Handtekeningen voor eerbetoon Jozef Klas

9

PARAMARIBO, 7 feb – Een handtekeningenactie moet leiden tot een postuum eerbetoon aan Jozef Ludwig Klas. Initiatiefnemer Chas Mijnals vindt dat de in 1996 gestorven kunstenaar het alleszins verdient. De schepper van het Kwakoebeeld over afschaffing van de slavernij in Suriname, stierf straatarm.

Niet correct voor een man die zijn scheppingen eenvoudigweg schonk aan zijn geboorteland. “Ik vind dat kunstenaars in het algemeen niet geëerd worden, en zeker Klas is zwaar miskend”, zegt Mijnals tegenover de Ware Tijd. Klas kreeg nooit een opdracht van de staat. Ook is hij nooit onderscheiden. Toch zijn beelden graag gezien en druk bezocht. ‘Kwakoe’ is de centrale figuur op één juli, wanneer de afschaffing wordt herdacht van de slavernij.

Ook het ‘jongetje van de Palmentuin’ maakt nog immer indruk. Het is de uitbeelding van een naakt kind in gehurkte houding. Zo werd een telg van Klas aangetroffen, nadat hij gestikt was in een oude ijskast. Het beeld moet ouders permanent herinneren aan het belang van letten op je kind. Mijnals vindt het moment echt aangebroken. De weduwe van de kunstenaar is terminaal ziek. Zij was het die zich jarenlang inzette voor eerbetoon.

Bekijk ook:


9 REACTIES

 1. Een mooi initiatief van Chas Mijnals. We moeten onze kunstenaars eren. Ik heb nooit geweten wie de schepper was van het kwakoe beeld. Nu weet ik het en ik zal het onthouden. Jozef Ludwig Klas, ik dank je!


  Maak melding

 2. Goed initiatief Chas,

  Wij Surinamers kennen de waarde niet van kunst en warderen die mensen niet die ervoor zorgen dat wij kunst hebben. ik geloof dat het nog iets is vanuit de koloniale tijd om alles wat maar Surinaams is het ver weg te stoppen en te Negeren. Oeng opo oeng ai no en kijk om je heen naar al het moois wat in het land leeft en is. Gado blesie Sranang, Suriname way up.

  Srudatie


  Maak melding

 3. Srudatie, ik heb het volkomen met jou eens. Om een ander denk wijze te creëren in Suriname zou men moeten werken aan de mentaliteit van vele Surinamers, dit omdat ze vaak schreeuwen zonder na te gaan waarom zij dat doen.

  Een simpel voorbeeld en spreek ik uit ervaring van dichtbij: “Wij creolen” klagen over de blanken, maar als een blanke wordt aangesteld in de familie wordt hij of zij op armen gedragen. Al het geschreeuw wad dan voor niets geweest.

  = Wat er moet gebeuren is dat wij met z’n allen een eenheid vormen en meer waardering, en respect hebben voor land, cultuur en volk. dan zou Jozef Klas allang geëerd kunnen worden.
  Hopende gebeurd het alsnog.


  Maak melding

 4. Wat hebben wij na libiting voor Klas gedaan, toen wij full throttle in power waren, toen hadden we tijd voor andere dingen? Een posthume erkenning komt duidelijk als mosterd na de maaltijd. Nochtans liever ten dele gekeerd dan ten hele gedwaald?


  Maak melding

 5. Denk dan ook aanBig Jones
  Denk dan ook aan Ulrich Perotie
  Denk dan ook aan(vooral)Maxilinder
  Denk dan ook aan Slory
  Begrijp mij goed ik ben er niet optegen dat hij geeerd wordt echt niet.Ik wil allen maar aangeven dat er meerdere zijn,waar met name ook niet naar is omgekeken.
  In Su kent men dit soort dingen niet er is totaat geen gevoel voor kunst en cultuur.Ik ken ook een paar grote sporthelden die gewoon ergens achter op een erf zitten.Of ergens bij ’t raam langs de straat.Ai Su dit is niet iets waar je als Surinamer trots op kan zijn.maar goed.Odi odi
  Glenny


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.