zichtbaar zijn in het bedrijf.Misschien op een rekening in Zwitserland.En dat weet de EU.


  Maak melding

 9. Ze moeten geen cent meer geven aan deze moordenaars en boeven. Kijk naar al die ellende die deze hun eigen oliedomme stomme aanhangers aan het brengen zijn. We K………………krijsen ze in koor…………ieja…….we KK….help noh…..hulp zal er niet komen.


  Maak melding

 10. Als Europa,de steun halveert moet er beleid gemaakt worden om deze industrie financieel onafhankelijk te maken. Het heeft geen zin te ageren tegen de halvering want Europa heeft zelf ook veel problemen.Suriname kom met een goed financieel plan.


  Maak melding

 11. Tijdens het spel , veranderen zij de spelregels .
  Destabilisatie of toch een vinger in de pap willen hebben ?
  SU , blijft alert !!!

  Stre de’f stre
  Gado de nanga wi
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding

 12. Polderman ,
  Wat zijn de plannen van jouw re-gering ???
  16 miljard bezuinigen ?
  Dat de premier gefileerd werd in het Euro-parlement ,
  ben jij daar zo trots op ?
  Wordt het geen tijd voor bezinning ???

  Zoete groet


  Maak melding

 13. Sribi-leek ,
  Als jij de nodige info had waarvoor de speciale pot van de EU in het leven werd geroepen , zou jij niet met het woord ” bedelen ” hebben gebezigd .
  Maar ja , daar ben je een Sribi-leek voor !!!
  Oh daar gaat jouw deurbel , DOM DING DOM DING DOM DING

  Zoete groet


  Maak melding

 14. Sempa,
  Als jij geen last had van selectieve geheugen verlies dan zou je moeten weten dat die narcistische president van jou alles wat blank is over één kam scheert wanneer het hem uitkomt, nu willen jullie wel gebruik maken van gelden van de Nederlandse belasting betalers, zo laf zijn die paarse honden.


  Maak melding

 15. NO man is an island. He is gewoon de plicht van alle landen elkaar te helpen. Net zoals we tijdens de tweede wereld oorlog en nog lang daarna (maandag cent aktie)Nederland bij zijn wederopbouw steunden. Ik noem niet specifiek Suriname, maar het is in het belang van de rijke landen de armere te steunen. Bekijk dit in een groter politiek spectrum dan in jullie bekrompen manier van denken. Dit spel heet veilig stellen van je (toekomstige) export markten. Weten jullie hoeveel (autochtone)Nederlanders op het punt staan te vertrekken naar betere leefgebieden zoals Suriname? Trouwens, dit is geen Nederlands geld maar EU-geld. Dat Nederland daar een onderdeel van is , is niet ons probleem.


  Maak melding

 16. Beste Sempa,

  U neemt kennelijk aan dat ik niet in Suriname woon. En als dat al zo is dan nog begrijp ik uw reactie niet.
  Ik reageer op de heer of wellicht mevrouw TTheo die het zo goed meent met Suriname , maar met de grootst mogelijk onzin oplossingen aan komt draven. Als dit alles is wat uw tegen mijn reactie kunt inbrengen, dan tekent dat, eigenlijk bevestigd dat, het niveau waarop u denkt.
  U heeft kennelijk niets zinnigs te zeggen over het onderwerp. Bovendien op dit forum delen wij toch in de eerste plaats meningen over hoe het in Suriname gaat en niet in Nederland. Overigens gaat het daar, ondanks alle bezuinnigingen ed in ieder geval een stuk beter.

  Het beste.
  Polderman


  Maak melding

 17. Doorzichtig!

  De EU heeft het door! Weggegooid geld kan je liever in eigen zak houden. Die bananencultuur in die bananen republiek is voordegekhouwerij! Privatiseer die hele hap en je zal zien dat het gaat draaien als een tierelier. Zolang het semi-staat is zal het mis gaan.


  Maak melding

 18. een gegeven paard niet in de bek kijken!

  Iedereen de broekriem aanhalen,en maar hopen dat de Obia-mang van africa zijn best gaat doen om onze banaan recht te houden…Dada,..versnel jou reis want wij verkeren in een slappe toestand 😉


  Maak melding

 19. De vriendschap met Frankrijk levert ook niet veel op :-))
  Kan iemand van de ambasade niet even langs gaan? Of zitten ze allemaal te snuiven in Nice?


