Suriname meer dan lage notering ontwikkelingsindex

8

PARAMARIBO, 4 nov – Suriname is en presteert meer dan alleen maar wat valt af te lezen van de ontwikkelingsindex van de VN. Dit stelt Thomas Gittens, vertegenwoordiger van VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP. Op de Human Development Index, HDI, staat Suriname tien plekken lager dan vorig jaar. Toch scoort het land goed qua sociaal beleid, volgens de ontwikkelingstak van dezelfde VN.

“Wanneer je kijkt naar het human development rapport kun je eruit aflezen dat op alle vlakken vooruitgang valt waar te nemen”, zegt Thomas Gittens tegenover de Ware Tijd. Alleen onderwijs kan misschien een vlekje op het blazoen geven. Het rapport zou in elk geval betrouwbaarder zijn als het aankomt op het weergeven van prestaties. Wie er meer over wil weten, raadpleegt dus liever het rapport.

Overigens nam Suriname’s HDI-waarde alleen maar toe sinds 2005. Die waarde ligt nu ruim drie procent hoger. De terugval naar plaatsje honderd en vier heeft mogelijk een andere verklaring. Dit jaar zijn zeker twintig landen meer gemeten. “Zie het als een bak waarin een aantal sinaasappels liggen. Gooi daar nog een aantal bij en de boel verschuift zodanig, dat geen enkele sinaasappel nog op dezelfde plek ligt”, aldus Gittens.

Bekijk ook:


8 REACTIES

 1. Dit onderzoek klopt niet!
  De cijfers zijn van 2010, Front-periode.

  Ja hé halve cent…….

  Erg creatief, die sinas-uitleg van Gittens, maar niet heus.

  Af en toe…


  Maak melding

 2. Gelukkig maar dat er mensen zijn die ieder slecht/negatief bericht met een paar mooie woorden en verklaringen toch weer om kunnen buigen naar een positief bericht. Kunnen de huidige machthebbers zich alsnog op hun borst slaan dat ze het nog niet zo slecht doen. Uiteraard geldt dit alleen voor allen die er nog steeds in willen blijvengeloven natuurlijk en de werkelijkheid niet onder ogen willen zien.

  Gr. Polderman


  Maak melding

 3. Dat Suriname goed presteert merk je aan de bevolking, de stad, de wegen, de auto’s, de drukte en het koopgedrag. Velen hebben wat te makken en klagen niet.
  Er moeten inderdaad nog een paar hobbels weggewerkt worden zoals bijv. in het onderwijs, werkgelegenheid, sociale woningbouw, criminaliteit en Suriname is het alom verlangde Paradijs.


  Maak melding

 4. 20 nieuwe landen in de lijst. Als je dan precies op het midden staat ( de mediaan) dan zak je automatische 10 plaatsen. Omdat SME altijd ver onder het gemiddelde stond zijn we weer een stukje omhoog gegaan. Gelukkig blijft de stijgende lijn van de afgelopen jaren instand. Alleen mocht het wel wat sneller. 😉


  Maak melding

 5. @Esmerald

  Klopt het gaat over Front-periode en feitelijk geeft het aan dat er in die periode een verbetering was. Laat ik een rekenvoorbeeld geven dat verduidelijkt wat die man bedoeld met zijn opmerking dat hoewel SME in postitie gezakt is feitelijk sprake is van een verbetering:

  We weten allemaal dat SME een ontwikkelingsland is dat in verschillende opzichten een stuk onder het gemiddelde scoort. Vooral de 80’zijn daar debet aan. Nu stel er waren eerst 100 landen en SME stond op positie 75. Dan scoort 74% van de landen beter. ( 75-1 / 100 = 74%).
  Als er nu het volgende jaar 120 landen deelnemen dan zou je verwachten dat SME – als alles gelijk bleef – zakte naar een positie waar weer 74% beter scoort. Dat dan positie 74% * 120 + 1 = 90.
  Conclusie de oude positie 75 bij 100 landen is vergelijkbaar met positie 90 bij 120 landen.

  http://hdr.undp.org/en/statistics/
  2010 positie 104 van 187 (55,6%)
  2009 positie 94 van 169 (55,6%)
  De relatieve positie is dus gelijk gebleven.

  2004 positie 89 van 177 (toen stonden we er dus beter voor)
  Nu moet je wel oppassen met dit soort statistieken. Definities zijn niet steeds gelijk en sommige meetpunten zijn arbitair.


  Maak melding

 6. #3 Halve cent!

  “Er moeten inderdaad nog een paar hobbels weggewerkt worden zoals bijv. in het onderwijs, werkgelegenheid, sociale woningbouw, criminaliteit en Suriname is het alom verlangde Paradijs.”

  Ekte arbeidsvitamine op deze waterkoude maandagochtend, 10 graden, 1.55 minuutjes in de file.
  Bedankt voor je mop van de week.

  doegh doegh!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.