Ex-president Venetiaan: Sinterklaas is provocatie

71

PARAMARIBO, 22 dec – Het stilaan herleven van het Sinterklaasfeest in Suriname is pure provocatie. Dit stelt ex-president en parlementariër Ronald Venetiaan. Waar het feest een stille dood stierf na de staatkundige onafhankelijkheid, is het weer goed terug. En dat compleet met al zijn beledigingen aan het “zwarte deel van de bevolking.”

“De afgelopen jaren zien we een opdringen vanuit bepaalde delen van onze bevolking, van Sinterklaas en zijn zwarte Pieten aan de gemeenschap. Het feest heeft onder deze regering zelfs een plaats veroverd op het Onafhankelijkheidsplein”, zei Venetiaan in het parlement. Hij maakt een vergelijking met de laatste dagen van het apartheidsregime in Zuid-Afrika. De blanke overheid kwam ook pas in beweging, “toen zwarte jongeren in de gevangenissen niet meer bereikbaar waren.”

Zolang mag het niet gaan duren. Sinterklaas mag gerust in de ban. “In Suriname moeten we niet provoceren totdat de protesten hoorbaarder worden. Ik ben niet de enige die deze ontwikkelingen beschouwt als provocatie, iets waar in dit land geen plaats voor is”, aldus Venetiaan. Hij kreeg bijval van onder meer parlementsvoorzitter Jennifer Simons en Harold Panka, fractieleider van de Mega Combinatie.

Bekijk ook:


71 REACTIES

 1. Vooral voor de creolen is het aanstootgevend: wat hen zo dwarszit ,is zelfs voor hen na meer een eeuw na de afschaffing van de slavernij even heftig en moeilijk onder woorden te brengen. Een ding is zeker en dat is dat het zo diep zit,dat de afkeer altijd zal blijven.Ik vind dat wij in ons land tot een compromis moeten komen zodat niemand wordt geraakt en de kinderen op die dag of op een andere dag extra worden verwend.


  Maak melding

 2. Venetiaan moet niet zo zeiken,kinderen zwart of blank willen gewoon cadeautjes en of de man dan Sinterklaas heet of de kerstman of nog iets anders maakt ze geen moer uit en je ontneemt die kinderen niet het buiten de verjaardag om nog eens een keer verwend te worden,laat die oude ungle Tom lekker thuis gaan zitten kniesen en gun die kinderen hun feestje


  Maak melding

 3. Ik ben geen fan van Venetiaan maar hier heeft hij wel een punt. Suriname zit helaas nog vol met zwaar koloniaal geconditioneerde ezels en dit is weer het zoveelste bewijs. Mensen die in Suriname Sinterklaas propageren kunnen echt ezels genoemd worden. Een verbod op dit geadopteerd koloniaal feest uit het met racisme doordrongen Calimerostan, lijkt mij de volgende logische stap naar bewustwording in Suriname.


  Maak melding

 4. dit moesten ze al bij de onafhankelijkheids verlaring hebben ingevoerd .
  nu gaat het teveel stof doen opwaaien en we moeten ons niet inlaten met dingen die suriname niets opleveren .


  Maak melding

 5. Tja, als kind heb ik nooit het vemogen gehad er een (neger) zwarte in te ien die gediscrimineerd werd. Het is iemand die in het verhaaltje door de schoorsteen naar binnen komt en dus nogal zwart van het roet naar buiten komt. Hoe het komt dat hij/zij steeds gesminkter en een krullepruik op kreeg weet ik niet, maar alle tradities en (geloofs)verhaaltje zijn aan verandering onderhevig dus niet per se afschaffen, maar gewoon de piet weer met vegen en strepen zwart over den toet van het schoorsteenroet.


  Maak melding

 6. Tja, als kind heb ik nooit het vermogen gehad er een (neger) zwarte in te zien die gediscrimineerd werd. Het is iemand die in het verhaaltje door de schoorsteen naar binnen komt en dus nogal zwart van het roet naar buiten komt. Hoe het komt dat hij/zij steeds gesminkter en een krullepruik op kreeg weet ik niet, maar alle tradities en (geloofs)verhaaltje zijn aan verandering onderhevig dus niet per se afschaffen, maar gewoon de piet weer met vegen en strepen zwart over den toet van het schoorsteenroet.


