Pensioenleeftijd Surinaamse ambtenaar in studie

18

PARAMARIBO, 20 aug – De regering overweegt verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van ambtenaren naar vijf en zestig jaar. Het is weliswaar nog lang niet zover. Er moet nog over van alles worden nagedacht. De doorberekening van het financiële effect is nog niet wat die wezen moet. Bovendien zijn er wat bedenkingen.

Zoals de mogelijke negatieve weerslag op werkgelegenheid. “Ook zal moeten worden nagegaan wat de invloed zal zijn op de doorstroming binnen de overheid”, zegt vicepresident Robert Ameerali tegenover de Ware Tijd. Nu al is er een heleboel te doen rond de opvolging van ambtenaren die met pensioen gaan. Mensen zitten zo lang op posten dat als het ware vergeten wordt dat er ooit een eind aan komt. Aan de opvolging wordt dan ook nauwelijks aandacht besteed.

Jongere ambtenaren zouden minstens twee jaren van te voren voorbereid moeten worden. “Ik denk dat het een veel beter beleid is, vooral voor de doorstroming binnen de ambtenarij”, aldus Ameerali. Het kan nog problematischer worden als straks de pensioenleeftijd omhoog gaat. Een tussenmodel is slechts bepaalde ambtelijke functies vrij te geven voor een hogere leeftijd. Het berekenen van de voordelen voor de opbouw van het pensioen moet nog bestudeerd worden.

Bekijk ook:


18 REACTIES

 1. Ik zie dit eveneens als een positieve move van deze regering en vind dat de ambtenaren naar gelang hun functie, ervaring, kennis en kunde ook vaker moeten rouleren. Iemand die bv 20 of 30 jaar op een bepaalde post blijft zitten is niet meer van deze tijd !

  Verder snijdt een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd aan twee kanten nl, de mensen werken langer en betalen dus meer pensioenpremie (de pensioen pot wordt groter). En verder leven de mensen korter na het bereiken van hun pensioen (de tijdspanne vanaf hun pensioen tot de dood wordt kleiner) dus hoeft er niet al te lang pensioen te worden uitgekeerd aan al die stakkers !

  As simple as that !


  Maak melding

 2. Ik denk niet dat het een goed idee is voor surinamers tot 65 jaar aan het werk te houden.Rede daarvoor is dat de jongeren nooit een kans krijgen om zicht te ontwikkelen binnen de overheid en bedrijsleven, suriname heeft ook een kleine bevolking dus het is niet verstandig om dat te doen,er moet frisse ideeën en frisse gedachten komen om het land op hogere nivea te brengen en niet de oudjes zo lang aan het werk te houden, kijk maar nu wat er gebeurd,de afgestudeerden kunnen amper aan een baan komen,dus president denk goed overna als u een frisse wind in suriname wil hebben dan zal je de oudere naar huis moeten sturen of 1 a 2 jaar kunnen gebruiken om de jongeren de weg wijs te maken binnen hun vak gebied te laten ontwikkelen,daar ben ik wel voorstaander van maar niet tot hun 65 jaar aan het werk houden,geen goed plan zeer slecht voor de surinaamse economie in stand te houden,geeft de jonge generatie een kans om het land op te bouwen naar een hogere niveau aub en het kan maar we moeten het lef voor hebben en ook durven te doen.President let op uw mensen die uw beleid moeten uitvoeren.God zij met U.


  Maak melding

 3. De middelbaar en hoger gestudeerde jeugd weten nog niet eens een fatsoenlijke brief in elkaar te flansen en doen er ook hun best niet voor om het van die oude rotten te leren.

  Zich op het standpun stellende dat zij niets van die oudere omes en tantes kunnen leren.


  Maak melding

 4. De VP lult maar wat.Elke nieuwe regering probeer zijn politieke vrienden te accomoderen.Dat maakt het ambtenarenapparaat groter en logger.De politieke partijen moeten eens gaan leren om vertrouwen in ambtenaren te hebben en ze ook zo op te voeden.Er moet een grote omslag komen tav politiek en ambtenarij.De politieke partijen moeten zelf het voorbeeld geven.


  Maak melding

 5. Dit doet de deur dicht!

  Onrust in de samenleving spekken noemt men dit soort voorstellen. En dan nog in een rumoerige tijd waarin regeren op niets lijkt.

  En dan nog bepaalde ambtelijke funkties vrij geven voor een hogere leeftijd is je rijnste zelfbevrediging.
  Voor elke funktie dient 2 jaar van te voren een opvolger te worden opgeleid. Ga geen mazen in de regeling maken want de Surinamer gaat het misbruiken.Dat staat vast!

  En dan alle politieke funkties beeindigen bij 65 jaar zou ik zeggen, zodat doorstroming
  van jong bloed een normaal feit wordt.
  Die dienen dan zelf voor opvolging, 2 jaar voor hun 65ste binnen de partij te zorgen.
  Dan praat je over doorstroming, anders niet!


  Maak melding

 6. @milton
  Het mes is bot aan een kant. De premiepot wordt niet groter. In plaats dat de oudere werknemer daar geld in stopt wordt het nu gevuld door een jongere.
  Als er te weinig geld in de pot zit dient de de overheid het ambtenarenapparaat te verkleinen. In het artikel over het IMF heb ik er al op gewezen dat er veel te veel geld verdwijnt door een te groot ambtanarenapparaat.
  Een studie over het verhogen van de pensioengerechgtigde leeftijd is een extra, maar niet de hoofdreden van het tekort van de staat.


