GMAP: ‘President kwetst nabestaanden decembermoorden’

36

[INGEZONDEN] – Het Suriname comité GMAP, Geen Moordenaar Als President, veroordeelt in een verklaring ‘met klem het voortdurende belasteren van de slachtoffers van de decembermoorden en daarmee het kwetsen van hun nabestaanden door president Bouterse’.

Volgens GMAP heeft ‘de president met het inhuren van de notoire oplichter en fantast Peter van Haperen als zijn getuige a decharge in het 8 decemberstrafproces, om met cowboyverhalen de vijftien helden van de democratie valselijk van een couppoging te beschuldigen, niet alleen zijn wanhoop getoond, maar ook zijn onverbeterlijke leugenachtigheid en lafheid. Hoofdverdachte Bouterse heeft nooit gedurfd voor de rechter te verschijnen angstig als hij is voor de kritische bevraging en het nemen van zijn strafrechtelijke verantwoordelijkheid’.

In het Nederlandse TV programma ‘Opgelicht’ bleek dat Van Haperen Nederlandse bejaarden had opgelicht. Ook gaf hij zich eerder uit als voormalig lid van de Nederlandse militaire geheime dienst, hetgeen officieel door Den Haag werd tegengesproken. Het Suriname comité zegt dat ‘Van Haperen de techniek van de fictieschrijver heeft gebruikt door niet verifieerbare details te verzinnen’. ‘Maar hij heeft op zijn best Bouterse in de ogen van zijn aanhangers aan een quasi-motief voor de moorden geholpen, over de moorden zelf had hij niets ontlastend te melden’.

GMAP citeert uit het Report on the Situation of Human Rights in Suriname (1983) van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten van de OAS. De OAS commissie stelde dat zelfs als de slachtoffers een staatsgreep voorbereidden, waarvoor volgens de OAS geen enkele aanwijzing was, ‘hun onderwerping aan afgrijselijke marteling en hun standrechtelijke executie, niet was te rechtvaardigen’. Zij herhaalde het officiële standpunt van de OAS dat ‘niets de toepassing van terroristische methoden rechtvaardigt.’

GMAP concludeert dat ‘met de charlatan Van Haperen het morele en juridische failliet van de president-hoofdverdachte in het 8 decemberstrafproces voor een ieder zichtbaar is geworden. Een forse strafeis tegen de president is redelijkerwijs verwachtbaar.’

Bekijk ook:


36 REACTIES

 1. Mijn gezond verstand zegt mij dat er wel degelijk iets geweldadigs stond aan te komen. Die militairen hadden geen …in hun hoofd. Something was cooking!!!
  Als het coupers waren dan zij het zo.


  Maak melding

 2. Ah ik vermoedde al dat er iets zou schorten aan de integerheid van van Haperen. Verdachte Bouterse weet zich altijd te omringen met ongure types. Niets nieuws dus.

  En tja, wat moet je nu denken van een verdachte die zelf niet in de rechtzaal verschijnt, maar dan wel zo’n van Haperen getuige laat opdraven. Typisch..

  Als Bouterse z’n leven gebeterd heeft, dan moet hij schoonschip maken en met de waarheid over de moordpartij voor de dag komen. Hij zou zich dan niet moeten verschuilen achter schimmige getuigen.


  Maak melding

 3. GMAP – Give Me Any Potatoes – daar staat de GMAP voor.

  Wiens PATAT men eet wiens taal men spreekt (goedkoop gedoe).

  Als men niet in staat is zaken genuanceerd te bespreken en/of te bekijken heeft men geen enkel recht van spreken. Denkt de GMAP misschien dat de mensen bij de OAS evenals zij dezelfde slaapzucht – onweerstaanbare neiging tot slapen – hebben. Ik verzoek de GMAP eindelijk wakker te worden, alhoewel het met zo’n ingewortelde slaapzucht aan dovemans oren praten is. Dat de GMAP zich vastklampt aan orthodoxse opvattingen en stipt vasthoudt aan overlevering, is dat hun oftewel een GMAP – Give Me Any Potatoes – probleem. Ze moeten in hun slaapzucht niet anderen denken mee te kunnen slepen en indirect of direct typeren als zijnde dezelfde lafaard(s) welke zij blijken te zijn. Als er andere en meer informatie naar boven komt om achter de waarheid van zaken te komen en jij negeert het, ben je het niet waard om je ermee te bemoeien en tevens geen ene sier beter om je ermee in te laten. Het is een terechte vraag die ik de mensen als recent voorbeeld genomen hoor stellen, waarom belangrijke zaken voor deze – en komende generaties bedoeld, voor zestig (60) jaren moeten worden weggemoffeld. Daar heeft de GMAP ook geen oor naar en/of ziende blind. Denkt de GMAP niet dat de OAS ook zulke gegevens belangrijk vindt om mee te kunnen helpen denken, indien die er zijn? Want in deze, beslist voor de duidelijkheid de Surinaamse bevolking. Alhoewel men sowieso vanuit mag gaan dat een organisatie als de GMAP- Give Me Any Potatoes – dit ook over het hoofd ziet vanwege haar orthodoxse opvattingen en houding. Heeft de GMAP zich niet vergist – GRAP – bij haar oprichting. Als de GMAP uit haar slaapzucht zou willen stappen en met op zijn minst slaapwandelen zou willen beginnen en zaken over een iets realistischer boeg gooit en hun naam eer aan doen en zeggen waar ze nu voor staan namelijk: GMAP – Geef Mij Alle Mappen (in feite bedoeld voor 60 jaar wegmoffelen). Dan heeft een ieder meer zicht en mogelijkheid tot de waarheid. Mensen laten we het volk, het Surinaamse volk eens met rust laten. Zij die leven zijn belangrijk en niet de doden, waarvoor de GMAP disrespect toont i.p.v. respect. Weet je hoeveel mensen in de wereld hunkeren naar vrede. Als men voor de vrede gekozen heeft en die richting tracht te plaveien heeft men uw en mijn toestemming niet voor nodig. Het Surinaamse volk geldt als lichtend voorbeeld voor de wereld hoe het ook kan. Degenen die beslissen in gecompliceerde zaken als deze mogen deze tool van vrede aangereikt door het Surinaamse volk benutten en inzetten als “De Oplossing” en personen die de ziekelijke neiging hebben om kwaad bloed te laten, nimmer de ruimte geven. Oordeel niet opdat u niet geoordeeld wordt.
  Mijn stukken zijn en blijven AUTHENTIEK, ter verduidelijking. Gmappenmakers zijn er genoeg!


  Maak melding

 4. Salomonsoordeel.
  Het Surinaamse volk kiest en gaat voor het “Salomonsoordeel”. Dat is een wijze, spitsvondige -met grote vindingrijkheid uitgedacht – uitspraak in een moeilijk geschil (naar 1 Kon. 3:16-28). Wakker worden mensen! Zeg nooit meer dat het Surinamse volk dom is.


  Maak melding

 5. Deze gmap (grote mond alleen praatjes) heeft eerder de Caricom gevraagd om DDB niet tot voorzitter te accepteren. Maar de oppositie in Sur. (het NF) is wel ermee accoord met DDB, omdat niet DDB de voorzitter wordt, maar SURINAME. De anti-Suriname gmap (grote mond alleen praatjes) heeft ook de Surinaamse vuile was buiten gehangen). Nu probeert gmap het december-proces te beïnvloeden. Veel geschreeuw en weinig wol…Holle vaten klinken het hardst…


  Maak melding

 6. Ik vind het vreemd dat een club als GMAP zoveel moeite doet om een democratisch gekozen staatshoofd te beschadigen. Wie is de sponsor van deze club?


