‘Kokosdistrict’ heeft buik vol van vislucht

14

PARAMARIBO, 20 jan – ‘Kokosdistrict’ Coronie is de vislucht die er nu hangt, liever kwijt dan rijk. Districtscommissaris Harriet Ramdien kan het even niet hebben, net nu ze het district wil gaan positioneren. Zo gunstig aan zee, zijn er nogal wat mogelijkheden voor het toerisme.

Dat moet helemaal uit de voeten als de zeedijk eenmaal af is. Maar een massale vissterfte dreigt roet in het eten te gooien. Duizenden voornamelijk jonge vissen zijn de afgelopen dagen aangespoeld op het strand. De oorzaak is nog een raadsel. “Het is hoogstwaarschijnlijk een natuurlijk fenomeen”, zegt overheidsdeskundige Anita Chotkan tegenover de Ware Tijd. Het klimaat, stromingen of micro-organismen kunnen een rol hebben gespeeld.

Met zekerheid valt niets te zeggen, ook al omdat de autoriteiten geen pathologisch onderzoek hebben uitgevoerd. Plaatselijk is wel een strook pikzwart water waargenomen tot wel honderd meter de zee in. Wat dat was en of het wat te maken had met de sterfte, is eveneens gissen. Het is ook niet bekend of het om een regelmatig fenomeen gaat. Het plaatselijk bestuur wil zo snel mogelijk duidelijkheid. Coronie kan de shift van agrarische traditie naar variatie goed gebruiken.

Bekijk ook:


14 REACTIES

 1. Wie heeft er bezwaar tegen vislucht? De lekkerste dingen hebben vaak een vislucht, ik denk dan aan vispastei, visbroodjes, viskroketten enz. Misschien komen er juist meer oude Nederlandse bokken op de vislucht van Coronie af. Maar alle grapjes op een stok, het is wel een grote schande dat de overheid er niet meer werk van schijnt te maken om te achterhalen wat er precies aan de hand is. Waar komt het zwarte water vandaan? Hoe komt het dat alleen de jonge vissen van één soort dood gegaan zijn? Waarom wacht men zo lang totdat alle vissen verrot zijn? Je kunt me toch niet zeggen dat men in Coronie niet in staat was om een paar vissen. op ijs of in een van de weinige vriezers die Coronie heeft, op te slaan? De overheid heeft de plicht om over onze gezondheid te waken, zo iets vreemds niet echt wetenschappelijk (laten) onderzoeken is een schande.


  Maak melding

 2. Massale vissterfte komt overal ter wereld steeds vaker voor. Vaak zijn de oorzaken onbekend en blijft het maar gissen naar de werkelijke oorzaak. Maar het zou wel geweldig zijn als we wat meer inzicht hierin konden krijgen. In ieder geval, het blijft een vreemd verschijnsel. In sommige landen zijn ook gevallen bekend van zwermen vogels die ogenschijnlijk zonder enige reden uit de lucht kwamen vallen.


  Maak melding

 3. Anton Paal kon toch bedenken dat als de vissen daar bleven liggen rotten een kwalijke geur zouden verspreiden.Anders weet hij het altijd beter in de assemblee..

  Cobie.


  Maak melding

 4. Nou,ik was ook in Coronie en heb de stank ook ervaren .
  Het was niet uit te houden en het waren niet alleen kleine maar ook grote katvissen.Er moet zeker iets gedaan worden.Coronianen zijn niet zo gauw met klagen of mopperen,vandaar dat er niks gedaan wordt.Er wordt gewerkt en natuurlijk fouten gemaakt ,maar geef toe en corrigeer het op snelle en eerlijke wijze.Commissaris,dit speelt al dagen,voorkom ziektes!!!!!


  Maak melding

 5. Vraag !
  Waarom laat men de dode vissen liggen op het strand.
  Kunnen ze door niemand worden opgeruimd en
  ter plekke begraven. Dat is toch beter dan zitten en
  klagen.


  Maak melding

 6. @wikkiLeaks
  Beste man, je kunt toch wel lezen?
  Ik schreef eerder:

  “Maar het zou wel geweldig zijn als we wat meer inzicht hierin konden krijgen.”

  Dat betekent dat het een goede zaak is om er meer van te weten. Er staat nergens in mijn reactie dat we lijdzaam moeten toezien. Wat de dode vissen betreft: Het is toch logisch dat die zo snel mogelijk opgeruimd dienen te worden. Rottende vis ruikt niet echt lekker en kan een gevaar vormen voor de volksgezondheid.

  Dus beste wikileaks, oordeel de volgende keer niet zo snel. Eerst goed lezen AUB.


  Maak melding

 7. Die Coronianen hebben ook hun buikvol van om zelf de handen aan de ploeg te slaan. Met het decennialang de hand ophouden komen we ook geen meter verder. Voor een distrikt met zoveel potentie is de huidige stand van zaken maar een grote grap.