  Maak melding

 7. Het moet niet gekker worden!
  Vene toen je het volk tevreden moest houden en de kinderen van su een goed leven moest geven heb je dat niet kunnen doen .Alle cadeatjes zijn in je eigen zak.
  Hou je maar bezig met de slavernij ,want daar komen jullie verder mee.
  De hele afro afrikaanse volk streft vandaag de dag nog van de honger en hun mentaliteit veranderd niet.
  Laat sinterklaas met rust anders moet je sint maarten ook afschaffen.

  A tang so


  Maak melding

 8. Ik vroeg me al een tijd af hoe het kon dat dit koloniaal feest weer zijn intrede had gedaan in Sur.
  Jaren eerder was dit feest afgeschaft en had de vereninging NAKS er “Goedoe Pa” van gemaakt die aankwam in een korjaal aan de Platta Brokie, (de voormalige sint kwam aan bij de Marine Trap)

  Dat was veel leuker en paste meer in de Sur. traditie.
  Vene ziet de bui ook hangen en kan niet meer achterblijven, heel goed Vene liever te laat dan nooit.


  Maak melding

 9. Toen Venetiaan President van het land was moest hij zich hier druk over maken. Nu is de man parlementslid en heeft hij niet veel te doen, dus begint een ex president een hetze tegen een jaarlijkse kinderfeest.

  Opa Vene , go on & play and get lost in the jungle of Suriname want je bent nu 50 jaren te laat met jou statement !

  St Nicolaas is een kinder happening, alleen heb ik moeite met de Piet !
  Maar……. er gloort hoop aan de horizon want ik denk dat de oude en vertrouwde Piet binnenkort moet wieberen omdat een tegenwoordige Piet (vanwege z’n verleden) indruist tegen de huidige normen en waarden die wij stellen aan onze gemeenschap.

  Vraag aan El Vene; wat is jou respons op de woorden; ‘hij is een fijne neger’ !
  Gelukkig horen wij dit tegenwoordig niet meer, maar 30 a 35 jaren terug was dit een normale zinsnede

  Venetiaan, ga nu rustig tuinieren of wat anders doen voor jou familie want op dit moment heb je geen toegevoegde waarde meer voor Suriname !

  It’s all gone !


  Maak melding

 10. De kinderen, Surinaamse en Nederlandse, zouden even blij zijn met het Sinterklaas feest of er een Piet bij was of niet, omdat het hen vooral te doen is om de cadeautjes Nu er zoveel mensen aanstoot aan het fenomeen Piet nemen (gezien de historische feiten, terecht !!!), zou het eigengelijk niet zo moeilijk moeten zijn om het in deze verlichte tijd af te schaffen.

  Ik vraag me af of men in Nederland ook zo koppig zou vasthouden aan Zwarte Piet als het de Marrokanen/Moslims waren geweest die er aanstoot aan genomen hadden.

  Afro’s zijn veels te vredelievend. TTheo @ 4 stelde voor om het voorbeeld van Breivick te volgen. Dat gaat me te ver, maar men moest een paar van die belachelijk opgedirkte Pieten een flink pakslaag geven (in Suriname mogen ze de na-apers best een beetje harder slaan) dan was het zo gepiept met die onzin.


  Maak melding

 11. Hebben we dan echt niets meer te doen dan te kibbelen over een kinderfeestje?Zij die niet tegen hun eigen kleur kunnen,moeten maar als M.J doen!!

  Cobie.


  Maak melding

 12. De pieten zijn de meest populaire onder de kinderen. Sinterklaas ( blank) doet er niet toe. Dat is het grappige. Kleine kinderen van welk ras dan ook zijn toch helemaal niet bezig met dat racistische gedoe. En waar maakt Venetiaan zich nou druk om ? Laat hij die extra beloning die hij zichzelf als president heeft toegeschoven eens uitdelen als een Hindoestaanse Sinterklaas. Dat doet hij zeker niet en die pieten kunnen hem verder ook geen moer schelen – dus laat de kinderen van de pieten genieten. Van racisme hebben zij nog niet gehoord en zijn daar ook niet mee bezig. Houden Zo. Laat de kinderen genieten.


  Maak melding

 13. Sinterklaas of niet, alleen de negers hebben er problemen mee, andere bevolkingsgroepen vinden dit toch leuk voor de kinderen. Het verwordt weer als tijdens de mislukte revo.een speciale dag voor het kind met als kado voor de jochies pistool en uzi van palstic en voor de meiskjes..een negerpop


  Maak melding

 14. Gezeur,

  Venetiaan is aan het dementeren.Hij kan zich mischien als Gudu Pa (Goedoe Pa)verkleden om Bruma’s rotzooi. De vorige keer had hij het over klinkers en mede klinkers, nu over sinterklaas. Venetiaan zit gewoon te frobelen(“lees freubelen”)in het parlement.