  Maak melding

 7. Ach, jongens, maak je maar geen zorgen. Dank zij de “geweldige” gezondheidszorg in Suriname worden weinig van ons oud. Kijk naar de overlijdensberichten in de kranten. Slechts 10% van de werkenden haalt de 65 jaar. 90 % van de Surinamers gaat dus eerder dood. (ik beschik niet over de bevolkingsstatistieken om dit te staven)
  Wil het plan van de VP succesvol zijn, dan zal hij eerst de gemiddelde leeftijd van de bevolking moeten verhogen en dit kan alleen door onze gezondheiszorg te verbeteren.
  Heel mooi voorbeeld hoe de theorie met de werkelijkheid kan conflicteren.


  Maak melding

 8. Mijn grootouders hebben tot hun dood doorgewerkt. Zij waren landbouwers. Werken op het land was hun enige optie.

  Zelf hebben ze geen tijd en mogelijkheden gehad om zichzelf te scholen. Maar zij hebben wel gezorgd dat ik de opleiding wel heb kunnen afronden. Dus ik heb een rekening namens mijn grootouders te vereffenen. En met mij vele anderen.

  Lafaards met accommodaties van hun familie/vrienden/concubines/ 2e tot en met de 80ste buitenvrouw in de politiek. U bent gewaarschuwd.


  Maak melding

 9. En wat is de pensioenleeftijd van een mislukte politicus als Venetiaan.Deze man heeft de creoolse bevolking meer kwaad aangedaan dan men zou vermoeden.Venetiaan heeft niets en dan ook niets voor de creolen gedaan.Dit in tegenstelling tot de VHP,KTPI en PL die voor hun mensen veel grond hebben kunnen regelen,enz.enz.Venetiaan moet berecht worden door een volksrechtbank van creolen.


  Maak melding

 10. Het klopt dat Venetiaan de creoolse bevolking dom en achter heeft gehouden. Van de man ging helemaal geen inspiratie uit. Het was geen bevlogen leider maar een persoon die zijn aanhang liet lijden met zijn achterlijke en inhoudloze slogans. Zeer goed opgeleide creools kader met een briljante economische visie heeft deze man in de partij monddood gemaakt.Zijn wil was wet. Ook de zeer hoog opgeleide creolen die werkten onder de regering Wijdenbosch heeft hij allemaal weggestuurd uit haat.Deze man is een dictator en alleenheerser met schone vingers. Weg met Venetiaan.


  Maak melding

 11. bersaba bersaba toch waar is je aanvraag voor de grond als zwarte? Ik ben bijna zeker van dat je het niet hebt. En weet je waarom zelfs daarvoor ben je te lui geweest.De zwarte mensen die iets hebben zijn de genen die niet lui zijn en hartwerken.Bel vandaag die kleine indiaan op (als ie in ’t land is)en vraag hem een stuk grond en geloof me je krijgt ’t zeker vraag dit maar aan de binnenland bewoners die hebben en krijgen alles van die kleine indiaan hoor.En ik vraag me af wat je verhaal te maken heeft met de kop van dit artikel.Vergeet ook niet als zwarteman de andere zwarteman te berechten.Odi odi una(cow)
  Glenny.


  Maak melding

 12. #11 en #12

  Vandaag ben ik baldadig, dus ik zeg :
  “A kisie oenoe moi”.
  En btw hij is al weg hoor, laat die man met rust!

  #13, Glenn, helemaal mee eens.


  Maak melding

 13. Bersaba en Depota,

  Zo een reactie verwacht je van iemand die dood is gegaan onder de regering Venetiaan.
  Jullie zijn geen van beiden dood, denk ik. Maar jullie achterhaalde reacties geven aan dat jullie besef is overleden.
  Vene heeft ons land van 0 naar 80 gebracht na de ramp van Wijdenbosch en Desi. Vene hoeft niet persoonlijk zwarten te helpen. De zwarte moet vooral zichzelf helpen door vooruitstrevend te leven en te leren om een goede baan te vinden.

  Wacht niet op hulp van een ander maar steek je handen uit de mouwen. Laat ze wapperen! Of zijn jullie handen ook al dood?

  Dit onderwerp gaat over pensioen leeftijd.
  Zo te zien zullen jullie geen premie storten en ook geen pensioen ontvangen want jullie wachten op een creool om jullie te helpen.


  Maak melding

 14. @ ber-sa-ba.
  De devaluatie van onze sterke gulden is de pensioen niets meer waard in suriname.
  De man die domme negers als jou heeft onderdrukt vernederd is nu president.
  wat Bouterse met Suriname en de bevolking heeft gedaan overtreft alles.
  sorry hoor maar ik vindt die negers die aan de kant van Bouterse staan hersenloze koeien.


  Maak melding

 15. @Glenn Pengel

  Ber-sa-ba & Depota verlangen naar die goede oude tijd toen ze gezellig uren torie konden praten in de rij voor de winkel in afwachting van een halve rol toiletpapier. Dat was zo’n gezellige tijd. Toen zag je nog eens iemand. Nu ligt ze de hele dag in haarhangmat en stuurt ze de kinderen naar de chinees.


  Maak melding

 16. Laat Surinaamse ambtenaren na een werkzaam leven waarin ze hard gewerkt hebben lang genieten van hun welverdiende pensioen.

  Iets klopt niet aan mijn stelling…….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.