  Maak melding

 20. Polderman, dank je voor je reactie richting Sempa. Je hebt genoeg gezegd en geldt voor velen die zich niet met het onderwerp houden. Willen dit soort mensen het land gaan regeren,wat denk je dat we dan krijgen?????


  Maak melding

 21. @Polderman

  Een discussie op een Calimerostaans forum over Suriname zonder Calimerostan erbij te betrekken is haast onmogelijk. De meeste reageerders op dit forum zijn Surinaamse Calimerostanen en hun denkwijze verschilt weinig van dat van de witte Calimerostanen. Ze worden onderworpen aan dezelfde propaganda en hun manier van denken is weinig Surinaams. Deze zogenaamde SuriNeds projecteren doorlopend de Calimerostaanse denkwijze over Surinaamse contexten heen. Derhalve is een discussie zonder het betrekken van Calimerostan in zijn geheel onmogelijk. Je zult dus moeten leren omgaan met deze superpositie (superimposed). Bekijk de reacties op bovenstaand artikel nog eens een keer en ontdek hoe vaak de superpositie voorkomt. Overigens zijn komen er twee soorten artikelen op deze site voor: nieuws uit SR en nieuws uit NL. Het is maar dat je het weet. Daar Calimerostan en Suriname een hele lange historie delen is deze superpositie geenszins verwonderlijk.


  Maak melding

 22. Error:

  Overigens zijn komen er twee soorten artikelen op deze site voor

  Moet zijn:

  Overigens komen er twee soorten artikelen op deze site voor


  Maak melding

 23. @ anna_z
  Ik ga er maar van uit dat u niet veel tijd heeft besteed aan het bij elkaar verzinnen van al deze onzin, anders is het wel heel erg zielig. U probeert intelligent over te komen, maar het slaat werkelijk nergens op. Waar heb ik het in mijn reactie, in dit geval aan Sempa, gehad over het projecteren van een nederlandse denkwijze? Dit is nu z’n typisch geval van het verdraaien van feiten om een punt te willen maken. Gaat het niet linksom, dan maar rechtsom, maar u zult u punt maken over hoe over Nederlanders denkt, al heeft het niets met het item te maken waarop gereageerd wordt. U punt over wat u van de Nederlanders en Nederland vindt is wel duidelijk. Die mening mag u ook hebben, maar het is alleen zo jammer, dat u alleen maar negatief kunt afgeven op mensen die een andere mening hebben dan uzelf. Vooral de manier waarop u SuriNeds op een neerbuigende wijze wegzet is te gek voor woorden. We leven in 2012 en niet meer in het koloniale tijdperk, al wilt u daar nog niet aan. Bovendien vraag ik me af wat u bedoelt met de Surinaamse manier van denken. Ik kijk hoe het gaat in Suriname en heb er zelf inmiddels wel een idee van, maar wordt daar niet echt vrolijk van.
  Tor slot nog bedankt, dat u me er hebt gewezen, dat er al een hele lange historie bestaat tussen Suriname en Nederland. Was me er niet meer van bewust. Maar gelukkig hebben we anna_z nog. Bijna net zo bijdehand en slim als DDB. De z staat waarschijnlijk voor zieneres. Ze gaat een gelukkige toekomst met hem tegemoet (hoopt ze).
  Veel succes verder met uw leven. Moet namelijk heel deprimerend en frusterend zijn als je met zulke zienswijzen als u rondloopt.

  Gr. Polderman


  Maak melding

 24. Theo backoff,

  Poten af van de plantages van mijn voorouders.
  Ze zijn niet van de overheid. De stukken liggen er, gaat kijken bij domein, keep on dreaming!!!!

  Ze kunnen ook terecht bij die witwassers, genoeg doekoe daar.
  Ja toch, 1 op de 3 (spook)huizen is witwas. 70% ondernemers is witwas.
  Begrijp je nu die zet van die toeristenkaart.
  Je baas is foetoeboi van de Witboi-fabriek, mie boi.

  Ach ja sempa, het gaat zooooo goed in suri, dat hij het nog steeds niet aandurft om de overstap te maken.

