Geen extra Frans geld voor Surinaams project

31

PARAMARIBO, 21 aug – Frankrijk geeft niet nog meer geld voor de weg tussen Meerzorg en Albina. Dit stelt Joël Godeau, de Franse ambassadeur in Suriname. Het project is al tijdens de vorige regering goedgekeurd voor een bepaald bedrag. Dat de regering nu technische aanpassingen wil doorvoeren mag dan nodig zijn, het Franse standpunt staat vast.

Zeker twee van de drie financiers zullen geen extra geld geven. Het betreft het Franse ontwikkelingsfonds Agence Française de Développement, AFD, en de Europese Unie. De derde, de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank moet nog van zich laten horen. “Maar de partners vinden wel, dat Suriname ook een steentje moet bijdragen”, zegt Godeau tegenover De West. Dat kan best wat gaan kosten.

Suriname eist namelijk dat de zogenaamde asdruk wordt verruimd. De weg zou na het herstelwerk een asdruk hebben van acht ton. De regering wil nog eens vijf ton erbij. De weg moet zwaarder transport aankunnen, zoals vrachtwagens. Het heeft ook te maken met plannen om Suriname als doorvoerhaven in te zetten voor het zeetransport naar Frans Guyana. Het herstelwerk staat nu zo goed als stil.

Bekijk ook:


31 REACTIES

 1. “Suriname eist namelijk dat de zogenaamde asdruk wordt verruimd”

  Ik zou zeggen: De investeerders stonden toch volgens Bouterse in lange rijen voor de deur.
  Vraag het extra geld aan hun.

  Beter nog: Zorg lekker zelf voor dat geld.

  “Het herstelwerk staat nu zo goed als stil”

  Typerend voor alle ‘mega projecten’ van deze regering. Ze beginnen met veel tamtam ergens aan. (stoere praat, pers en televisie) en vervolgens gebeurt er helemaal niks.


  Maak melding

 2. Frankrijk is niet gek.
  Bouterse zal z,n nieuwe vrienden leren kennen. 🙂
  Als ze wel iets gaan ontwikkel is het een betere handelspositie van hun eigen kolonie.
  Oeps nu opeens land.


  Maak melding

 3. Sjene, mie boi, sjene. Ze willen SAMEN een weg bouwen maar laten de financiering ervan over aan de ander. En alsof het niet genoeg is stellen ze eisen. Deze vertegenwoordigers hebben dree ai of zaagsel tussen hun oren.


  Maak melding

 4. De huidige regering heeft gelijk want waarom zou je 25 miljoen moeten lenen om een weg (waarvan je op voorhand weet dat deze niet geschikt zal zijn) te financieren.
  Dat zijn staaltjes van de vorige regering die zo maar (zonder erbij na te denken en wat nu blijkt) akkoord zijn gegaan met weg met een asdruk/wieldruk van 8 ton.

  Van mij mag de as c.q wieldruk van deze weg opgevoerd worden naar 15 ton, omdat er strakjes ook veel kaolien uit de Moengo area over deze weg zal worden vervoerd.

  Zou de regering willen vragen om desnoods het geld extra te gaan lenen om de meerkosten ter verhoging van de capaciteit van deze weg, en dan weten wij dat deze voor ten minste 20 a 25 jaren er goed bij ligt.

  Verder moet er tol worden geheven op alle voertuigen zwaarder dan 10 ton om hiermee de weg te kunnen onderhouden.


  Maak melding

 5. TOL!

  Weizigingen in plannen gaan hun TOL opeisen.
  Zwaardere vrachtwagens zijn altijd de hoofd verantwoordelijke voor het verpesten van de wegen en het asfalt.
  Door een soort TOLsysteem op deze weg toe te passen kunnen de herstel en onderhoudskosten worden terug verdient. Omdat er geen wegenbelasting wordt geheven in Suriname moet men toch tot een soort bescherming van het wegennet komen.