  Maak melding

 15. Het is de commercie, stupid! Heeft Vene nog steeds niet door dat het de winkeliers zijn die de comeback van Sinterklaas verzorgen..? Bovendien is het kleinzielig gelul: politiek moet zich bezighouden met belangrijke zaken.


  Maak melding

 16. mensen mensen,
  het is voor mij een kinderfeest, maak er een gekleurde sint van, en een licht getinte piet, want, wie weet hoe de sint eruit zag? hij kwam toch uit turkijë, die de arme iets gaf?
  de kleur is gewoon door de bakra’s bedacht, of heb ik het nu mis.
  en nog fijne feestdagen
  en een voorspoedig 2012 toegewenst.
  groetjes schoerpioen


  Maak melding

 17. Als je goed de geschiedenis erop na haalt,dan kom je erachter dat het wel degelijk te maken heeft met het slavernij verleden. Mensen die nog steeds met hun hoofd in hun achterste willen zitten en zich achter het ‘schoorsteen’ argument willen scharen moeten zich maar gaan afvragen of zij wel weet hebben waar zij over spreken..! Mochten ze in Suriname sinterklaas vieren met zwarte pieten dan kan je zien dat Suriname zijn geschiedenis niet kent. Je gaat geen feest organiseren met een racistisch oogpunt. In England is het feest met pieten verboden,in Canada ook. Als je wat zegt moet je weten waar je het over hebt,het is makkelijk om maar te zeggen dat de donkere overdrijven als je zelf niet donker ben en het gevoel niet ervaart zij voelen.
  Als Suriname een land is waar veel bevolingsgroepen naast mekaar geaccepteerd worden,dan zou dit feest een inbreuk zijn op alles wat we gezamelijk hebben opgebouwd. Dit feest zou zelfs strafbaar moeten zijn.. !!


  Maak melding

 18. Mee eens nr. 5…

  Het is al een goede stap dat het uberhaupt over gedebateerd wordt…

  verder ben ik met nr. 2 eens dat kinderen willen gewoon cadeautjes, maak niet uit van wie ’t komt!

  verder valt natuurlijk erg duidelijk op dat Venetiaan dit hekelpunt nu aanhaald om potientele kiezers te lokken want in z’n hele Presidentiele carriere heeft hij het kinderfeestje Sinterklaas nooit genoemd, noch wat eraan gedaan!?!


  Maak melding

 19. De regering wil het budget voor onderwijs halveren!en men blijft maar zeiken over het wel of niet vieren van sinterklaas.Get real people,first thing first!


  Maak melding

 20. Hahaha, ik lach me een breuk! Venetiaan die zegt dat het een racistisch feest is. Niet te geloven! Nadat Bouterse in de jaren 80 dit idd racistische feest had omgebogen tot kinderdag, liet deze zelfde Venetiaan geen dag voorbij gaan na zijn Frontoverwinning om dit feest weer in ere te herstellen en overal dook weer de oude seniele man op die van kindertjes houdt, zoals zovele Nederlanders verenigd in Martijn, en zijn zwarte knechtjes die zich als domme apen gedragen. Uitgerekend HIJ komt nu met deze opmerkingen. Is er dan toch nog hoop voor hem? Begint hij eidelijk zich een beetje gelijk te voelen met de andere Afro-Surinamers? Of is dit gewoon opvolgen van politiek advies van het jongere kader in zijn tot het bot uitgeklede partij? Wie zal het zeggen, wie zal het weten……we gaan het zien….


  Maak melding

 21. De heer Venetiaan kan beter niet aan beginnen want op hun beurt zijn al die politieke toppers ooit racistisch geweest, al was het alleen maar om stemmen te winnen. Eens opponenten, dan weer maatjes. Sinterklaas moet blijven. Je pakt niet zomaar een speelgoed af van een kind. Naast de zwarte pieten mogen van mijn kant ook Doglas, Boeroe’s, Chinezen, Indianen en andere bevolkingsgroepen als hulpje dienen, het liefst in hun traditionele kleding. Trouwens, de ooit door Creolen ingestelde alternatief ‘Goedoe Pa’ was een neger, waarom geen Hindostaans of een Chinees.


  Maak melding

 22. Ik snap Venitiaan zijn vlijtigheid niet,toen hij aan de macht was heeft hij niets ondernomen tav het sinterklaasfeest en nu wil hij in de Assamble gaan roeptoeteren,terwijl er momenteel veel belangrijkere zaken spelen.Laat de burgerij dat zelf bepalen.


