Arbeiders Iamgold protesteren bij staatshoofd

13

PARAMARIBO, 13 dec – Arbeiders van Iamgold zijn de werkomstandigheden bij de multinational beu. Dit wordt zo aangegeven in een petitie aan president Desiré Bouterse. Te lange werktijden en een vakbond die onder één hoedje speelt met de vakbeweging. “We zijn het beu”, zegt activist John Stuger.

Protesteren bij de vakbond legt geen zoden aan de dijk. “We hebben vaker geprobeerd te protesteren, maar zelfs een staking heeft geen resultaat opgeleverd”, zegt Stuger. De groep ligt overhoop met de vakbond. Die zou zich meer opstellen als een company union, er zijn voor de directie. In de petitie wordt gevraagd om ingrijpen van het staatshoofd. “Wij zullen naar de zaak kijken en zien of we het bedrijf kunnen bewegen tot een andere opstelling”, zei Bouterse.

“De leefomstandigheden zijn verre van optimaal”, staat in de petitie. Arbeiders moeten twee weken onafgebroken wonen op de productieplant te Nieuw Koffiekamp. Een werkdag duurt twaalf uren. Volgens de groep zijn er de afgelopen jaren “gigantische winsten” gemaakt. Het moment van de petitie is opmerkelijk. Bouterse’s zei onlangs dat Suriname voor een groter deel van de koek gaat. “Iamgold mag dan op hun kop gaan staan, we nemen geen genoegen met vijf procent.”

Bekijk ook:


13 REACTIES

 1. ik denk dat de arbeiders goed hebben gedaan om hun eigen vakbond over te slaan , omdat vakbondsleiders in die branch reeds schatrijk zijn geworden over de ruggen van de hartwerkende arbeider.

  zijn wij misschien vergeten wat een baas van een mijnbouw multinational de heer Sneiders noemde na een geprek tijdens een staking ……..mag je zelf invullen wat deze “goede” vakbondsman wilde in eigen belang…..DDB zou onderzoek moeten laten doen wat vakbondleiders in die branch op buitenlandse banken hebben staan , en het geld in beslag nemen voor een beter pensioen voor de arbeiders.


  Maak melding

 2. hahahaha laat mij niet lachen DDB zou onderzoek moeten doen, vakbond en de naam Desi Bouterse gaat niet samen want onder het mom van een militaire vakbond is de hele ellende begonnen in Suriname. we zijn meer dan een jaar verder en de samenleving in zijn geheel is geen moer opgeschoten met deze regering.


  Maak melding

 3. Ik zag deze poppenkast gisteren op de Surinaamse tv. Past goed in het propaganda offensief van Bouterse om Iamgold in slecht daglicht te stellen. Beetje doorzichtig.

  Nu wordt de president ( wat heeft hij godsnaam te maken met de bedrijfsvoering van Iamgold) om in te grijpen. Dom politiek spelletje dat Bouterse niet beheerst Zie Ballast Nedam.


  Maak melding

 4. Gouverneur Lelie kon rond 1900 met de toenmalige naar huidige maatstaven gemeten primitieve
  technologie, goud zeer winstgevend uit de grond halen en daarvoor zelfs een heel lange spoorlijn
  aanleggen. Thans, gelet op de moderne technologie en een groter potentieel aan hoog geschoold
  kader in Suriname, moet het succes van de operatie Lelie in ruime mate kunnen worden overstegen.
  Goud is niet aan bederf onderhevig. Het product is meer waard dan geld, zeker meer dan de US
  dollar die regelmatig aan ontwaarding onderhevig is. Het zou zelfs verstandiger zijn een groot deel
  van het ontgonnen goud in staven en niet in baar geld te bewaren. Goudwaarde fluctueert aan de
  hand van bewegingen op de valutamarkt, maar raakt nimmer zijn waarde kwijt! De trend is dat men
  juist goud opkoopt om zijn dollars kwijt te raken.
  Belangrijker is nog de vraag, waarom Suriname niet zelf het goud uit de bodem kan halen. Als de
  garimpeiros en een aantal Surinamers illegaal, met soms primitieve technologie, honderden miljoenen
  dollars per jaar verdienen, dan moet het voor de Staat alleszins verantwoord zijn beleid te ontwikkelen
  om het maximale uit onze eigen bodemschatten te halen.
  Al zouden we met ‘minder technologie’ 50% van het goud missen, dan is dat nog altijd beter dan de
  habbekrats van 20% aan aandelen. Het kapitaal moet geen probleem zijn, want met zo’n onderpand,
  de grote goudvoorraden, kun je gemakkelijk US$ 500 miljoen lenen tegen acceptabele non risk
  voorwaarden. Waarom kunnen we tegen al deze achtergronden geen eigen Staatsgoudbedrijf
  beginnen?
  Voor mij mag het bedrijf vertrekken uit Suriname , Suriname moet zelf het goud delven . Nohow kan Suriname in huren en geld kan men lenen bij Bancosur. Als wij dit niet zelf kunnen , dan hebben wij geen recht van bestaan als natie in deze wereld . Wij hoeven ook niet zo groot te beginnen als Am-Gold .


  Maak melding

 5. Manusje van alles?

  Om te zien hoe lam en kortzichtig sommige Surinamers zijn. Wij gaan naar Bouterse om dit op te lossen. Bouterse kan dit niet oplossen. Hij zal misschien Iamgold nationaliseren met alle gevolgen van dien, maar oplossen kan hij het niet.

  Als je elk probleem naar de president brengt maak je hem onmisbaar en een manusje van alles. Dat is gevaarlijk!


