woensdag, april 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomieHeeft Suriname het personeel voor zijn succes?

Heeft Suriname het personeel voor zijn succes?

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 25 jul – Heeft Suriname wel het personeel in huis om wellicht aankomend economisch succes te kunnen dragen? Dit is de vraag die de econoom en bankier Jim Bousaid zich stelt. Perspectieven over investeringen tot wel twee miljard dollar zijn uiteraard veelbelovend. Maar ergens klopt er iets niet.

Het is een probleem dat eigenlijk met elke generatie alleen maar zwaarder gaat wegen. “Er kan een capaciteitsprobleem ontstaan, een kwalitatief probleem op onze arbeidsmarkt”, zei Bousaid in het actualiteitenprogramma Welingelichte Kringen. En dat probleem heeft alles te maken met het onderwijs. Dat is al lang niet meer afgestemd op de arbeidsmarkt. Toch is straks veel gespecialiseerd personeel nodig.

Het verwerken van goud, bauxiet, aardolie en drinkwater voor export kan veel opbrengen. Werkgelegenheid hoort tot de zegeningen. Tegelijkertijd is dit ook een probleem, of anders een uitdaging. Suriname heeft nog aardig wat huiswerk te maken. “We hebben nu al best veel gastarbeiders. Kijk maar naar de raffinaderij die Staatsolie bouwt, het zijn meer Japanners en Filipijnen”, aldus Bousaid.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

21 REACTIES
  1. het overgrote deel van de jongeren wilt niets anders dan een kantoorbaan (liever met stropdas achter een bureau) i.p.v. een technische functie. Om economische bedrijvigheid te ontwikkelen is techniek één van de dobbers waarop gedreven moet worden.
    Daarnaast is R&D erg belangrijk dus natuurkunde, biologie, en al die exacte vaakken specialisatie zijn erg belangrijk.
    Maar zoals altijd is de grote horde voor makkelijk en easy, mooi en nietszeggend.


    Maak melding
  2. Die ongeschoolde Lijders van suriname moeten niets hebben van een geschoolde en mondige volk dat kan je duidelijk zien aan de manier van investering ze stoppen veel geld in hun privé leger en grote en geweldige prestige plannen.
    onderwijs laten ze links liggen een mooi voorbeeld zijn die miljoenen euro’s die deze regering in een zogenaamde dienstplicht wil stoppen en de honderden miljoen en alle soorten geweldige plannen.


    Maak melding
  3. Toen Bouterse als president van Suriname
    werd gekozen hield ik mijn hart vast voor Suriname. We kennen allemaal het verleden van Bouterse en mijn verwachting (en velen met mij) was dan ook dat invsteerders Suriname massaal de rug toe zouden keren. Ook mede door het feit dat de ontwikkelingshulp vanuit Nederland zo goed als opgedroogd is was mijn stellige overtuging dat Suriname een economische malaise tegemoet zou gaan.
    Gezien de periode Wijdenbosch was dat ook verwachtbaar en logisch dat dat zou gebeuren.
    Ik zou op dit moment allerlei redenen kunnen vinden en bedenken om aan te geven dat het economisch gezien een neergaande spiraal is in Suriname maar dat zou niet geheel realistich zijn. Uiteraard heeft Suriname nog een lange weg te gaan maar er gloort wel hoop.
    Gezien de stijgende prijzen van olie, goud en
    bauxiet gaat Suriname een veelbelovende toekomst tegemoet. Daar zijn internationale
    economen (IDB, Standard & Poors, IMF) het ook over eens. Deze instellingen verkopen geen luchtballonen maar baseren hun verslagen
    op keiharde cijfers.

    De investeerders zijn niet weggelopen maar
    die tonen juist nu weer interesse in Suriname.
    Investeerders die waren weggelopen komen weer met hangende poten terug (Alcoa).
    Ik ben positief verrast op de manier hoe de economie van Suriname zich tot nu toe staande heeft weten te houden. Gezien de internationale ontwikkelingen kan het alleen maar beter gaan.
    Het is in dit stadium nog te vroeg om een uitspraak daarover te doen maar ik ga ervan uit de minder bedeelden in Suriname op gegeven moment ook hiervan gaan profiteren.
    Suriname kan er niet om heen om de jeugd
    te interesseren voor de pruductiesector want daar valt serieus wat te halen.
    Mijn mening over de economie van Suriname was in eerste instantie zwaar negatief maar inmiddels is dit gewijzigd in gematigd positief.