  Maak melding

 23. wel ja man afschaffen die blanke sinterklaas!

  wij kennen thans de Gele (china) Sint,maar wat van oudsher zal blijven is de zwarte piet!

  blank kado lusten wij niet meer dus bedelen wij ons pietgeel bij peking!


  Maak melding

 24. TTheo,
  Breivik zit in de gevangenis in afwachting van zijn veroordeling voor massamoord, zoals het hoort in een beschaafd land.Ik vindt jou reactie op nummer 4 afschuwelijk.


  Maak melding

 25. Laat de surinaamse regering zich maar beter bezighouden met belangrijkere zaken. Bijvoorbeeld met armoedebestrijding. Daar hebben ze geen geld voor. Maar om kinderen dwars te zitten, maken ze wel tijd vrij. Wat een stelletje pedofielen!


  Maak melding

 26. Los van de discussie wel of niet Sinterklaas vieren…….
  na al die jaren wanbeleid van de regering venetiaan zelf is dit het probleem wat hij aan de kaak wil stellen wanneer hij zelf geen president meer is? is dit een van Suriname’s grootste problemen van dit moment?
  dit soort nutteloze discussie’s horen thuis bij de kapper, bakker of in de bar, maar ik vind ze het bespreken niet waard in de Assamble!!


  Maak melding

 27. ik moet het toegeven als er een ECHTE zwarte piet is, dan is het venetiaan zelf……ZIJN ZULU lippen maken hem helemaal compleet.

  het is allemaal geklets de negers voelen zich aangesproken, en maar steeds de link leggen aan de slaven….

  het waren de negers zelf die andere stammen ontvoerden en aan de blanken doorverkochten

  laat het toch lekker bestaan zo weten we allemaal dat er toch geluisterd word naar de blanke man, want wij kunnen niets andres doen dan eten drinken en feesten. in elke land waar een neger de macht heeft is het een grote bende…..toch

  pengel


  Maak melding

 28. Helaas blijft men de knecht van Sinterklaas als slaaf betitelen. jammer dat trekt alle leuke zaken in een mineur. Ok als men het ziet als koloniaal feest en er vanaf wil omdat het te hollands is en men van die tijd af wil prima dat men het afschaft maar niet om de verkeerde redenen. zwarte piet is zwart vanwege de roet en niet vanwege etnische achtergrond. Laat het verleden wat het is anders blijft racisme bestaan….


  Maak melding

 29. On the other hand moeten sommigen geen rede zoeken om kinderen niet blij te maken.

  Geef kinderen wat hen toekomt!
  Maar dat is een andere discussie.


  Maak melding

 30. Tss wat een zielige vertoning.
  Sinterklaas is geen discriminatie ik vind het echt ronduit zielig dat hoe zeg ik dit netjes gebruinde mensen? nu nog steeds zielig doen over iets zo lang geleden.
  wij in Nederland kunnen nu ook met onze buren de Duitsers door een deur na 1944 dus schei uit en wordt eens volwassen jullie zijn met ze allen niet die mensen uit die tijd…..
  wat jullie nu doen is zelf discriminatie


  Maak melding

 31. Stenaf heeft het goed gezien.

  Zeuren over een Sint en een Piet terwijl de Surinaamse politiek grotere problemen kent.

  “Goedoe Papa” heeft zijn intrede indertijd gedaan en dat moeten we in ere houden. Klagen over discriminatie terwijl we elkaar behoorlijk bediscrimineren in Suriname heet aandacht trekken. Venetiaan is daar te verstandig voor dus zal ik hem deze uitval vergeven.


  Maak melding

 32. Venetiaan heeft het heel goed verwoordt. Hij heeft het over “de zwarte deel van de bevolking”. En juist hierin schuilt het gevaar. De zwarte deel van de bevolking is in de minderheid in Suriname. De grote meerderheid van de bevolking wordt gevormd door de Hindostanen, Javanen, Chinezen en de Moksi. En die moeten niks hebben van die anti-Sinterklaas gedoe van Venetiaan en zijn consorten. Als er volgend jaar arrestaties gaan plaatsvinden op grond van een verbod op Sinterklaasviering, dan zie ik de eerste scheuren binnen de Surinaamse bevolking zichtbaar worden. En dat zou heel jammer zijn, want de kinderen houden nou eenmaal van Sinterklaas en zijn Zwart Pieten. Het zijn mensen als Venetiaan, Bouva, Panka en Simons die er een minderwaarheidscomplex van hebben overgehouden. Get a life, stupids.


