Oppositie vreest verdere verarming Surinamer

35

PARAMARIBO, 31 aug – Surinamers hangt verdere verarming boven het hoofd. Dit zegt parlementariër Radjkoemar Randjietsingh (NF/VHP). De veertig miljoen Surinaamse dollar (ongeveer tien miljoen euro) aan extra inkomsten uit de belasting op alcohol en tabak, moet ergens vandaan komen. Er zijn Surinamers die elke slag meer voelen dan anderen.

Het zijn de groepen met de laagste inkomens. “De devaluatie en de verhoging van de brandstofprijs moeten ook niet uit het oog verloren worden. Niemand wil in een inflatiespiraal terechtkomen”, zei Randjietsingh in het parlement. Nu dreigt precies dat te gebeuren. De prijzen van alcohol en tabak gaan met minimaal twintig procent omhoog. Dit kan op den duur negatief uitwerken op andere uitgaven. Het beste is de prijzen te laten voor wat ze zijn.

Volgens Rabin Parmessar (Megacombinatie/NDP) wordt te weinig rekening gehouden met de hoge prijs die de samenleving betaalt. De gevolgen van alcohol- en tabaksgebruik. De prijzen voor medische behandeling vliegen de pan uit. Dat gaat vooral ten koste van de burger. De veertig miljoen is maar een schijntje van wat er verloren gaat. De regering doet er goed aan het gebruik te beïnvloeden. Randjietsingh vindt elke belastingverhoging gewoon te veel.

Bekijk ook:


35 REACTIES

 1. In dit geval ben ik het niet met de oppositie eens, tabak en alcohol mag de regering voor mijn part nog meer belasten. Als het mogelijk was mochten ze alcohol,tabak (en petflessen) zelfs helemaal verbieden, deze items extra belasten is in ieder geval een goed begin. Het probleem met de politiek in Suriname is dat de oppositie (maakt niet uit welke) het tot haar belangrijkste taak maakt om alles van de zittende regering bij voorbaat af te wijzen of af te kraken. Als het Front tijdens haar zittingsperiode de belasting op tabak en alcohol had willen verhogen, dan was OCER te klein geweest voor Bouterse, Misikaba en Simons. Eigenlijk zouden politici in Suriname vaker een voorbeeld kunnen nemen aan C. Breeveld.


  Maak melding

 2. Je kan zien dat de idolen van Radio Tamara-Radio Damsko in Nederland totaal uitgeblust zijn in het Surinaamse parlement.NPS/VHP combinatie kan zich niet hergroeperen na de zware verkiezingsnederlaag.


  Maak melding

 3. Het is afgelopen met het potverteren in Suriname . DIe tien miljoen kan in de Productie gestopt worden en of veilige wegen aan te leggen . Nee maar de oppositie wil lang leve de lol en alles moet zo blijven . Geen wonder dat zij verder weg-zaken in het niets .


  Maak melding

 4. Voor wat betreft de petflessen geeft ik 2e Henkie gelijk.

  1 srd statiegeld per petfles, Suriname wordt dan een van de schoonste landen in de regio. Maarja ze willen niet. Zoals zoveel dingen.

  Rijke mensen zoals die dus in de regering zitten zullen nooit een belasting gaan verzinnen die zij en hun vrienden moeten gaan betalen. Dus dan wordt gewoon uitmelken van alleen maar de armen onder de bevolkng die nog armer worden.

  Totdat de boel ontploft, en je weer zeer vervelende periodes krijgt zie arabische landen.


  Maak melding

 5. Armoe!

  Jammer dat Randjietsingh alleen de negatieve zaken ziet bij verhoging van de accijnzen op Tabak en Alcohol.
  Er zijn wel degelijk positieve kanten aan de verhoging: minder import, minder verkeersongevallen, minder huiselijk geweld, minder slingerende dronkelappen over straat.
  Ik weet uit eigen ervaring hoe het is om door een dronkelap te worden aangereden.

  Als Randjietsingh deze belastingverhoging al te veel vindt dan wil ik weten wat hij zal zeggen over verhoging vermogensbelasting en grootgrondbezitbelasting. Daar ligt groot geld te halen bij de rijksten in het land.
  Maar welke politikus/ka durft dit aan te kaarten? Breeveld? Desi? Somo? of Sardjoe?


