Suriname huldigt manschappen van Post Tigri

14

PARAMARIBO, 1 sep – Manschappen van de Defensie Politie, Def Pol, zijn gehuldigd, ruim veertig jaar na de Guyanese invasie in het Tigri gebied. Het ministerie van Justitie & Politie geeft een eenmalige uitkering van duizend Surinaamse dollar (ongeveer tweehonderd en vijftig dollar). Ook een oorkonde hoort tot het eerbetoon aan ruim dertig man.

Het gaat om vrijwilligers die dienden als onder meer bootslieden en keukenpersoneel voor Def Pol. Voor de ouwelui is het de kroon op jarenlang smeekwerk. Een aantal heeft het tijdelijke al verwisseld met het eeuwige. Hun familie komt wel in aanmerking voor het geld. Het ooit tweehonderd man tellende Def Pol was speciaal opgericht om Tigri te beheren en te bewaken. Premier Johan Pengel gaf daarmee antwoord op de uitzetting van een groep ambtenaren in 1967 .

Die waren tijdens veldwerk aangepakt door de Guyanese politie. Pengel beloofde dat “desnoods gewapend geweld aangewend” zou worden. De ambtenaren zouden weer in het gebied tewerk worden gesteld. Als kolonie van Nederland kon Suriname niet rekenen op bijstand van de Troepenmacht in Suriname, Tris. Den Haag maakte dit al gauw na Pengels uitspraken kenbaar. Pengel zelf moest uiteindelijk het veld ruimen. Def Pol was zijn sponsor kwijt en werd in 1969 verslagen door Guyanese invasietroepen.

Bekijk ook:


14 REACTIES

 1. Nationalis,
  Dat heb je heel scherp opgemerkt. Hoewel de Neerlandse leeuw toentertijd had moeten ingrijpen, maar laf als dat beest was zulks heeft nagelaten zit Suriname nu met de gebakken stoofperen.

  Nochtans liever ten dele gekeerd dan ten hele gedwaald.


  Maak melding

 2. Bij dezen wil ik zegen dat ze de guyanezen zo snel mogelijk van tigri moet verjagen.deze kan als tegen werking dienen voor suriname in betere tijden.kijk om je heen wat met goed draaiende landen gebeurt als ze in een conflict raakt.een overwinning van Tigri zou als muziek klinken in de oren van de surinamers uiteindlijk moeten de surinamers het zelf doen,en niet rekenen op anderen hiervoor hebben wij een goed leider nodig.


  Maak melding

 3. @ srika en de andere volgers van DDB,
  Ik heb deze criminele regering nooit kunnen betrappen op een diplomatieke oplossing voor geen enkele probleem dus hou a.u.b op met jou onzin.ze zijn net kippen kakelen kunnen ze heel goed. Een grote bek dat hebben ze allemaal tribune taal noem ik dat voer voor de domme massa.


  Maak melding

 4. Gewoon de bekende tactiek van het afleiden van de aandacht van de werkelijke problemen door weer externe vijanden etc te creeeren. Ja lang horen we niets over Tigri en nu opeens komt het om de zeg 2 maanden in het nieuws. Ondertussen veranderd er helemaal niets aan de situatie.

  Het is ook helemaal niet bedoeld om iets aan de situatie met Tigri te veranderen, het is slechts bedoeld op emoties te spelen. Om stemmen te kopen door enkele 1000 SRD en een speldje te geven.


  Maak melding

 5. Paraman,

  Nee het Surinaamse leger heeft heel wat heldendaden op zijn conto. Ik kan even niks anders bedenken dat het doodschieten van onschuldige en ongewapende burgers


  Maak melding

 6. Hoop dat dit de eerste aanzet is om ons grond gebied te bevrijden van die vrijpostige guyanezen. Het zou van wijs beleid getuigen indien men dit onderwerp tot een nationale issue zou maken, dus niet partij politiek onderbouwd. Bouta zou met hieruit behaalde winst misschien ookwel credit verdienen.


  Maak melding

 7. Blijven jullie maar credit verschaffen aan een incompetent schurk die heeft bewezen en nu weer bewijst dat hij niet verstandig genoeg is om een land te regeren.


  Maak melding

 8. Donderdag 1 september 2011 om 11:54 uur, door Wikileaks
  Wat is de nut van deze huldiging?
  Wie kan mij uitleggen

  Deze militaire traditie voorhouden aan een leeghoofd is nog erger dan water naar zee dragen in een mandje nog wel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.