Suriname moet alles halen uit eigen diaspora

83

PARAMARIBO, 15 jan – Suriname moet alles zien te halen uit de eigen diaspora en dat is een heleboel. Dit stelt VHP-leider Chandrikapersad Santokhi. De voordelen die te halen vallen, raken zowat elk facet van het maatschappelijke leven. Dat mag niet zomaar blijven liggen.

Er moet heus beleid op worden losgelaten. Dat is er weliswaar in zekere mate al. De onlangs ingevoerde toeristenkaart bijvoorbeeld moet het vooral de Surinamers buiten naar de zin maken. “Maar het beleid moet veel verder ontwikkeld worden”, zegt Santokhi. Zeker tachtig procent van de toeristen die Suriname bezoeken, betreft de diaspora. Dat geeft een zekere band aan en moet worden uitgebuit.

Kennis, vaardigheden en kapitaal liggen als het ware voor het oprapen. “We kunnen bijvoorbeeld obligaties uitgeven en zo kapitaal aantrekken van deze groep. Andere mogelijkheden kosten veel meer en meerdere generaties moeten de rente opbrengen”, aldus Santokhi. Vanwege de band ook zullen de bijna een half miljoen Surinamers in het buitenland eerder geneigd zijn te helpen. Sport is ook een gebied waar Suriname zulke hulp kan gebruiken.

Bekijk ook:


83 REACTIES

 1. Ik nee elk jaar een obligatie tegen 3% rente. Mits met ogenblikkelijke ingang de tarieven door SLM drastisch worden verlaagd.Want dit is goed voor toerisme en is de kans veel groter dat mijn lening wordt terugbetaald.


  Maak melding

 2. Ik ben het volkomen eens met de spreker! Het is wel geboden dat Suriname voldoende veiligheidsventielen inbouwt om allerhande bokkesprongen van sommige gladde vogels te omzeilen.
  Voor dat jij het doorhebt hebben de hierlingen die spiegels en de daarlingen het hele land!
  Mensen moeten hier geen puinzooi komen om vervolgens effe over te wippen naar het hogr Noorden of anderszins.


  Maak melding

 3. Ik vind dat we niet langer moeten praten. Gewoon iedereen met surinaamse roots waar dan ook ter wereld van rechtswege de surinaamse nationaliteit toekennen.
  Vele landen zijn ons voorgeweest.

  Welke assembleelid dient dit wetsvoorstel in??


  Maak melding

 4. Eerst moet de surinamer accepteren dat dankzij de suri-ned deze sector nog goed loopt.
  En dat het eindelijk eens afgelopen moet zijn je eigen volk te discrimineren.
  Want het grote deel zijn mensen van surinamse komaf,en geen toeristen.
  Natuurlijk heb je altijd een paar opscheppers bij,geen enkel mens is gelijk.
  Suriname moet net als vroeger zijn gewoon als vrienden en familie bij elkaar.
  Want suriname is niet zo gastvrij meer zoals de meeste mensen denken,want alles draait nu alleen maar om geld en het is ook onveiliger geworden.
  De oudere generatie zal het nog kunnen vertellen je ging samen met vrienden en het gezin een dagje uit gezellig ergens het bos in zwemmen .
  Bijna al die plaatsen zijn bijna niet meer vrij toegangkelijk,of het is niet meer natuurlijk of zwaar vervuild met plastic flessen.
  De regering moet de mensen niet gaan uitbuiten want als ze naar suriname komen is het een familie bezoek ,maar niet als toerist.


  Maak melding

 5. De overheid in Suriname is zelf verantwoordelijk
  voor de welzijn van het Surinaams volk en niet de
  diaspora. Dat moet de basis zijn. Alle hulp die erbij komt is zeker goed maar moet niet als verplichting worden gezien.


  Maak melding

 6. Zonder de kennis van de surinamers in het buitenland is het onmogelijk om suriname tot ontwikkeling te brengen en helemaal niet met die criminele schurken die nu aan de macht zijn.


  Maak melding

 7. Ikzelf heb al meer dan 100.000 euro geinvesteerd in Sme. Ik heb o.a. gezorgd werkgelegenheid in het land. Wat voor erkenning waardering krijg ik van het Surinaamse volk als Surined zijnde alleen maar jaloezie, tjoeries en afgunst. Ik wordt nog steeds als een buitenlander behandeld, men is alleen maar uit op onze euro’s, merk ik soms op. Waar blijft de erkenning en waardering.


  Maak melding

 8. DIASPORA – De Ingezetenen Als Santhoki Proberen Onderlinge Raadgevers Alibi

  Deze diaspora is het, welke Santhoki in feite bedoelt. Eerder misbruik maken van een mogelijkheid zonder goed bij over na te denken en te hebben onderbouwd.

  Suriname moet zich houden aan het principe One Man, One Vote! Men moet zich in Suriname – zoals het Nederlandse gezegde – zich niet het kaas van het brood laten eten. De mensen in Suriname behoren de voorkeur te genieten oftewel mensen met de Surinaamse nationaliteit. Het zou nooit zo mogen zijn dat je in een ander land vertoeft, bijvoorbeeld Nederland en gaat bepalen wat er in Suriname zou moeten gebeuren, tenzij je geen afstand zou hebben gedaan van de Surinaamse nationaliteit.

  De personen met de Surinaamse nationaliteit behoren als bewakers op te treden van het land. Zij hebben dagelijks te maken met de problematiek en dergelijk aldaar. Zij kunnen helpen bepalen welk beleid er gevoerd wordt en welke noodzaak er heerst. Maar niet degene – dan bedoel ik inclusief mezelf – die in het buitenland vertoeft en toevallig wat euro`s bij tijd en wijle – zo nu en dan – kan overmaken.

  Een klimaat scheppen waar men als Surinamer met een andere nationaliteit zich vrij kan bewegen en een bijdrage leveren is afdoende. Maar tegelijk stemrecht hebben en als Nederlandse of Amerikaanse Surinamer gaat te ver en zal op termijn zeer nadelig en zelfs desastreus kunnen zijn voor de “echte” Surinamer.

  Santhoki en consorten proberen hier een of andere “Raadgevers” uit te hangen. Deze “Alibi“ is te doorzichtig. Wat Santhoki’s prioriteit dient te doen, niet via “achterkamerpolitiek”, is zijn partij transparant maken, openstellen en daadwerkelijk toegankelijk maken voor elke Surinamer, alvorens hij zich meldt voor deze redelijk gecompliceerde zware klus. Zijn partij bestaat immers lang genoeg (63 jaar).

  DIASPORA betekent trouwens – het tussen andersdenkenden verstrooid wonen van leden -. Om jou op te werpen als degene die dat kan helpen bewerkstelligen door de mensen (wederom) te verenigen – dergelijke zaken gaan immers gezamenlijk –, moeten de condities waaronder voornamelijk de acceptatie van elke Surinamer binnen jou gelederen, de VHP, mogelijk zijn. Santhoki’s “politieke” partij, is een te ouderwetse en te conservatieve partij en leeft helaas nog niet binnen de Surinaamse realiteit en zou derhalve moeten afhaken aangaande deze materie. De VHP – als Veel Heisa (omslachtig werk) Partij. Daar moet Santhoki vanaf. Zijn partij vereenvoudigen en daadwerkelijk hervormen is de barrière die hij allereerst dient te nemen.


  Maak melding

 9. laat eerst maar eens de gaten in de eigen geldstroom gedicht worden ( zakkenvullers, het mega te groot ambtenaren apparaat ) voordat er “extern” kapitaal wordt aangetrokken… alles verdwijnt in het putje !


  Maak melding

 10. Familietoerist!
  Een fenomeen in Suriname is Familietoerisme. SurNeds en SurAms ziet men als toeristen, terwijl ook de vele Nederlandse stagiaires hun ouders laten over komen om ons mooie land te bezichtigen. Familietoerisme dus!
  Die paar Nederlandse en Amerikaanse toeristen die ons land bezoeken vormen niet die vetpot in het toeristen laadje.
  De Surinaamse en Nederlandse familietoerist maakt gebruik van de vele mogelijkheden om het binnenland te bezoeken. Vaak onbetaalbaar, in vergelijking met prijzen van reizen binnen Europa. De mensen die in Suriname wonen kunnen deze reizen vaak niet betalen.
  De familietoerist betaald het soms voor ze. Gaat de familietoerist niet meer naar Suriname, dan is de toekomst van het toerisme in SU een groot probleem.
  Alles uit de diaspora halen kan, maar dan moet voor deze groep ook de mogelijkheid geboden worden om mee te profiteren. Maar daar zien vele Surinamers niet in.


