Gouddelver neemt vaker toevlucht tot schietijzer

8

PARAMARIBO, 30 aug – Het verschijnsel waarbij gouddelvers vaker hun toevlucht nemen tot vuurwapens, geeft reden tot bezorgdheid. Dit stelt parlementariër Ronnie Asabina (AC/BEP). De kans op ongelukken groeit met de dag. Dat het verschijnsel al bijna net zo oud is als de kleinschalige goudmijnbouw, doet niets af aan het kruitvateffect. De autoriteiten zijn op de hoogte.

De activiteiten van de commissie Ordening Goudsector leveren niet voor niets zoveel informatie op. “Ik kwam mannen tegen die er zelfs hun eigen legertje op nahielden. Het waren net kleine warlords, maar we ruimen ze op”, zegt commissievoorzitter Gerold Dompig tegenover de Times of Suriname. Een snelle oplossing valt weliswaar niet te verwachten. De gouddelvers zijn veel te lang aan zichzelf overgelaten. Dat ze nu tot de tanden gewapend rondlopen, is maar één van de gevolgen.

Het ordenen vergt tijd, hoewel er al wat stapjes gemaakt worden. Waar Asabina zich vooral zorgen om maakt is de kans op botsingen tussen bewoners van het binnenland. Die belanden door de goudkoorts midden in allerlei conflicten. “Het is een hit and run situatie.” Dompig beseft het ook, maar is alert: “Het stikt van de wapens, maar ik laat me niet intimideren. We tolereren geen wapenbezit. Wie geen vergunning heeft voor de wapens, moet die afstaan.”

Bekijk ook:


8 REACTIES

 1. Als je nagaat kost een ounce goud vandaag op de wereldmarkt 1820 dollars en deze gouddelvers zijn goed op de hoogte van de wereldmarkt prijzen.Hier valt er veel geld te verdienen als het lukt.De concurrentie is daardoor groot met veel spanningen.


  Maak melding

 2. De magistraat vroeg aan de gouddelver hoe hij aan dat geweer was gekomen.
  Gouddelver, “mi habi na gong sinsi a bin dee wang pistool”.

  Uitspraak, “Dan ga jij de bak in totdat het weer een pistool wordt”.


  Maak melding

 3. Als de goudkoorts straks echt gaat toeslaan zullen er ook doden volgen. Zie de drugsoorlog zoals in Mexico. In Sme wordt het dan een goudoorlog.

  De regering moet ingrijpen voordat het geen grip meer op heeft en voordat het te laat is. Wie geen wapenvergunning heeft moet zwaar gestraft worden. Wie zijn legale wapen misbruikt moet ook zwaar gestraft worden zijn wapen en vergunning ontnomen worden.


  Maak melding

 4. deze regering staat bekend om zijn symptoom bestrijding ze bieden geen enkele alternatief daarom ben ik bang dat het niet lang zal duren voordat er een treffen komt in het binnenland.
  Ze geven geen goede voorbeeld het is bekend in suriname dat maffia figuren rond Bouterse de macht hebben over genomen in de goudsector. de zoon van Bouterse speelt daarin een heel belangrijke rol en iedereen zwijgt.


  Maak melding

 5. Begin van het eind!

  Dit Goudprobleem zou wel het begin van het einde kunnen zijn van de regering Bouterse.

  Een goudoorlog die overslaat naar een volledige binnenlandse oorlog met als gevolg het sneuvelen van enkele CTUers inclusief Dino. De opdracht daarna van Desi tot het inzetten van militair geweld zal aanleiding zijn tot de val van de regering. Schieten op eigen mensen wordt altijd bestraft.

  Begint dan voor Suriname de Gouden toekomst?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.