Rapport VN: Surinamers worden steeds ouder

7

PARAMARIBO, 13 sep – Surinamers worden steeds ouder. Dit melden de Verenigde Naties, VN, in het laatste bevolkingsrapport. Binnen ruim dertig jaar is de gemiddelde leeftijd van de Surinamer aanmerkelijk gestegen. Deze ligt zelfs ruim boven het wereld gemiddelde.

Volgens het rapport wordt de gemiddelde Surinamer nu ruim vier en zeventig jaar oud. In 1975, toen Suriname staatkundig onafhankelijk werd, lag de gemiddelde levensverwachting nog net onder de zeventig. Het wereldgemiddelde ligt rond de zes en zestig jaar, dus steekt Suriname daar flink bovenuit. Volgens de Ware Tijd kan het zelfs uitlopen. Het Algemeen Bureau voor de Statistiek stelt de levensverwachting van de gemiddelde Surinamer op ruim zeven en zeventig jaar.

Als redenen voor de sprong noemen de VN onder meer de sterk verbeterde toegang tot primaire gezondheidszorg. “Over het algemeen heeft Suriname sprongen vooruit gemaakt met het beheersen van ziektes”, zegt Carol Boyd-Scobie, die in Suriname de Wereldgezondheidsorganisatie vertegenwoordigt. Er is wel een schaduwzijde aan het optimisme. Surinamers eten nu zo goed, dat ze lijden aan niet overdraagbare aandoeningen als diabetes en hart- en vaatziektes.

Bekijk ook:


7 REACTIES

 1. weer een voordeel van onafhankelijk zijn. Nederland rot op uit alle bezette landen; (Aruba, Bonaire, Curacao en de 3 “S” eilanden) en houdt op om volkeren te onderdrukken en uit te buiten. Hierdoor ben je mede verantwoordelijk voor een kortere levensduur van de onderdrukten en ben je dus met moord bezig.


  Maak melding

 2. De Chinezen zijn er al!! de chinezen eten wel gezond1 Kan het daardoor komen?

  straks nog meer chinezen en dan is het gemiddelde leeftijd misschien wel 100 jaar!! gefeliciteerd!

  Nr 1 let wel waarmee jij mee bezig bent hufter! Ga eens je stinkende bek eerst spoelen voordat jij een ander de schuld geeft!! Wat een hyena ben jij zeg!! Het maakt niet uit of het Nedl. of een andere land of persoon mag zijn. De paketten en de €€€€€ lust je wel rauw he als uitgehongerde aasgier!!


  Maak melding

 3. Hé mr. Zuid-Oost!!

  Ik weet zowiezo van 15 mensen, wiens levensverachting na 1975 drastisch is ingeperkt!!
  En dat kwam echt niet van Nederland!
  Klets toch niet zo ontzettend dom!!

  En Neus: wees blij de deze regering: de suiker komt snel genoeg op de bon, evenals alle genotmiddelen, dus komt alles goed.
  (wie zei dit ook alweer eerder: “ga maar gerust slapen, alles komt goed?)


  Maak melding

 4. Hoelang nog, met deze moordenaarsregering wordt het net als in jaren tachtig, jeugdigen en mensen in de bloei van hun leven lieten het leven. Zelfs oma en opa die met veel pijn en moeite de zeventigste haalden zuchtten. Na oso dresie jep oenoe, schaarste na dresi, soso calpol nanga levertraan de, die periode komt terug, die grote schaarste. Kijk uit. En de oliedomme ouderen en onnozele jongeren zullen het meemaken.


  Maak melding

 5. Uitzondering!

  Met uitzondering van volkeren uit enkele niet te redden ontwikkelingslanden wordt de levensverwachting van de rest van de wereld hoger. De wereld wordt ouder, de meeste mensen ook. Surinamers zijn daar echt geen uitzondering in.

  Kennis en medische wetenschap kunnen het mensenleven redden en in stand houden tot hogere leeftijd. Waar de mens vroeger op 35 jarige leeftijd oud was, begint tegenwoordig nu pas het plezier in het leven. Ontdekking van Viagra draagt daar haar steentje bij.

  Dat de Aarde straks tjokvol is kan geen mens tegen houden alleen de natuur, getuige de vele natuurrampen die we tegenwoordig mee maken. Hoe ouder de mens wordt, hoe meer natuurrampen er nodig zijn om de spoeling wat uit te dunnen. De fylosoof!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.