  Maak melding

 11. Het is zeer vreemd dat santokie deze opmerking maakt. Toen hij deel uitmaakte van de front regering was het steeds maar negatief dat vanuit die regering kwam. Was hij te druk bezig zijn zakken te vullen? Is hij nu pas wakker? Of zat de zwaarlippege vene zijn buitenvrouw in zijn gezicht. In ieder geval ben Ik blij met zijn opmerking.


  Maak melding

 12. Ik ben voorstander van een goed diaspora beleid. Maar er moet wel goed over worden nagedacht. Suriname zit echt niet te wachten op SuriNeds die in Calimerostan aan de onderkant van de samenleving leven. Mensen met kennis zullen meer dan welkom moeten zijn, net als investeerders. Maar ook die dienen uitermate zorgvuldig gescreend te worden. Suriname zit namelijk ook niet te wachten op kolonialen die van Suriname een soort neokoloniaal Calimerostaans protectoraat zullen willen maken. Maar het idee om de diaspora bij de ontwikkeling van Suriname te betrekken ondersteun ik van harte.


  Maak melding

 13. Santokhi bedoeld met de diaspora de hindoestanen in den-haag en elders in nederland . Mij komt hij niet voor de gek houden. De VHP is een echte hindoe=partij en zij denken alleen maar aan hun eigen mensen . sinds wanneer is de kastensysteem binnen de hindoe-cultuur afgeschaft. Als dat zou gebeuren dan zou het geen hindoe-cultuur meer zijn . De VHP probeert Suriname onder controle te krijgen , want zij verdragen niet dat een kafri de leiding heeft in het land en dat zij nergens controle over hebben . Maar zuid-amerika slaap niet . Er zullen meer brazilianen en haitiaen het land binnen komen zodat de demografie tataal wordt veranderd . Zelfs de diaspora zullen niets aan kunnen doen dat Surinamer ver-zuidamrikaans wordt. De VHPers zien zich-zelf als Ariers en die willen nooit door kafri geregeerd worden , dat is een maal de realiteit . Binnen de Caricom kunnen inwoners nu al vrij reisen en vestigen . Dit jaar komen duizenden werknemers uit zuid-amerika binnen en meestal gaan zij niet meer weg . Dus het beleid van de VHP zal toch niet Slagen .


  Maak melding

 14. En als je alles wilt halen uit de diaspora dan moet er een ander politiek bestuur en een ander mentaliteit in suriname komen. Het moet niet zo zijn dat de diaspora alleen maar voorspoed brengt en de mensen in suriname alleen maar oogsten, verkwanselen en hun bestaande mentaliteit handhaven.


  Maak melding

 15. Ja hoor,surinamers in het buitenland,ja meneer santokkie,je wordt van alle kanten tegengewerkt,als ze maar ruiken dat je uit nederland of elders vandaan komt.Probeer maar iets op te zetten,om de vergunningen aan te vragen moet je of iets onder de tafel schuiven,of dik bevriendt zijn met een of andere ambtenaar.Suriname moet ietsje openlijker zijn ten aanzien van landgenoten uit het buiten land.Dit heb ik zelf aan den lijve ondervonden,het is dus geen verhaaltje.Een paar jaar geleden,kreeg ik van mijn werkgever(gratis)in nederland,een aantal gereedschappen ,autobrug..enz,,,heb toen gelijk gedacht om in suriname een praktijkschool op te zetten,voor de minder-bedeelde jongeren,om ze zo toch een toekomst te geven.En ja hoor toen de container aankwam in s.u. was het letterlijk een drama om het van de haven te halen,daarna was er de helft uitgehaald,en ik kon me nergens beklagen.werd zelf,s bedreigd door een van die douane,s.Je kunt je mening geven op deze site,maar er zijn sommigen die zomaar uit hun nek lullen,hebben totaal niets meegemaakt,of zelf,s geprobeerd te doen.De landen die ddb bezoekt zijn zelf landen die hulp nodig hebben,waarmee zouden ze s,u kunnen helpen,ja de misdaad ietje hoger brengen.Begin surinamers te motiveren ,die in het buitenland zijn met kennis.In nederland wemeld het van heel hoog opgeleide surinamers,wat voor opleiding heeft ddb,triest en zielig,een sport instucteur.Geef een grote feest,eten drinken,en dansen en de domme surinamers stemmen op je partij,zonder na te denken.


  Maak melding

 16. Niks de SURINAAMSE NATIONALITEIT GEVEN ZE ZIJN sURI ONTVLUCHT OM IN CALIMEROSTAN EEN SOCIALE UITKERING TE KRIJGEN IN PLAATS VAN Suriname te helpen opbouwen dus opzouten met die gasten


  Maak melding

 17. ANNABEL:SURINEDS aan de onderkant van de samenleving nemen wel uit pensioen/sociale uitkeringen mee naar Zimbabwestan, geld dat daar uitgegeven wordt aan huur voedsel etc. dus jullie worden er beter van.En een AOW pensioen voor een alleenstaande bedraagt ruim 1000 euro p.m. ver boven het gemiddeld loon van 600 srd in Bonk a Dottiestan. dus en win win Situatie Holland is van ze af Jullie profiteren. groet Zucht.


  Maak melding

 18. Santokhi probeert met z’n zgn diaspora plan de VHP uit het slop te trekken om voldoende tegenwicht te bieden jegens de NDP bij de e.v. verkiezingen.

  Het electoraat van de VHP is in Suriname als etnische partij geheel vastgelopen (en loopt zelf terug), dus ziet Chandrika z’n nieuwe aanwas in het buitenland.
  Suri hindustanen (met name de ouderen) in het buitenland zijn wat meer traditie gebonden dus zijn ze potentieel stemvee voor de VHP. Chaan heeft dit door dus is hij ‘out of the blue’ deze groep opeens enorm gaan promoten.
  Toen Chaan de mogelijkheid had om iets voor deze groep te doen heeft hij helemaal niets gedaan. Hij was meer bezig om samen met Nederland dhr Bouterse achter de tralies te krijgen.

  Bij Chaan gaat het niet eens om de centen van deze groep in de diaspora, en heeft hij z’n vizier gericht op de stemmen die deze groep zal inbrengen bij de komende algemene verkiezingen.


  Maak melding

 19. Investeren in Suriname is net zo risicovol als investeren in Griekenland. En dat om een aantal redenen:
  1. Suriname heeft een geringe bevolking, waardoor arbeid vrij snel duur kan worden. De macht van de vakbonden is ongekend sterk.
  2. Het heeft geen kenniseconomie. Het land zal altijd afhankelijk blijven van peperdure adviseurs.
  3. De prijzen van grondstoffen (en de reserves) zijn markt-afhankelijk en sterk conjunctuur gevoelig. Daarnaast speelt nog de uitspraak van het OAS inzake de leefgebieden van Imheemsen en Marrons over een groot gedeelte van het Surinaamse grondgebied.
  4. Kapitaal kan alleen tegen een hoge rente worden aangetrokken, gezien de huidige rating van Suriname. Ook de diaspora zal tegen een redelijke rentevergoeding geld lenen, in elk geval zal zowel het landenrisico als het valutarisico in een uit te geven obligatielening verdisconteerd worden. Dit maakt geld lenen duurder.
  5. En dan last but not least: de aflossing. Welke garantie kan Suriname geven op de aflossingen, afgezien van de jaarlijkse couponrentes. De enige manier dat Suriname dit voor elkaar kan krijgen is een zgn Piramide-spel, de eerste obligatielening wordt afgelost met de 2e obligatielening. En zo gaat het spel verder.

  De oudere (eerste) Surinaamse generatie in Nederland is (bijna) aan zijn pensioen toe, die hebben het geld nodig voor hun eigen levensonderhoud in Nederland. De binding van de 2e generatie met Suriname is nu nog aanwezig, maar dit zal steeds minder worden en op den duur te verwaarlozen.

  Santokhi kan lekker kletsen, maar met kletspraatjes haal je de Surinaamse Nederlander niet over de streep om te investeren in Suriname, hoe groot de binding momenteel ook is. Wat Santhoki nodig heeft is een goede adviseur, die hem zo gauw mogelijk uit deze droom helpt.