    Maak melding
  4. Nee,Sur.heeft niets om een succes te worden.Een ieder die een bedrijf heeft of heeft er geprobeerd één op te zetten weet dat we het personeel niet hebben ervoor.
    De scholing van ons volk is niet toereikend meer.Wat voor tachtig wel was.Nu is alles gericht op gratis krijgen.Kijk maar naar de stembus overwinning van bout en de slechte schoolresultaten.
    Een gezond volk hebben is ook een voorwaarde.Maar als de kinderen met honger zijn groot gebracht,gaan ze vaker ziek worden als ze presteren moeten.Zo een beetje acht dagen in de week ziek zijn.
    En dan ontbreekt ons aan goedkope energie.Elk uur valt de stroom ergens uit.Met als gevolg stillegging van machines en verlies van man uren en minder rendement van investeringen.Het Kabalebo project zou nu een uitkomst zijn voor goedkope energie.Maar zo als met alles,houdt bout geen rekening met lange termijn gevolgen.Wat een stommiteit om dat project stil te leggen terwijl het geld er wel was!

    Cobie.


    Maak melding
  5. Als het bedrijfsleven inspeelt op het onderwijs van de benodigde krachten, en deze beter betaald dan kantoorbaantjes denk ik niet dat dit zo een groot probleem zal zijn in de toekomst.


    Maak melding
  6. Suriname is een vrouw!

    Heeft Suriname het personeel voor haar succes? Een land kan nooit een man zijn, hoe succesvol het ook is. En daar zit de fout!
    Een land moet produceren, bevallen of leggen zoals alle vrouwelijke wezens dat doen. Maar daar heb je geschikt personeel voor nodig. In Suriname wil (zeker het creoolse deel) iedereen bij de overheid werken. Met of zonder enige opleiding (uitzonderingen daargelaten) wil men goed verdienen.

    Technisch personeel is schaars. Hoger technisch opgeleid personeel gaat het land uit om elders een goede boterham te zoeken.
    Waardering voor zulk personeel blijft uit omdat men gewoon administratief personeel beter beloont.
    Ontwikkeling is een woord wat de president onlangs terecht in verband met AC en VA heeft gebruikt. Maar heeft hij daar ook wel kaas van gegeten? Neen! De techniek staat niet stil en ja, voor ontwikkeling heb je techniek nodig. Op “kantoor” kan je alles op papier zetten, maar voor de uitvoer heb je andere kennis nodig. Suriname is en zal een vrouw blijven, zonder techniek.


    Maak melding
  7. Een hele goeie vraag !Velen zullen met mij niet eens zijn.Maar ik durf hier te stellen:Suriname heeft niet genoeg menskracht,kwalitatief,capabel,met de juiste attitude en knowhow om Suriname tot één(minie) welvaart staat te ontwikkelen !

    Suriname blijft één schok economie(één stap voor uit twee stappen achter uit….enz,enz.
    Dit komt groot deels ook ,door dat Suriname zijn eigen mensen niet goed weet in te zetten!!In Su. wordt tot nu toe te véél in hokjes gedacht.

    Groet,(veel wijsheid)


    Maak melding
  8. Idd mrAntie Corruptie

    En wat heeft onze ex President met zijn 10 schone vingers besloten in al zijn wijsheid? Fiso2….

    Waardoor het nog aantrekkelijker is om bij de overheid te komen en blijven werken.

    En what about al die contracten die door de regering Venetiaan zijn opgesteld in Amerikaanse dollars (en wel voor onbepaalde tijd!)

    En dan doet deze regering er nog een schepje bovenop door governor Hoefdraad een exorbitant hoog salaris te geven en te pas en te onpas wereldkundig maken dat er topsalarissen worden betaald bij de overheid.

    Tsja, vind je het gek dat we dan een Waterhoofd hebben gecreerd bij de Surinaamse overheid.

    En wat doet ons even begripvolle volk? Ze stemt elk jaar weer op diegenen die hiervoor verantwoordelijk zijn!


    Maak melding
  9. Om te beginnen is de overheid verplicht al zijn ambtenaren te her-bij-scholen..

    te beginnen morgen-ochtend verplicht ,,
    iedereen een curcus optijd komen op het werk.

    op tijd einde diensttijd naar huis..

    het werk dat hij/zij doet moet een theoretisch achter grond hebben.

    goede taal vaardigheid, goede manieren bij elke loket, netjes praten elkander netjes begroeten..
    de cliënten een goed net behandeling geven,immers je bent voor de cliënt die aan het loket zit ingehuurt,daar voor wordt je betaald..


    Maak melding
  10. Ik zei het jaren geleden al dat Suriname technisch personeel nodig heeft. Een land Was in Su op vakantie en zei ze van jullie idioten, jullie allemaal klagen er is geen werk, omdat jullie alleen maar op kantoor willen zitten. Su is aan het opbouwen,dus heb je meer technisch personeel nodig!!

