Bouterse verwacht hoger tempo Surinaamse arbeider

30

PARAMARIBO, 17 okt – “We moeten ervoor zorgen onze vaklieden te trainen om in een hoger tempo te werken.” Dit zei president Desiré Bouterse bij de opening van de woningbeurs. Met het oog op een reeks geplande projecten, is veel arbeidskracht nodig. Surinaamse krachten krijgen de voorkeur. Ze moeten het tempo wel kunnen bijbenen.

Zo moet er in Para zeker veertigduizend hectare aan soja worden geteeld. Daar is veel en intensieve mankracht voor nodig. Surinaamse krachten hebben de weliswaar de voorkeur. Maar andere opties worden opengehouden als het op een of andere manier niet lukt. “Dan gaan we ze moeten importeren, maar die projecten gaan we echt uitvoeren”, zei Bouterse.

Op de beurs zijn tientallen woningen te zien. Aannemers mochten die de afgelopen weken opzetten. De bouw maakt deel uit van een project dat uiteindelijk ruim zestig hectare beslaat op de oude plantage Hanna’s Lust. Bezoekers mogen de woningen bezichtigen en mogelijkheden bespreken voor financiering. De overheid beperkt zich tot het registreren en bemiddelen. Het oude model van gesubsidieerde bouw moet tot het verleden behoren.

Bekijk ook:


30 REACTIES

 1. Tempo dulu!

  Halveer de nationale feestdagen en zet je mensen aan het werk in plaats van aan het feesten. Geef eerst een goed voorbeeld in inspireer de werkgevers.
  De meesten zijn nog niet uitgerust van de Marrondag, Devali komt eraan en je roept om een hoger tempo? Bedoel je Tempo dulu want de inheemsendag, onafhankelijkheidsdag en Kerst en nieuwjaar liggen al op de loer.

  In een kippenren is de Haan de enige die kraait.


  Maak melding

 2. “Daar is veel en intensieve mankracht voor nodig. Surinaamse krachten hebben de weliswaar de voorkeur. Maar andere opties worden opengehouden als het op een of andere manier niet lukt. “Dan gaan we ze moeten importeren, maar die projecten gaan we echt uitvoeren”, zei Bouterse. ”

  Dat is klare taal, misschien een idee om die betweters en uitkeringstrekkers hier op waterkant eindelijk naar Suriname te exporteren zodat ze gaan leren wat hard werken is. Anoniem op waterkant blijken ze alles heel goed te weten, dus nu mogen ze het in de praktijk laten zien. Dit zou ons ook verlossen van dom geklets en de meest banale postings. Misschien valt een regerling met Nederland te treffen, met behoud van uitkering mogen ze 2 jaar gaan leren werken.

  Wikileak en determinist werken zou goed voor jullie zijn, het zou helpen tegen al die frustraties waarmee jullie kampen, want die blijken met de dag toe te nemen vooral bij het lezen van dit soort berichten.

  Ik heb zo met jullie te doen, arme zielen.


  Maak melding

 3. Ronsel de arbeiders in de centrum van de stad.Ga met wat ge-uniformeerden en vraag maar waarom ze daar hangen.Bij geen afdoend antwoord als dagbesteding afvoeren naar de werkplaatsen te Hanna’s Lust en de soya velden van Para.Ze staan daar te niksen en de dames verbaal te molesteren.De groepen werklozen in de stad bezorgt de burger al een gevoel van onbehagen en onveiligheid.

  Cobie.


  Maak melding

 4. Importeren??????

  En dan de luilakken wel accomoderen op een stuk grond welke van de overheid is.
  in de watten leggen helt niet om Suriname vooruit te helpen.
  Kan mij niet voorstellen dat er geen mensen te vinden zouden zijn onder het aantal de hoge werkelozen.


  Maak melding

 5. Kan de overheid een overgroot deel van het ambtenaren korps tijdelijk inzetten om op deze projecten te werken?
  Het overgroot deel van de ambtenaren kunnen hun tempo niet verhogen doch wellicht wel als sjouwer en hulpman worden gebruikt bij deze projecten


  Maak melding

 6. Grote plannen.

  Ik hoop dat de regering gewoon doorzet en inderdaad als er geen mankracht in Sme te vinden is dan maar importeren.

  Wel mag men strenger optreden tegen werkweigeraars. Er moet een leer en werkplicht komen, wie weigert moet een straf krijgen. Dit heeft niets met slavernij te maken maar sommige ontspoorde mensen moeten heropgevoed worden in belang van het land en hunzelf.

