Suriname deed jaren over sluiten brandstofdeal

6

PARAMARIBO, 5 jan – Suriname heeft jarenlang onderhandeld over een goede oliedeal met Venezuela. Dit zegt directeur Marc Waaldijk van Staatsolie. Dat de eerste levering net heeft plaatsgevonden, betekent dus alleen dat er pas onlangs overeenstemming werd bereikt. Het is een unieke overeenkomst geworden.

De geleverde brandstof is er weliswaar niet goedkoper door. Wel hoeft een deel van de schuld niet direct betaald te worden. “Het voordeel zit in de gunstige financieringsvoorwaarden. We vertrouwen erop dat de regering er prudent mee omgaat”, zegt Waaldijk. De overeenkomst schrijft voor dat het geld naar de productiesector gaat. Dat moet op termijn duurzame ontwikkeling garanderen. Vooral de agrarische sector moet er wel bij varen, tenminste bij deugdelijk management.

Al tijdens de regering Venetiaan was er sprake van een eventuele overeenkomst. Toen werd het idee van een ontwikkelingsfonds ook voor het eerst te berde gebracht. Hoewel het zelfs als model werd aangemerkt voor andere landen in Petro Caribe, deed Suriname uiteindelijk niet mee. Er was wel een proeflevering in 2008, maar daar bleef het bij. “Ik zal de problemen toen niet noemen, maar ik denk dat we ervan geleerd hebben”, aldus Waaldijk.

Bekijk ook:


6 REACTIES

 1. De coalitie en staatsolie is voor deze deal , dus zal het verder wel goed zitten .Bovendien is er een goede controlle-maganisme in-gebouwd door middel van een fonds. De beheer van het fonds gebeurd door de Minister van Financien en de Govenor van de Centrale-bank van Suriname .Dit in samenwerking met Venezuela .
  Door deze deal krijgt de huidige regering meer financiele arm-slag om de geprojecteerde doelen te realiseren .


  Maak melding

 2. Als ik het goed begrepen vemeed Vene altijd direct kontakt met H.chavez ook tijdens VN conferenties hij was nl. doodsbenauwd om als vriend van El Presidente aangemerkt te worden.
  Waarschijnlijk was hij als neokol. te bang om de kruimeltjes mis te lopen


  Maak melding

 3. Het is maar hoe je het bekijkt he, in een vorige bericht roept de man die president is in suriname dat hij niet wil dat landen verslaafd worden van hulp en vervolgens sluit hij een brandstof deal die suriname jaren lang afhankelijk maakt van Chavez.


  Maak melding

 4. wikkiLeaks !!!

  Zie nog steeds niet dat dankzij deze regering de ontwikkelingen in Suriname toch wel vorderen ?

  Schulden zullen nou toch eenmaal gemaakt worden.

  Zelfs de grootste landen moeten er aan geloven om zo vooruit te kunnen komen.


  Maak melding

 5. Staats olie, het is het begin van het einde.Suriname wordt zo afhankelijk gemaakt aan een failed state en wel eentje dat smijdt met de financiele middelen van de olie inkomsten maar de eigen bevolking niet kan voeden.

  We zijn terug van af in Suriname en dit enkel en alleen om de vriendschap tussen twee criminelen(Chavez en Bouterse)te faciliteren.
  Brunswijk en Somohardjo zijn in hoge mate verantwoordelijk voor het verval dat nu gaande is in ons land.
  Brunswijk en Somohardjo alleen jullie kunnen Bouterse laten vallen en Suriname behoeden voor de ondergang.

  Bouterse mag 2012 niet uitzitten als president anders zal de schade voor ons de komen twintig jaar niet te overzien zijn.
  Deze man wil zoveel schade aanrichten dat tegen de tijd dat hij weg is een volgende regering geen tijd zal hebben om hem te vervolgen voor zijn misdaden.

  Verkiezingen in 2013.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.