  Maak melding

 7. Op deze verdorven wereld waar de satan als overste regeerd moet het oprechten van hart niet verwonderen wie dan zijn werkarmen zijn. Vele overheden die onderdrukking, mensenrechten schendingen,moorden voorstaan zijn de instrumenten der verdoemenis. Ma kut Voor dwazen,idioten,ongelovigen en wetverachters die al deze hoofden der overheden aanbiodden, verafgoden zal ooi het loon voor het geloven van hun leugens zijn, onderdrukking en armoede, naast mensenrechtenschendingen en censuur. Ma kut. Zo is het nu eenmaal in vele landen. Elk volk verdiend de leiders die hen misleiden. De leiders zelfs, de parasieten,poepvliegen en gevolg…..hohoho…die gaat het reuze naar de wind.


  Maak melding

 8. Anna Z,

  Gmap heeft geen leden laat staan sponors.
  Geen enkel bedrijf zou zich willen linken
  met deze malloten van GMAP. De enige die ik kan bedenken is Wikileaks maar die is ook zo crazy als een deur.

  waarschijnlijk bestaat Gmap uit een eenmansfractie
  die niet weet wat hij met z’n leven moet.
  Ieder eenling kan een comite oprichten en vervolgens
  allerlei onzin beginnen te roepen.

  Gmap is opgericht voor mensen zoals wikileaks
  die ook niet weet wat hij met zijn leven aan moet.

  De idoterie die gmap oppert is alleen voer voor Wikileaks. Dan raakt hij in extase.


  Maak melding

 9. Jou gezond verstand hahahahaaa, jij hebt geen gezond verstand dus klets niet dom.
  Weer zo een ziekelijke reactie, iemand schrijft ik vindt het vreemd dat een club als GMAP een democratisch gekozen staatshoofd beschadigen.
  Jullie ezels hebben de hoogste ambt als president zwaar beschadig met de keuze voor een veroordeelde drugscrimineel en massamoordenaar.


  Maak melding

 10. GMAP laat de wereld zien dat niet alle surinamer aanbidders zijn

  GAMP laat de beschaafde wereld zien dat niet iedere Surinamer mee gaan met de morele staat van ontbinding waar suriname vanaf 25 feb 1980 in terecht is gekomen.
  Degenen die kritiek hebben op het werk van GMAP zijn naar mijn mening onmenselijk.
  De menswaardigheid zal altijd winnen van vrees,haat en barbarij.


  Maak melding

 11. @determinist
  Ik lees doorgaans nooit je reacties maar mijn ogen vielen vandaag per ongeluk op wat jij schreef. Ik benoem jou tot het orakel van WKN. Jij bent de Nostradamus van dit forum. Jouw woorden roepen bij mij dezelfde doodsangst op als: mortuarium, armageddon, Arthur Seyss-Inquart en terminator. Determinist, het orakel van WKN.


  Maak melding

 12. Gmap mag niet voor eigen rechter spelen. Is het een of andere rechterlijke macht in Paramaribo? Ik constateer allemaal kinderlijke reacties. Dat valt me op.


  Maak melding

 13. We moeten ons beraden welke naam onze staatshoofd moet dragen in de post-bout tijdperk.President is intussen onherstelbaar beschadigd door bout.

  Cobie.


  Maak melding

 14. Oom Boem di lit dja…ai tik ing jesi arki nanga tik ai luku.
  Maar 8 dec dat zijn bejaarde verhalen…GAAN JULLIE HET LAND OPBOUWEN.
  Ga planten voor de EXPORT.


  Maak melding

 15. Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaald haar wel, dit is een oud en wijs spreekwoord dat nog steeds geldt!

  Elkaar gaan zitten afkatten heeft geen enkele zin, daarmee haal je de waarheid niet boven tafel.
  De waarheid zal vroeg of laat boven tafel komen.

  Die Van Haperen is ook niet voor niets Nederland ontvlucht, hij heeft heel wat ellende veroorzaakt en kan in jullie mooie Suriname ongestoord proberen het zelfde te doen.
  Oppakken en uitleveren zodat die oplichter ook voor de rechter moet verschijnen.