  Maak melding

 6. Linkse deskundigen in Suriname waarschuwden al jaren terug dat deNederlandse ontwikkelingshulp op zou raken en dat de overheid naar andere bronnen van inkomsten moest omkijken.Deze regering durft het aan om de problemen aan te pakken.Verhoging van accijzen op alcohol en tabak is zelfs noodzakelijk om de bevolking te beschermen.Mensen(rokers en drinkers) moeten tegen zichzelf beschermd worden en de samenleving hoeft niet op te draaien voor het foute gedrag van deze mensen. De fervente rokers en drinkers willen maar al te graag gebruik maken van de publieke voorzieningen,omdat rokers en drinkers vaker ziek zijn dan mensen die minder drinken en roken.


  Maak melding

 7. De oppositie vreest verarming van de bevolking daarom ondernam men niets.

  Op zich niet zo erg, wat wel heel erg is, is het feit dat men ook niets ondernam om de verarming tegen te gaan.

  MAW Suriname stond stil, de armen bleven armer of werden armer en de rijken bleven rijk of werden rijker.

  Het is een grote grap om te geloven dat de oppositie voor de armen opkomt.

  Trouwens niet alleen de armen werden armer maar ook de overheid bleef arm met ongekende begrotingstekorten.

  Op een ontwikkelingsvisie hebben we front nooit kunnen betrappen.


  Maak melding

 8. Alsof de Surinamer VERPLICHT is alcohol en tabak te kopen…
  Wat mij betreft wordt het nog meer belast. Aan de andere kant moet wel worden nagegaan of een te hoge belasting niet tot smokkel zal leiden.


  Maak melding

 9. Het grootste probleem van de Randjietboys is dat zij nu even niet aan het roer zijn en dus niet ruimhartig kunnen graaien in staatskas.

  Dat is de pijn en geen andere!

  Die megaprojekten kunnen hen wel gestolen worden nu zij er niet tussen zitten om elkander de bal toe te spelen.


  Maak melding

 10. Een terechte vrees omdat deze regering maar aan één ding denkt,en dat is hoe zei hun macht kunnen consolideren door met geweldige prestige plannen te gooien, plannen die de samenleving miljarden gaan kosten.


  Maak melding

 11. Tijdens de jaren tachtig en de eerste helft van jaren negentig was er aan bijna alles een grote schaarste. Voor de politieke boeven olv de ndp en co was het echter een luxe leventje. Vele landgenoten hadden het vreselijk moeilijk om tijdens het sap alles en ook de economie in het gareel te krijgen. Vele offers zijn gebracht. Toen waren waren vele ndpjeugdigen nog een kleuter of uk. Toen kwamen de ndpers olv van koetie met het underground banksystem met JoWhin en Roep als spelers om de domme hebzuchtige massa te misleiden met hun 10% maandelijkse rente ( Drugsfinance). Ook toen werden velen voor deze spelen gewaarschuwd. Maar nee , de domme hebzuchtige inleggers wilden van geen waarschuwing weten, velen zijn dood, anderen hebben huis verloren en zijn terecht bedelaar of gedwongen drugskoerier geworden. Na het roofzuchtig populistisch wanbeleid van JW ,een ndper die zijn baas voor boef uitmaakte, kon men weer opnieuw beginnen met de financiele puinhopen veroorzaakt door JW opruimen. Na tien jaren Front met als duistere partners Somo nn Lonny is het moraal verder de kop ingedrukt. Nu zitten we met een marionettenregering waar moordenaars, drugsbonzen ,geweldenaren, bankrovers en mensenrechten schenders het voor het zeggen hebben, dankzij de oliedomme stommelingen zonder moraal voor mensenlevens,die stemden voor deze onberechte moordende immorelen.

  Wee het deel van het volk dat koos voor onrecht. Hun rechten zullen vroeg of laat vertrapt worden en het onrecht zal zulke grove vormen aannemen. Niemand zal helpen. Ze hebben gewild,gekozen voor duivels in mensengedaanten. Een ieder die gelooft dat moordenaarskinderen vrede, rust en voorspoed zullen brengen zijn te beklagen en verdienen de komende onderdrukkingen. Hahahahahahahahahahah


  Maak melding

 12. @ 2e Henkie

  Helemaal met je eens, Het “kraboe in bari” systeem moet maar een keertje ophouden. Men moet eerlijk worden in dit land en goede dingen van de tegenpartij erkennen en alleen de slechte dingen bekritiseren. Want heet de Pres nu Bouta, Vene, of Somo, we moeten met z’n allen vooruit. Roken en drinken is niet goed punt uit.
  aan het eind van de rit betalen we allemaal nog meer door al die ziekenkosten en dergelijke die komen door alcohol misbruik en tabak. dus laten de rokers en de drinkers maar meer betalen dan betaal ik minder om hun gezondheid te waarborgen.


  Maak melding

 13. @ 1 2e Henkie: Ik ben het in principe met je eens, maar zijn alcohol en tabak eerste levensbehoeften? Nee. Je kunt het geld dat je daarvoor besteedt ook op een andere manier spenderen. Als pa of moe zo nodig hun sigaretje moeten roken of hun borreltje moeten drinken ten koste van een deugdelijke maaltijd voor hun kinderen, dan zeg ik: Beastingverhoging volkomen terecht! Als ik ’s morgens om 6 uur al mensen een shot Palm zien nemen om hun hongergevoel te beteugelen dan zeg ik: Dit is de omgekeerde wereld.


  Maak melding

 14. ik ben het deels eens met de reactie hierboven. het lijkt meer trend dat de oppositie negatief is over ideeen van de coalitie. ik weet niet of suriname verder verarmt. het zou fijn zijn wanneer de coalitie en oppositie beide samen werken om suriname te ontwikkelen. dat betekend dat ook de coalitieleden zich loyaal moeten stellen aan de ontwikkeling en niet aan hun clubje. tot nu toe zie ik weinig inspanningen die moeten leiden tot gedegen ontwikkeling. ik had verwacht dat het ondernemerschap gestimuleerd zou worden in brede zin, dat hoefdraad zich zou verdiepen in wat de wereld nodig heeft en de weg zou vrijmaken zodat suriname daadwerkelijk kan leveren. vooralsnog denk ik dat hij meer kost dan hij oplevert. dat denk ik, ik weet het dus niet


  Maak melding

 15. Lieve volk van suriname a bigie fesa kong klarie. hetzelfde gebeurd ook hier in ned!
  bij de volgende verkiezing moeten jullie allemaal op de kleine partijen stemmen.
  want de grote partijen maken er een rotzooi van.Altijd die grote beloften en als ze éénmaal zitten dan zijn ze alles vergeten.
  uiteindelijk hebben jullie zelf gekozen voor veranderingen of niet? A partij dies au tja doekoe kong ina kondre, well a partij dies au poer ie broekoe!!


  Maak melding

 16. Ja Henkie klopt helemaal wat je zegt, ik ben ook geen fan van deze regering maar vind dit wel een goede zet van ze, en ja de ene kraakt altijd de ander af als ze die energie nu eens in samenwerking staken zou dat een positievere werkin hebben denk ik zo.


  Maak melding

 17. Als de Surinamers armer worden vanwege het feit dat ze hun geld alleen aan alcohol en tabak spenderen, dan mogen ze van mij zeker arme sloebers worden !
  Ik zal dan geen meelij of mededogen met die lui hebben want dat willen ze toch zelf.

  De oppositie verzuimd het volk te vertellen dat de huidige penibele situatie waarin Suriname verkeert door hen is geschapen door fiso2 door te drukken.
  Ze dachten hiermee Bouterse een hak te kunnen zetten, maar het heeft anders uitgepakt.

  Maar goed, wie zich lazerus wil drinken of wil roken als een schoorsteen zal het gelag zelf moeten betalen. Dus NPS/VHP dit was wederom jullie zoveelste losse flodder waar niemand meer van schrikt.


  Maak melding

 18. Back-and-neck:”Toen ik jong was, bad ik iedere avond voor veel grote stukken land, grote gebouwen en miljoenen aan geld.Maar op een dag realiseerde ik mij dat God niet zo werkt, dus stal en steel ik die dingen en bid daarna om vergeving”.


  Maak melding

 19. Als de regering morgen de belasting op alcohol en tabak verlaagt, gaat de oppositie schreeuwen dat deze regering niet aan de gezondheid van de bevolking denkt en dat ze nog meer verkeersdoden en mensen met longkanker in Suriname willen hebben.


  Maak melding

 20. Het is dezelfde meneer, die te algemene nutte een lap grond aanvraagt om een sport accommodatie op te zetten en dit perceel later inpikt of te eigen bate aanwendt.

  Look who’s talking!!!


  Maak melding

 21. Een domme achterlijke vrees…men zit daar voor handelaren te praten…want deze schurken willen verder uitbuiten.(hebzucht van deze handelaren met de naam FRONT en NPS laat eigen arme mensen het liefst uitbuiten)

  Die arme man drinkt geen Blacklabel maar bloedverhogende Djogo(PARBO BIER)….dus djogo mag vrij ophoog……..minder hersenbloedingen.