  Maak melding

 20. Alleen mensen die bewondering hebben voor de zichzelf benoemde leiders met een cv vol van misdadige praktijken en mensenrechtenschendingen zullen zich geroepen voelen of het goed vinden, vertegenwoordigd te worden door deze leiders. De kans is groot dat ndpparasieten en poepvliegen met al je ideeen,plannen,kennis,geld etc vandoor gaan of het door duistere partijgenoten en co laten uitvoeren voor grote bedragen aan commissie en lobbywerk. Toendertijd tijdens de mislukte revo was er INDEX met ene Letre als hoofd. Vele rechtgeaarde surineds die een bijdrage na jaren tachtig wilden leveren verloren al hun plannen en gelden. Plots sprongen bedrijven als paddestoelen uit de grond met dezelfde planning en uitvoering van de initiatiefnemers geleidt door militaire exponenten en co. Zoals b.v Pimbadotie en nog vele anderen die failliet zijn. Met geboefte,leugenaars,moordenaars,drugsbonzen en geweldenaars als leiders is het oppassen geblazen. Ma KUT, wie niet wil horen zal het gevolg ook ervaren net als al die idioten die bij Jowhin en Roep dachten een bigi njang te maken met het lokaas..5-10% rente per maand. Hahahahaahahhaha. Ze waren ook gewaarschuwd, die kleinen mannen, ma zoals de domme aanhangers dachten ze huu gratis ete en drinke…..die big boys zoals baas en lon kregen wel al hun inleggelden terug hahahahahaahahha. wie hebben verloren.de domme kleine man die zich liet misleiden omdat baas en lon ook daar hun gelden hadden….met 10% aan rente…ma kut..het was hun eigen vrije wil en keuze te kiezen. Met het gevolg.armoede


  Maak melding

 21. De sleutel tot succes: wederzijds respect en acceptatie tussen Suri’s in en buiten Suriname. Met geklaag en vooroordelen over en weer komen we er immers niet.

  Terzijde: interessante verkiezingsstrategie VHP…


  Maak melding

 22. Surinamers die oprecht hier een bijdrage willen komen leveren hebben geen enkele diaspora-verhaal nodig. Je oprechtheid en goede manieren zijn goed genoeg om in Suriname vaste voet aan de grond te krijgen. Er zijn mogelijkheden zat om onverhoopte barrieres te doorbreken.
  Dus diaspora, “op de plaats rust hoor ermee!”


  Maak melding

 23. Ik hoor u toch niet zeggen dat u hier domeingrond wilt hebben en ook nog het actief-/passief kiesrecht beerven, want dat liedje gaat echt niet door!


  Maak melding

 24. Ik pak een paar reactie uit van een aantal zieke geesten.
  1)Santokhi bedoeld met Diaspora Hindoestanen in Denhaag.
  2)Suriname zit niet te wachten op Surineds aan de onderkant van de samenleving.
  TTheo wat bedoeld die kleine indiaanse jongen die jij aanbid met diaspora kan jij dat even in het kort uitleggen.
  Suriname zit niet te wachten op de surineds aan de onderkant van de samenleving maar laat wel duizenden Chinezen toe die aan de onderkant van Chinese samenleving zijn en dat juichen jullie toe.
  Vleermuis zegt precies hoe het gaat in Suriname en het klopt ook. Die chinezen zijn nog geen dag in Suriname en ze bezitten over een rijbewijs, winkel vergunning, verblijfsvergunning.Jullie eigen landgenoten worden tegengewerkt.


  Maak melding

 25. Dat er mensen zijn die zeggen dat de sur.ned.niets te betekenen hebben voor suriname is nog steeds aan het slapen.
  Het grote deel van de vluchten naar suriname zijn hoofdzakelijk gevuld met suri-ned.
  Ze nemen geen geld mee uit sur. maar brengen geld.
  Het is jammer voor de surinamer dat het land tot vandaag moeite heeft om tot ontwikkeling te komen door mensen die minachtend zijn tegen de suri-ned.
  En vergeet 1 ding niet de mensen die het voor het zeggen hebben,de RIJKE SURINAMER die sturen hun kinderen ook naar het buitenland om te studeren omdat sur. hun niets te bieden heeft, en je mag maar hopen als zij ook terug willen.
  En wie wordt hier nou benadeelt ,ja de surinamer die het niet kan betalen en het toelaat door zijn eigen regering voor de gek gehouden te worden.
  En van de grondstoffen profiteren alleen de buitenlandse maatschappijen en een handjevol sur.
  Wees maar blij dat de surinamer nog wat geld van de suri-ned krijgt,want van je eigen land hoef je niets te verwachten.


  Maak melding

 26. @zucht
  Mensen met geld zijn in elk land welkom. Ook in Suriname. Ze geven geld uit en dat is altijd goed voor de economie. Maar Suriname zit echt niet te wachten op kneusjes uit Calimerostan. En beste zucht, ik wil je eraan herinneren dat er meerdere verdragslanden zijn. Suriname is niet de enige. Maar, vanwaar je interesse eigenlijk? Ik heb het idee dat Suriname voor jou totaal geen rol speelt omdat je je meer Ollander voelt. Je hebt het goed in Olland en je bent voorbeeldig geassimileerd. Ik zie jou niet zo gauw met een AOW-eetje geld uitgeven in Suriname. Maar, ik kan me vergissen.


  Maak melding

 27. Men kan niet ontkennen dat het diasporavolk ook een flinke bijdrage heeft geleverd aan het surinaamse volk. En dat Santhokie in Den Haag is geweest is ook te begrijpen. Hij probeert diaspora, investeerders aan te trekken, zaken en bedrijfslui. Ik vind het niet vreemd dat je dan komt bij chinezen en hindoestanen. Kijk maar in Suriname en Nederland, hoeveel ondernemers heb je van Afrikaanse afkomst.
  En die idioten die het weer op rascisme gooien zijn zelf de grootste rascisten. Ze kunnen het gewoon niet hebben. Ander mogelijkheid is om bijvoorbeeld Misiedjan naar afrika te sturen om daar zakenlui en investeerders te zoeken.


  Maak melding

 28. Paraman is net grappig als moreel verdorven: “Je oprechtheid en goede manieren zijn goed genoeg om in Suriname vaste voet aan de grond te krijgen”

  En dat zegt hij met droge ogen…..het erge is: hij gelooft het nog echt ook……..Kan iemand de dwangbuis doorgeven……


  Maak melding

 29. Je kan een pieterbaas duizend keer uit leggen , maar hij zal het nooit kunnen begrijpen . Dat komt dat de normen en waarden van de ex slavendrijver niet absoluut is , maar variabel . De variabiliteit wordt gevormd door de omstandigheden van het moment . Maar volgens de Pieterbazen die de loop-jongen zijn van de sinterklaas , zijn de normen en waarden altijd rechtlijnig toepasbaar .

  Bovendien wordt er beweerd dat de coup van 1980 op instigatie van nederland is uigevoerd . Dat wordt nu voor de voeten van de huidige president geworpen , dat hij een landverrader is . Maar tegelijker tijd beschermen de Sinterklaasen en pieterbazen de nederlandse staat . Ik moet zeggen dat ik volledig eens bent mvr Anna_Z , dat de hele waarheid nooit boven tafel kan komen wanneer de archiven voor 60 jaar op slot gaan . Hier-uit blijk dat de pieterbazen bang zijn voor hun koloniale-meesters , dat zij niet durven , om maar zelf in die richting vragen te stellen aan hun sinterklaasen . Dat wordt bedoeld met dekoloniseren van de geest . Het durven vragen stellen van waarom komt u nederlandse staat , niet in het openbaar met wat er werkelijk gebeurd is . Mocht je dan geen antwoord krijgen dan weet je toch dat er iets stinkt . OVER Santokhi kan ik kort zijn , dat reeds deccenia bekend is dat de VHP een etnische patij is . Bovendien zijn feiten en omstandigheden van algemeen bekendheid ‘die behoeven geen bewijs ‘.


  Maak melding

 30. Even voor de duidelijkheid mede NDPers. In Nederland zijn vele surinamers die geld sturen, met vakantie naar suriname gaan (dus de grootste groep toeristen en besteders voor Suriname) en niet zwarte pieten zoals wikileaks en gekke henkie.

  Dus scheer niet alles en een ieder over een kam.