  Begin TOL te heffen en wel 2 SRD voor gewoon personenvervoer, 5 SRD voor bussen en 10 SRD voor vrachtvervoer, terwijl zwaardere voertuigen 15 SRD aan TOL moeten betalen.
  De mensen die aan de weg verdienen, dienen ook het meestte TOL te betalen. En dat zijn de houders van bussen, vrachtwagens en zwaarder vrachtvervoer. Dat allemaal enkele reis. Wie vaker gebruik van deze weg maakt, ook de Fransen, zal meer TOL betalen.

  Prachtig zou het zijn wanneer de vervoerder de TOLprijs doorberekend aan de Franse afnemers, of ze willen of niet!
  De tijd van alles gratis is voorbij.

  Door grootspraak van meneer Lackin vrij kort geleden is de indruk ontstaan dat Suriname rijk genoeg is en geen hulp meer nodig heeft.
  Lackin bedankt! Daar gaat je wegennet door je ondeskundig gedrag.


  Maak melding

 6. Ik dacht, opgrond van alle hoera berichten, dat alle landen en vooral FR stonden te juigen en met alle geweld hun geld aan SME wilde geven. Blijkbaar heb ik iets gemist.

  Een asdruk van 8 ton willen ze verhogen naar 13 ton, let wel per as!! En dit omdat ze de haven voor het buurland willen worden. Niemand die zich afvraagt hoe het dan moet met de oversteek. Het veer kan dergelijke wagens niet aan en een brug voor 13 ipv 8 ton asdruk zal snel 4 maal zo duur zijn.

  Wat voor een zwaar materieel wil DDB vervoeren?? Of zit Abrahams er soms achter?? Wil hij alsnog een voor hem lucuratief contract voor een BN-brug??


  Maak melding

 7. Het plan is goed maar als niemand extra geld wil uittrekken, doe het zelf!
  Het gaat tenslotte om de economie van Suriname, niet om dat van Frankrijk!!!


  Maak melding

 8. Neus, Das, Wikileaks, Prik, Henk Molenaar, het spijt mij om dit te moeten vermelden maar jullie zijn totaal visie loos !!!!
  Zijn jullie nou zo dom of zien wij dat nou verkeerd ?

  Let wel, dit project is niet afgeketst maar is er nog geen overeenstemming voor wat betreft de meerkosten die niet in het initieel bestek zijn meegenomen. En reken maar dat de weg er (zeker) komt met een as/wieldruk van minimaal 13 ton.

  @Neus, reken er verder op dat er ook is gedacht aan de oversteek Albina – St laurent vv.
  Er komen nl veel grotere veerboten die de oversteek frequenter zullen gaan verzorgen en verder komt er nabij Albina een douane (vrije)zone (met transferium) om de doorvoer van goederen te vergemakkelijken.
  Dat wisten jullie natuurlijk niet, en hadden jullie uiteraard zelf er ook ook niet bij kunnen bedenken.
  Goed, ik neem het je niet kwalijk indien jullie het vermogen missen om ‘out of the box’ te denken !

  @ alle schreeuwers aan de zijlijn: jullie weten half niet wat er allemaal komen gaat maar beginnen gelijk moord en brand te schreeuwen wanneer deze regring een project annonceert. Just wait and see !

  En de tol zal er zeker ook komen want het is toch van de zotte dat het zwaar verkeer de wegen kapot maakt, en de rekening aan ons allen wordt gepresenteerd.

  Suriname heeft eindelijk na 300 jaar kolonisatie (en enkele tientallen jaren redie moesoe’s aan de macht)
  ‘ s landskinderen met visie aan de macht.

  Lang leve deze regering en met name het opperhoofd; hoera, hoera hoera !


  Maak melding

 9. Dat is logisch tog. De projekten zijn begroot en ingediend volgens een bepaald concept. Maak me wijs als er ergens fouten zijn gemaakt of men heeft geen Contingency and Risk planning (verhoogde materiaal kosten, koers schommelingen, etc.) gehad of de ESEIA (Economy, Social, Environmental and Impact Assesment is verkeerd geweest of is weggelaten. Als ik de regering was zou ik het Surinaams projekt gewoon uitvoeren conform volgens de vorige regering gemaakte afspraken. Het zou uitermate van belang moeten zijn om het voormalig concept of projekt met de daarbij behorende financiering te wijzigen volgens de huidige izichten. Letten jullie op de Sunk cost, Delay cost en de te maken extra cost. Punt is dat deze weg een prioriteit is. Als de financiele middelen volgens het normaal projekt ter beschikking zijn, zou ik de regering en bijbehorende stakeholders gewoon aanraden dit projekt verder uit te voeren. Tip; er hoeft geen wegomlegging plaats te vinden nabij de stands en warungs te commewijne, dus de kosten kunnen daar behoorlijk afgesneden worden.


