Surinaams bedrijfsleven laat hulpgeld links liggen

4

PARAMARIBO, 4 nov – Het is haast niet voorstelbaar, maar het bedrijfsleven maakt weinig gebruik van hulpgelden. Volgens de kamer van Koophandel en Fabrieken, KKF, en werkgeversorganisatie VSB is ruim twee miljoen euro niet aangesproken. Valse bescheidenheid of tantaluskwelling?

Het hulpgeld van de Europese Unie blijft op een of andere buiten bereik. Dat is gebleken bij het zogenaamde Directe Assistentie Donatie Programma. Bijna tweehonderd Caribische bedrijven kwamen in aanmerking. Daar zat slechts een handjevol Surinaamse bedrijven bij. “Er is aangegeven dat de deelname uit Suriname minimaal was”, zegt KKF-functionaris Bibi Rosenberg tegenover de Ware Tijd. Het geld, tussen vijfduizend en dertigduizend euro per bedrijf, is nu op.

Dat Suriname zo bescheiden overkwam, heeft meer te maken met capaciteit. De lokale bedrijven zijn waarschijnlijk te klein. Frappant weliswaar, want het geld moet juist het klein- en middenbedrijf opkrikken. “De meubelindustrie en grafische bedrijven hebben geprobeerd, maar hun volume was niet toereikend”, zegt VSB-voorzitter Ferdinand Welzijn. Er komt een tweede tranche en daar wil Suriname wel bij zijn. “We gaan werken aan capaciteitsversterking”, belooft Welzijn.

Bekijk ook:


4 REACTIES

 1. Al geruime tijd wordt er geprobeerd de financieel directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) te vervangen. Claudia Redan moet namelijk plaatsmaken voor een politieke persoon.

  Echter stuit dit op verzet. Coalitiepartner BEP wil Redan weg van het AZP. Vernomen wordt, dat Fikky Alendy is getipt als de nieuwe functionaris. Echter is de NDP niet blij met deze ontwikkeling.

  De partij ziet, dat Redan op haar post blijft omdat ze al 15 jaar een goede job heeft gedaan. Ook is de bond binnen het het ziekenhuis, de Abplaz, niet gelukkig met deze ontwikkeling.

  Gezegd wordt, dat Alendy niet beschikt over de Surinaamse nationaliteit. Intussen gaat algemeen Eddy Joemankhan per eind november, het ziekenhuis verlaten. Hij zal plaatsmaken voor John Codrington die door de NDP is voorgedragen.

  Dit heel land wordt kapot gemaakt door de ndp en co.


  Maak melding

 2. er zijn weinig sme se bedrijven die een bedrijfsplan hebben een jaar verslag maken een fatsoenlijk administratie hebben,vind je het raar dat ze hun gezicht niet laten zien…

  velen zitten met alternatieve inkomsten bronnen,die nergens te verantwoorden is en toch rijdt de eigenaar in een dikke bolide 4wiel-drive,geen wonder dat ze niet inmerking willen komen voor het groot geld..

  zo zijn wij eenmaal..


  Maak melding

 3. Wie neemt moet terug geven….maar dan wat ga je terug geven.

  Kijk laten wij eerlijk zijn….Pieterbaas loopt rond voor Sinterklaas…..Maar Sinterklaas doet niks en ook niks voor zomaar….. GRATIS.


  Maak melding

 4. Surinamers willen vaak alles van een leiendakje. Het moet niet teveel moeite kosten, komt nog bij dat Surinaamse ondernemers snel rijk willen worden vandaar dat de meeste zich bezighouden met import/handel ipv productie/export.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.