    Men wil in een hok met airco zitten pffffffffff


    Maak melding
  11. En nu is er ook nog een taak voor deze regering om de jongeren te enthousiasmeren voor een baan in de diverse richtingen die het land nodig heeft tbv de ontwikkeling.

    Afgestudeerden in de techniek, petrochemie, economie, administratie, etc. etc. moeten worden geleerd dat het grote geld pas komt nadat zij zich hebben bewezen.

    Het geld komt niet zomaar op je af en moet je absoluut niet denken dat een ADEK bul de garantie is voor een snel en goed salaris.
    De hamvraag is; hoe goed ben jij, en heeft het land wel iets aan jou met jou bul op zak ?

    Wil de jongeren meegeven dat ze zeer goed moeten zijn in hun werk of uitoefenen van hun vak, en alleen als je goed bent kun jezelf naar het geld toe of komt die op jou af !

    Mark these words !


    Maak melding
  12. In de Surinaamse diaspora zitten veel gekwalificeerde mensen overal ter wereld. Het toekennen van banen in Suriname gebeurt op basis van o.a. politieke kruiwagens en niet altijd op basis van kwalificaties. En het is maar de vraag of de Suri’s hun eigen mensen die op welke manier dan ook hun geluk elders zijn gaan beproeven nog als Surinamers zien. Vaak krijgen deze ex-landgenoten, geboren en getogen in Suriname, de kwalificatie “buitenlander” toegekend.

    Deze “buitenlanders” zijn enkel goed voor de valuta die ze inbrengen of om te helpen met het sturen van dozen met hulpgoederen in slechte tijden.

    Voor echte ontwikkeling heb je goed gekwalificeerde mensen nodig. Begin met de eigen mensen in den vreemde.

    Wiker


    Maak melding
  13. Een terechte vraag van dhr. Bousaid. Een vraag overigens die de Surinaamse overheid hoort te stellen, of die een van de basiselementen van het integraal regeringsbeleid had moeten zijn. Werken aan de ontwikkeling van een land raakt namelijk alle segmenten van de samenleving. In dit verband zijn scholing en het scheppen van werkgelegenheid van wezenlijk belang.
    Enkele ontwikkelingen in de Surinaamse samenleving stemmen echter niet echt hoopvol.
    Op de eerste plaats zijn er de verontrustende berichten over de tegenvallende prestaties in het onderwijs. Hiermee lijkt de basis voor de toekomstige deskundigheid in gevaar te komen.
    Daarnaast blijkt uit een persbericht van begin juli 2011 dat de minister van ATM zich ernstig zorgen maakt over de mentaliteit en het opleidingsniveau van werkzoekenden in Suriname.
    Indien er voor de uitvoering van de verschillende projecten onvoldoende geschoold personeel aanwezig is, zal het land in grote mate afhankelijk worden van gastarbeiders. En dat zal weer kwaad bloed zetten bij de lokale bevolking omdat de gastarbeiders betere salarissen opstrijken.

    Om de ontwikkeling van het land echt in gang te zetten is er veel werk aan de winkel voor de Surinaamse regering, héél veel werk.


    Maak melding
  14. Ja er is nooit echt geinvesteerd in de techniek ,dat is de motor voor een goed draaiende economie.
    Met pen en papier valt niets te verdienen het kost alleen geld.
    Er moet heel veel verandert worden waar veel mensen niet blij mee zullen zijn .
    Maar als je echt iets goed wilt doen dan gaat het veel pijn doen,de mensen moeten een keer wakker geschud worden dat het zo niet langer kan .
    De overheid moet een voorbeeld geven en beginnen het overheids bestand in te krimpen.
    Te beginnen alle overheids gebouwen af te stoten door 1 centraal hoofd vestiging te bouwen.
    en alle overbodige ambtenaren naar huis te sturen,waardoor je een betere controle hebt wie echt werkt en je hebt geen last van spook ambtenaren.
    En belangrijk is dat er niet elke keer weer bij verkiezingen nieuwe mensen aan te nemen waardoor je steeds meer ambtenaren krijgt.
    En het volk gaat ook moeten meewerken met nieuwe veranderingen ,en regels die nageleefd moeten worden desnoods met flinke boetes ,en inbeslagname.
    Je moet eerst met een mentaliteit verandering beginnen alvorens je het volk een ander richting op te sturen van eigen kunnen omdat ze niets anders gewend zijn.


    Maak melding
  15. Waarom hard werken en studeren als de banen toch gaan naar incompetente, luie, corrupte familieleden en relaties van wie er ook aan de macht is in Suriname.

    Staat ambitie wel in het Surinaamse woordenboek?