  Maak melding

 10. Met de huidige goudprijs zal Suriname de rest van het ontbrekende financiering voor haar eigen rekening nemen. Nu dat Suriname economische beter voor-staat willen de partners dat Suriname zelf een bijdrage levert , wat meer dan logisch is , niet waar!! Verder lenen westerse landen ook geld op de kapitaalmart, om bepaalde projecten te financieren . Suriname mag dat zeker ook doen . Een andere zaak is ; dat president chavez van Venezuela , al de bank tegoeden in geld en goud op de werstesebanken heeft laten weghalen en op de banken van de Bric- landen laten zetten. Waarschijnlijk volgen nog meer landen uit Zuid-Amerika , die de stappen van Chavez zullen volgen.


  Maak melding

 11. De Fransen vrezen natuurlijk dat de haven van Paramaribo en mogelijk ook de haven van Moengo gaan concurreren met de havens in Frans Guyana en mogelijk ook met de Franse luchttransport bedrijven.Maar mijn inziens kan de extra investering door tolheffing door de overheid worden gedekt.


  Maak melding

 12. Ja hoor want de Fransen zijn net zo dom als ’t Su.volk.Ik denk dat DiDiBrie eerstdaags deze Abrahams nog opdondert,want ze zien alleen maar dollar,waardoor hij Abrahams steeds weer dingen gaat veranderen aan wat er al op papier staat soso om een njang te kunnen maken. Betaal toch uit de goudopbrengsten( winsten) de dingen die je er zelf bij wilt hebben,want de winsten gaan linea recta in je zak.Dat volk is dom ,maar houdt jullie scherp in de gaten. Het volk heeft en ziet niets,want er gebuert niets.Welke regering is nu de bedel regering?Is ’t ziekenhuis dat er op pad v wanica komt de verdienste van deze regering,de weg naar Fr.Guyana en ga zo maar door neen hoor ook dit is iets van het Front.Ja toch ze pronken weer met Frontsveren. @1 die investeerders die springen volgens mij allemaal achteruit hoor.En strakjes nog exit 3e+4e minister Abrahams en Missidjan(nothing doing) Odi odi.
  Glenny.


  Maak melding

 13. Ook de hulp voor de bouw van een ziekenhuis in het binnenland,is opgeschort door de fransen wegens onbekende redenen.Het gaat om een bedrag van 15 miljoen euro.

  Cobie.


  Maak melding

 14. Henk Molenaar,
  Als Redimoesoe laat jij je aardig in de kaart kijken.

  De afgunst, haat en nijd druipen ervan af.

  Je hebt er immers geen ene holendregt te zoeken niet waar?


  Maak melding

 15. Het Frans/Nederlands-overleg vindt dagelijks plaats. Geloof maar dat Suriname dan ook aan de orde komt.
  Drugsbazen die president worden krijgen van de internationale-gemeenschap geen kans.
  Daar zorgt de VS wel voor en daar luistert de EU ook naar.
  De wederzijdse belangen van deze rijke landen zijn veel groter dan Suriname.
  Er is geen enkel voordeel voor de Fransen in Suriname te halen.
  Nadat Frankrijk in 1848 de slavernij afschafte verdween de economische bloei en is het nooit meer wat geworden.

  Je kan natuurlijk netals Suriname het land vernietigen. Omspitten en vergiftigen. Nou dan sterven er heel wat mensen van de kanker.
  Het zal Canada en China een zorg zijn.


  Maak melding

 16. Molenaar #8,
  Zo zie je maar weer, “een molenaar is ook maar een molenaar”.

  Sinds wanneer bepaal jij ook voor anderen?

