Surinaams-Nederlandse auteur Accord overleden

15

PARAMARIBO/AMSTERDAM, 12 mei – Schrijver Clark Accord (50) is in Nederland overleden. De familie Accord in Paramaribo bevestigt dit. Accord leed al enige tijd aan een ernstige vorm van darmkanker. Kort voor zijn overlijden werd hij nog onderscheiden door de Surinaamse regering en de stad Amsterdam.

Accord schreef onder meer de Koningin van Paramaribo over de roemruchte Surinaamse prostituee Maxi Linder (Wilhelmina Angelica Adriana Merian Rijburg). Van het boek gingen ruim honderdduizend exemplaren over de toonbank.

Afra Accord, een nicht van de schrijver, is verslagen door het nieuws. ”Mijn oom was ernstig ziek en we hadden nog hoop. Hij had zoveel plannen, hij wilde nog een kinderboek schrijven”, zegt ze. Clark Accord wordt mogelijk in Suriname begraven.

15 REACTIES

 1. Rust zacht Clark,daar waar er geen verschil is en geen gevecht om erkenning,oorlog,honger,noem het maar op,je rust nu.

  Tan bun na janda sey

  Sterkte voor je familie


  Maak melding

 2. toen ik afgelopen maandag in de kapel van het OLVG in Amsterdam de plechtigheid tgv de onderscheidingen van Clark mocht bijwonen, had ik geen moment gedacht dat het een afscheidsbijeenkomst zou zijn. maar de realiteit kan soms zeer weerbaarstig zijn. toen hij na de plechtigheid op zijn bed werd weggereden kreeg ik in de gang nog de gelegenheid om hem persoonlijk te spreken. zijn woorden aan mij luidden: ‘hi romeo, blij dat je er ook bent’. ik aaide hem toen over zijn bol, gaf hem een hand en wenste hem alle sterkte toe. Was danook diep geschokt toen mijn radiocollega Flos mij vanavond belde met de trieste mededeling dat Clark was overleden.
  RUST ZACHT CLARK. en aan de nabestaanden, vooral moeder, zusters en broers mijn welgemeende en innige medeleven. STERKTE IN DEZE MOEILIJKE DAGEN. romeo hoost


  Maak melding

 3. Rust zacht, Clark. Je hebt je strijd dapper gestreden, maar deze strijd was niet te winnen.

  Mijn medeleven gaat uit naar de familie, die ik alle kracht en sterkte toewens met dit verlies.


  Maak melding

 4. Gone to soon.Rust zacht Meneer Accord.Jouw Boeken zullen voor eeuwig het onomstotelijk bewijs zijn van jouw uitzonderlijke gave en talent.Weer moet het Surinaamse volk huilen om een verloren Zoon.Rust zacht aan de zijde van de allerhoogste.


  Maak melding

 5. Ik ben erg verdrietig een mooi man is van ons heengegaan. Nu ben je van de pijn verlost en heb je rust gekregen. Maar mijn hart doet zeer…

  Dikke Zoen!

  Yenk.


  Maak melding

 6. Rust zacht lieve Clark, je hebt het aardse omgeruild voor het hemelse. Geen mens is vervangbaar, slechts onze talenten… Woorden schieten tekort. Kracht en sterkte wens ik toe aan de familie, vrienden en het lezerspubliek.


  Maak melding

 7. Middels deze veel sterkte toegewenst aan de familie en de hele Surinaamse gemeenschap, met het heengaan van deze grote Surinaamse zoon.


  Maak melding

 8. Clark Accord is er niet meer, een groot schrijver is heengegaan.

  Zijn werk blijft bewaard voor allen die het willen lezen. Gran tangi.

  Mijn medeleven gaat uit naar al zijn nabestaanden.

  Rust in vrede Clark, we zullen je nooit vergeten.


  Maak melding

 9. Clark was in staat om op meersterlijke wijze de sfeer van Suriname aan het begin van de 20e eeuw weer te geven. Zijn boeken moeten gekoesterd worden. Het zijn stuk voor stuk juwelen. En daar mogen wij met z’n allen trots op zijn.


  Maak melding

 10. Inderdaad, nu heeft Clark eindelijk RUST!

  Er zijn geen woorden voor een zieke

  Van wie je weet hij redt het niet

  Je streelt zijn wang je ziet zijn ogen

  Je bent bevangen door verdriet

  Toch ben je dankbaar voor zijn einde

  Dat na zoveel moedig strijden kwam

  Omdat het niet alleen zijn leven

  Maar ook zijn lijden overnam

  Allen, gecondoleerd met dit verlies.

  door Judith Heide


  Maak melding

 11. Een grote Surinamer is heengegaan. Hier past uitsluitend respect. Dat zijn prachtige boeken de nabestaanden tot troost mogen zijn.


  Maak melding

 12. Hij was de eerste Surinaamse auteur waarvan ik een boek heb gelezen, onder andere De Koningin van Paramaribo. Heel prettige schrijfstijl had Clark Accord. Rust zacht lieve grote zoon van Suriname. Kracht en sterkte wens ik de familie en kennissen toe en het lezerspubliek. Was er erg van geschrokken, zo jong nog, indeed he had gone to soon. Rust in vrede meneer Clark Accord.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.