Suriname’s ‘kokosdistrict’ meer dan alleen kokos

15

PARAMARIBO, 23 dec – Het district Coronie heeft alle potentie om uit te groeien tot de fruittuin van Suriname. Dit stelt parlementariër Anton Paal (Mega Combinatie/Palu). Suriname’s kleinste district wil zijn oude glorie terug. Waar het aan ontbreekt is stimulans.

De regering zou meer aandacht moeten besteden aan de potenties. “De kleine ondernemer in Coronie krijgt hiermee het gereedschap om een nieuw gebied en markt te betreden of uit te breiden, waardoor welzijn voor de bevolking binnen handbereik komt”, zei Paal in het parlement. De ooit bloeiende kokosteelt biedt al lang niet meer de werkgelegenheid van vroeger. Ook de bijenteelt mag naar een hoger peil, na de topproducties van de jaren tachtig en negentig.

Het is dus niet dat plaatselijke bewoners geen zin hebben de hand aan de ploeg te slaan. “Alleen, de stimulansen ontbreken”, aldus Paal. Het district heeft een vruchtbare bodem waar fruit nog het best op gedijt. Investeren vergt meer dan goodwill alleen. Er is ook een mentaliteitsombuiging nodig. Politici en ambtenaren moeten af van de benadering van Coronie als deel van het naburige Nickerie. Het is een zelfstandig district met eigen potenties en behoeften.

Bekijk ook:


15 REACTIES

 1. Het woord potentie zou men uit het woordenboek moeten schrappen als het de surinaamse politici betreft. Het klinkt geweldig, maar het wordt zo vaak gebruikt zonder dat er daarna iets gebeurt, zodat het wat mij betreft in de context van hun toespraken geen waarde meer heeft. Het zou zo fijn zijn om eens te horen uit hun monden “we zijn begonnen aan” of “we zijn gestart met”. Dan gebeurt er namelijk iets.
  Het blijft tot nu, op een enkele uitzondering na,te veel bij het hebben van potentie en het verkodigen van plannen.

  Fijne Kerstdagen allemaal en een goede start van het nieuwe jaar.

  Gr. Polderman


  Maak melding

 2. het distrikt Wanica moet worden onze groenten schuur,
  Nickerie onze graan schuur,
  Coronie wordt onze fruit schuur,alleen zullen deze ” shit ” geen export produkten zijn,want de wereld lust geen kwik kokos!!!

  de bom tikt in onze ZOETWATEREN!!

  …straks is ons oerwoud ook geen goud waard…


  Maak melding

 3. Doorkomst!

  Coronie wordt gezien als doorkomst stadje.
  Wil je naar Nickerie, dan moet je door Coronie, anders kom je er niet over de weg.

  Tijdens mijn reis naar Nickerie kreeg ik autopech te Coronie. In die paar uur pech is mij opgevallen hoe rijk Coronie eigenlijk is aan fruit, vis en potentie. Verschrikkelijk veel mogelijkheden om er een zeer bloeiend distrikt van te maken.
  Investeren in een fruitverwerkende fabriek zal Coronie en haar bevolking helpen om uit de vergetelheid te geraken. Want ik weet nu dat Coronie meer dan een doorkomst is.


  Maak melding

 4. Aan dovemansoren gezegd. Met al hun bijgeloof en jaloesie wordt het niks. Het ligt aan hun mentalitiet. Zo’n 25 jaren geleden reden we Coronie binnen, stopten voor een kokosverkoper die zat te knikkebollen in een hangmat tussen twee kokosbomen. Fawakka meneer, HUUUUUUh.geeuw, was zijn antwoord. Vier kronto’s. Hallo. Als antwoordt kregen we deze…ha owroe de in a ton tapoe deng kronto, e kan kapoe eng srefie….Huuuuuuuu…fadang? Kap eng srefie mi taki…..zonder woorden reden we weg. DIT IS NO JOKE zo zijn ze nog steeds. LUI.


  Maak melding

 5. Ik ben volkomen eens met Polderman.Het klinkt allemaal als muziek in je oren,maar het gebeurt helemaal niks.De motivatie van de Coronianen is er,maar als er geen doekoe (GELD)is,houdt alles mee op.Money talk.Vrolijk kerstfeest en een Gelukkig nieuwe jaar.Wang boeng Kresnetie nanga wang noeng Yari


  Maak melding

 6. “Het district Coronie heeft alle potentie om uit te groeien tot de fruittuin van Suriname. Dit stelt parlementariër Anton Paal “
  Suriname heeft als land alle potentie: meneer Anton Paal!

  De cruciale vraag is, wat ga je er mee doen? Wat zijn je plannen? En het belangrijkste; hoe ziet je afzet markt er uit? Heb je al een markt onderzoek gedaan? Vaak wordt hier aan heel weinig aandacht besteed of vergeet men een markt onderzoek te doen!

  Fijne feest dagen en een voorspoedig 2011 !

  Groet, ram ram ,goeda hafies (veel wijsheid)


  Maak melding

 7. Ik stel voor het woord “potentie” uit het Surinaamse woordenboek te schrappen. Het wordt te pas en te pas gebruikt en heeft blijkbaar een verlammende werking in Suriname.


  Maak melding

 8. Luchtkastelen uit Suriname. En daarmee houden ze het volk zoet.Eens zou Apoera enz enz ……… Dit is echt lachwekkend. Ze zijn beroerd de handen uit de mouwen te steken en als chinezen en brazilianen wat bereiken dan gaan ze blaten, blaten en vervolgens op hun stoep een grote fles parbobier opzuipen en na een paar vrouwen te hebben nageroepen hun roes uitslapen.


  Maak melding

 9. In coronie heb je nou eenmaal kokosnoten, lotgenoten en paranoten.
  Om tot productiviteit te komen moet je uit je hangmat komen. Want ze zijn liever lui dan moe. Kijk maar in de andere districten waaar men keihard werkt zoals in commewijne, saramacca en nickerie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.