  Maak melding

 33. Sommige reacties lijken wel een kopie van wat te lezen is op http://www.stormfront.org. Als de reacties van Surinamers komen dan bevestigd het mijn vermoeden dat bij Surinamers de koloniale conditionering het beste is gelukt. Diep triest!!!! Het door de witte man bedachte scheldwoord neger wordt te pas en te onpas gebruikt. Wat wel opvalt is dat het woord koelie in de reacties ontbreekt.


  Maak melding

 34. Venetiaan wil zeker weer president worden, ben benieuwd hoeveel stemmen hij erbij krijgt door het afschaffen van sinterklaas.

  Het verbaast me wel dat hij erg stil was in zijn eigen regeerperiodes.


  Maak melding

 35. #33.

  Dank zei het “wanbeleid” van de vorige
  regering zit de stelende ndp-regering op rozen!

  Niet vergeten wat voor een janboel er op alle fronten is achtergelaten door de dictatuur, denk aan de lege schappen in de winkels ten tijde van de dictatuur.
  En aan het wanbeleid van keizer Bokassa II
  (Wijlenbosch).

  #36.

  “Geef kinderen wat hen toekomt!”

  Wat? Een voorstelling martelen en op de
  vlucht vermoorden in het Fort Zeelandia?!

  Het Sinterklaasfeest afschaffen is natuurlijk onzin. Wat krijgen wij dan? Een verbod op de Nederlandse taal?!

  Wat dacht u van;
  Het ziet er zwart van de mensen.
  Het zwarte schaap van de familie.
  Etc. etc. etc.

  Meer geld op de begroting van onderwijs, dat is pas een issue. Daar zal het niet snel van komen, geen megaprojecten, dus geen megaroof (OW) van publieksgelden.


  Maak melding

 36. Sinterklaas moet worden afgeschaft, maar dezelde lui vieren uitbundig het kerstfeest ook opgedrongen door de kolonialen.
  En sinterklaas is door de ned. immigranten 150 jr. geleden meegenomen naar amerika en is door de amerikanen overgenomen en ze noemden het Santa Claus , de kerstman dus dus waar praten we over.


  Maak melding

 37. nee je kunt beter een moordenaar als president hebben. dat is beter dan een kinderfeest verstieren, maar pas op Venetiaan als het de Grote, cokesnuivende Leider niet bevalt dat jij niet zijn volgende slachtoffer wordt.


  Maak melding

 38. Moslims hebben in Nederland geklaagd dat ze het potje in de vorm van een (spaar)varken voor kleingelddonaties in de kantine aanstootgevend vonden. Die bakra’s wisten niet hoe snel ze dat traditionele Nederlandse symbool halaal de nek om moesten draaien. Blakaman nemen al jaren aanstoot aan Zwarte Piet, denk je dat er één Bakra aandacht besteed aan hun geklaag? Nee, hoor, die zwarten hebben alleen maar een grote mond, je hoeft ze niet serieus te nemen. Ook in Indonesië namen ze die rustige Javanen niet serieus, totdat Sukarno ze een trap onder hun kont gaf, de kruik gaat namelijk zo lang te water tot ze barst!


  Maak melding

 39. het vieren van Sinterklaas in Suriname. Dat gebeurde tijdens de vierde dag van de begrotingsbehandeling, toen het luik ‘cultuur’ aan bod kwam. De bal ligt nu in het kamp van de regering, die naar alle waarschijnlijkheid het parlement zal volgen.

  Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings – Simons opperde om terug ‘Kinderdag’ in te voeren, iets wat Desi Bouterse tijdens het militaire regime al had gedaan. De laatste jaren werd, ook onder het bewind van ex-president Ronald Venetiaan, het sinterklaasfeest weer steeds populairder. Het was diezelfde Venetiaan die donderdag in het parlement het thema aansneed.

  “De afgelopen jaren zien wij dat vanuit bepaalde delen van onze bevolking Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten worden opgedrongen aan de gemeenschap. Het feest heeft onder deze regering zelfs een plaats veroverd op het Onafhankelijkheidsplein. Ik ben niet de enige die deze ontwikkelingen beschouwt als provocatie, iets waar in dit land geen plaats voor is”, zei Venetiaan.

