Beperking medische studie in Suriname doet zeer

6

PARAMARIBO, 30 aug – De beperking op het aantal studenten voor medische studies blijft een pijnpunt. De jaarlijkse loting voor één van de dertig studieplaatsen aan de Medische Faculteit, was weer een mix van uitzinnige vreugde en diepe teleurstelling. Studenten balen net zo goed als de politiek.

“Voor het komend collegejaar was verruiming van het aantal niet mogelijk”, zegt minister Raymond Sapoen van Onderwijs & Volksontwikkeling tegenover de Ware Tijd. Hij wil wel binnen drie maanden een rapport over hoe de faculteit politiek en samenleving tegemoet wil komen. Met name minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid blijft kritiek uiten. Het zogenaamde numerus fixus komt aan het recht op studiekeuze. Maar ook beperkt het de toegang tot medische zorg.

In de komende vijf jaar alleen zullen ruim negentig specialisten nodig zijn. Dat simpelweg omdat het bestand nu tegen de pensioenleeftijd aanleunt. Zicht op een behoorlijke vervanging is er niet. Ook mogen er best nog wat meer huisartsen bij. In het binnenland worden nu Cubaanse artsen ingezet, wat sowieso duidt op een tekort. Lokale artsen doen daar niet al te moeilijk over. Zij kunnen het zich permitteren de ‘luxe’ in het kustgebied te prefereren. Dankzij het alleen maar groeiende tekort.

Bekijk ook:


6 REACTIES

 1. triest wat er gebeurd. 50% van de middelbare school studenten slaagt niet. een deel dat wel zn best heeft gedaan kan niet de gewenste vervolgopleiding volgen. dit is al decennia zo. wanneer gaat er nou een oplossing komen. ik sluit mij aan bij paraman, cuba, columbia. laten de leerlingen ook op zoek gaan naar sponsoren oid of een lening afsluiten voor hun studie, laat het opgelost zijn.


  Maak melding

 2. Neus
  Je hebt vele Noord Amerikanen die medicijnen in Cuba studeren daar het goedkoper is,onder de studenten heb je vele Afro-Amerikanen.Wil je medicijnen studeren en je hebt niet de juiste aantal punten om aangenomen te worden wat doe je dan?Naar Nederland gaan is voorbij,je ouders kunnen het niet permitteren dus zoek je het ergens anders.Ik vind dertig plaatsen veel te weinig,daar de behoeften van artsen zeer hoog zijn.


  Maak melding

 3. Suriname moet veel meer samenwerkingsverbanden aangaan met landen die goede medische opleidingen aanbieden.Ik heb veel gereisd en in heel veel landen kwam ik (medische)studenten tegen uit derde wereldlanden.Heel goede opleidingen zijn te volgen in: Polen, Rusland, Litouwen, Oekraine,India,Ghana,Joegoslavie,Ethiopie,Ghana,ZuidAfrika,Indonesie, Nigeria. De Surinaamse regering moet nagaan wat voor mogelijkheden zijn voor Surinaamse studenten om in het buitenland te studeren.Beurzen worden vaak door deze landen beschikbaar gesteld voor studenten uit derde wereldlanden.


  Maak melding

 4. Het is best wel leuk om te zien hoe die NDP-ers de rollen omdraaien. Jullie hebben gekozen voor een moordenaar als president Rob dus dan moeten jullie de gevolgen ook dragen.
  @ Rob weet jij hoeveel studenten uit derde wereld landen hier in nederland studeren? Die meneer wiht zei laatst iets waar ik het helemaal mee eens ben hij zei dat surinamers en vooral de creolen niet weten hoe ze de goede dingen van een anderen moeten kopieren en met name de nederlanders. http://www.nu.nl/binnenland/2504297/sterke-groei-chinese-studenten-in-nederland.html


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.