Zorginstellingen bezorgd over plan Nederland

27

PARAMARIBO, 7 feb – Zorginstellingen maken zich grote zorgen over bepaalde bezuinigingsvoornemens van Den Haag. Volgens Kenneth Gemert van Zon Thuiszorg zal het voornemen om zorgkosten van Nederlanders in Suriname niet langer te betalen, diepe wonden slaan. Den Haag zou zich moeten bezinnen.

De voordelen van behandeling in met name Suriname moeten beter worden bekeken. “Nederland heeft ontzettend veel voordeel aan ons, want hier wordt minder dan de helft van het totale bedrag uitgekeerd”, zegt Gemert tegenover de Ware Tijd. En het gaat dan niet eens om zoveel patiënten en hulpbehoevende personen. In de afgelopen tien jaar hebben bij elkaar nog geen duizend Nederlanders het aanbod in Suriname aangesproken.

Daar moet wel wat voor te zeggen zijn. “Wij betreuren het ten zeerste dat Nederland zo omgaat met de mensen die niet zelf kunnen bepalen wanneer en waar ze ziek worden”, aldus Gemert. Hij spreekt dan ook van een “buitengewoon immorele daad.” Over het gedrag van de zorgverleners kan niet geklaagd worden. Die hebben zich steeds aan de regels gehouden. Vooral Nederlanders van Surinaamse afkomst willen wel eens gebruik maken van het aanbod om overzee ‘uit te zieken.’

Bekijk ook:


27 REACTIES

 1. Dat de zorginstellingen zich zorgen maken is begrijpelijk. Helaas zal er niets veranderen aan de rechtsextremistische koers van de politiek in Calimerostan. Op dit moment worden in Calimerostan allerlei discriminerende wetten uitgevaardigd waarbij vooral, wat men in dat land allochtonen (zeer discriminerende term) noemt, het moeten ontgelden. Calimerostan laat onder het huidige bruine kabinet haar ware fascistisch gezicht zien. De uit criminelen bestaande xenofobe gedoogpartner PVV houdt geheel Calimerostan in een wurggreep van angst en islamofobie en onder invloed van deze apartheidsbeweging zakt Calimerostan steeds verder weg in een drassig moeras van politiek onbenul. Het meest trieste is dat sommige SuriNeds het beleid van dit xenofobe bruine kabinet met geheel hun redimusu hart steunen en nog erger, goedpraten. Onbegrijpelijk!


  Maak melding

 2. Wie had het over bagatelliseren ??
  Jij dringt ons iedere dag een regering op die bezaaid is met veroordeelde criminelen. over redimusu gesproken zou ik jou willen aanraden om in de geschiedenisboeken te kijken wie die echte redimusu in werkelijkheid zijn.
  Iedere burger in Nederland die zich houdt de wetten en regels krijgt bescherming van de wet.Nederland is een democratische rechtstaat, als je het niet eens bent met een beslissing dan stap je naar de rechter.Figuren met de zelfde beperkte verstand vermogen als dat van jou trappen in jou retoriek.


  Maak melding

 3. Anna-z, allereerst worden in alle landen mensen onder verdeeld in groepen. Zelfs in Amerika is dat zo. Ten weede gaat het ook deels om belastinggeld van anderen die de zorg in Suriname betalen.

  =Jij hebt altijd wat te zeggen over anderen, maar ik ben bang dat je niet goed geïnformeerd ben over wetten, zaken en beleid over een ander land. Je reageert op situaties die je hoort zonder dit te onderzoek.

  Vergeet niet dat vooral in Suriname onder alle bevolkingsgroepen discriminatie en rasime voorkomt.


  Maak melding

 4. Tja, het klinkt toch meer als prediken voor eigen parochie;

  Een week in een ziekenhuis in P’tata kost al snel 20.000 euro (3.000 liggeld per dag vergoed men daar).

  In Sranan lig je een week voor 200 euro…

  De helft van het oorspronkelijke bedrag wordt uitbetaald door Nederland aan de Surinamer (10.000 euro), terwijl de feitelijke kosten in zo’n Zorghotel 200 euro zijn.

  Steekt de directeur toch een aardig duitje in eigen zak 🙂


  Maak melding

 5. Overigens is het frappant dat men hier weer meteen in de slachtoffer / negerrol kruipt;

  In Suriname werd tot 50% vergoed, maar in Rusland bijvoorbeeld maar 30% (lig ik toch liever in Suriname…). Nederland betaald gigantisch veel zorggeld aan mensen die liever niet in Nederland worden behandeld, maar in het buitenland.

