Oudste man van Suriname was Nederlander

7

PARAMARIBO, 20 jan – De pas overleden oudste man van Suriname had niet de Surinaamse nationaliteit. Amajota Djoe die minimaal honderd en vijf jaar moet zijn geworden, was Nederlander. Zijn laatste jaren sleet hij dan ook zonder een AOV-uitkering.

Die uitkering is alleen voor Surinamers die ouder zijn dan zestig jaar. Buitenlanders die langer dan tien jaar in Suriname woonden, komen ook in aanmerking. Djoe vertrok ruim twintig jaar terug naar Nederland. “In het jaar tweeduizend kwam hij voor vakantie terug naar Suriname”, zegt dochter Celina Misidjan tegenover de Ware Tijd. Djoe overleed dus nog net voor hij kon opteren voor de uitkering. Zijn gegevens komen dan ook niet voor in het AOV-bestand.

De enige controlemogelijkheid biedt de administratie van het Centraal Bureau Burgerzaken. Maar die houdt de man op niet meer dan acht en negentig jaar. Toch gaf een botscan in Nederland een leeftijd aan van tussen honderd en vijf en honderd en tien jaar. In het Surinaamse binnenland, waar Djoe opgroeide, nemen de mensen het vaak niet al te nauw met de registratie van geboorten. Djoe vertelde zijn familie ooit als puber gesolliciteerd te hebben bij bauxietbedrijf Suralco. Het bedrijf is al vijf en negentig jaar in Suriname.

Bekijk ook:


7 REACTIES

 1. Net als alle oudere Surinamers had deze man ongevraagd (ooit eens) de Nederlandse nationaliteit. Ik weet haast zeker dat deze man in hart en nieren een Surinamer was, ondanks het feit dat hij een Nederlands paspoort had (om praktische redenen en waarschijnlijk was hij ook nog analfabeet). Als hij in Nederland een misdaad had gepleegd zou er in de Telegraaf gestaan hebben: “honderdjarige Surinamer pleegt misdaad in Nederland” en zeker niet: “oudste Nederlander pleegt misdaad”. Dus waarom zeuren we over het feit of hij nu Surinamer was of niet?


  Maak melding

 2. Wat een rijkdom aan herinneringen is er verloren gegaan,….. deze man had veel kunnen vertellen over het leven toen en nu in Suriname.

  Wie is nu de oudste??


  Maak melding

 3. Ba Anansi yu tranga! Ik snap ook niet wat de nieuwswaarde is van deze mededeling. Het is pure jaloesie. Belangrijk is dat zijn familie hem als een van hen heeft gekend. Als het eropaankomt zijn alle Surinamers, die geboren zijn voor 25 november 1975 nog Nederlander.
  Rechtgeaarde Surinamers zijn ongeacht hun reisdocument, zij die ervoor gekozen hebben om hier in dit land te wonen, werken en uiteindelijk de kraaiemars te blazen.
  Al het andere is schijn/comedie.


  Maak melding

 4. Whahahaaaaaa, weer zo een arrogante en eigenwijze uitspraak,
  rechtgeaarde Surinamers zijn ongeacht hun die reisdocument, Zij die ervoor gekozen hebben om hier in dit land te wonen, werken en uiteindelijk de kraaienmars te blazen.
  Al het andere is schijn/comedie.
  Paramanpinto Bouterse is terug gegaan om te helpen bij de opbouw van Suriname Over de schade die deze Beest heeft veroorzaakt zijn wij nog steeds niet uitgepraat.
  als ik het over rechtgeaarde Surinamers hebt dan komt Bouterse en zijn aanhangers helemaal niet voor op mijn lijst, wel wanneer ik het hebt over landverraders.


  Maak melding

 5. Ik was Nederlander, ik ben teruggekomen naar Suriname (heb intussen de Surinaamse nationaliteit), niet met het idee om het land te helpen opbouwen, maar gewoon omdat ik in Suriname wil wonen. Dat hield/houdt in dat ik een baan moest zoeken om in mijn eigen onderhoud te voorzien, als Suriname als samenleving er ook profeit van heeft is dat dan mooi meegenomen, maar dat was niet mijn belangrijkste drijfveer. Als ik als Surinamer naar Nederland zou vertrekken zou ik dat ook niet gedaan hebben om Nederland te helpen opbouwen (Nederland zit niet eens op me te wachten), waarom zeggen Surineds die naar Suriname komen om er te wonen dat ze dat doen om Suriname te helpen opbouwen? Van mij mogen ze komen naar Suriname, maar kom me niet vertellen dat we dankbaar moeten zijn omdat je Suriname komt helpen opbouwen, kom naar Suriname omdat je er wilt wonen en er het beste van wilt maken voor jou en je gezin, als het je lukt zijn we blij als het je niet lukt dan ga je maar weer weg, zo eenvoudig is dat. Wat de nationaliteit van een persoon betreft: daar heb ik totaal geen belangstelling voor, mijn ouders hadden vijf kinderen, vier van hen wonen nu weer in Suriname, 3 hebben een Surinaams paspoort, de twee overige waarvan één in de V.S. hebben een buitenlands paspoort, denk je dat het bij me opkomt om op basis van hun nationaliteit onderscheid te maken tussen mijn broers en zusters? Waarom zou ik dan onderscheid moeten maken tussen mijn landgenoten die wel of geen Surinaams paspoort hebben?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.