  Maak melding

 16. Comite 08 december is geevolueert tot GMAP !!!
  GMAP , een gemanipuleerde clubje , is een destabilisatie-instrumentje die ingezet wordt door de subsidient om te helpen voorkomen dat de surinaamse samenleving achter de feitelijke-waarheden en jurische-waarheden van het begin van de jaren ’80 die in Republiek Suriname heeft plaats gevonden te komen .
  Allen die dood zijn ,incl. jullie helden , was het gevolg van de georkestreerde staats-greep die voortvloeit uit de koker van Den Haag .
  En allen met uitzondering van een Hollander waren onze eigen landgenoten , SURINAMERS !!!
  Rest mij nog de volgende vragen te stellen , nl ;
  – Staat het orkestreren van een verwerpelijk- en verdervelijk staats-greep in een bevriende land niet gelijk aan het plegen van internationale terrorisme ???
  – Is het geen schending van het internationale recht van de mens en mensheid ???
  – Waarom moet de gekluisde documenten die betrekking hebben op bovengenoemde periode met nog 20 lange jaren verlengt ???

  GMAP , denken jullie ff en nogeens ff erover !!!
  Is het geen tijd voor bezinning ???
  TIN NO DE !!!


  Maak melding

 17. Eerder was het dhr Klink die het moet ontgelden en nu is het de beurt aan dhr van Haperen .
  Demoniseren ,bagatelliseren ,in diskrediet brengen , plegen van karakter-moord worden nu gebezigd .
  henk de Mol , Sribi-leak , kNeusi en consorten zijn nu hardwerkende en zwetende bezige bijen .
  En ‘Op Hollandse Volle Toeren’ !!!


  Maak melding

 18. Ach Cobie, concentreer je liever op de oudjes in de NPS dan ons te vermoeien met je nonsens. Het GMAP bestuur bestaat uit Romeo Hoost als voorzitter, ondervoorzitter, bestuurslid, penningmeester, notulist,secretaris en lid.


  Maak melding

 19. Het is inderdaad kwetsend voor de nabestaanden dat hun dierbaren keer op keer worden belasterd zodra de affaire decembermoorden of Bouterse aan de orde is. Ook ik heb mij er geregeld kritisch over uitgelaten inzake onrecht, recht en levensrecht, maar ik dacht in al mijn geschreven stukken en reacties daartoe geenszins aan lasteren of aan iets van dien aard, aangezien lasteren een godsdienstige aangelegenheid is. Het gaat niet om hun godsbesef, maar het vergif dat door religies in de hoofden van deze mensen is gebracht.

  Het begrip „lasteren” is niet op mij van toepassing want ik neem alleen in alles mijn recht om te zeggen wat ik wil en wanneer ik dat wil en ik ben niet nieuwsgierig maar ik wil graag alles weten. Ik ben ongelovig en ik zal mij ook niet aangesproken voelen wanneer er weer één zegt dat ik in de hel terecht komt. Dat is lachen, want hel behelst een godsdienstige fantasie afgeleid van het Griekse helios en ik wordt er zeker niet koud of warm van.

  Lasterpraktijken schrijf ik alleen maar toe aan mensen die bewust kwaad spreken over de levenden en de doden en voorzeker door het levende gros bij wie het gebod op laster is opgelegd door hun godsgeloof. De Christenen hebben die 10 geboden ook maar van anderen vernomen en bijeen gesprokkeld, maar doen wel alsof het Christelijk erfgoed is, maar exact daarnaar leven ….is taboe! De tien geboden is een soort normen- en waardenstelseltje voor ongeletterden in primitieve beschavingen. Een hedendaagse rechter die alleen de tien geboden tot zijn beschikking zou hebben, zou bijna niets kunnen.