  Logisch dat men nu zegt “als je behandelt wilt worden (als Nederlander) dan wordt je behandelt én vergoed in Nederland -> ga je liever naar het buitenland, dan vergoeden we minder”.

  En het is een Europees ding; binnen de EU verandert er niets tot weinig (hoort Suriname bij de EU?).


  Maak melding

 6. …en tenslotte; als je als SuriNed écht spontaan (dus niet geplanned) ziek wordt in Sranan, dan heb je natuurlijk (mag ik hopen) je reisverzekering;

  Die dekt gewoon tot 100% van de lokale kosten, míts deze niet hoger zijn dan de Nederlandse kosten.

  Het beleid is dus vooral om zorgtoeristen tegen te gaan (en dus de broodwinning van bovengenoemde directeur) en niet om mensen te laten kreperen.


  Maak melding

 7. Anna_Z heb je nu werkelijk niets anders te doen……”redimusu, echtsextremistische koers,fascistisch gezicht,enofobe gedoogpartner PVV, Calimerostan, discriminerende wetten ,xenofobe bruine kabinet,llochtonen (zeer discriminerende term,ware fascistisch gezicht”

  Je hebt je quotum weer gehaald. Ga maar weer terug in je hangpunt.


  Maak melding

 8. @BakraBasi

  Ik zit niet op geld uit Calimerostan te wachten. Ik toon alleen maar aan dat Calimerostan zich bedient van discriminerende wetten en haar burgers niet gelijk behandeld. Calimerostan is een xenofoob land geworden en is de weg volkomen kwijt. Ik wil graag dat de Surinamers dat inzien en dat land laten voor wat het is. Een land vol apartheid en een onderlaag van tweederangsburgers. Ik zie graag dat Surinamers nergens op rekenen en hun eigen boontjes doppen.


  Maak melding

 9. Deze directeur denkt ook heel veel aan zichzelf, dat is te merken aan de lonen die hij aan zijn personeel betaald. Ze verdienen zo weinig dat ze een beroep moeten doen op Sociale zaken voor een dokters kaart terwijl de directeur zijn zakken vult.


  Maak melding

 10. Laten we wel wezen, niemand gaat uit Nederland naar Suriname voor goede medische zorg. Want die is er gewoon niet. Niet omdat er in Suriname geen capabele artsen en verpleegkundigen zijn, maar omdat het gezondheidszorgsysteem waarin ze hun werk moeten doen ziek is:belabberde en corrupte overheid, belabberde en corrupte ambtenaren en niet capabele directeuren en managers.In Paramaribo met nog geen 300.000 inwoners zijn er vier ziekenhuizen, die niet kunnen tellen hoeveel bedden ze samen hebben, nog georganiseerd als in de middeleeuwen( protestant, katholiek, overheid)en die geen van allen in staat is om een goede dienst aan patiënten te leveren. Wie patiënt is kan ervan meepraten. In Surinaamse gezondheidszorg instellingen gaan mensen vaker dood aan verwaarlozing en slechte gezondheidszorg en minder aan ziekte. En de Surinaamse kiezer/belastingbetaler laat dit gelaten over zich heen komen.De hossel van elke dag is al zwaar genoeg en misschien profiteer ik morgen ook van die njang.

  De groep “zieke mensen” die meneer Gemert bedoelt zijn overwegend bejaarden en een paar jongere en gehandicapte Surinaamse Nederlanders.
  Een groep die vaak thuishulp en thuiszorg nodig heeft.Het bedrijf van meneer Gemert leeft hiervan en daar is niets mis mee.

  Wat te betreuren is, is dat hij moord en brand roept, terwijl er niets aan de hand is én dat er geen krantenjournalist in Suriname op feitenonderzoek uitgaat.
  Nederlandse bejaarden (alle Nederlanders!) met een Nederlandse zorgpolis, kunnen tijdens hun verblijf in Suriname, gewoon gebruik blijven maken van de diensten van de Surinaamse gezondheidszorg, als ze dit vooraf hebben afgesproken met hun zorgverzekeraar natuurlijk.
  En wanneer door intern Nederlands beleid er toch problemen voor deze groep dreigen, kunnen die alleen worden opgelost op macro-niveau (overheid).