  Maak melding

 8. Anton Paal je hebt heel lang aan de kant gestaan en ik hoorde je je kwam steeds weer vertellen hoe dat moest in jouw district,maar nu je er zelf bij bent(regeermacht heb)moet je er zondermeer voor zorgen dat dingen in Coronie goed gaan.Nu moet je laten zien dat Anton Paal en de Palu best wel in staan zijn coronie tot grotere hoogten kunnen brngen. Maak coronie schoon. Vooral hoe er zoveel werklozen in Coronie zijn.En ’t doet al zo’n pijn dat je ook met die grote mond de dc nog niet hebt weggekregen.Ik ben benieuwd hoe je samen met haar verder de boel daar gaat schoon houden.Kosi bigi sma a no notie na fu go bigie ing baka.Dag Antong sit coronie kong wie e ori baka gi joe,ik gebruik de lach
  van een forumlid.Een lach waar ik ook heel hartelijk om moet lachen.Dak Aaantong ha ha ha ha haaaaaaaaiiiii

  Glenny


  Maak melding

 9. Ik vind het jammer dat er op deze manier over het probleem in Coronie wordt gepraat.Jammer dat er niemand met een goede oplossing komt.Als de commissaris nou ervoor zou zorgen dat de boel wordt opgeruimd en ervoor zou zorgen dat dit niet meer gebeurd, zou Coronie er beter voor staan.Er wordt hard aan het strand gewerkt,alleen moet er voorkomen worden dat dit zich herhaalt ,want het gaat niet alleen om de stank maar ook de gevolgen van de vissoorten die worden uitgeroeid,de vervuiling van de zee ,de ziekte die er kan uitbreken.


  Maak melding

 10. Thank you Wikileaks lekker billen branden voor ze. wat is er mis als ik me afvraag hoe Antong te-
  rug gaat naar de dc.Hij heeft in de pers(Limbo srs)zelf gezegd dat hij niet meer met deze vrouw praat en samen werkt dat ze ongeschikt zou zijn voor any district als dc,(en dit is wat ik bedoel met kosie bigi sma a no notie na fu go bigi ing baka)want hoe dan ook ze moeten t samen doen.
  daarom dus nogmaals mijn vraag gaat Antong met of zonder zijn staart tussen de benen terug om samen met de dc goronie schoon te maken met(de hand) of niet?


  Maak melding

 11. Wat hebben we overigens tegen Coronianen? Van die mensen gaat toch gemiddeld niet zoveel uit? Driekwart van de jongeren is rastaman en voeren geen klap uit. Rijdt maar langs de plantages vanaf Ingikondre tot Burnside. Nothing happens at all!


  Maak melding

 12. Paraman, dat zijn alleen maar vooroordelen die je ventileert ten aanzien van Coronianen. Eens, niet zo lang geleden, werd Coronie het district van melk en honing genoemd en precies dezelfde mensen bevolkten het district. Heb je onderzoek gedaan hoe het gekomen is dat Coronie nu een ‘broko pranasi’ is? Zonder onderzoek is je oppervlakkige constatering niet veel waard. Heb je de oude industriesteden van Engeland en Schotland wel eens bezocht? Nu zou geen enkele Surinamer er voor geen geld van de wereld in willen wonen, terwijl deze steden eind negentiende en begin twintigste eeuw de meest ontwikkelde gebieden waren op aarde. Zijn ze achteruit gegaan omdat de Britten plotseling zo lui zijn geworden of komt het vanwege ontwikkeling elders in de wereld (Zuid Korea bv.), waardoor de Britse industrie met name de scheepswerven niet meer kunnen concurreren met hen? Misschien speelt iets dergelijks een rol, waardoor Coronie nu nergens op lijkt, daar zou voor hetzelfde geld zo weer verandering in kunnen komen, een gebied komt niet tot economische bloei als de bevolking, hoe ijverig ook, als een gek in het wilde weg begint te werken, er moet goede leiding en ondersteuning komen van de overheid, in de vorm van goed onderwijs, goede infrastructuur, rechtvaardige verdeling van de grond een rechtvaardig belasting systeem enz. als dat allemaal ontbreekt kun je er als individuele inwoner niet veel aan doen. Kijk maar wat een goede regering in Brazilië in de twee zittingsperioden van Lula voor elkaar heeft gekregen, de gemiddelde Braziliaan zou 20/30 jaar geleden zo willen ruilen met de gemiddelde Coroniaan van nu, tegenwoordig is Brazilië een van de zich het snelst ontwikkelende landen van de wereld, zelfs Spanjaarden, Portugezen en Italianen uit het rijke Europa staan te dringen om er te gaan werken. Ze moeten in Brazilië alleen maar hopen dat ze niet met een regering als de Surinaamse opgescheept komen te zitten, een regering die er sterk aan denkt te korten op het reeds gebrekkige onderwijs van het land.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.