  Verder geef ik Anna gelijk dat de Surinamer in Nederland zich niet prettig voelen op het werk en onbewust, maar zeker ook bewust in het land.

  De Vele Hindoes in Den Haag denken dat ze hun afkomst kunnen verlochenen, maar zelfs zij zien nu ook hoe Nederland aan het veranderen is.

  Wat erg opvalt bij de hollander van vandaag, is dat zij blijven trachten het laatste woord te hebben in een gesprek met als doel je te beinvloeden en op het moment dat je commentaar geeft doen ze als of het anders bedoelt is. Deze mensen gaan werkelijk op een gegeven moment aan zichzelf ten onder vanwege psychische klachten (uitgezonderd de goed hollander die ik erg waardeer).

  Dat nederland bewoond werd door zieke rascisten is bekent, maar dat het er steeds meer worden is gewoon zielig.

  Nederland is zichzelf kwijt en dit is nou een van de voornaamste redenen dat veel surinamers op jonge leeftijd al denken aan terugkeer naar het land van herkomst van hun ouders.

  Alleen maar goed, want deze jonge generatie zal de eerste stap zetten richting Suriname en de generatie erna zal massaal vertrekken achterop gevolgd door de Hidoestanen uit Den Haag die zichzelf proberen te vergeten, maar Suriname vergeet jullie niet en zal jullie met open deur verwelkomen.


  Maak melding

 31. Het is frappant te moeten constateren dat enerzijds de president van Su maar al te graag vriendjes wil worden met Nederland(Bewijs hiervoor: Het bewust lekken van de brief van Klinkers aan Pechtold op instigatie van Bouterse en de smeekbede aan zijn Volk om de Surneds een betere bejegening te geven)en anderzijds zijn aanhangers een tegengestelde houding aannemen(Anna Z, Paraman, Wijna, theo…). Blijkbaar heeft Bouterse bewust deze groep in de maling genomen middels zijn vermeende nationalisme. Hij, Bouterse, weet als geen ander dat Suriname zonder Nederland zal blijven kruipen. Natuurlijk zal Suriname vooruitgaan, maar slechts middels een ietwat verhoogde kruipsnelheid. Om Vooruit te komen dien je te investeren. Investeren kost geld. Geld is schaars en dit geldt zeer zeker voor Suriname. Geld lenen kost derhalve voor Suriname veel geld. Met Nederland aan de hand wordt het stukken goedkoper! Waarom? Nederland behoort tot de landen die nog steeds niet zijn afgewaardeerd. Dat zegt iets! Overigens, ik vraag mij steeds meer af of Surneds en Surinamers nog veel gemeen hebben? Santo is een smiecht die Surneds officieel tot vreemdeling heeft bestempeld. Hoe kun je dan spreken van “broeders en zusters”?


  Maak melding

 32. @ Afrikaanse Leeuw,
  Ik denk dat de derde generatie helemaal niet zal vertrekken naar SU. Deze generatie is te veel verweven met Hollanders en hebben niets met SU. Suriname kent evenzeer racisten. Dat verhaal met Wilders is dik opgeblazen. M.I. is Wilders groot gemaakt door een stelletje jonge Hooligans onder de Marokkanen die totaal geen opvoeding meekrijgen. Derhalve: Jij blaast het probleem op.Overigens: Ik ken vele Surneds die het verhaal van Wilders richting deze jonge Marokkanen volledig ondersteunen.


  Maak melding

 33. Lieve ANNABEL:Alweer ben je uitermate goed geinformeerd dat er meerdere verdragslanden zijn.En dat voor iemand die zegt geen cent uit Calimerostan te ontvangen en weinig tot geen interesse heeft in het Calimeroaanse gebeurt.
  Wat je ook goed hebt gezien, en begrijp me niet verkeerd want ik draag Suriname een warm hart toe,is dat ik geen enkele ambitie heb om nu of in de nabije of verre toekomst mijn dagen anders dan een korte zaken of vakantiereis in Suriname door te brengen. Mijn bijdage aan het wel en wee van Su zal zich via de lange afstandbediening voltrekken.Ik heb mijn eigen plekje onder de zon.En volgens jou voel ik mij Ollander, nou misschien ben ik dat ook wel. wie zal het zeggen. groet Je Zucht.


  Maak melding

 34. wijna 1
  Sommige van die landgenoten in calimeroland hebben verplicht moeten vertrekken als kind en willen terug en sommigen gaan terug, ondanks deze mensen weinig weten over Suriname spreekt hun hart dat ze calimeroland verdwalen en verdwaald zijn en in Suriname thuis horen.

  Ik heb velen gezien en zie ze dagelijks die problemen hebben met zichzelf alleen alvanwege heimwee. Het zijn tevens de vertegewoordigers van Suriname uitgezonderd die zwarte pieten bende van W.Whome, wikileaks, gekke sinter henkie en soorten.


  Maak melding

 35. Correctie:
  Sommige van die landgenoten in calimeroland hebben verplicht moeten vertrekken als kind met hun ouders.
  De meeste van hun willen terug en sommigen gaan terug.

  Een hoop van deze mensen zijn verdwaald in calimeroland en ondanks ze weinig weten over Suriname; spreekt hun hart dat Suriname hun thuis is.


  Maak melding

 36. @zucht
  Lieve zucht,
  Dus kennis over de verdragslanden betekent dat ik een uitkering krijg. Ik snap die redenatie niet. Kan het niet gewoon zo zijn dat er buiten jezelf ook anderen een bepaalde kennis bezitten. Je komt zo arrogant over met je lineare denkwijze. En dat je een gewone huis tuin en keuken Ollander bent weet ik allang. Een beetje PVV-logica en een tikkeltje boerenlogica. Maar vanwaar die belangstelling voor Suriname? Het feit dat ik je constant op dit forum tegenkom impliceert een zekere relatie met switie Sranang. En nogmaals (voor jou ontzettend moeilijk te geloven) ik ben zelfvoorzienend. Geen uitkering, nada, niets. Maar blijf gerust je hoofd erover breken.


  Maak melding

 37. Wijna, je hebt zeker tig keren geprobeerd naar Nederland te gaan of ze hebben je teruggepost. De jaloezie die te tentoon spreidt is typerend! Afgunst ten top! Maar wel intussen het ppotje op houden voor de euro’s uit Nederland he! Jo lage donder!


  Maak melding

 38. Beste Afrikaanse Leeuw: De enige landgenoten van jou die VERPLICHT moeten vertrekken waren degene die in de jaren 80 moesten vrezen voor hun leven door de dictator en moordenaar Bouterse.


  Maak melding

 39. AFRIKAANSE LEEUW:Je slaat de spijker op zn kop : “Sommigen van die landgenoten hebben verplicht moeten vertrekken als kind met hun ouders en sommigen gaan terug”.
  Klopt je compaan ANNABEL_Z is daar het levend bewijs van.De verdwaalden in Calimeroland en problematische landgenoten, gaan i.d.d. terug als laatste redmiddel.
  Het gros en de mentaal sterken verkiezen om te blijven en iets van hun leven te maken, in plaats van terug te gaan om in een bananenrepubliek te wonen.


  Maak melding

 40. Beste Santhoki, prima idee waar weinig draagvlak voor is in een land waar negatieve sentimenten overheersen… Want dit is toch allemaal al geregeld en vastgelegd in de Toescheidingswet uit 1968?

  Het zegt veel over een land waar verdragen, tradities, de eigen mensen, als vodden worden behandeld. Feit is dat het land de mensen in diaspora nodig heeft, en niet andersom. Ondertussen worden er alleen maar blokkades opgeworpen om tegen te houden wat juridisch is overeengekomen…

  Ik zeg, laat nog maar even sudderen in die modder! Misschien komt men dan tot een nieuw inzicht, in plaats van zich eeuwig en over van alles slachtoffer te voelen. Domme trots overheerst over goed verstand..


  Maak melding

 41. Lieve ANABEL: zit je weer te vissen naar mijn relatie met Swietie Sranang? Ik dacht het je niet interesseerde.Misschien ben ik wel een mol aangenomen om jij en je companen in de gaten te houdenop dit forum. Het enige wat ik los wil laten over waar ik geboren ben is dat het in bed was in een ziekenhuis.
  En ANNABEL met alle respect JE DENKT TOCH ZEKER NIET IK GELOOF DAT JE GEEN UITKERING HEBT?.MAAK DAT DE KAT MAAR WIJS. En zelfvoorzienend…….hersenen kraak kraak… hmmmmmm. neen ik ga dit niet suggeren. ik blijf positief denken . Misschien ben je ook wel een mol bent voor DDB wel te verstaan met behoud van Ned. uitkering. Groet Zucht.


