Politiek funest voor traditioneel gezag Suriname

7

PARAMARIBO, 20 dec – Politieke bemoeienis en gemanoeuvreer zijn funest voor het traditioneel gezag bij Inheemsen en Marrons. Dit stelt parlementariër Ronny Asabina. De gemeenschappen in het binnenland dreigen hun soevereiniteit over wie hen mag leiden, kwijt te raken. Er worden aan de lopende band nieuwe dignitarissen benoemd.

Deze kapiteins en hoofdkapiteins (dorpsleiders, red.) zijn vaak niet eens aangewezen door de gemeenschappen. Zo heeft het ministerie van Regionale Ontwikkeling onlangs drie kapiteins van Apoera ontheven. Dat is een administratief novum. “Het gebeurt buiten het traditionele gezag en bestaande conventies om”, zei Asabina in het parlement. Hij wil weten wat de motieven zijn voor de politieke bemoeienis. De traditie wil het juist omgekeerd.

De gemeenschappen benoemen hun leiders en Paramaribo stelt hen officieel aan. Asabina vreest conflicten en ondermijning van gezag als de nieuwe trend aanhoudt. Guno Castelen (Nieuw Front/SPA) voorziet sociale spanningen. “We lopen het risico dat de samenleving wordt opgesplitst. Dat wordt een tijdbom. In verkiezingstijd mogen er voorkeuren zijn, Maar mensen benoemen, alleen maar ook een partijgenoot in het plaatselijk bestuur te hebben, is verkeerd.”

Bekijk ook:


7 REACTIES

 1. Het traditioneel gezag is een staat binnen een staat en heeft anno 2011 haar bestaansrecht verloren. Doek anders alle commissariaten, DC’s en BO’s maar op.


  Maak melding

 2. Kan paramanpinto zijn mening geven over al die commissies in suriname ??

  » Rapporteer deze reactie, klik hier…

  WikkiLeaks

  Het barst van de incompetentie!
  Derhalve is er met de instelling van commissies hoegenaamd niets mis.

  Wij willen effectief beleid en niet na vijf jaren bot vangen.

  Het gevoel bekruipt mij dat wij gemiddeld opportunistisch en zeer dieftig zijn van aard.

  Zelf heb ik negen jaar op OW gewerkt en de laatste vier jaar het directoraat dienstverlening beheerd. Aanderen zaten er negen maanden en zijn er nu al opgedonderd!


  Maak melding

 3. DDB stelt alles in het werk om de macht in het binnenland te verwerven. Daar heeft hij twee redenen voor:
  -1- Electoraal: het binnenland heeft bij het huidige kiesstelsel een onevenredig groot aantal zetels en is op deze wijze makkelijk te manipuleren. Je vertelt gewoon aan jouw kapitein dat hij de mensen in het dorp opdraagt om NDP te stemmen.
  -2- Er valt veel geld te halen met goud consessies en daarbij is het belangrijk dat je operationeel de macht hebt in het binnenland. Controle door anderen zoals het volk op je doen en laten is dan nagenoeg onmogelijk.

  Deze kapiteins zijn niet aangesteld volgens de wettelijk geldende regels. Hier zijn dan ook veel zaken geschonden. De DNA moet justitie opdrachtgeven voor een strafrechtelijk onderzoek en er niet alleen voor zorgen dat de kapiteins per diect ontheven worden maar vooral ook dat de kwade genius achter deze ‘paleis coup” terecht staan voor hun wandaden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.