Graafmachines stilgelegd op Surinaamse goudvelden

8

PARAMARIBO, 28 jun – Ruim vijftig graafmachines zijn stilgelegd in het plaatsje Maripaston, in Para. Volgens Gerold Dompig, voorzitter van de ordening van de goudindustrie, gaat het om illegaal opererende machines. Die werden ingezet bij de goudwinning in het vrij nieuwe exploitatiegebied. Waarschijnlijk zijn nog meer illegale machines actief.

Het Surinaamse achterland is bezaaid met goudvelden. Daar zijn ook de ruim honderd en vijftig machines bij die al geregistreerd staan bij de commissie. De eigenaren van de illegale machines wisten op een of andere manier buiten vizier te blijven. “Ik vermoed dat er ook op andere plekken illegale machines staan. We kunnen dit niet toestaan, omdat niet alleen de kleine man, maar ook de grote zich aan de regels moet houden”, zegt Dompig.

Behalve het innen van belasting wil de commissie ook meer zicht op wat goudzoekers uitspoken in het binnenland. “We willen mensen niet brodeloos maken, maar kijken hoe hun activiteiten van informeel naar formeel kunnen overgaan”, aldus Dompig. Er komt een gesprek met de eigenaren die merendeels in Paramaribo wonen. Het goud zoeken in Maripaston is voorlopig gestaakt en het gebied is afgezet. De commissie hield eerder dit jaar een registratieronde voor alle goudzoekers.

8 REACTIES

 1. Ik zou zeggen laatste kans geven voor regeristratie zodat alles formeel is en dus belasting betaald wordt. Wie zich daarna nog bezighoud met machines en al is illegaal en strafbaar bezig, boete opleggen, machines in beslag nemen en voor het gerecht slepen, het moet nu afgelopen zijn.

  Maak het gewoon duidelijk in alle talen zodat men niet kan zeggen ik wist het niet.


  Maak melding

 2. Het kan gezegd niet doorgaan dat deze dieven die het goud roven en met de grote buit vandoor gaan.De oorzaak is te vinden in de handelingswijze van deze slappe regering.Een beter beleid heeft tot gevolg meer inkomen voor de staat,meer geld voor de armen die op een zeer kleine AOV moeten leven.


  Maak melding

 3. Prima werk!

  Deze week start een mini-serie op TV in Nederland genaamd “EL DORADO”. Dit is de naam van het achterland van Suriname waar wij het in dit onderwerp over hebben.

  Sinds de tijd van Columbus is bekend dat er grote goudvooraden in ons EL DORADO liggen.
  De primitieve wijze waarop wij tot vandaag nog deze rijkdom proberen op te halen geeft aan dat wij als samenleving geen enkele technisch/tactische vooruitgang hebben gemaakt. Het is precies hetzelfde als wanneer we mooie Manja’s of Pommerak laten vallen van de boom en er niets mee doen. Ze laten verpieteren.

  Prima werk om de 50 illegalen aan banden te leggen, maar met EL DORADO moeten we meer kunnen doen.


  Maak melding

 4. Ik kan me niet voorstellen dat mensen op zo’n grote schaal illegaal goud zoeken en dat de regering er niet veel aan doet. Het goud is en blijft eigendom van het volk. Het hele land wordt zo leeggeplunderd. En natuurlijk glippen de grote jongens eruit door het betalen van tjoekoes.


  Maak melding

 5. Als er nu geen drastische maatregel wordt getroffen t.o. de (illegale) goudzoekers alsmede tegen de eigenaren van deze graafmachines, dan zal er nimmer een einde hieraan komen. De overheid is nu verplicht een daad te stellen, middels het in beslag nemen van deze (graafmachines) dus confisceren en zware boetes op te leggen.
  En niet in SRD’s maar in US-dollars.
  Hr. Gerold Dompig, er geen tijd meer om met de eigenaren van deze (graafmachines) te praten. Deze gasten bleven zogenaamd buiten vizier.
  Men gaat gewoon door met deze (Illegale) praktijken.
  Dus geen discussie meer met die gasten gaan voeren maar beslag leggen op de graafmachines en flinke boetes uitdelen in US-dollars.
  En BRODELOOS worden ze niet.
  Raadpleeg de registratie.


  Maak melding

 6. Niet alweer gaan praten met iegenaren.
  Ze wonen in de stad en weten donders goed dat ze bewust de wet overtreden. Met 300% verhoging de belastinginning vehogen voor een periode vanaf de start van het ontginnen in dat gebied.
  Als dat als basis dient voor elke overtreder, weet ik zeker dat er maar heel weinig van dat soort belasingontduikers overblijven.
  De illigale opbrengsten zullen dan altijd minder zijn dan de legale.
  Geen uitzondering voor partijgenoten of bekenden.
  Alleen met een stringent belastingbeleid kan je de sector reguleren.
  Er is een overgangsperiode geweest waarbij een ieder de gelegenheid had zich te laten registreren. Vooral de eigenaren van de machines moeten hard aangepakt worden. Het zijn zakenlui met maar een doel; zoveel winst maken.

  Er is een tijd van praten en een tijd van handelen.
  In Suriname hebben wij van praten geen middel maar een doel gemaakt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.