    Maak melding
  16. waarom moet je hard werken en studeren in suriname? terwijl iemand met een mulo diploma gewoon president kan worden en een ongeschoolde crimineel het kan schoppen tot derde voorzitter van het parlement. geschoolde mensen worden ontslagen en in hun plaats komen ongeschoolde loyalisten en criminele recidivisten, oplichters, lieden die de staat Suriname voor honderdduizenden euro’s hebben opgelicht mogen de man die zich president noemt in suriname adviseren voor een vors bedrag per maand.


    Maak melding
  17. Weet je wat fronters, we doen lekker niks met het land.

    Alle Surinaamse mannen kleden zich naakt en gaan per hekilopter naar de bank bij de Warapakreek zitten wachten totdat er een trek en rukwind komt.

    Op die manier kunnen draagmoeders ook aan hun trekke komen.

    Tot slot, “Fronters zijn niet tot grote dingen in staat”.

    Het kleindenken is hen op de huid geschreven.

    Stelletje dorpsgekken.


    Maak melding
  18. De jeugd heeft de toekomst.
    De huidige machthebbers hebben niet het eeuwige leven.
    De jeugd van nu zal het moeten overnemen van de leiders van nu.
    Ik vind het een zeer kwalijke zaak dat sommige mensen op dit forum zich afvragen waarom de jeugd moet blijven studeren.
    Hoezo??? Moet de jeugd nu plotseling hun studie stopzetten dan?
    Mensen die roepen waarom de jeugd nu moet blijven studeren hebben waarschijnlijk zelf hun lagere school niet afgemaakt.
    Want anders spui je niet zoveel dommigheid op het internet.
    Wat er ook gebeurd wie ook aan de macht is ik zal mijn kinderen altijd blijven stimuleren om te blijven studeren.

    Er zal wel een stimulans moeten komen zodat de jeugd zich ook op het gebied van de techniek gaan specialiseren.
    Met de delfstoffen die voorradig zijn in de bodem van Suriname zal met een juiste aanpak
    genoeg werk te creëren zijn in de productiesector.

    Jeugd van Suriname, blijf vooral je best doen op school en zorg dat je later trots kan zijn op je behaalde diploma’s.
    Met je diploma’s heb je meer kans om een goeie baan te vinden dan wanneer je geen diploma’s hebt. Dat was vroeger zo, dat is nu zo en over 10, 20 jaar jaar zal het ook zo zijn. Ja, ook in Suriname.
    Overal op de wereld zijn er voorbeelden van mensen die geen of weing opleiding hebben genoten maar toch iets bereiken in de maatschappij. Het is deze mensen gegund want dat wil zeggen dat deze mensen met heel veel inzet een dosis geluk en door samenloop van omstandigheden hun doel bereiken. Maar daardoor laat je je toekomst afhangen van teveel faktoren die je niet zelf in de hand hebt. Aan de andere kant heb je nog veel meer mensen die geen of te weinig opleiding hebben genoten die als zwerver of als uitkeringstrekker eindigen en die niks van hun leven maken.
    Laat de woorden van sommige onnozelen en dwazen op dit forum je niet afleiden van je doel. Laat je toekomst niet afhangen van toevalligheden en allerlei samenloop van omstandigheden maar bepaal je eigen toekomst
    door hard te studeren en al je benodigde diploma’s te behalen.


    Maak melding
  19. De reactie van Dhr. Bousaid verbaasd mij niet.

    Suriname heeft een mentaliteitsverandering bij een gedeelte van de bevolking nodig. Deze mensen dienen zichzelf ondanks de armoede en corruptie te waarderen. Met goed onderwijs en begeleiding kan de potentie van zulke mensen te voorschijn komen. Deze mensen hebben niet door dat hun stemmen de verkiezingen kunnen sturen in een richting die aan hun wensen voldoet. Dan kiezen zij personen die het volk en land ten dienste zijn. Deze personen leggen de basis voor de verdere groei van de Surinaamse maatschappij. Met behulp van wetten die in het parlement zijn aangenomen.

    Men geeft de zwakkeren en zieken hulp en zorgt tegelijkertijd dat de zwakkeren zich via scholing en werk kunnen ontwikkelen naar zelf verzorgende burgers.


    Maak melding
  20. Tja … moeilijk.

    Het een gaat samen met het ander. Goed onderwijs is erg belangrijk. Werkend infrastructuur is belangrijk voor de continuïteit (telefoon/internet/ (vaar)wegen etc)
    Een juiste werkmentaliteit en verantwoordelijkheidsgevoel is onontbeerlijk.

    EN bovenal respect voor elkaar. Geen ellebogen werk maar zorgen dat je elkander verder wilt helpen in kennis en kunde.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES