Surinaamse hoofdstad krijgt Eddy Bruma straat

17

PARAMARIBO, 14 jun – Over niet al te lange tijd is er een Eddy Bruma straat in Paramaribo. Dit meldt de Times of Suriname. De Weidestraat dichtbij het stadscentrum lijkt nog het meest in aanmerking te komen voor naamsverandering. Het voorstel komt van de NDP van president Desiré Bouterse. Bruma, vooraanstaand nationalist, zou minstens een borstbeeld verdienen.

Een dergelijke hulde zit in de pijplijn. “Bruma heeft Surinamers bewust gemaakt van de waarde van de Surinaamse cultuur en aangetoond dat de Surinaamse taal een volwaardige is”, zegt NDP-lid Stanley Uiterloo. Bruma schreef gedichten, verhalen en toneelstukken in het Afro-Surinaamse Sranan Tongo, dat nu geldt als lingua franca. Ook richtte hij de Partij Nationalistische Republiek op.

Zijn meeste publieke activiteiten voltrokken zich aan de Weidestraat. “Als politicus heeft Bruma ook een wezenlijke bijdrage geleverd met zijn strijd voor dekolonisatie”, aldus Uiterloo. De Partij Nationalistische Republiek maakte deel uit van de coalitie die in 1975 de onafhankelijkheid inluidde. Bruma stierf in 2000 aan de gevolgen van een aanslag op zijn leven. Hij had zich toen al lang teruggetrokken uit de politiek.

17 REACTIES

 1. Omdat er een proces in de december moorden aanstaande was,moest Bruma het zwijgen opgelegd worden omdat hij als adviseur van de militairen te veel wist.Ook over de moord op Herman Gooding wist hij veel.

  Cobie.


  Maak melding

 2. Met het vernoemen van straten wordt de geschiedenis van Suriname verkracht. Waarom wordt er niet overwogen om een nieuwe straat of nieuwe brug naar hem te vernoemen. Ik vind wel dat deze man niet anoniem de geschiedenis in mag gaan. Een borstbeeld heeft hij op z’n minst verdiend. Maar laat Erwin de Vries dit beeld niet vervaardigen. Van hem zijn al veel werken aan de openbaren weg. Gun deze opdracht aan een andere, maar jonge kunstenaar.


  Maak melding

 3. Als Eddy beter in de toekomst had gekeken was hij niet zo,n voorstander geweest van de zelfstandigheid. Hij heeft er zijn leven voor gegeven. Bouterse moet er niet mee aan de haal gaan. Hij kan niet in de schaduw van Eddy staan. Het was Venetiaan die zo,n mooie toespraak op Eddy,s begrafenis hield.


  Maak melding

 4. Misbruik!

  In Suriname maken we goed misbruik van de gelegenheid. We geven een straat die reeds een naam heeft (en zo zal blijven heten) een andere naam. Waarom in Godsnaam?

  Of Bruma het verdient of niet, geef een nieuwe straat zijn naam. Er reizen heel veel nieuwe projecten op in Groot Paramaribo dus zal het niet moeilijk zijn om een straat te vinden.
  Ik vindt wel dat Venetiaan dit eerder verdient dan Bruma. Desi wil de trots in de Surinamer hiermee aanwakkeren.


  Maak melding

 5. Cobie, ben je al naar de politie gestapt met je informatie.
  Man wat weet jij veel of is het de zoveelste slap geleuter van een dommie.


  Maak melding

 6. DIT IS ZEER GOED EN EERLIJK.
  Zij mogen zeggen wat ze willen maar Eddy was echt een Surinamer……Hij is als eerste ook de man geweest die duizenden binnenlandse bewoners in dienst genomen heeft (economische zaken)dus dit moet gewoon want die anderen, kennen een ding ……jij weet wie(nps) dat is met wortel en tak vernietigen….DUS EDDY BRUMA de man achter onafhankelijkheid.


  Maak melding

 7. Radjin,heb je toestemming gekregen van de grote geliefde lijder om op WKN te reageren?Denk erom dat je eerst door gilly en herrie gemangeld moet worden voor je aan de hand van Pinto op WKN mag schrijven.Ik denk eerder dat je bij vistie dinkie moet zijn om ervaring op te doen.
  gr.
  Cobie.