  Spreek voor- en namens jezelf!


  Maak melding

 17. Dit is toch erg van woorden als ik lees dat er landgenoten zijn die juichen en jubelen dat er geen extra financiering van de weg naar Albina mogelijk is. Deze lieden denken niet aan de voordelen voor het land en haar volk ongeacht de politiek die gevoerd wordt in Suriname. Werkgelegenheidsvoordelen voor kansarmen, en een betere industriële ontwikkeling langs deze weg, enz. Een voorbeeld;Als bijv. de Nederlandse koningin op bezoek gaat naar China,Bharijn,Korea, of Saoedie Arabie neemt ze in haar delegatie ook politici mee van VVD,PVDA,SP,Groen Links. Ongeacht de politieke verschillen staat een doel hoog in het vaandel van deze politici. De Nederlandse economische belangen moeten gepromoot worden. Het gaat ook om de werkgelegenheid van hun politieke aanhang. Dat noem ik hogere beschaving. De juichers hebben mijn inziens allemaal primitieve en lage rancune gevoelens om de geleden politieke nederlaag van hun idool en politieke partijen. Jammer voor ze. Ze moeten opgevoed worden.
  Voor de Fransen breken economisch gezien heel erg moeilijk tijden aan. De Franse overheid wordt net als de USA mogelijk gedowngrade voor wat betreft hun solvabiliteit en liquiditeit positie.Dit houdt in dat zij op korte en lange termijn heel moeilijk aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. De Franse regering probeert deze downgrading te voorkomen en ontkent dat er problemen zijn. In dit licht moet men de Franse houding over de financieringen beoordelen. Trouwens de begroting staat vast en de verdeling van de begroting in budgetten(voor o.a. de weg naar Albina en andere projekten in Afrika) heeft reeds plaatsgevonden. Voor de low downs, deze informatie valt onder hogere economische kennis. Maar houdt er ook rekening mee dat ook andere Franse ontwikkelingsprojecten in Afrika en Azie worden getroffen door de financiële en economische malaise in Frankrijk. Door de Eurocrises ligt Frankrijk economisch bijna aan de grond.


  Maak melding

 18. Milton Fleurie,

  Schrijf ik een positieve posting met zeer bruikbare ideeen vindt je het nog negatief.

  Het schijnt dat lezen niet je sterkste kant is. Schrijvend probeer je deze regering op te hemelen hetgeen jouw goed recht is, maar je schuift de fouten te veel naar de vorige regering. Bouw op je eigen regering en laat de vorige met rust, die kunnen niet terug vechten ook al hebben ze enkele fouten gemaakt. Maar de fouten die deze regering nu opstapelt in nog maar een jaar tijd die praat je goed en durf je niet in te zien dat het ook maar mensen zijn. Of is Desi GOD?


  Maak melding

 19. Beste Milton Fleur.
  Als wij het over visie hebben moet jij en de rest van de volgers van dictator Bouterse hun mond dicht houden.
  Wat voor visie hadden die padvinders in de jaren 80?
  Wat voor visie had Bouterse met al die regeringen die hij heeft versleten.
  Wat voor visie had hij met regering wijdenbosch.
  Wat voor visie had hij met het moorden van zijn tegenstanders .
  Milton, Bouterse heeft geen visie hij houdt jullie gewoon voor de gek.
  Bouterse heeft nou een nieuwe visie bedacht het land regeren met commissies.
  Kadaffi had ook een visie volgens zijn groene Boekje die hij alleen kon begrijpen nu is hij op de vlucht.
  @ DRS.Rob jou oproep noem ik demagogie en van zeer lage beschaving,Moordenaar, drugs criminelen hebben geen beschaving,Een lage rancune heeft Bouterse hij heeft dat op 8 december 1982 laten zien in het fort zeelandia en hij heeft het herhaald in moiwana.
  Aan al die kortzichtige idioten die hun hoop hebben gezet op massamoordenaar Bouterse wil ik vragen om naar de ontwikkeling in Libie te kijken,Zie daar hoe blij de bevolking is om van die dwaze hond van Tripoli af te zijn.
  De stem is het sterkste wapen tegen onrecht.