  Ter verduidelijking: De tien geboden zijn afkomstig uit de Egyptische mythologie, “Handelingen voor de dood” en zijn tenminste 5000 jaar ouder dan het Christendom. De tien geboden is daar slechts een kleine selectie uit, want het zijn oorspronkelijk meer dan 100 verklaringen die een Egyptenaar voor zijn persoonlijke God moest doen om in de ‘hemel’ te komen. Bijvoorbeeld: “Ik heb niet gedood” is geworden “Gij zult niet doden”, “Ik heb de vrouw mijner broeder niet begeert” is geworden “Gij zult niet begeren” etc..

  Als ik God zou zijn, dan zou ik met plezier voor het GMAP alle gelovige lasteraars veel harder straffen dan de ongelovigen, aangezien de gelovigen het wisten en toch alles hebben gedaan wat hun God hun verboden heeft en derhalve voorgoed in de hel zouden belanden, en de ongelovigen het niet wisten en dus minder toerekeningvatbaar zijn, aldus huiswaarts zouden gaan met een reprimande.

  Wie opzettelijk met laster bezig was/is dient dit in het vervolg achterwege te laten en de objectieve massa die erover van alles uitspuwt op basis van vrije meningsuiting, zelfbeklag of anderszins, met het oogmerk er beter van te worden of aanzet tot hetze of uit hulpvaardigheid of namens piëteit voor de verliezers, weten nu dat hun visie op het 8 december gebeuren als lasteren kan worden aangemerkt.

  Maar nu ik dit ook weet volstaat voor mij slechts een officieel beleefd verzoekje, van de families die verenigd zijn in het GMAP, met als inhoud “Aan allen het verzoek om de namen van onze gestorven dierbaren niet meer te noemen in een discussie noch op enigerlei andere wijze van piëteit voor de doden”. Oké!

  Of de dierbaren nou geëxecuteerd zijn wegens een vermeende coupplan tegen Bouterse of gefusilleerd zijn voor anders, feit blijft, dat de 8 december elitaire groep omgekomen Surinaamse vrijheidsstrijders geen schijn van kans heeft gehad om haar vooruitstrevende ideeën voor democratie en vrijheid ten behoeve van het Surinaamse volk en Suriname uit te werken. Zo moest de formulering volgens het GMAP voor haar gedode helden luiden en dan alles in positieve zin hetgeen deze zeer wenselijk achten voor hun elitaire imago. Wat het volk dan te wachten stond wanneer de machtsovername door betrokkenen een feit was, moet ieder maar voor zichzelf gaan fantaseren.

  Andersom toch ook, de vermeende daders dienen dan ook met rust te worden gelaten en voorts mag geen woord meer gerept worden over hun mogelijke betrokkenheid in wat dan ook ten tijde van de standrechtelijke executies door het militair regime van destijds. Het was een kwestie van “overleven en zelfbehoud” en logisch dat in “memento mori” een succesvolle volks- en landsbehartiger voor beide uitersten kiest, maar wees toch “nolens volens” gelukkig gestemd met Bouterse, want zelfs God wil niet weten wat ik zou hebben gedaan wanneer ik het daar voor het zeggen had!

  Toch zijn het niet de Ongelovigen maar Godsdienst is het grootste probleem in deze wereld. Zich lekker verschuilen achter een godsdienst en bijbel en dan moorden, weer lekker stelen, bedriegerijen bij de vleet, evennaasten onderdrukken, wie niet luistert wordt gemold, zakkenvullerij over de rug van medemensen en oorlogje voeren. En verder biechten en de handen wassen in onschuld.

  Niet alle Kerken zijn hetzelfde, wordt er vaak overluid geroepen door godsdienstwaanzinnigen. Maar als dit waar is….. hij die zonder zonden is werpe de eerste steen! Wat zal het toch rustig worden in Suriname.

  Toch moeten wij allemaal op een keer ophouden met vingerwijzingen doen, want we kunnen eeuwig gaan disputeren wie wel of niet gemarteld en gemoord heeft, maar ècht duidelijk wat er zich precies heeft afgespeeld in die onderhavige donkere dagen van december 1982 zal niet helemaal opgehelderd kunnen worden.

