Suriname hecht steeds meer waarde aan plastic geld

2

PARAMARIBO, 14 jun – Surinamers gaan steeds meer waarde hechten aan plastic geld. Het giraal betalen neemt aan invloed toe. Dit stelt BNets, het bedrijf dat in Suriname verantwoordelijk is voor het systeembeheer voor lokale banken. Het afgelopen jaar was een voorlopig record.

In 2010 is ruim twintig miljoen Surinaamse dollar (ongeveer vijf miljoen euro) extra door het zogenaamde POS-systeem gegaan. Dat geeft alle reden tot optimisme. “Gezien de statistieken verwacht ik dat uiterlijk 2013 het POS-systeem het chartaal betalingsverkeer (contant geld, red.) zal hebben ingehaald”, zegt BNets-topman Kenneth Hendrison tegenover de Ware Tijd.

Het duurde weliswaar. POS is in 2005 ingevoerd via pinpasmachines bij onder meer supermarkten. In de eerste drie jaar ging nog niet de helft om van wat nu giraal afgehandeld wordt. Ook het opnemen van geld via de ATM is in opmars. Braak terrein is nog het grote geld. Veel handelaars doen het nog op de oude riskante methode van handje contantje. “Daar is een mind shift nodig”, aldus Hendrison.

2 REACTIES

 1. prima initiatief,alleen overal bij opname punten een zichtbaar camera plaatsen zodat die persoon voor opname te zien is,die direct met de plaatselijke politiem is verbonden,zodat zij alles kunnen meekijken..

  Alleen kwaad willigen zullen zich vermommen indat geval kan de politie ingrijpen..


  Maak melding

 2. Ik juig het giraal betalen met 100% toe.
  Alhoewel het ook mogelijk moet worden gemaakt
  om in het gehele land uitgezonderd verlopig binnenland in te voeren.

  Dus mijne deskundigen snelheid gewenst.

  Voorkomt overvallen binnenhuis.

  Ik verdoemd de Criminelen.

  Robby


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.