  Dus meneer Gemert, geen s.v.p. stemmingmakerij met woorden als immoreel en dat Den Haag zich zou moeten schamen. Schamen voor wat? Had niet uw Grote Leider geroepen dat Suriname niets hoeft van die koloniale bakra’s? Nou dan.
  Als de Nederlandse AWBZ verzekering de in Suriname verleende thuiszorg niet meer dekt (bijvoorbeeld omdat het systeem ook voor het rijke Nederland te duur wordt en men in Nederland op de centen moet letten), stuur dan die suri-ned- oudjes gewoon terug naar Holland, of laat ze het zelf betalen van hun pensioen of AOW. In Nederland moeten ze ook steeds meer hun pensioen en AOW aanspreken voor zorg.
  Ook die surin-ned-oudjes.

  Maar nog belangrijker, dan is er ook geen lawaai meer nodig dat afleidt van wat echt niet goed gaat in de gezondheidszorg in Suriname. En kan begonnen worden met de grote schoonmaak van het gezondheidszorg systeem. Dat waar meneer Roger van Boxtel (nog zo een bakra die het ons kwam vertellen) het onlangs over had.

  Tot die tijd zou ik zeggen: telt uw zegeningen en gebruik de winst van ‘het zorgtoerisme’ om het zorgsysteem te helpen verbeteren. Daar hebben alle Surinamers wat aan in plaats van alleen een handige ondernemer in Surinaamse thuiszorg die ook volger is van De Grote Leider!

  Voor de rest: succes met Zon Zorg Suriname. Want dat verdienen uw klanten, uw medewerkers en u wel!


  Maak melding

 11. Dinsdag 7 februari 2012 om 18:04 uur, door wikkiLeaks zwarte pietje lellebelletje en de rest niet te vergeten gekke henkie die eerst toestemming nodig heeft van lellebelletje zucht zwarte pietje,

  Het is nog steeds jou regering die onder druk van PVV dit soort maatregelen moeten uitvoeren. Wanneer je ze om commentaar vraagt merk je dat ze er moeite mee hebben zich te verwoorden als je PVV koppelt aan het onderwerp.

  Niet te vergeten dat Wilders een vertakking is van de liberalen VVD.

  Kun je de relatie zien “VVD PVV” de 2 “V’s” zijn verwijzend naar mekaar.

  Neemt niet weg dat ik gedeeltelijk begrijp waarom men deze maatregel tegen “buitenlanders” neemt.

  Nederland is een ballon gevuld met water en er zitten een paar gaten in die trachten te stoppen voor het geheel leeg loopt.


  Maak melding

 12. @Henk Molenaar

  “Beste Cornelia: Prima verwoord!”

  Ja malle Henkie, dat zouden jij en je maatje Zucht ook wel willen. Helaas is dat te hoog voor jullie gegrepen. Cornelia kan inderdaad heel goed haar gedachten verwoorden. Ze blijft niet steken in telegraafachtige oneliners en emotionele kletskoek zoals bij jullie gebruikelijk is. En of ik het eens ben met Cornelia is weer een ander verhaal.


  Maak melding

 13. Maar ANNABEL: Hoe zit het nou met het Programma opsporing verzocht?
  Bekijk je het via BVM of zit je gewoon 3 hoog achter in de Amsterdamse Pijp?
  En is het de schuld van Calimerostan dat ze je verplichten om ernaar te kijken?


  Maak melding

 14. Mevrouw De Leeuw ,
  Jou regering vindt het goed dat de Syrische bevolking wordt uitgemoord, jou regering wordt geleid door veroordeelde criminelen.


  Maak melding

 15. Hallo Afrikaanse kakkerlak: De allerslechtste thuiszorg voor ouderen die Nederland biedt is nog altijd 80 keer beter dat de schandalige zorg die Suriname haar ouderen biedt, vooral als je geen geld hebt.

  In Nederland hebben assielhonden het nog beter. Ik heb en paar verzorgingstehuizen bezocht voor mijn schoonvader maar deze waren te vies om beet te pakken en ook het ‘deskundige’ personeel bleek het geen bal te interesseren of de oudjes nu te eten kregen of de hele dag in hin eigen ontlasting lagen.


  Maak melding

 16. Beste Anna_Z : Toch opvallend dat steeds meer van jou posting worden verwijderd vanwege beledigende teksten. Maar dat is ongetwijfeld de schuld van de webmasters…..als ze blank zijn tenminste


  Maak melding

 17. Cornelia,
  Het zal mij niet verwonderen dat jij ook zo’n zwarte sell-out bent. Mijn wederhelft werd onlangs verpleegd in het SVZ. De behandeling was wel de je van het!
  Het is te betreuren hoe landskinderen hun komaf at all cost verraden.
  Kom van het dak af of blijf daar zitten, maar laat ons verder ongemoeid.