  Wat dacht je van de overvolle gevangenissen, kunnen zij niets betekenen in de landbouw, ze krijgen gratis eten en drinken, hebben meestal geen vakopleiding en de kans op recidiven is groot. Laat ze leren wat discipline, orde en tucht betekent.


  Maak melding

 7. Als het planten van de soja een beetje gesubsidieerd wordt en je kan marrons aannemen om het werk te doen is het toch prachtig. Het soja levert 100 dollar op, de marrons geeft je 200 dollar aan inkomen. Verliesgevend????? neeee.

  Want dan bespaar je een hoop aan politie, wachters, gevangenissen, dievenijzer en beveiliging. Wie inkomen heeft zal niet makkelijk gaan criminaliseren.

  Ik hoop ook dat de soja gebruikt gaat worden voor veevoer want vlees is belachelijk duur in Sme. Zelfs veel duurder dan in een rijke land als Nederland.


  Maak melding

 8. Als wij naar de tempo van deze criminele regering kijken dan ben ik niet hoopvol gestemd met alwaar een geweldige plan van Surinaams grootste CLOWN aller tijden.


  Maak melding

 9. Mag ik even lachen.
  Ok, hij heeft gelijk, maar hoe wil men van een kantoorman een bouwvakker maken in een korte tijd?
  Begin voor het ontbossen en gereedmaken van de landbouwgrond gevangenen in te zetten tegen een redelijk naar verhouding, verkortere straf. (doen ze ook wat voor de sameleving) Zorg dat het onderwijs weer op een hoger pijl komt zodat jongeren een vak leren inplaats van te hangen aan hun blackberry met het idee ooit ambtenaar te worden. Zelf in het westen is men naarstig opzoek naar gekwalifiseerde handarbeiders. Je hebt ze overal ter wereld nodig dus…opleiden die jongeren.
  Om ze te behouden, zorg voor betere salarissen en betere arbeidsvoorwaarden en condities.
  Er zijn volgens mij ook genoeg gekwalifiseerde lieden in nederland die graag (terug) willen maar, zoals gewoonlijk niet komen omdat er in su te weinig salaris tegenover staat. Komt nog bij dat wanneer er iemand uit nederland komt hem van alles wordt verweten, zoals; wat kom je ons vertellen wij doen dingen al jaren zo.
  Wij hopen nog steeds dat het beter zal gaan in Su.


  Maak melding

 10. Trouwens als men binnen 3 maanden 35 woningen kan bouwen, betekend het dat Surinamers wel behoorlijke prestaties kunnen leveren, alleen moeten de neuzen wel dezelfde richting wijzen.


  Maak melding

 11. Ik vraag mij telkenmale af wanneer er ooit een Surinaamse regeringsleider opstaat die daadwerkelijk verbetering brengt in het land. Waar er geen twijfel over bestaat, voor wat betreft zijn verdiensten. Een leider van het volk die het ook echt meent, niet alleen met woorden. Maar, u raad het al, met duidelijke daden!

  Een man of vrouw die niet alleen praat, maar doet wat goed voor de gemeenschap is. Tot nu toe hebben wij niemand gehad die aan deze kwalificaties voldoet.

  Venetiaan was een goede president. Iemand waar je trots op kon zijn, eerlijk, intelligent en kalm. Dat kan niemand ontkennen, ook zijn opponenten niet. Maar, daar kopen wij als volk niets mee. Venetiaan was dikwijls besluiteloos, meer een stilstaand type.

  Toen president Bouterse het roer overnam had ik goede hoop. Hij is immers een persoon van daden. Althans, dat dacht ik al die tijd. Ik zie echter nog geen duidelijke verbetering in mijn land. Ik heb het gevoel dat de huidige president wel degelijk goede intenties heeft. Echter mis ik een stukje visie. Met ander woorden, er wordt veel beloofd, maar hoe men die beloften wil waarmaken blijft erg onduidelijk.

  Intussen verstrijkt de regeerperiode en je merkt dat het volk steeds minder vertrouwen begint te krijgen in alle mooie plannen en woorden. Worden die bewaarheid of is het allemaal gebakken lucht? De tijd zal het leren.

  Waar ik geen tijd voor nodig heb, is te mogen constateren dat er ontzettende veel werk aan de winkel is.

  De werkloosheid, de criminaliteit, de geringe koopkracht, weinig toekomstperspectieven voor de jongeren en onze ongezonde levensomstandigheden, zijn slechts enkele probleempunten. Voornamelijk de vele vuilverbrandingen waar ik in mijn vorige schrijven op heb gewezen. En wat dacht u van de vele stinkende uitlaatgassen? Dagelijks worden wij vergiftigd en geen haan die ernaar kraait!

  Mijn hoop is dat er iemand opstaat met een duidelijke visie. Die het belang van de totale natie primair stelt. Ik zie die persoon nog niet, maar wie weet is er ooit licht aan het eind van de tunnel.

  ..aldus eenzeer bezorgde burger…een jaar regeren met al dat ijdel gepraat en geblaat heeft meer armoede,criminalitiet,onrust,drugshande,moord,geweld,vernieling gebracht dankzij de oliedomme aanhangers


  Maak melding

 12. Jammer heel jammer din boy’s licie en din don.
  OPO GO WROKO.
  Door luiheid en achterlijkheid blijft het land hangen in domheid….en dat no kan….GO WROKO I no didi fu wroko…..no tan licie.(anders yu e go tron rover) en dat is geen opbouw.


  Maak melding

 13. Met andere (economische) woorden, de productie moet omhoog. Dat wisten we allang, suriname, ondanks dat het kwa BNP in het middenmoot van zuidamerika zit behoort het tot de landen waar arbeidskracht het duurst is, de inflatie is al jaren veels te hoog. Omdat er niet genoeg geproduceerd word, de surinaamse werknemer is niet productief genoeg, dit komt door een gebrek aan training, materiaal maar ook omdat er teveel ambtenaren zijn, niet eens te spreken over de spook ambtenaren, ze waren alleen maar de stoel op iets productiefs doen ze niet!.


  Maak melding

 14. Het gros van de paramans voelt zich niet geroepen, een kijkje te para en omgeving en het valt te begrijpen, ze zijn te lui om zelfs hun bermen en erven te onderhouden. Tuinbouw is uit den boze. En het moet niemand verwonderen als er inderdaad chineze gastarbeiders komen. Het was erg leerrijk om te zien en mee te maken hoe de chinezen 1×24 de straten asfalteerden, soms ook in de huizenbouw, zonder toezicht ging er ook veel mis. Maar met de luie paraman zal het niet lukken. Tjek joe ai lokoe.


  Maak melding

 15. Dat er modelwoningen op Hanna’s Lust staan dat weten we inmiddels wel. Heeft d regering nog iets anders concreets te melden??

  En het gaat er op lijken dat het werk en de woningen in Para straks naar nieuwe emigranten gaat. Die zullen de belastingbetaler dankbaar zijn 😉


  Maak melding

 16. Afu Sensie: ” Trouwens als men binnen 3 maanden 35 woningen kan bouwen, betekend het dat Surinamers wel behoorlijke prestaties kunnen leveren”

  Neemt iemand deze NDP clown nog serieus op dit forum?
  15 woningen bouwen in 3 maanden?? Dat zouden er volgende belofte van onze grote leider 15.000 in 12 maanden moeten zijn. Dat zijn er 1250 per maand. Onze Afu Sensie is al blij met 15 woningen. Wat een stumper.


  Maak melding

 17. De mensen die hier op deze site anderen voor lui uitmaken, als ik naar de reactie tijden kijk, dan werken jullie volgens mij ook niet, sommigen reageren ook de hele dag op elk onderwerp.
  O ja!!!! Ze zoeken nog mensen die asperges willen helpen oogsten in Limburg en Brabant.
  Ook als jullie al gepensioneerd zijn, gewoon wat extra bij verdienen, inplaats van te zitten zeuren over anderen.

  Mijn koffiepauze is al weer voorbij !!!!


  Maak melding

 18. Mismanagement!

  In een normale wereld zorg je bij het initiëren van een project, ongeacht welk project, eerst voor de financiën, het benodigde materiaal en vervolgens de resources .
  Ontbreekt één van deze onderdelen, dan is het no gó.

  Maar tsja, in suri en bij pinokkio is alles mogelijk……
  Haal maar van die arme Chineesjets binnen, die ken je makkelijk uitbuiten.
  Let op, garantie tot de deur..

  Je doet je best maar, helaas, het gaat niet lukken, de rekening moet eerst vereffend worden.
  Je paimang moes foe los af (pai), of zoiets….


  Maak melding

 19. Het is erg moeilijk om betaalbare arbeiders te vinden in de bouw.Ik heb begrepen dat er nog meer Chinezen gehaald worden om de huizen te kunnen bouwen. Ik ben erg trots op deze chinezen die zoveel straten in Suriname hebben verhard. Wat ik een schande vindt is, dat er overal sterke mannen op de hoeken van de straten staan en niks doen, terwijl juist de familie van deze mensen in woning nood verkeren. Kunnen Ze niet op een tactvolle manier ingezet worden? Desnoods werken ze halve dagen.Daarnaast vraag ik mij af of de mannen die nu een straf uitzitten niet per bus vervoerd kunnen worden naar de plekken waar de woningen gebouwd worden, om het vak te leren, zodat ze na hun detentie zelf hun boterham kunnen verdienen. Eerst hebben de Chinezen de straten verhard voor de Surinamers. Nu bouwen ze huizen voor de Surinamers. Wat zal de volgende stap zijn? Misschien dat ze rijst en cassave gaan planten voor onze verwende Surinamers?


  Maak melding

 20. ik wil een handel beginnen met de export van kasaba..

  Ik wil minstens één container 20 voet per week kasaba exporten naar de noord-zee,maar wel uit het district para en Onderwacht als opslag opkoop gebied..

  wie o wie kan hierop inspelen,betaling via de centrale bank á contant na overeenkomst..

  een opslag plaats is al in beeld de gespreken lopen goed en ziet er goed uit..

  reacties graag..


  Maak melding

 21. het accepteren van een leider in su is moeilijk. Men besteed meer aandacht voor haat die tot de ergste ziekte leid.
  mensen blijven jullie toch een beetje positief. oproepen tot harder werken is toch niet slecht bedoeld. Door hard werken leeft je hier in een luxe omgeving.


  Maak melding

 22. Afu Sensie: ” Trouwens als men binnen 3 maanden 35 woningen kan bouwen, betekend het dat Surinamers wel behoorlijke prestaties kunnen leveren”

  Neemt iemand deze NDP clown nog serieus op dit forum?
  15 woningen bouwen in 3 maanden?? Dat zouden er volgende belofte van onze grote leider 15.000 in 12 maanden moeten zijn.

  ——————————–

  Henk molenaar op 19
  Dat je niet eens een paar regels begrijpend kan lezen zegt ons ook genoeg. 35 is nogsteeds geen 15. Hoe kunnen we gaan denken dat je hebt begrepen dat wat de President precies zei.

  Henk dat je zwakbegaafd bent is ons allen nu duidelijk.

  Je bent en blijft een leugenachtige domme front broodschrijver. Zelfs als clown ben je te dom.


  Maak melding

 23. wikileak op 24 ik hoef niets uit te rekenen, want het zal altijd nog veel meer zijn dan wat front in 10 jaar heeft gebouwd, dat is belangrijk.

  Kijk wat een reacties op een normale oproep om productiever te zijn.
  Het moge duidelijk zijn dat die luie fronters heel veel moeite hebben met zo’n oproep, deze luie donders zitten nog liever de hele dag op waterkant om daarna hun handje open te houden voor de sociale dienst.

  Trouwens ik zal die zwakzinnigen zoals henk molenaar en wikileak nu aan het huilen brengen, lees hieronder maar.

  “17 burgers krijgen huizen
  17 burgers krijgen sleutels volkswoningen

  ‘Laat dit een nieuw seizoen zijn’

  De minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, mevr. drs. A. Amafo MA, overhandigt op vrijdag 2 september op advies van de Commissie ” Toewijzing en Ontruiming Woningen” sleutels van volkswoningen aan 17 woningzoekenden die in aanmerking zijn gekomen hiervoor. Van de 17 woningen zijn 13 gelegen op het volkswoningbouwproject Tout Lui Faut en 4 op het volkswoningbouwproject Richelieu.”


  Maak melding

 24. #25 Lieve boze wolf.

  Het accepteren van DEZE lij(ei)der is moeilijk, helemaal mee eens! Het druist tegen alle menselijke principes in, noem het maar een onoverkomelijk gegeven.

  Immers als je beseft dat je buurtje een “wolf in schaapskleren” is, zie je hem liever niet in de buurt van je kinderen, ja of ja?

  groetjes van Roodkapje…alias


  Maak melding

 25. Heel jammer men denkt niet aan zijn of haar gezondheid.
  Zwartkijkers negatievelingen en andere afgevers kom met wat opbouwend kritiek op deze site zodat er construktieve discussies op gang komen . Wat heb je aan het afgeven op anderen en je blijven ergeren .
  Denk aan je bloeddruk en je hart .vergeet de stress niet.
  Waardeer je medemens en als je dat niet kan hou dan tenminste van jezelf.
  Wij allen maken fouten .wij zijn hier om te leren .ga jezelf analyseren en dan zal je wel ontdekken als je foutloos bent en wel altijd op een vlekkeloze en perfekte manier hebt geleefd.


  Maak melding

 26. Che.
  Wij zijn niet zo dom als jullie, we laten ons niet zo makkelijk het bos in sturen door een stelletje criminele recidivisten.Schoenmaker,blijft bij je leest.
  Jij hebt het over waardering van jou medemens vraag aan jou president of hij weet wat dat betekend.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.