  Maak melding

 8. Een borstbeeld van de 15 vermoorde helden van de decembermoorden zou ook zeker niet slecht zijn. Van o.a.

  John Baboeram, advocaat
  Bram Behr, journalist
  Cyrill Daal, vakbondsleider
  Kenneth Gonçalves, advocaat
  Eddy Hoost, advocaat
  André Kamperveen, journalist, oud-minister
  Gerard Leckie, universitair docent
  Sugrim Oemrawsingh, universitair docent
  Lesley Rahman, journalist
  Surendre Rambocus, militair
  Harold Riedewald, advocaat
  Jiwansingh Sheombar, militair
  Jozef Slagveer, journalist
  Robby Sohansingh, zakenman
  Frank Wijngaarde, journalist

  Deze nationale helden zijn vermoord omdat ze voor hun land en volk wilden opkomen. Als men toch aan heldenverering wil gaan doen. Jammer dat Bouterse niets rept over deze helden die de strijd met hun leven hebben moeten bekopen.


  Maak melding

 9. Bouta: wanneer ga jij je eigen naam veranderen van meisjes naam Desiree?

  Emil Boutersestraat heb je al bij zonnebloemstraat.

  Wordt Gravenstraat straks DDB straat?? Zijn er geen andere belangerijke zaken te doen langzamerhand alle surinaamse straten namen te veranderen?

  Ga eerst jij zelf veranderen van top crimineel naar een goedfuntionerend persoon! ezel die je bent!

  Ferrier is ook belangerijk geweest! Vergeet Lieve Hugo niet hoor!! en wat denk je van Fred Derby? Brunsie ook een beruchte figuur!!


  Maak melding

 10. Nr.9
  Jouw zgn helden zijn in werkelijkheid “willoze slachtoffers” van de ex-kolonisator .
  Het zou misschien jouw meester sieren om standbeelden van deze landverraders te laten maken en op de DAM te laten plaatsen .
  In onze republiek Suriname is er geen enkel mm2 ruimte voor .

  Republiek Suriname Voorwaarts
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding

 11. Wij , surinaamse patriotten in Olland , juichen het initiatief toe .
  In principe had het al lang moeten geschieden .
  Mr. Eddy Bruma , DE PROFEET !!!
  Kondre-man , vergeet het nooit .
  Onze staatkundig Onafhankelijkheid hebben wij te danken aan de jaren lange strijd van de PROFEET tegen het ” KOLONIALISME ” !!!

  SOSO LOBI
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding

 12. Nr.5 yu-Das
  Inderdaad , Vene verdient wel een straatnaam en wat denk jij om de weg richting PARAMARIBO-ZOO naar hem te vernoemen ???
  Nu is hij nog bij machte om de weg te bewandelen .

  Republiek Suriname Voorwaarts
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding

 13. Nr.10 Wat belet jou om jouw eigen naam , Wiep-Ding, te veranderen tot Dingo ???
  Zou goed bij jou passen en een halsbandje met penninkje van Ollandse makelij zou je zeker-weten sieren !!!

  O ja , Ferrier was belangrijk geweest voor zijn Ollandse-meester , maar niet voor het volk van Republiek Suriname !!!
  Kwam hij niet met boot terug van Suriname naar Olland ?
  Doet mijn persoon gelijk denken aan 5 december !!!

  Republiek Suriname Voorwaarts
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding

 14. De achtergrond van deze Eddy is volgens mij velen niet bekend….EEN VAN DE GROOTSTE RACIST< die indertijd letterlijk heeft gezegd:" van de hindostanen moet men eerst achtervolgen,doden en van hun huid slippers maken".
  Ook is hij eingeliojk de aanzetter en haat verkondigt tegen de Bakra's en de eersten die de Coup heeft geinitierd.Waar is hij nu?.Iemand heeft hem bij zijn poort bij aankomst thuis ,met een balk op zijn achterhoofd geslagen, en de dader is nooit gevonden.Het is algemeen bekend,dat Vene ,Derbij Keerveld,caldeira enz. enz. onder zijn paraplu hebben geleefd .Concusie an U.


  Maak melding

 15. Eddy Bruma draait zich in zijn graf na 42 jaren staatskundige onafhankelijkheid en zo een 35 jaren direct en indirect dictatoriaal gezag van bouta en zijn narco aanhangers. Aandacht afleiden van zakka zakka bouta voor de onafhankelijkheid, wanneer gaar de koers dalen yo mpp plee- si-dent?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.