  Doden zwijgen als het graf en de overlevenden lopen daar achteraan om de doden te spreken te krijgen. Hier moet de Surinaamse samenleving het mee doen en iedereen moet maar erop vertrouwen en geloven dat het dan snor zit met de relazen en bevindingen der nabestaanden over de goed bedoelde betrokkenheid die tot de dood heeft geleid van hun vrome dierbaren.

  Daar de nabestaanden devotie hoog achten wil ik hen tot slot welgemeend, ondanks dat ik ongelovig ben, toch een hart onder de riem steken om hun verdriet enigszins nog draaglijker te maken, “Wees tevreden met uw lot anders krijgt u niets van God”. Gado na yu fesie man, Lucifer nanga en na wan!


  Maak melding

 20. @django,

  Dit is een realistische bijdrage van jou en lachen dat ik deed. Mi tek wan kiek. Heb je nog meer pagara’s.
  Ik geef jou groot gelijk “The devil is god himself”.
  En jawel, Genoeg is genoeg.
  Tang boeng brada


  Maak melding

 21. Belasteren is dan mogelijk niet het woord. Maar wat zij in hun schild voerden was ook niet om naar huis over te schrijven. Fawaka, dang na volmacht, grondwet na he. Mamma probleem yu e suku.


  Maak melding

 22. @ DJANGO en BASIE hebben jullie wel eens van die uitdrukking gehoord,:ýou never got to know a man, until you’ve walked a mile in his shoes? otewel be beste stuurlui staan altijd an wal? Als jullie moeder zuster en kinderen te grazen waren genomen door die politieke delinquenten, dan had ik jullie wel willen horen met je : wees tevreden met je lot anders krijg je niets van god.


  Maak melding

 23. Ik ben het eens met Django dat wij respect moeten hebben voor de doden. De waarheid mag gezegd worden, maar lasteren is laf omdat doden zich niet kunnen verdedigen. Wij moeten ophouden met gissen en wraak nemen, maar laat eens dat verleden rusten en heb respect voor elkaar. De toekomst is voor ons allemaal.


  Maak melding

 24. Django,
  Als jij wil dat jou tirade worden gelezen zet a.u.b een verkorte verzie neer.
  Mie ede , mi gado.onrecht zal je nooit kunnen goed praten dus stop met die lange onzin reactie van jou.


  Maak melding

 25. @wikkileaks

  Nu ben je door de mand gevallen dat jij liever jou valse wraak voortzet in plaats van vrede stimuleer, en dan noem jij jezelf gelovig. Jou helden hebben hun plannen niet kunnen realiseren, maar was dat wel het geval dan zou jij nu niet klagen. Of toch nog? Shit happens! Naar jou reacties hier op waterkant te beoordelen zijn mensen zoals jou nooit tevreden? peace.


  Maak melding

 26. ik ben pas tevreden als die moordenaars van onschuldige Surinamers achter slot en grendel worden gesmeten.
  Figuren waar het Bloed van zwangere vrouwen en kleine kinderen aan hun hand kleeft horen achter de tralie.


  Maak melding

 27. @WENDY:Heb jij nog meer van die gelegenheidsargumenten met je vrede stimuleren?
  Vrede vrijheid en respect zijn het gevolg van menselijke waardigheid en niet andersom. Had jij dit ook verkondigd als het je moeder/vader/kind/man was die ze op de vlucht of in Moi Wana doodgeschoten hadden? Of keer jij als gelovige hen de andere wang toe?
  Voor jou informatie: vergeving komt na gerechtigheid.


  Maak melding

 28. Bouta zegt!! pak me dan als je kan!!!!

  Na zolang!! kon men hem geen ene haar krenken!!
  laat dit niemand maar dan ook niemand dit soort gruwelijken overkomen.

  Daders moet ervoor boeten. Klaar ben ik met hen!!

  Moordenaars, criminelen,oplichters, verkrachters, overvallers and someone lijke that naar de hel door een groet vuurzee heen. Van harte gegund!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.