  Maak melding

 42. Terwijl Standard & Poor’s 9 Euro-landen, inclusief Frankrijk afwaardeert, behoudt Nederland samen met Duitsland en Luxemburg, de (hoogste) triple A status. Zelfs Amerika is afgewaardeerd door S&P, getuige het torenhoge begrotingstekort en schuldenplafond.

  Ik ben trots op een bijdrage te leveren aan de welvaart van dit klein landje aan de Noordzee, die een staaltje discipline toont aan de gehele wereld met zijn ijzersterke monetaire beleid. Nederland hoort tot de 3 rijkste landen van de wereld, iets om trots op te zijn.

  Daar kan het Griekenland van Zuid Amerika, gelegen aan de Atlantische Oceaan, tussen Frans Guyana, Guyana en Brazilie, een puntje aan zuigen. En de hand blijven ophouden, dankzij DDB en zijn domme aanhang.


  Maak melding

 43. Henk Molenaar sinterklaasje,
  Gezien je tekst van hierboven: Maandag 16 januari 2012 om 09:27 uur, door Henk Molenaar weet je werkelijk weinig over Surinamers en Suriname. Volgens mij ben je een van die slachtoffer Tatta’s die gekaapt zijn door een wanhopige surinaamse sma die jou verkeert heeft bijgeschoold over Suriname en de jaren ’80.

  Werkelijk, ik heb teksten van anderen gelezen over jou waarin zij vermelden dat je vaak zomaar wat roept en dat doe je hier ook weer.

  Ik ken mensen persoonlijk die uit Suriname zijn vertrokken vanwege geen werk, onderwijs, financieel gelukzoekers etc. Gewoon de normale redenen om een land te verlaten.

  Bij jou en die zwarte pieten van je draaid alles en alleen over de decembermoorden. Gelukkig is en gaat Suriname en de Surinamer meer over dan wat en hoe je over hen denkt.

  Als ik jou was ga ik me nogmaals verdiepen in het land en zijn mensen, want je zult je hoofd niet enkelt hier, maar ook onder de mensen stoten, simpelweg vanwege het feit dat je niet een goede aansluiting hebt met de mensen die je lui en corrupt vindt en vooral dat je een “Suku Takki” houding vertoont.


  Maak melding

 44. @zucht
  Inderdaad interesseert het me niet echt. Maar jij bent wel erg met mij bezig. Je voelt je op de een of andere manier toch wel hopeloos tot mij aangetrokken gezien je obsessie en onweerstaanbare drang om op elke scheet van mij te reageren. Jou profiel is me nu wel duidelijk. Je hebt waarschijnlijk roots in Azie, hebt waarschijnlijk PVV gestemd en de kans is groot dat je in den Haag woont. Jouw obsessie voor uitkeringen zegt ook genoeg. Eigenlijk vind ik jouw reacties meestal complete onzin maar ik weet dat je snakt naar aandacht. Ik ben tot nu toe een van de weinigen op dit forum die in deze hongerige behoefte kan voorzien. Maar het geeft niet hoor knulleke. Ik doe het met plezier. Ik ben ook blij dat het ordinaire schelden nu grotendeels voorbij is. Toch nog wat geleerd van tante Anna.

  Wat vind je eigenlijk van terugkeer van de diaspora? Zou je bereid zijn de veilige moederschoot van Calimerostan te verlaten of durf je dat gewoon niet? Of, blijft je bijdrage beperkt tot wat anti-Surinaams geblaat op dit forum.


  Maak melding

 45. Lieve TANTE ANNABEL: Je hebt net je kwie kwie op en weer zit je te vissen naar mijn roots. Azie, Den Haag? Wie zal het zeggen.gemoedelijke lui overigens die aziaten, harde werkers, in Azie zowel in de diaspora. Binnen 2/3 generaties na contractarbeid hebben ze zich als een rakketen pijlsnel weten op te werken naar de hoogste regionen in de politiek handel en industrie, wetenschap en gezondheidszorg en rechterlijke macht.Groepen die hen honderden jaren voor waren gegaan, vrijwillig of onder dwang? ver achter zich latend.Ik vind die opmerking knulleke van jou een beetje laatdunkend naar mij toe,ik begrijp wel dat ik jonger bent dan het aantal jaren dat je in Calimerostan hebt verbleven je mij een broekie vindt, maar ik zou het leuk vinden als je dat niet meer doet.Ik probeer ook aardig te zijn naar jou toe.En ik ben niet anti surinaams ik ben anti DDB en zijn politieke delinquenten.Wat ik vind van de terugkeer van diaspora? Ik trek niet 1 maar een dozijn flessen champagnes open als die massaal op gang komt,( ik geef ze weg ik ben geheel onthouder) want ik ben er heilig van overtuigd dat het dan pas goed komt in Sur., want de echte suris zitten bijna ( op o.a. jou na)bijna allen in het buitenland. Ik zal er helas niet bij zijn, want er is onduidelijkheid over mijn afkomst en of ik tot categorie diaspora hoor, en daar komt nog bij ,ik heb het reeds eerder gezegd, ik heb geen enkele ambitie in die richting, ik heb al een plekje onder de zon.keep me posted groet Je zucht.


  Maak melding

 46. Zucht zwarte piet en henkie gekkie
  Zo bekrompen als jullie zijn zo bekrompen schrijven jullie.

  Ten eerste:
  Diegene die de kans krijgen zich te kunnen vestigen in Suriname vindt ik dapper en ik hoop dat je een slim plan met marktondezoek voor jezelf op papier hebt gezet.

  Hoe jij je brood denkt te verdienen om een waardig bestaan te hebben in Suriname.
  En hoe te handelen als er onvoorziene toestanden op je pad komen en deze slim te tackelen.

  Van harte heel veel succes.

  Luister niet naar die zwarte pieten en hun sinterklaas matties die enkelt zover durven te kijken dan de neus van hun schoen en niet verder kunnen denken dan hun hollandse indoctrine..

  Suriname is jong dat je moet zien en behandelen als hoe de VS begon en wat het nu is vandaag de dag.

  Kijk naar China die in een stroomversnelling een van de belangrijkste economische factors op deze aarde is geworden.

  Kijk naar Brazilie, india, indonesie die ieder jaar belangrijker worden en niet mee gaan in het hollands denken, maar een eigen identiteit hebben zoals vele anderen.

  Suriname is geen Suriname van 1974 met dat koloniale denken en handen open houden voor Holland. Suriname vecht zich hier van vrij en dat steekt een hoop zwarte pieten.

  Wat betreft Surinamers in Nederland die een eigen bestaan en een waardig leven opbouwen in Nederland ik gun het ze, maar dat zwarte piet gebeuren en de discriminatie kun je niet wegdenken en dat je steeds meer en meer gezien wordt voor een derderangsburger.

  Neem een voorbeeld aan de VS daar hoef je niet aan te komen met zwarte piet, want geloof me gekke henkie, zucht zwarte piet en soorten de kogels zullen langs je kop zoeven letterlijk en figuurlijk. Al is dit niet de oplossing.

  In de VS moet de van afrikaansorgine bevolking niet horen dat een paar idioten van hollanders de hollandse traditie sinterklaas zwarte piet in hun ambassade hier in Nederland vieren.

  Zucht als jij denkt dat je een surinamer bent, dan kan ik je nu uit je dromen helpen: Je bent een “zwarte piet”.


  Maak melding

 47. En voor de duidelijkheid zwarte pieten ik bedoel hier ook die surinamers die geen voorouders van afrikaansafkomst hebben (zoals de hindoes etc.).

  Ook jullie zijn voor mij zwarte pieten doe het hollandse denken en 05 december traditie omarmen.

  Gewoon zielig.


  Maak melding

 48. @zucht

  Lieve knulleke,
  Tante Anna voor borderline lijder en nog veel erger uitmaken is ook niet erg netjes hoor en knulleke is echt wel gemeend hoor. Ik vind het gewoon schattig klinken. Maar afin. Je weet nogal veel over de hardwerkende Aziaten. Maar ik ken ook Aziaten die helemaal niet hardwerken. Sommige wonen in Nickerie en zijn in plaats van goede landbouwers, heel goede drugsbaronnen. Maar ik wil niet generaliseren want ook de criminele Afrikanen verpesten het weleens voor de hardwerkende Afrikanen. Ik begrijp dat je probemen hebt met je identiteit en eigenlijk niet zo goed weet waar je bij hoort. Voeg je vooral bij degenen waarbij je je het liefste thuis voelt en laat je vooral niet frustreren door wat zich in Suriname afspeelt. In India gebeuren ergere dingen. Gelukkig blazen we in Suriname geen treinen en moskeeën op en leven alle volkeren hier vredig met elkaar. En wat de echte Surinamers betreft. Die wonen echt wel in Suriname hoor. In Calimerostan wordt men Nederlander genoemd en ook de Surinamers daar zijn doodgewone Nederlanders en hebben een Nederlands paspoort. Jij zal dus nooit Surinamer kunnen worden omdat je Nederlander bent en dat ook graag wilt blijven. Dat is ook helemaal niet erg. De Surinamers in Suriname vinden dat ook niet erg. In ieder geval ben ik heel blij voor je dat je al een plekje onder de winterzon hebt.

  Het ga je goed zuchtje.

  PS: de kwie kwie smaakte heel goed met de zelfgemaakte massalla van mijn Hindustaanse buren. We leven als broeders en zusters met elkaar en ze hebben ook heerlijk genoten van het eten. Morgen mag ik roti bij ze komen eten. Geweldig toch!


  Maak melding

 49. Santhokie en Diaspora dat is contradictie, tegenstrijdigheid en tegenspraak alom. Men kan toch niet beweren dat men in de afgelopen decennia (63 jaren) nimmer een serieuze poging heeft willen maken om het Surinaamse volk te verenigen in Suriname als een geheel. Dan wil uitgerekend Santhokie beweren dat hij, zij die her en der verspreid zijn wil brengen, inspireren tot een geheel. Santhokie stel eerst orde op zaken binnen jou VHP- Verschrikkelijke Hypocriete Partij, dan nog is deze stap voor personen uit jou gelederen te vergezocht op dit moment. Die troep welke men heeft achtergelaten binnen jou partij eerst opruimen, daarna binnen Suriname denken aan verenigen of serieuze pogingen daartoe verrichten, dan pas komt jou afgekeken (dat is niet zo erg) diaspora mogelijk aan de orde. Want een conservatieve en in zichzelf gekeerde, rechtlijnige VHP en diasporabeleid gaan echt niet samen. Dan is het om de benaming “diaspora” in beeld te brengen en meer niet. Opportunistisch gedoe, zeker voor een VHP.


  Maak melding

 50. Santhokie en Diaspora dat is contradictie, tegenstrijdigheid en tegenspraak alom. Men kan toch niet beweren dat men in de afgelopen decennia (63 jaren) nimmer een serieuze poging heeft willen maken om het Surinaamse volk te verenigen in Suriname als een geheel. Dan wil uitgerekend Santhokie beweren dat hij, zij die her en der verspreid zijn wil brengen, inspireren tot een geheel. Santhokie stel eerst orde op zaken binnen jou VHP- Verschrikkelijke Hypocriete Partij, dan nog is deze stap voor personen uit jou gelederen te vergezocht op dit moment. Die troep welke men heeft achtergelaten binnen jou partij eerst opruimen, daarna binnen Suriname denken aan verenigen of serieuze pogingen daartoe verrichten, dan pas komt jou afgekeken (dat is niet zo erg) diaspora mogelijk aan de orde. Hetgeen een wat logischer volgorde zou betekenen. Want een conservatieve en in zichzelf gekeerde, rechtlijnige VHP en diasporabeleid gaan echt niet samen. Dan is het om de benaming “diaspora” in beeld te brengen en meer niet. Opportunistisch gedoe, zeker voor een nog altijd orthodoxe VHP.


  Maak melding

 51. Afrikaanse leeuw,
  Wat een arrogantie om uit te maken wie wel, en wie niet een surinamer is.
  Bij hoge uitzondering reageer ik op jou dogmatische reactie.
  iemand die beweerd dat de blanken altijd het laatste woord willen hebben heeft een minderwaardigheidscomplex,het gaat om de overtuiging en de feitelijke waarheden en al ben jij zwart blauw wit geel als je mij niet kan overtuigen dan krijg je geen gelijk van mijn.Het zelfde geld met massamoordenaar Bouterse niemand kan mijn met feiten bewijzen dat deze crimineel goed voor suriname is, de enige manier om dat te kunnen doen is op leugens, bedrog en valse aannames aan elkaar vast te liegen.


  Maak melding

 52. Beste Afrikaanse Kakkerlak: “de discriminatie kun je niet wegdenken en dat je steeds meer en meer gezien wordt voor een derderangsburger”

  Blijf maar kruipen in de slachtofferrol. Mijn Surinaamse familie en vriendenkring zijn hardwerkende mensen die volop gerespecteerd worden.


  Maak melding

 53. @Henk Molenaar

  Beschaving schijnt niet voor te komen in jouw woordenboek. Als je schrijft Afrikaanse Kakkerlak en ik zou Afrikaanse vervangen door Europese dan zou je me van alles en nog wat betichten. Je laat je wel erg kennen op deze manier. Op deze manier haal je toch wel echt het nivo van dit forum naar beneden. Gedraag je Henk!


  Maak melding

 54. Gekke Henkie sinter klaasje,

  Slachtofferrol ? Zo zijn de zaken nou eenmaal. Kijk naar het opkomend rascisme in de voetbalwereld de geluiden worden alleen maar luider in de EU.

  Jij en je zwarte pieten zullen altijd hun hoofd in het zand blijven steken.

  En je zal ook wel sinterklaasje thuis in Suriname vieren met je familie, wat trouwens je priverecht is.

  Waarschijlijk zien die mensen van je niet wat je persoonlijkhied is of sluiten ze een oog door de indoctrinerende werking van jou spreken en voorkomen. Lekker is dat !

  Hap doet de Afrikaanse leeuw in de benen van Gekke Henkie sinterklaasje.

  Aw Aw zegt Gekke Henkie sinterklaasje.


  Maak melding

 55. Dinsdag 17 januari 2012 om 07:12 uur, door wikkiLeaks
  iemand die beweerd dat de blanken altijd het laatste woord willen hebben heeft een minderwaardigheidscomplex,het gaat om de overtuiging en de feitelijke waarheden en al ben jij zwart blauw wit geel als je mij niet kan overtuigen dan krijg je geen gelijk van mijn.

  Hoi wikileaks zwarte piet g

  Ga je gelijk halen bij een menigte rascistische hooligans in een vol stadion waar de laatste tijd vele incidenten van rascisme voorkomen.

  Moet je opletten hoe hard je zult lopen vanwege je minderwaardigheidscomplex zwarte piet en het uit je broek leaks.

  Sukkel zwarte piet !!!


  Maak melding

 56. AFRIKAANSE LEEUW! Het verdriet van Afrika.Je diagnose is correct.Ik heb geen roots in afrika net zo min als in Azie, al denkt je vriendin ANNABEL van wel.
  Zo die info heb je binnen.
  Voor de rest zeg ik het beste antwoord op je posting is helemaal geen antwoord.Ik heb met je te doen.
  En dat van de v.s. klopt wat je zegt je hoeft daar niet aan te komen met zwarte piet waar daar zijn ze bijna allemaal dom, blank zwart en latino.eigenlijk zou je daar bij hen moeten zijn. groet Zucht.


  Maak melding

 57. En nu eten zwarte pieten en sintjes van het zelfde stukje haattaart die jullie hier serveren.

  Een goed teken dat de uitdrukking zwarte piet en sintje jullie beweegt.

  Jullie psyche is gelukkig te genezen, dus er is hoop geestes zwakke pietjes en sintjes.


  Maak melding

 58. LIEVE ANNABEL:Nu je zegt dat knulleke welgemeend is heb ik er verder geen problemen mee, ik heb er in 1e instantie niet van kunnen slapen.
  Je zegt dat ik je voor Borderliner uitmaak. maar Annabel feiten zijn feiten, en sorry ik kan er niets anders van maken hoe graag ik dat ook zou willen.soms kan dat zuur en vreugdeloos zijn.een fait a compli……!
  En over die Aziaten die het verkeerde pad opgaan, ja wie met pek omgaat wordt ermee besmeurd, en voorbeeld doet volgen zeker als je voorbeelden ook in de hoogste regionen van het land te vinden zijn.
  En ja in India gebeuren ook vreemde dingen, breek me de bek niet open, ik ben er geweest, dat kastenstelsel? te barbaars voor woorden.En dan nog die moslims die de Hindoes naar het leven staan.Maar ja Allah is vrede zeggen ze.En als ik het over echte Surinamers heb, bedoel ik de mensen met sur. roots in het buitenland ongeacht hun paspoort, en die zijn vaak in Sur. te vinden, met vakantie wel te verstaan.
  En ik zal i.d.d. nooit surinamer worden want dan zou ik mij in Sur. moeten vestigen en naturaliseren, en die ambities heb ik niet.Sur. is te klein voor mij met mijn ambities, voor jou is het w.s. groot, maar ieder zijn eigen meug, Little things pleases little minds.!
  Het doet mij goed om te horen dat je als broeders en zusters met je buren omgaat,want meestal gunnen de etnische groepen elkaar het licht in de ogen niet. argwaan, jaloezie haat en nijd vieren hoogtij en maken elkaar uit voor rotte vis. ( al zijn sommigen van hen dat ook wel),soms denk ik weleens wat is er gebeurd met die regel in het sur. volkslied van “HOE WIJ HIER OOK SAMENKWAMEN…….! ik noem geen namen want anders gaan ze hier weer lekker schelden want dat kunnen sommigen als de beste bij gebrek aan argumenten, het zit hen in de genen.En en dit moment schijnt i.d.d. een heerlijke winterzon, maar ik had het over een andere zon waar het nooit winter is.maar een winterzon is nooit weg ik geniet ervan ik ben per slot van rekening een wereldburger, en kan mij overal onder alle omstandigheden aanpassen aan land cultuur en volk, dat is niet aan een ieder gegund. Het gaat er niet om welke weg je inslaat, belangrijk is welk een spoor je achterlaat.Lieve ANNABEL denk aan mij als je die lekkere roti oppeuzelt, nodig je buren ook zelf een keer uit, maak wat lekkers voor ze klaar. vandaag is het voor mij hollandse zuurkool met gelderse worst. groet Zucht.


  Maak melding

 59. Mentaal!
  Santhoki is goed, heeft prima ideeen en zou zomaar de nieuwe president van Suriname kunnen worden bij de nieuwe verkiezingen. Ik steun hem danook.
  Maar is het Surinaamse volk mentaal klaargestoomd voor de diaspora? Neen! Er heerst nog te veel jaloezie richting diaspora-klanten. Om met een ZUCHT te zeggen “men moet die aanstellerige lui niet!” Zuiver en alleen maar omdat het bestedingspatroon van diaspora-klanten ruimer is. Ja zeker! Vele malen!
  Verander de mentaliteit van veel Suri’s en we komen met duizenden tegelijk de zaak ondersteunen.
  En toch?
  WEL: ik zit vorig jaar bij ’t Vat een Tamarinde-stroop te scoren. Meo, de vriendelijke, goed uitziende ober van de dag, legt er nog wat ijsklontjes bij. Daarna schuivelt hij naar een tafel waar vier-uit-Nederland-afkomstige jongedames van mijn soort zitten. Ik kan vanaf mijn positie goed zien dat Meo door de ogen van die meiden staande wordt uitgekleed. Terwijl hij de bestelling opschrijft zit de mooiste van de vier die ik toevallig recht in het gezicht kan kijken, naar de gulp van Meo te staren. Een kwartier duurt de opname van de bestelling. En dan veegt Meo de tafel af met een doekje die hij op de tafel legt. Het mooie meisje met een gele lok in het haar pakt het doekje op en steekt hem onder de riem van Meo, tot ze bijna zijn kruis aanraakt. En dat, terwijl ze haar benen kruist en Meo met die ZVO (ZaadVragendeOgen) aankijkt. Man! Wat heeft ze grote ogen! Enfin; Meo loopt langs mijn tafel terug om de bestelling te plaatsen. Bij passant zeg ik tegen hem: “Man, let op je kruis!” Terwijl Meo lachend doorloopt. Maar er zat ellende aan te komen. Ik wist het! Dat kun je voelen! Het is niet kosher!
  Meo brengt de drankjes langs mijn tafel naar de vier diaspora-meiden die willen weten wat zijn naam is. De meiden stellen zich ook netjes voor met een handdruk, terwijl het meisje met de gele lok opzettelijk de rug van haar hand langs het kruis van Meo haalt. Zo van “mag ik eve voele?” Die drie anderen hebben het door en beginnen te schateren van het lachen. Terwijl ik van mijn Tamarinde en het schouwspel geniet, loopt Meo weer langs mijn tafel en ik zeg nog tegen hem: “loekoe boeng!” (kijk uit!)
  Het bestelde eten van de diaspora-meiden neemt een kwartier in beslag, althans voor drie van hen. Meo verontschuldigt zich dat de vierde portie nog moet worden ontdooit (Bang-Bang). Deze lekkere Surinaamse riviervis zal voor heel veel ellende en onrust gaan zorgen. Want het duurt nog 5 minuten voordat de bestelling compleet is, maar dan is de vis te rauw.
  Ze sommeerden Meo naar de tafel en vragen, let wel; “wat voor rotzooi is dit?” Meo schrikt zich te pletter van de plotse omslag en deinst een stukkie naar achteren. Waar is die seksie blik gebleven en Oh mijn God! Wat kunnen het echte BITCHES zijn. Meo mag van hun al het eten zelf opvreten en is plots niet gekwalificeerd voor zijn taak. Ja, deze woorden hebben ze gebruikt; en nog meer Ollandse diaspora-uitspraken.
  Heel het Vat kijkt naar die ene tafel waar nog steeds vuur uit de monden van de diaspora-meiden komt. Cursus
  bedieningspersoneel moest Meo gaan volgen volgens de dame die hem eerder in het kruis had geraakt. Nu raakt ze Meo in zijn ziel. “Ga je baas maar halen!” Was de eerstvolgende opdracht; en snel ook! Meo zegt “er is geen baas!” “Nou, dan krijg je dit!” zegt het meisje van de Bang-Bang. En Bang! Heel het bord met de Bang-Bang vliegt langs de oren van Meo en dreigt in mijn richting te zullen landen. Ik kan nog net het tafelkleed optillen zodat de portie Bang-Bang onder het kleed van mijn tafel verdwijnt. Paniek! Mijn halve Tamarinde ligt omver en Meo loopt al vloekend langs me heen. Twee van de diaspora-meiden achtervolgen Meo naar binnen en willen de Kok spreken. Nou, spreken? daar leek het echt niet op hoor. Vloeken en tieren en allerlei bedreigingen in Oer-Ollands vliegen rond in en op het Vat. “We betalen niet! Niets betalen we voor deze shit-service; met jullie achterlijke circustent!”
  En de diaspora-meiden verdwijnen heupen schuddend het Paramaribose nachtleven in; op zoek naar hun volgende slachtoffer.
  Met Meo heb ik nog een potje hartelijk staan lachen. En als ik vraag “hoe is het met je kruis”, komt hij een kwartier lang niet meer bij van het lachen. “Ze had het van mij kunnen krijgen!” Was zijn antwoord een kwartierje later.


  Maak melding

 60. Zucht

  Voor jouw weten: Er lopen een aantal moordenaars rond in de EU (of wellicht op een ander eiland) die verantwoordelijk zijn voor massamoord.

  Ze zullen worden gepakt en of ze worden berecht mag ik hopen voor ze, want bepaalde mensen en zeker een bepaald land is nog steeds “PistOff”.

  De amerikanen zijn het wel die gevochten hebben om ervoor te kunnen zorgen dat jij hier en waar je ook komt vrij uit je mening mag uiten.

  Zij zijn het die het ook mogelijk gemaakt hebben dat er iets is als internet.

  Zeker iemand die de taal als dat van jou hier ventileert mag wat meer respect getoond worden wat de VS betreft.

  Ondankbare zwarte piet !!!


  Maak melding

 61. @zucht
  Je zegt dat je geen roots in Afrika hebt maar uiteindelijk heeft elk mens roots in Afrika. Probeer je soms te zeggen dat je niet tot de Homo sapiens behoort. Ben je soms een God! En vind je echt de gehele VS dom omdat ze zwarte piet afwijzen. Ze hebben wel jou geliefde Calimerostan in 1945 bevrijd. Hoe is het mogelijk dat een dom volk jou Calimerostan heeft bevrijd. Of waren de Duitsers soms nog dommer. Ik dat geval zou heel Calimerostan dan wel heel erg dom moeten zijn. Dat is de conclusie als ik op jouw logica voortborduur.