  Maak melding

 18. @Henk Molenaar

  Verwijderen is niet aan de orde. De ABB (Anti Bouterse Brigade) doet gewoon haar best mij zo veel mogelijk de mond te snoeren door middel van een thumb down. Dat is een zwaktebod een getuigt van een gebrek aan tegenargumentatie en het onvermogen inhoudelijk te discusseren. Dat mijn mening niet standaard is en een beetje tegendraads maakt mij natuurlijk niet erg populair op dit forum. Maar dat geeft ook helemaal niet want ik wil graag zelf nadenken en niet opgaan in een eenheidsworst van anti-Bouterse en anti-Surinaamse sentimenten. Zelf maak ik geen gebruik van de mogelijkheden tot thumbs down. Ik zie er het nut niet van in. Voor mij is elke mening evenveel waard en ik haat niemand. Vooral de pro-Boutisten moeten het hier ontgelden maar de verborgen meningen maken anderen juist nieuwsgieriger. Onze reacties worden niet weggestemd omdat ze beledigend zijn maar omdat wij in staat zijn met tegenargumenten een hoop onzin argumenten van de ABB compleet onderuit te kunnen halen. Dat men dat niet leuk vindt is duidelijk. Ik zal niemand een kakkerlak noemen. Ik zal je ook niet minnen omdat jij wel iemand een kakkerlak noemt. Ik keur het niet goed wat je doet maar ik ben niet kinderachtig. Ik zal je wel aanpakken als je gaat mekkeren dat iemand jou een kakkerlak noemt.


  Maak melding

 19. En in de zgn zorgintsellingen waar Henk M. het over heeft, met hun personeel die amper het alfabet kennen stelen ook nog als de raven.steeltuig en steeldieven net als hun topregeringsjunta.
  Kleding die door buitenlandse familieleden daar bezorgd, wordt zelf door direktieleden gejat met hun grote steeljatten.ongeinteresseerd en ongeschoold personeel die te lui zijn om hun handen uit de mouwen te steken.En als je als buitenlandse bezoeker daar binnenkomt, zie je de euro en dollartekens in hun ogen.


  Maak melding

 20. Beste Zucht: ik kan je nog veel ergere dingen vertellen! Een familielid moest met zware aandoeding naar het ziekenhuis, was werkelijk doodziek. Moest in gangpad liggen en werkelijk onbeschoft gehandeld. Toen bleek dat ze ziektekosten verzekering uit Nederland had werd ze plotseling met alle egards behandeld. Te triest voor woorden. Ik heb de bedragen gezien die vanuit Nederland werden overgemaakt naar dit ziekenhuis. Tienduizenden euro’s en de behandeling en verzorging was zo slecht, dat doe je een hond niet aan.

  Hoe behandelen deze dokters en slecht gemotiveerde zusters die bang zij dat hun mooie witte uniform vuil wordt, dan mensen met die NIET een nederlandse ziekenzorgverzekering hebben….. Ik heb diep medelijden met deze arme Surinamers en diepe minachting voor de mentaliteit van het personeeld van de ziekenhuizen in Suriname.


  Maak melding

 21. Woensdag 8 februari 2012 om 17:21 uur, door lellebelletje wikkiLeaks zwarte pietje,

  Waarom denk je dat Nederland zijn manschappen niet zomaar kan terug trekken uit afganistan ? Dombo

  Van mij mogen die jongens en meiden nu per direct terug komen, want vanwege de verkeerde leugen achtige rede hebben zij daar eerlijk gezegd niets te zoeken. Die boosdoener loopt daar niet rond. Maar als je een Surinamer of wat dan ook bent begrijp je niet wat ik hiermee duidelijk maak. Enkelt een Hollandse ambtenaar begrijpt mijn tekst. Oen

  Verder respect en goed werk dat door de Nederlandse militair en politie personeel in Afghanistan wordt verricht en dat zij zich op offeren voor de goede zaak.

  Gekke henkie sinterklaasje,

  Als Suriname zo slecht is waarom ga je gewoon niet terug naar Nederland met je bedrijf, dan hoef je niet meer te denken en druk te maken over Suriname en zijn mensen. En gezien je commentaar over Suriname kan je personeel jou wel missen als kiespijn.

  Trouwens heb jij je bille matti lellebelletje zucht zwarte pietje gevraagd of je hier wel mag spreken ? Pas op voor die zwarte pietje zucht anders krijg je straks nog met de roe !!!
  Volgens mij vindt je dat wel lekker in je strakke lederen politiepakje met lederen politiepetje.

  Flapdrol.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.