  Maak melding

 20. Milton, Drs,Rob, paramanpinto, Rob TTheo en de rest van die schapen.
  Vandaag Kaddafi morgen Asad.
  Kijk hoe blij de bevolking reageert die bevrijd is van een tiran, dat is de realiteit van nu.
  Alle Dictaturen die bezeten zijn van de macht komen op de zelfde manier aan hun eind ook DDB zal ook aan zijn einde komen .


  Maak melding

 21. Ik vraag me af als we hier te doen hebben met surinamers. men zit hier te wachten op elk negetief bericht uit suriname en wat een blijdschap. zijn deze gaste wel surinamers hebben ze wel het goede met suriname voor ogen. Ik hoef ze niet bij name te noemen en komt er eeen positief bericht dan word het onderuit gehaald ze zullen allen aangeven dat ze succes vol ik het leven zijn maar eenzaamheid maakt ze zeer bitter en gestrest


  Maak melding

 22. @Paraman ik heet Glenn Pengel. Paraman je lijkt ook aan geheugenverlies te lijden of ben je soms blindt vraag je je nogsteeds af wat er door pengel gedaan is paraman toch hou op mang.Volgens mij is ’t ontwerpen vaN DE SU.VLAG ‘T ENIGE die ene Pinas heeft gedaan.En hierom moet ik zo lachen in Nederland want,Ortwin loopt ermee te koop hier.De hele tijd door moeten we aanhoren hoe knap zijn vader is en hoe ondergewaardeerd is geworden in Su.Paraman “t enige ,wat jouw aanbidders doet en heeft gedaan in Su.is dood en verderf zaaien en nu “t land 30 jr terug storten in een ravijn.Paraman ik hoor graag van je waar jij eigenlijk op zoek naar bent en hopelijk krijg je dat snel van DiDiBrie zodat je iewat rustiger wordt. Drs Rob we doen preoies wat er is gedaan 10 jaar lang door Surinamers met de vorige regering. Er is ook om alles geoepen dat het niet goed was en werd naar hartelust gejuicht.Kan jij je de progamma’s zoals waakhond ,naar mijn mening,90 sec,palu maandag morgen apintie(thans is apintie opruiend),scoro aversie en ga zo maar door.So stay cool en niet als een kind van 2jr lopen jammeren.Tav het hebben van visie zeg ik dat de visie van de DiDiBrie Tingie Visie is(stinkende zoutevis) Odi odi
  Glenny


  Maak melding

 23. WegenBrug!

  Toen ik onlangs in Suriname was heb ik met eigen ogen kunnen zien hoe men met drie ondernemers (Chinezen, Ballast en de slechtste wegenbouwer van Suriname) aan de weg timmerden.
  Hoe die Surinaamse wegenbouwer heet zeg ik niet, maar hij bouwt al 60 jaar de slechtste wegen in ons land en verdient ook aan het herstel van zijn slechte wegen. Vicieuze inkomstencirkel.

  Nu het aanleggen van de weg niet door de Fransen financieel gesteund wordt, rest de vraag of ze ook nog aan een brug over de Marowijne gaan mee betalen.
  Dat is ook een aangekondigt project waar de financiering daarvoor nog niet rond is.

  Het beste wat deze regering kan doen is project na project aanpakken. Maar men loopt zo hard van stapel en raakt dan in de war.
  Het lijkt wel een wedstrijd wie het beste project aankondigt en uitvoert.

  De aanleg van de weg is sinds eind vorig jaar van start gegaan. Toen had men al de draagkracht moeten bepalen, niet nu men al halverwege is.
  Bekend is dat het gedeelte wat de Surinaamse ondernemer al af had, weer over gedaan moest worden. Dat wisten we vooraf al.

  Tol heffen zal nodig zijn om e.e.a. te bekostigen.


  Maak melding

 24. Ik spreek altijd namens mezelf en acht het mij geen taak weggelegd verhalen van O Pinas te weerleggen. Hij is nu toevallig hier om z’n moeder bij te zetten.

  Voor der verdere rest pingping, “vergeet je pillen niet.

  Je kan ze er zo uit halen. Lawmang!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.