Suriname heeft huiswerk aan energiestatistieken

1

PARAMARIBO, 30 aug – Suriname heeft aardig wat werk aan de opzet van een behoorlijk datasysteem over energie. Dit zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Een Energie Instituut is nog het minimale waar aan te denken valt. Ondanks de ontwikkelingen en modernisering van de laatste decennia, is er vrijwel geen traditie opgebouwd. Dat zal bliksemsnel moeten veranderen.

Het verzamelen en publiceren is van eminent belang omdat het de basis vormt voor de energieplanning. Bij het ontbreken van energiestatistieken zal de planning ineffectief blijken. “Het verzamelen en publiceren is van eminent belang. omdat het de basis vormt voor de energieplanning. Bij het ontbreken van energiestatistieken zal de planning ineffectief blijken”, zegt Hok. Dat is meer dan merkbaar in de hele energiebranche, waar nauwelijks informatie over bestaat.

Zo er statistieken worden bijgehouden, zijn die niet behoorlijk gecategoriseerd. Wie bijvoorbeeld wil weten hoeveel energie het toerisme verbruikt en nog nodig heeft, zal wellicht in het duister tasten. Het Energie Instituut zou in dit opzicht een ware cultuuromslag teweeg kunnen brengen. Volgens Hok wordt er aan gewerkt. Personeel in de branche wordt al getraind in het fijner verwerken van data. Zo kan de hele productieketen, van winning tot behoefte en voorziening, eindelijk in kaart worden gebracht.

Bekijk ook:


1 REACTIE

  1. Die man verzand in onbelangrijke details. Hij en/of de journalist weet niet waarover hij praat.

    Als er meer touristen zijn dan moet je bv om 17:00 een hoger water verbruik verwachten omdat die baden en omkleden voor ze gaan eten. Maar dat is een tijdstip waarop de rest van SME weinig water gebruikt. Waar het omgaat bij dit soort zaken is dat een goed beeld hebt van wanneer op landelijk niveau de piekvraag optreed en wie daarvoor verantwoordelijk is. EBS kan je zo laten zien wat het verbruik over de dag is, aangeven wie op dat moment de grootverbruikers zijn, etc.
    Ook kan EBS ongetwijveld een redelijke prognose geven van de electra behoefte, scenario’s als uitbreiding van de goudsector, etc doorrekenen,ed. De behoefte aan extra capaciteit, redenementsberekeningen voor verschillende centrales, etc, etc.

    Richt je daarop. Zo’n nieuw commissie die onbelangrijke statistische details gaat administreren dient alleen het financieel belang van de commissie leden. Of moet er weer iemand geaccomodeerd worden??


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.