  Verzieken
  De tussenkomst van het oppositielid werd met algehele instemming onthaald, ook op de banken van de meerderheid. “Ik erger me mateloos aan het sinterklaasfeest en de wijze waarop het subtiel terugkomt na afgeschaft te zijn geweest in de tachtiger jaren. We moeten ons niet inlaten met een viering die niet van ons is. We worden erin geduwd, steeds weer”, fulmineerde Ricardo Panka (NDP), fractieleider van de Mega Combinatie.

  Het jonge parlementslid Melvin Bouva opende zijn spreekbeurt voor het parlement met ‘bakra basi a kaba’, wat zoveel betekent als ‘het is afgelopen met de witte baas’. “Wij hebben nu de macht in handen. Laten we onze kinderen niet verzieken. Dit is geen voorstel of een verzoek, maar een eis aan onze regering om Sinterklaas af te schaffen.”

  Racistische elementen
  Ook parlementsvoorzitter Geerlings – Simons schaarde zich ten slotte achter de oproep van Venetiaan en noemde het ‘een feest met racistische elementen’. “Je kunt mensen niet verbieden wat ze in hun eigen huis doen. De regering kan er wél voor zorgen dat op onze scholen geen zaken gebeuren die verkeerde indrukken kunnen veroorzaken in de hoofden van onze kinderen.”

  De regering-Bouterse beslist volgende week in het parlement over het lot van Sinterklaas in Suriname.

  Men mag sinterklaas ook zwart maken en piet wit . Dan is het probleem ook opgelost nietwaar !! Verder kijken hoe de kolonialen zich dan zullen voelen . Dat heet met gelijke munt terug betalen . Men mag hier-omtrent advies inwinnen bij president Mugabe van Zimbabwe .


  Maak melding

 40. vind het heel erg dat sommige mensen zich schijnbaar voor hun huidskleur schamen en zich zo snel gediscrimineerd voelen,wou dat ik zwart was,lekker niets doen en je hand ophouden bij de soos,dat is geen heerlijk avondje maar een heerlijk leven maar helaas op lijn 17 noemden ze me een blanke neger maar dat zal helaas blank blijven.


  Maak melding

 41. Wat is dat nu weer voor een gezeur van die Venetiaan, draai de rollen dan om in Suriname: Laat het WITTE Piet worden en ZWARTE Sinterklaas en ga daarna snel aan het werk want met mensen zoals jij zal Suriname nog lang een Derdewereld land blijven, belangrijke zaken komen bij mensen zoals jij blijkbaar niet aan de orde!

  Groet : Linksom.


  Maak melding

 42. Venitiaan ik ben helemaal eens met je, maar was je de afgelopen 10 jaar toen je president was. Degene die durft te zeggen , dat dit een kinderfeest is moet een house-nigger zijn, het is een feest om te stigmatisern een feest met een verborgen agenda.Hoe kan een kind van 3 jaar vragen aan zijn moeder(blanke dame) terwijl ik was boodschappen aan het doen samen met me zoon MAMMIE IS HIJ EEN KLEINE ZWARTE PIET? Ik vroeg aan de moeder hoe oud is je zoon je moet tegen je zoon zeggen en leren van zwart kan je blank maken, maar blank kan geen zwart maken. Ik ben trots dat ik als zwart geboren en getogen en leer me kinderen om trots te zijn op hun afkomst.Je bent niet meer en minder, dan de andere gezondheid is allerbelangrijkste !


  Maak melding

 43. Niemand heeft ooit aan gedacht de rollen om te keren. Het wordt zeerzeker een waar spektakel…..Een zwarte sinterklaas en een witte pieterbaas. Is hoe je het bekijkt. De endepeers zouden het naar hun zin hebben op de berm. Hahahaahha Lonnie als Sinterklaas enbaas als pieterbaas..hahahahahahahahahah


  Maak melding

 44. Ben een zelfbewuste surinaamse vrouw en kwam op 4 jarige leeftijd naar Nederland. Ben nu 42 jaar en tot mijn schok kwam ik deze week erachter dat suriname ook sinterklaas viert. Heb dit nooit geweten en vraag me oprecht af hoe een ras zichzelf zo kan verloochenen. Het is als de moslim wereld die Geert Wilders verjaardag vereert! Kan echt niet!! Wake up!Hebben onze voorouders tijdens de slavernij voor niks geknokt???


  Maak melding

 45. Nr. 10: Paraman.

  In die 15 jaar hebben de mensen in Suriname wel ieder jaar gekeken wat “de Sint” in hun schoentje had gedaan.