  Maak melding

 6. TTeo,
  We leven nu in het jaar 2011 en niet in het jaar 1900 stomme rund dat je bent.
  Inmiddels is bekend met welke figuren jou criminele president op snoepreis gaat in venezuela, ik zou mij daar druk om maken dat al die geschiedenis les die jij aan jou meelopers geeft want mensen met verstand trappen niet in die onzin van jou daar prikken ze door heen.
  Het enige wat die aanhangers van Bouterse is de heel ve de geschiedenis in gaan om het kwaad van hun Megabendeleider goed te praten. jullie zijn een zielig stelletje dorps gekken.


  Maak melding

 7. Hahaha gekke wiki op 6 zegt

  “We leven nu in het jaar 2011 en niet in het jaar 1900 stomme rund dat je bent.”

  Wiki die stomme beest die in al zijn reacties maar blijft wijzen naar de 80’er jaren, heeft niet eens door dat hij in het jaar 2011 leeft.

  Je hebt wel lef dom ding dat je bent.


  Maak melding

 8. De grimmigheid onder deze aanhangers van deze regering zal steeds erger worden. Uiteindelijk, wegens uitblijven van gratis ete drinke en bermspele volgen ze het voorbeeld van hun leiders op. Misdaad heeft hun vele misdadige vruchten opgebracht en wordt gretig opgevreten door de aanhangers. Die vruchten van misleiding,leugens en droomverhalen van rust,vrede en voorspoed.Alleen domme mensen geloven deze moordenaars en geboefte.


  Maak melding

 9. Determinist je walgelijke postings op elke stuk geeft je gemoedstoestand weer, jij bent door en door ziek.

  Ga vooral zo door, het gros van de Surinamers walgt van zulke hypocriete ezels als jullie fronters.


  Maak melding

 10. Geachte heren,

  Zouden jullie je wijsheid niet kunnen samenbundelen en een partij of raad kunnen vormen? De regering loopt al jaren met elkaar te bekvechten. Moet dit ook onder het liefhebbende surinaamse volk?

  Het is slechts een gedachte wat bij mij opkomt, suriname is inderdaad rijk. Maar wie durft risico’s te nemen. Suriname stelt zich te afhankelijk op, terwijl het een volk is met veel kracht en lef. Men moet leren te investeren en profiteren van de wereldhandel. Kijk eens naar brazilie, dat is een van de opkomende economieen, ijk zag laatst een programma over de strategie die zij op dit moment toepassen! Ze stimuleren de binnenlandse econmie, wat wil zeggen, investeer in het volk. Dat maakt je als land sterker, leer het volk zichzelf te bedruipen, wat het volk ook kan. ( kijk maar naar die vrouwen die in hun eentje vele kinderen opvoeden) dat is een toonbeeld van kracht mijne heren.ik ben absoluut geen econoom, maar ik heb als hobby belegger veel winsten gemaakt door een stukje zelfeducatie , ik heb mij daardoor los kunnen maken van de afhankelijk die ik vaak proef in deze. Mijn horizon is breder geworden en dat is wat een gebrek is in suriname. Kijk over de grenzen van je schutting dan zul je zien wat een beetje kennis kan doen in suriname.


  Maak melding

 11. Beste Brich,

  Suriname telt 40.000 ambtenaren. Voor het merendeel aan een baantje geholpen omdat ze de juiste kleur hebben. Waarom zou een Surinaamse jongere zich wagen aan een studie als zijn plek toch wordt ingenomen door een nitwit.

  De Surinaamse jeugd heeft als rolmodel types als Somo, Bouterse, Brunswijk en Boereveen. Stuk voor stuk criminelen zonder enige opleiding en/pf know how.

  Leuke oproep maar geen enkele kans van slagen.


  Maak melding

 12. 0,50 centjes

  Noem het maar walgelijk. Het is en blijft een vaststaand feit en walgelijk dat jullie ndp idioten moordenaars en drugsbonzen verafgoden, hopende op gratis ete drinke dwerghuisje en spele. De misdaad zal weldra jullie ondergang worden. Walgelijk, godlasterlijke ndpidioot.


  Maak melding

 13. Jongens, sla elkaar de hersens maar in! Wacht maar tot er over een tijdje geen water meer uit de kraan komt en er geen enkel lampje meer brandt, want SWM staat aan de rand van een faillissement wegens een schuld van 7.5 miljoen SRD aan de EBS. Ook EBS heeft moeite om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen, want de staat heeft al jaren geen belasting van EBS ontvangen. Geen kerstuitkering bij SWM (ja, 25%), stakingen e.d.

  Dit zijn zaken die mij meer bezighouden dan dat gezwam over wat Piet Hein 650 jaar geleden heeft uitgevreten.

  Ik heb een droom: Straks beschikken we over een vierbaans autoweg naar Zanderij, maar die zullen wij geheel in het pikkedonker moeten afleggen! Ik vind dat de regering, in het belang van het gewone volk, zich eerst eens over deze problemen moet buigen. Het zijn per slot van rekening parastatale bedrijven.

  Straks is Suriname afhankelijk van de stroomleveranties van IamGold, Alcoa, Staatsolie e.d. Nou, dan hebben ze een ijzersterke troef in handen. En de vakbonden? Ach, wiens brood met eet diens woord men spreekt. Iedere sub-afdeling van welk departement ook heeft een eigen vakbond. Die dus met z’n allen ook onze belastingcenten zitten op te snoepen zonder daarvoor enige zoden aan de dijk te zetten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.