  Maak melding

 22. het valt op dat jullie wikileaks,determinist steeds rond de zelfde tijd een reactie plaatsten worden jullie samen wakker ……ja jij bent nog niet wakker. Als je ontwikkeling wil in suriname moet je er in investeren als je de projecten welke de regering op stapel heeft grote of show projecten noemt is omdat de vorige regering nooit aan ontwikkeling heeft gedacht en die stomme opmerking die ik zo vaak hoor van jou dat we het volk van morgen niet met schulden moeten op schepen dit land is ook weer de afgelopen tien jaar afgehouden van ontwikkeling dus de komende 35jr moeten we nog hard aan de weg timmer om dit mooi land op het niveau te krijgen dat de gasten als jou ons volk hebben onthouden


  Maak melding

 23. Moedig, heel moedig om zoiets stompzinnig te roepen. Deze verhoging heeft tal van postieve gevolgen. Deze man noemt een negatief punt: de inflatie.
  Ja, ik ben het met hem eens dat deze niet moet oplopen. Dit staat ook in het IMFrapport. Wat moet de regering dan ook doen als bijkomende maatregel om deze onzinnige roep te pareren?
  Een subsidiemaatregel, bijvoorbeeld verlaging van de medische kosten voor het volk. (budgetneutraal)
  Op deze wijze wordt de impuls die de inflatie krijgt van de btwverhoging weer teniet gedaan door de subsidiemaatregel en houden sukkels die tegen deze maatregel zijn hun mond.


  Maak melding

 24. Ik wil aan de heer Radjkoemar Randjietsingh meegeven dat ik ook zin heb ik daroe, maar dat het mijn eigen keuze is. Als mensen een groot deel van hun inkomen aan daroe uitgeven dan is er sprake van een serieus maatschappelijk probleem.Probeer toch samen met de regeringspartijen aan een oplossing te werken zodat de mensen wat minder daroe drinken.Het alcoholgebruik in Suriname moet teruggedrongen worden.


  Maak melding

 25. Waterberg heeft de inkomsten uit deze genots middelen bestemd voor de op te richten ziekte kosten verzekering of te wel de AZV.Rond de onafhankelijkheid was er al gebouw van AZV aan de dr.Sophie Redmondtstraat.

  Cobie.


  Maak melding

 26. NO.4.
  bij eerst volgend bezoek aan Sur.moet je gewoon een wandeling maken in de Saramaccastraat van de politie post tot de markt.Bij ‘schiphol’komt de stank je tegemoet.Ga je mensen daar zien die hun behoeften op straat doen en gewoon smakelijk een portie bami er tussen zitten eten.
  Dat beeld en de stank vergeet je nooit meer.Dat is de huidige Sur.

  Cobie.


  Maak melding

 27. nr.32,

  Dank je wel voor de tip maar ik ga liever niet daar. Ik weet wel dat Sme een open vuilnisbak is. Sommige riolen en gotro’s zijn verstopt met petflessen, plastic en rotzooi. Het is de mentaliteit die moet veranderen. Statiegeld invoeren en zwaarder straffen van illegale dumpers.

  Een minister geeft liever een half miljoen balastinggeld uit aan een toiletpot dan aan het schoonmaken van deze riolen.


  Maak melding

 28. In Nederland kost een pakje sigaret 6 euro en een bier 2 euro, de vraag is of er minder mensen zijn gaan roken en drinken?
  Er moet echt beleid gemaakt worden in Suriname om dit probleem te kunnen tackelen stop het verkoop van sigaretten en alcohol op alle hoeken van straten, gebruik de media bij het ontmoedigen van roken en drinken, stop met reclame maken op radio en televisie voor alcohol en sigaret. luister hier hoe lid coalitie zijn beleid verdedigd komisch en lachwekkend. http://www.apintie.sr/vidi.php?vid=3039


  Maak melding

 29. @ kisadra,
  Sorry hoor maar op dat soort domme en achterlijke reactie van jou heb ik geen zin om te reageren. De vorige regering was bezig die puinhoop van Bouterse, bosje en goedschalk op te ruimen, deze keer zullen de problemen Suriname naar het niveau haiti brengen iedereen kan geld lenen maar de vraag is hoe je het terug betaald. weet jij nog wat er met onze goudvoorraad is gebeurd in de jaren 80.
  Kijk naar Libie mooi voorbeeld meneer heeft miljarden op buitenlandse rekening en zijn volk komt om van de honger zijn familie leefden als god in libie. jij mag in die sprookje van bouterse geloven ik doe daar niet aan mee omdat ik genoeg bewijzen hebt dat figuren als Bouterse kaddafi, papa doc , idi amin , castro chavez nooit vooruitgang zullen brengen open jou ogen en kijk naar de echte realiteit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.