  Mogen de kinderen straks ook niet meer zingen: “schipper mag ik overvaren”?


  Maak melding

 46. nr.48: TTheo,

  Is niets op tegen; een zwarte Sinterklaas en witte Pieten.
  Maar als het maar niet als vergelding wordt gebruikt, want het is en blijft een kinderfeest!
  Wil je die kinderen dan de verkeerde indruk van vergelding in het hoofd praten?


  Maak melding

 47. Dit gaat echt een keer uit de handlopen en worden de Surinamers in de toekomst aangewwezen als de nieuwe terroristen, omdat de Hollander vast houdt aan hun “Vodoo Tapu” zogenaamde kinderfeest, waar hun kinderen moeten fungeren als een soort van menselijk schild.

  Voor die domme personen als WikiLeaks die Suriname de afgrond proberen in te schrijven en praten:

  Mijn volk is zelfbewust na al die jaren van rond lopen als een Zombie. Niet weten wie je bent en wat je kan.

  Mijn volk heeft het recht zijn identiteit en geschiedenis te verdedigen

  Ongeacht of de Hollander het leuk vindt of niet,

  Ongeacht of wij ons verdedigen binnen in hun huis,

  Ongeacht of wij worden gezien als gast in ons eigen land Suriname / Nederland.

  Ongeacht de consequenties.

  Mijn volk is het die zich zal verzetten tegen personen met de denkbeelden als WikiLeaks.

  PVDA, CDA, VVD en de telegraaf hebben een dergelijk bericht per mail ontvangen. Ik wens ze veel plezier met het vinden van een oplossing.

  Ik zeg het nogmaals: Ik heb jullie leven gered door niet te spreken over wat ik weet naieve kwaad willende mensen als WikiLeaks.

  En WikiLeaks we gaan je vinden, bekeren, en wassen met”Swiet Watra” met als toetje rozenblad.

  SoSo Lobi.

  Leuk he !!!


  Maak melding

 48. En voor die dommies die roet gebruiken als excuus:

  De klederdracht van Zwarte Piet is het Uniform van de afrikaanse huisknecht die in europese huizen fungeerde en gezien werd als een status symbool onder de welgestelden in tijd van slavernij.

  Daar komt Zwarte Piet vandaan en er zijn prenten en schilderijen hiervan. Dus praat niet als een Papegaai alles na en gebruik dat ding in je hoofd om je zelf beter in te lichten.


  Maak melding

 49. TTheo ,
  Ik moet soms lachen op jou reactie.
  Ik heb een vraag aan jou wat voor advies moeten wij inwinnen bij Mugabe van Zimbabwe??? die man heeft zijn land economisch naar de donder geholpen dat land verkeerd in een isolatie geld niets meer waard. wat wij wel kunnen doen is de vergelijk maken met LIJDERS die last hebben van grootheidswaanzin, megalomanie.Je hebt het over kinderen en verkeerde indrukken, ik moet jou eerlijk bekennen dat ik haast moet overgeven als ik dit leest van iemand die dagelijks hier op dit net de wreedheden van zijn president verheerlijk en propageert, Weten de kinderen op school wie de man is die zich president noemt in suriname? hoe gaat het met die schoolboeken weet je dat nog TTheotje.Als het gaat om sinterklaas dan kruipen al die NDP-ers uit hun hol.


  Maak melding

 50. Meneer Venetiaan,Ik wil u vriendelijk vragen om te stoppen met die onzin, en eindelijk op te stappen als voorzitter, van de NPS want dat is voor vele Surinamers belangrijker want u belemmerd de groei van de partij.


  Maak melding

 51. hhhhmmmmmmmmm dit ruikt naar een politieke move.Pappa Vene ik hoop dat ik het verkeerd zie,maar mocht ik het bij het rechte eind hebben dan zeg ik, Chapeau.Time will tell.


  Maak melding

 52. Ik dacht dat sinterklaas allang afgeschaft was in Su. Jammer dat het nu pas moet gebeuren, maar liever te laat dan nooit!!
  Dit feest wordt nergens ter wereld gevierd alleen in tatakondre, ook nog ter ere van een turk (dus kan nooit een puur tata-traditie zijn).

  Degene die dit feest verdedigen komen met argumenten als: het is maar een onschuldig kinderfeestje, als het zo is vertel ze dan de waarheid ipv ze voor te liegen en zo groeien ze op met een sprookje wat niet bestaat en gebaseerd op een leugen.
  Pure indoctrine!!
  Weg met dit nutteloos feest!!!


  Maak melding

 53. @wijna 1

  Ik ben zwart en ik heb me nog nooit geschaamd voor mijn prachtige kleur. Integendeel! Ik ben er trots op en ik voel me het summum van de evolutie. Ik stam af van de superieure Afrikanoiden en mijn kra (ziel) is net zo zwart als mijn huidskleur. Je noemt jezelf een blanke neger. Daar moet ik eigenlijk hartelijk om lachen. Het woord neger is een door de witte man bedacht scheldwoord voor de zwarte man. Het woord blank op zijn beurt komt niet in mijn woordenboek voor. Een “blanke neger” bestaat dus gewoon niet. De kolonialen gebruiken graag het woord neger. Wij Afrikanoiden kunnen dat gedrag spiegelen en “wit” vervangen door white trash. Maar, dat zullen we niet doen. We blijven trots op het hoogste goed van de mensheid. Het is ontstaan in Afrika en heet: beschaving!


  Maak melding

 54. Venetiaan heeft eindelijk kleur bekend. Zijn aversie tegen alles wat niet van Afrika afstamt heeft nu eindelijk de Surinaamse samenleving bereikt.

  Een opsomming van zijn uitspraak:

  “” Het stilaan herleven van het Sinterklaasfeest in Suriname is pure provocatie. En dat compleet met al zijn beledigingen aan het “zwarte deel van de bevolking.”

  “De afgelopen jaren zien we een opdringen vanuit bepaalde delen van onze bevolking, van Sinterklaas en zijn zwarte Pieten aan de gemeenschap.Hij maakt een vergelijking met de laatste dagen van het apartheidsregime in Zuid-Afrika. “In Suriname moeten we niet provoceren totdat de protesten hoorbaarder worden. Ik ben niet de enige die deze ontwikkelingen beschouwt als provocatie, iets waar in dit land geen plaats voor is”, aldus Venetiaan.

  In Suriname leven meer dan alleen afstammelingen van Afrikanen. De Hindoestanen, Javanen, Chinezen en alle andere kleinere bevolkingsgroepen hebben geen moeite met het vieren van Sinterklaas. Venetiaan ziet met lede ogen de populariteit van Sinterklaas toenemen en dan komt hij gelijk met een dooddoener als zijnde dit een provocatie naar bepaalde bevolkingsgroepen.

  Waarom durft deze grote meneer dan geen man en paard bij de naam te noemen? Zeg dan gewoon dat het Aziatische deel van de bevolking provocatief is tegen het Afrikaanse deel van de bevolking.

  Ik kan de discussie begrijpen en ook ondersteunen dat een Zwarte Piet discriminerend is. Maar welke provocatie wordt dan uitgelokt met een Sinterklaasviering in Suriname?

  De heer Venetiaan had een voorstel kunnen indienen om Zwarte Piet te verbieden, omdat dit discrimerend is tegen bepaalde delen van de Surinaamse bevolking.

  Ik stel voor om Sinterklaas gewoon te blijven vieren in Suriname, maar in plaats van Zwarte Pieten voortaaan de Sint te laten vergezellen door BRUINE PIETEN !! Dan heeft iedereen zijn gelijk gekregen met de kinderen als grote overwinnaar van deze soap.


  Maak melding

 55. anna_z “Ik stam af van de superieure Afrikanoiden”

  Dus beste Anna_Z, je beschouwt je zelf als het “Uberras”.

  Beetje zielig om je zelf als superieur neer te zetten. Als ik zo naar Afrika kijk kan ik naar weinig superieure landen ontdekken. Maar daar heb jij vast een logische verklaring voor met als hoofdschuldigen de blanken.


  Maak melding

 56. Michael,

  We moeten mischien ook alles wat wit is vervangen met zwart. Voor mensen met een witfobie.

  zwarte tandpasta, zwarte waspoeder, zwarte melk, zwarte kalk, alles wat wit is geverfd moet zwart geverfd worden, zwarte kunstgebit, zwarte cocosnoten, zwarte bananen, zwarte schapen, zwarte wolken, zwart geld, mischien ook zwarte cocaine. Wit is alleen maar provocerend en kwetsend voor sommige getraumatiseerde, nazaten van slaven.

  Ik vraag me af of meneer Venetiaan die tijdens zijn regeerperiode, de stille, zwijgende zwarte piet was weleens kadootjes heeft gekregen van Sinterklaas. Incl. alle ontwikkelingshulp van Sinterklaas, Het zou mischien een goed idee zijn om deze dan terug te geven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.