  Sempa je hebt gelijk hoor, echte Ollandse instelling heb je, safety first.
  Hou je Olland paspoort stevig vast, want het ken vriezen, het ken dooien…..

  Hoe was het ook al weer:horie vaste sa joe abie…whahahahaha

  soso lobie…


  Maak melding

 25. anna_zoeloe: “Ze worden onderworpen aan dezelfde propaganda en hun manier van denken is weinig Surinaams”

  Je bedoelt : hun manier van denken is weldoordacht en intelligent……


  Maak melding

 26. Geef ze niets, deze boeven in de regering lenen geld bij IMF, om hun arme luie, roverige domme aanhangers eten te geven, van dit geld verdwijnt meer dan de helft in hun eigen zak.


  Maak melding

 27. @Polderman

  Volgens Henk Molenaar staat de z voor Zulu. Maar ik vind het superintelligent van je om daar zieneres van te maken.
  Het koloniaal tijdperk is inderdaad voorbij maar het koloniaal geconditioneerde denken is nog volop aanwezig onder velen met Surinaamse roots. Dit forum is wat mij betreft het zoveelste bewijs daarvan.
  Over wat intelligentie precies inhoudt zouden we een lange discussie kunnen voeren. Maar wees gerust, ik pretendeer helemaal niet intelligent te zijn. Althans niet op dit forum.
  SuriNeds zijn meestal aardige mensen maar ze blijven vaak steken in een moeras van geforceerde assimilatie en doen vaak hun uiterste best om aardig gevonden te worden door de witmens. Dat vertroebelt vaak een onafhankelijke denkwijze. Je kunt gerust stellen dat de SuriSuri daar een stuk minder last van ondervindt.
  Ik vind onze president inderdaad een hele slimme man. Hij is immers president van Suriname en dat vereist toch wel enige slimheid zou ik zeggen.
  Verder kan ik je ook nog gerust stellen over mijn welbevinden. Ik heb een prachtig leven en depressies en deprimerende of frustrerende gedachten zijn mij volkomen vreemd. Hopelijk ben je in het bezit van de minimale intelligentie dat onmiddellijk te begrijpen.
  Toch blijf ik me afvragen waarom sympathie voor Bouterse door lieden als jou wordt gezien als achterlijk en dom. Heb je soms de wijsheid in pacht of is het gewoon ordinaire arrogantie? Tenslotte is Bouterse gekozen door een groot deel van de Surinaamse bevolking. Zijn die soms allemaal dom en achterlijk?
  Wat een andere mening betreft: Ik neem graag kennis van andere meningen. Ik zie in de persoon achter een andere mening nooit een vijand. Een forum is de plek voor discussie en dat lijkt me gezond. We hoeven het niet eens te zijn en we hoeven elkaar ook niet na te kakelen. We geven slechts onze mening en meningen zijn doorgaans geen feiten. Gelukkig maar! 😉


  Maak melding

 28. Ik zou aan velen willen zeggen zich niet meer druk te maken met bepaalde mensen op dit forum. De reden hiervan is het feit dat President DDB had gezegd dat Suriname Nederland niet nodig zou hebben.
  Helaas gebeurt het omgekeerde. En wat zie je. Zijn aanhangers zijn diep teleurgesteld en reageren het hier op de forum op anderen. Hoe intelligent moet je zijn??????
  Henk Molenaar en Polderman ect. hou je rustig


  Maak melding

 29. DIT STAAT OP STARNIEUWS: Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat Bouterse president heeft willen worden alleen en enkel om zijn eigen hachje te kunnen redden.


  Maak melding

 30. @ANNA ZULU , de toverfee van suriname schrijft: Tenslotte is Bouterse gekozen door een groot deel van de bevolking. Zijn die allemaal soms dom en achterlijk?.
  Hoewel de posting niet aan mij is gericht is het antwoord: JA, ze zijn bijna allen dom en achterlijk, en die het niet zijn, dat zijn de opportunisten, allesgelovers en kritieklozen, die als ze al principes hadden, die overboord hebben gegooid voor en stukje grond, een baan bij de overheid( de spookambtenaren), of die anderzins op de betaalrol staan van DDb en zijn 40 rovers.
  Een schoolvoorbeeld daarvan is de dominee wannabee, die voor 8000 srd zijn ziel verkocht heeft om spookverhalen en onreine sprookjes rond te bazuinen.
  Feodale oplichters en despoten , valsspelers en corrupt geboefte zijn het en christenbaggers die allen in aanmerkeing komen voor de grote graaiers award.


  Maak melding

 31. @anna_z
  Ik zal niet op alles wat u schrijft ingaan anders wordt het weer zo’n lang verhaal. Een paar opmerkingen wil ik nog wel kwijt en daar laat ik het dan bij.
  Dat we het niet met elkaar eens is wel duidelijk, alleen begrijp ik niet waarom uw mening over Bouterse wel gezegd mag worden zonder daar een kwalificatie aan te geven , terwijl als ik en ook anderen een mening over diezelfde Bouterse hebben het dan gekwalificeerd wordt als iemand die de wijsheid in pacht denkt te hebben of erg arrogant is.
  U mag uw president best slim vinden, maar ik vind het meer boerenslimheid. Bovendien betekent slim zijn nog niet, dat iemand een goed mens is. Deze president heeft gewoon een heel slecht record en omringt zich ook met veel figuren waar op z’n minst ook wel iets op aan te merken is wat betreft integriteit e.d.. Helpt niet bepaald om het goede voorbeeld te zijn. Bovendien hebben de meesten geen enkele kennis m.b.t. de job waarvoor ze zijn aangesteld. Kwam bij vorige regeringen ook voor, maar DDB met de NDP zou dat wel even anders gaan doen. Blijkt dus , dat zij er dezelfde werkwijze op na houden. Ze verkopen de bevolking ook gewoon knollen voor citroenen. Beloven heel veel, maar kunnen amper iets realiseren voor de gehele gemeenschap in Suriname. De doorsnee inwoner is er sinds zijn aantreden niet beter op geworden.
  Wat betreft het geconditioneerde denken en/handelen heeft u wellicht een punt, maar mijn idee daarover is toch, dat dat vooral nog bij oudere Surinamers voorkomt, dat ze om het zo maar te zeggen tegen de blanke mens opkijken. Ikzelf vind dat niet terecht , maar feit is, dat het nog wel voorkomt. Overigens niet alleen in Nederland, maar ook in Suriname.
  Ik laat het hierbij en wens u nog veel sterkte en het beste in de toekomst.
  Gr. Polderman


  Maak melding

 32. Waarom moet mijn belasting geld via Europeese Unie naar Suriname gaan ???? Wil ik dit wel ???? Nee!!!

  Staatsbedrijf SBBS is al jaren één verloren zaak. Een dode paard ! Laat de SBBS lekker dood bloeden . Surinaamse Bodemlose Punt !!! Wel dé Lusten máár niet dé Lasten !!!!Ja ja.

  Groet,Ram Ram,Geoda Hafies (Veel Wijsheid !)


  Maak melding

 33. Maandag 19 maart 2012 om 18:02 uur, door Jacobus
  Bruynzeel was alleen oogsten,verwerken en verkopen.Is nu failliet.Wageningen was planten en oogsten.Dat hebben ze niet gekund.Surland was ook uitgebreid met rijstbouw.Dus was het planten en oogsten.Hier hebben ze gestolen als raven .Nog steeds is de 400 ton padie zoek en dit is heel recent gebeurd.Laat parmessar blij zijn met wat hij krijgt.Dat geld gaat niet zichtbaar zijn in het bedrijf.Misschien op een rekening in Zwitserland.En dat weet de EU.

  Beste jacobus, ik wil je geheugen opfrissen. misschien ben je vergeten dat die 400 ton padi in de periode 2000 – 2005 is verdwenen. geheugen goed opgefrist. ik wil niet reageren op mensen dat ze mij een verwijt maken ma ik wil alleen je onzin hiet ontzenuwen.

  @ esmerald
  je kent de geschiedenis van nederland niet. de plantagebezitters hebben toen reeds hun vergoeding ontvangen dus jullie hebben niks te zoekn in suriname.


  Maak melding

 34. Vrijdag 23 maart 2012 om 20:56 uur, door dpatr

  Wat heeft de geschiedenis van Nederland te maken met de eigendomspapieren van de plantages?
  Af en toe…..

  your information sucks!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.