Suriname maakte een mooi project van zichzelf

10

PARAMARIBO, 25 nov – Suriname heeft een mooi project van zichzelf gemaakt. Dit kan gerust geconcludeerd worden na zes en dertig jaar staatkundige vrijheid. Het land dat ooit bestemd was een eenheidsworst te worden, huist een vreedzame diversiteit. Als je nagaat dat diverse groepen ooit naast elkaar geplaatst zijn, en aan zichzelf zijn overgelaten…

In plaats van zich in de eigen schulp terug te trekken, hebben Surinamers elkaar opgezocht. Dat is wat vandaag Suriname heet. Het werd een strijd tegen de bierkaai en die is gewonnen ook. De koloniaal was immers op niets anders uit dan het verhollandsen van het land. Het onderwijssysteem was gericht op het scheppen van één cultuur. Suriname bestaat nu uit verschillende culturen en spreekt ruim twintig talen. En toch communiceren Surinamers met elkaar.

Dat mag dan soms wat ruis hebben, er is altijd een uitweg. Er is onderling respect en er zijn codetalen, het Sranantongo en het Nederlands. Dat nu mag als de Surinaamse identiteit worden aangemerkt. Een identiteit die weliswaar afwijkt van de traditionele definitie van één taal, één cultuur en één godsdienst. In Suriname is geen sprake van autochtoon en allochtoon. Mensen houden rekening met elkaar. Ongedwongen en zonder keurslijf!

Bekijk ook:


10 REACTIES

 1. Prachtig!! En vooral gefeliciteerd!!

  Bij sommigen is de beschreven situatie nog ver te zoeken of zij willen dat niet. Kortzichtigheid of gebrek aan intelligentie is er misschien de oorzaak van. De realiteit is helaas dat de eenheid en het gevoel van saamhorigheid bij vele individuen nog ver te zoeken is.


  Maak melding

 2. Geloof, Hoop en Liefde!

  Geloven dat we met en naast elkaar gebroederlijk leven in Suriname mag iedereen.
  Maar is dat wel zo?

  Hopen dat we elkaar verdragen en niemand de woorden allochtoon of autochtoon ooit heeft gebruikt maar wel koeli en kafrie in eigen kring, mag ook iedereen ongestraft.

  Liefdevol de zorg dragen voor het welzijn van land en alle bevolkingsgroepen is wat ik HOOP, omdat ik GELOOF in de LIEFDE.


  Maak melding

 3. Ik weet niet waar de schrijver van dit artikel zijn informatie vandaan heeft, maar Suriname is vérre van een ideale samenleving!
  Spreekt men niet van alloctoon, discriminatie tussen verschillende etnische groepen is altijd geweest en zal waarschijnlijk altijd blijven.
  Alleen zijn het allemaal Surinamers, zoals vermeld. Tja, en dan spreekt men niet van allochtoon.
  Wan Pipel?

  Je kunt beter spreken van: Suriname maakt een mooie karikatuur van zichzelf!


  Maak melding

 4. Wan eigi sani!

  Door de gehele samenleving is de manier van “verdeel en heers”, zoals de Nederlanders destijds deden, nog steeds te voelen.
  Je hoeft maar om je heen te kijken en het is overal voel- en zichtbaar!

  Suriname, ga maar slapen, alles komt goed!
  (wie zei dit ook alweer?)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.