  Maak melding

 62. Zucht zwarte piet

  Dinsdag 17 januari 2012 om 15:27 uur, door zucht zwarte piet
  En ik zal i.d.d. nooit surinamer worden want dan zou ik mij in Sur. moeten vestigen en naturaliseren, en die ambities heb ik niet.Sur. is te klein voor mij met mijn ambities, voor jou is het w.s. groot, maar ieder zijn eigen meug, Little things pleases little minds.!

  Joh,
  Jou tekst bedoelt voor Anna verklaart dat je echt een zwarte piet bent. De ambities die jij hebt zou je als jij wat meer levens en werkervaring had ook kunnen verwezenlijken in een omgeving als Suriname.

  Je geeft alleen maar meer aan dat je een bekrompen manier van denken hebt en een behoorlijk gebrek aan creatievegeest. Je bent net dat oude surinaams denken zoals de vorige regering die vooral met de armen over mekaar zat en ergens nog in de gedachte van de jaren 50 is blijven hangen.

  Als jij je wat meer verdiept in anderen dan had je niet op deze manier gereageert.

  HaHaHa Waaaaah HaHaha Woi “zucht zwarte piet” ye mik mi lafu !!!

  Ik ga echt helemaal kapot van het lachen.

  Mensen die ook moeten lachen om de tekst van deze ziele poot zwarte piet,

  hou je ergens aan vast, want je krijgt werkelijk krampen in je maag van het lachen.


  Maak melding

 63. Afrikaanse welp, je moet lachen als je in je kist ligt.
  Denk je door zo te blijven kleineren je normaal doet? Gebruik een ander woord..komt erg kinderachtig over.


  Maak melding

 64. @Musk

  IK heb genoten van je prachtig beschreven verhaal. Ik moest er hartelijk om lachen. En je zet met dit verhaal precies de vinger op de zere plek. Voor een geslaagde diaspora is eerst een mentaliteitsverandering aan beide kanten nodig. Dat wordt vaak over het hoofd gezien. Ik heb in een eerdere reactie al aangegeven dat ik het idee van de diaspora steun, mits er ontzettend goed over wordt nagedacht. We zullen alle populisme moeten vermijden.

  Maar, nogmaals bedankt voor je prachtig beschreven verhaal.
  Respect

  @Afrikaanse Leeuw

  Ai mi kondremang, wan ekte PVV mang. Ma oenoe ne spang!
  Lespeki.


  Maak melding

 65. Beste gilvy zwarte piet,

  Volgens mij geloof jij in Jorka Liba en Bakru zwarte piet (zucht, wikipiee, W.Whome) en Asima sinterklaasje (henkie die gekkie).

  Dit wat ik doe noemt men spiegelen. Heb je dat dan nog niet door ?

  Het doel is de irritatiegraad te verhogen tot de boven genoemde personen wakker zijn (en jij), want ze slapen veelste lang.

  Kijk naar hoe zij zwarte piet schrijven over onze geliefde President Bouterse en het volk van Suriname.

  Begin hun eerst aan te schrijven over hun zwarte piet kinderlijk, maar vooral achterlijk gedrag !!!

  Wellicht dat we mekaar op een minder getemperde toon kunnen aanspreken.

  Sorry but no sorry, ik hou nou eenmaal van lachen welke situatie dan ook.

  Foei hoor gilvy zwarte piet !!!


  Maak melding

 66. Gilvy,

  Ik zal je geen zwarte piet noemen vanwege dat ik bepaalde teksten van jou zojuist heb gelezen waar je constructief je mening geeft.

  Alleen neem ik mijn woorden niet terug over Jorka Liba, Bakru zwarte piet (zucht, wikipiee, W.Whome) en Asima sinterklaasje (henkie die gekkie).

  Gilvy

  Respect !!!


  Maak melding

 67. ANNABEL:Ter verduidelijking: mijn opmerking in amerika zijn ze bijna allemaal dom blank zwart en latino, heeft verder niets met zwarte piet te maken die kennen ze daar niet ze kennen alleen Santa Claus oftewel de kerstman, een slap aftreksel van het sinterklaas fenomeen , door ned. immigranten is meegenomen naar de v.s. en massaal door de amerikanen overgenomen.En wat is het punt dat je wil maken over de bevrijding door de amerikanen in 1945, heb je mij horen beweren dat Amerikanen niet kunnen vechten? integendeel dat kunen ze als de beste. Maar corrigeer mij als ik het bij het verkeerde eind heb, was jij niet degene die de amerikanen verguisde omdat zijn Irak bevrijd hebben van hun dictator, en Aghanistan wil ontdoen van de taliban?nu prijs je ze de hemel in omdat ze ned hebben helpen bevrijden van Nazi duitsland. Wat is het verschil tussen Nazi duitsland en het regime van Saddam H. en de Taliban? ook hier val je weer gigantisch door de mand als 1 -dags zwaluw die zwalkt van links naar rechts en als boegbeeld van het driedubbel moraal en het meten met 2 maten. alweer die hypocisie ten top.tegelijkertijd denk ik , dit heeft natuurlijk alles te maken met je Borderline syndroom, en gespeten persoonlijkheid.En doe de groten aan je Afrikaanse Leeuw en vraag wanneer hij richting Afrika vertrekt want ze hebben hem daar nodig.ze kijken reikhalzend uit naar afrikanen uit de diaspora, en vraag of hij bij zijn volgende postings een nederlandse vertaling mee wilt posten. groeten Zucht.


  Maak melding

 68. @zucht
  Waar het om gaat is dat je beweringen doet en als ik ze onderuit haal dan ga je over op de tactiek van het schelden en beledigen. Als je zegt dat Amerikanen dom zijn dan zeg je ook dat ze niet kunnen vechten. Om de nazi-oorlogsmachine te verslaan moesten er heel slimme oorlogstactieken bedacht worden. Domme mensen kunnen geen slimme oorlogstactieken bedenken. En dat de VS daarbij niet mijn favoriet land is, is daarbij irrelevant. Ik haal slechts jou argumentatie onderuit. Schaf eens een boek aan over argumenteertechnieken, doe je best om het te begrijpen en probeer daarna weer een poging.


  Maak melding

 69. Lieve ANNABEL : Ik ga helemaal geen boek lezen over argumentatietechnieken. Ik neem geen woord terug over de amerikanen en ik hoef je ook niet uit leggen waarom.Net zoals ik geen woord terug neem over mijn diagnose over jou, en je inkomsten. Sterker nog ik wil ze nog eens herhalen, zodat je ze opnieuw kan lezen van voren naar achteren, van boven naar beneden.En je favoriete landen die ken ik ondertussen ook al Iran Irak Noord Korea Venezuela Afghanistan Somalie Libie syria etc.succes ermee! groet Zucht.


  Maak melding

 70. Zucht zucht,

  Zucht ik moet weer eens zuchten van jou domme manier van denken.

  Dankzij de VS kun je werken met MS office, Windows, Linux, Apple, Android, Unix.
  Dankzij de VS kun je vrij rondlopen, zeggen wat je denkt (niet te vergeten de nonsens van wikipee, henkie die gekkie en alle andere zwarte pieten aanhoren), mee vliegen in een toestel van Boeing (of je wilt of niet) etc. ?

  En vergeet niet wat het Marshall plan allemaal mogelijk heeft gemaakt voor jou stukje welvaart dat je in Holland vandaag de dag van “mag genieten”.

  Verdient dat geen dikke dankje wel Yankees ?


  Maak melding

 71. De Surinaamse Indonesier / Pae zou zeggen: Santhaki Santhoki diaspora? Santhaki??????????????????????? Mie granma bon takie: loekoe Santhoki dai loek’ diaspora. De Surinaamse Nederlander zegt: als je een echte diaspora man bent, dan bleef je niet alleen in Den Haag rondhangen toen je in Nederland was. Santhaki, Santhoki?????????? sang diaspora??????????????????????


  Maak melding

 72. @zucht
  Ik hou van alle landen in de wereld. Ik hou van de mens. Tegelijkertijd lever ik waar het nodig is kritiek op alle landen van de wereld. Maar mijn favoriete land is Suriname. Suriname über alles!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.