Groeiend verzet Surinaamse boer tegen importvee

5

PARAMARIBO, 10 dec – Boeren zetten zich steeds scherper af tegen het voornemen vee te importeren uit Brazilië. In een petitie aan parlementsvoorzitter Jennifer Simons wordt de aanleiding ook uitgelegd. “De vrees voor import van ziekten is levensgroot”, zegt dierenarts en boerenwoordvoerder Subhas Ganpat.

Frappant genoeg is het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV, zelf verantwoordelijk voor die angst. “Jarenlang is steeds gewaarschuwd tegen vee uit Brazilië”, zegt Ganpat. Wie wilde importeren uit het zuidelijke buurland kreeg steevast te horen dat er ziektes heersten. Vooral mond- en klauwzeer werd zou een ware plaag zijn. Laat nu hetzelfde ministerie met een plan op de proppen komen om vijfhonderd beesten per maand binnen te halen.

Er is kennelijk buiten de eigen propagandakracht gerekend. Of die is schromelijk onderschat. Want de boeren zijn meer als wie overtuigd dat het vragen om plagen is. “We willen de import stuiten. Als er daadwerkelijk ziekten uitbreken, is het zeer de vraag of we zo’n situatie wel aankunnen”, aldus Ganpat. De import moet het tekort aan rundvlees wegmaken. Het tekort leidde al tot prijsverhogingen. De boeren vinden ook dat de import hun bedrijf zal kelen.

Bekijk ook:


5 REACTIES

 1. Ik blijf erbij dat iemand van dichtbij de regering een slag wil slaan.Misschien is het Rozendaal zelf die het vee wil invoeren.Anders kan ik zijn enthousiasme nu over de import niet begrijpen.Want als vee arts op LVV heeft hij zich in het verleden steeds een tegenstander getoond van vee-import.

  Cobie.


  Maak melding

 2. Koei!

  Eten we werkelijk 500 koeien per maand op?
  Dan ben ik bang dat heel binnenkort de gekkekoeien plaag zal uitbreken zonder dat er een koe is geimporteerd.

  Een slag slaan de veehouders door hun vlees duur te verkopen want er is schaarste.
  Een slag slaat ook de importeur van vee waar de vee-boeren echt bang voor zijn.

  Laat een paar Nederlandse Veehouders los in ons land dan zal je zien dat over een jaar geen enkel vlees (Koe, Kip of Varken) ooit nog geimporteerd wordt.


  Maak melding

 3. Musk,
  Jou hebben we al, zal er werkelijk een man overboord zijn?

  Overigens is het zeer de vraag wat deze mnopolisten al die tijd hebben gedaan om de Surinaamse markt te voorzien.


  Maak melding

 4. Met marionetten aan dit bewind dat in handen is van onberechte mensenrechtenschenders verwordt het van kwaad tot erger. Na ons de zondvloed. Ondertussen hebben de domme aanhangers het erger te verduren dan anderhalfjaar geleden. Ze verdienen de komende grote schaartse en megaschuldenlast. Hahahahaha,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.