vrijdag, april 26, 2024
HomeOnderwerpenEconomieBijna eeuw Suralco: krakkemikkig maar hoopvol

Bijna eeuw Suralco: krakkemikkig maar hoopvol

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 20 dec – Het gaat na vijf en negentig jaar niet al te best met de Surinaamse bauxietindustrie. Suralco, dochterbedrijf van multinational Alcoa, houdt zich met moeite overeind. De mijnen zijn zowat uitgeput en over nieuwe moet nog onderhandeld worden. De regering gaat sowieso voor behoud.

De industrie mag nu dan meer kosten dan die opbrengt. De onderhandelingen moeten soelaas brengen en een win-winsituatie scheppen. “Ons beleid is not aid but trade. Ik verwacht een positieve uitkomst voor zowel de maatschappij als voor de staat”, zegt Hok tegenover de Ware Tijd. Suriname wil in elk geval weer verdienen aan de bauxietwinning. Tot voor een decennia terug was deze de spil van de Surinaamse economie. Sinds enkele jaren niet meer dus.

Nu is de grondstoffenproductie vooral het domein van aardolie en goud. Suralco is niet meer het bloeiende bedrijf van toen. “Ten tijde van ons aantreden liep de werkgelegenheid steeds verder terug. De smelterij was buiten bedrijf, kortom de bauxietindustrie was op sterven na dood”, aldus Hok. Suralco is nu meer energieleverancier, vanwege hun waterkrachtcentrale te Afobakka. Hok vindt het hoog tijd dat ook gesproken wordt over overname van de centrale door Suriname.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

11 REACTIES
  1. Overnemen en dan?Laten ten onder gaan als alles in Sur.?Zelf onze Paraman weet dat wij niet eens een Kubota grasmaaier kunnen onderhouden.Over enige maanden zijn we voor altijd van elektriciteit verstoken.Kokolampoe ting.

    Cobie.


    Maak melding
  2. Mee eens nr. 1!

    Suriname is allang overtijd voor een definitieve oplossing voor van haar bauxiet industrie, alle politici weten het maar zijn allemaal te bang om de Noord-Amerikanen te trotseren.

    Ter vergelijking, het socialistische buurland Guyana heeft al in 1971 en 1975 haar bauxiet industrie genationaliseerd!?!

    De spil van een economie mag immers nooit en te nimmer in buitenlandse handen zijn!


    Maak melding
  3. Prietpraat DDB zal deze strategische industrie ook nooit nationaliseren, wetende dat de Noord-Amerikanen al zijn bewegingen nauwlettend in de gaten houden middels hun voorpost oftewel ambassade en met in zijn achterhoofd mammoetbedrijf ALCOA, als Noord-Amerikaans bedrijf, die behoorlijke investeringen in Suriname heeft gepleegd en een grote infrastructuur bezit.


    Maak melding
  4. Prietpraat DDB zal deze strategische industrie ook nooit nationaliseren, wetende dat de Noord-Amerikanen al zijn bewegingen nauwlettend in de gaten houden middels hun voorpost oftewel ambassade en met in zijn achterhoofd mammoetbedrijf ALCOA, als Noord-Amerikaans bedrijf, die behoorlijke investeringen in Suriname heeft gepleegd en een grote infrastructuur bezit.

    » Rapporteer deze reactie, klik hier…

    NATIONALIS
    Jij bent het typische voorbeeld van raszuivere redimussu!

    Nationalis? Kies toch een andere alias.


    Maak melding
  5. Prietpraat DDB zal deze strategische industrie ook nooit nationaliseren, wetende dat de Noord-Amerikanen al zijn bewegingen nauwlettend in de gaten houden middels hun voorpost oftewel ambassade en met in zijn achterhoofd mammoetbedrijf ALCOA, als Noord-Amerikaans bedrijf, die behoorlijke investeringen in Suriname heeft gepleegd en een grote infrastructuur bezit.

    » Rapporteer deze reactie, klik hier…

    NATIONALIS

    Helaas een waarheid als een kudde koeien.

    Vandaar dat het met Suriname gaat zoals het gaat. Technici worden niet echt serieus genomen.

    Toen wij een batterij aan huizen wilden bouwen kwamen wij tot de ontchoogeling dat er onvoldoende opgeleide vaklui zijn.

    De mensen aan wie jij jaarlijks je auto ter keuring aanbiedt weten over het vak letterlijk van toeten noch blazen. Een enkeling daargelaten.


    Maak melding
  6. Met uitzondering van de lieden van Staatsolie ontberen jullie de kennis, kunde, inspiratie en wil om een industrie zelf verder tot ontwikkeling te brengen. Liever krijgen dan zelf verdienen.


    Maak melding
  7. Overnemen en nationaliseren is hier een veel gehoorde kreet. Binnen 6 maanden is het bedrijf dan naar de kloten als er weer een inteelt nitwit als directeur wordt benoemd zonder verstand van zaken.


    Maak melding
  8. een eeuw verder,een grond uitgeput,een bevolking die altijd een plantage arbeider is gebleven,een eeuw oh oh oh wat ga jij toch snel voorbij!!!!

    begin 19e eeuw was het complete AMBACHT van new york en in vele delen van AMERIKA in handen van de AFRO!!!!!!!!!!!!!!

    de blanken zaten immer op het veranda met hun 2 linkerhanden de lakens uit te delen!!!

    WAAR IS GEBLEVEN DE KNOW HOW MET BLOED PIJN EN TRAAN VERWORVEN

    ALS AMBACHT IN HANDEN WAS VAN ONS,…WAAROM HEBBEN WIJ DAN NOOIT GEBOUWD een…

    …W.J. van BlOMMENSTEINMEER…..


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES