woensdag, april 24, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidGezondheidszorg in Suriname ‘levensbedreigend’

Gezondheidszorg in Suriname ‘levensbedreigend’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO/HILVERSUM, 15 apr – De gezondheidszorg in Suriname ligt op de intensive care. Dit staat in een rapport over een onderzoek dat is verricht in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. “Er wordt hopelijk eindelijk serieus gewerkt aan structurele oplossingen voor deze onhoudbare en letterlijk levensbedreigende toestand.”

Het verslag ligt al vanaf 15 maart op het bureau van minister Celsius Waterberg. Het is niet openbaar gemaakt maar wel in bezit van de Wereldomroep, die er delen van publiceerde. De al jaren onwerkbare situatie tussen medische staf en directie van het Diakonessenhuis, die mede aanleiding was voor het overlijden van een patient in februari, is volgens een intern onderzoek van het ministerie slechts een onderdeel van de deplorabele toestand waarin de Surinaamse gezondheidszorg zich momenteel bevindt.

Naast de analyse van de afhandeling van het verkeersongeval in Nickerie waarbij de 22-jarige Oemesh Singh om het leven kwam, uit het rapport harde kritiek op het beleid van de overheid. “Ziekenhuisdirecteuren hebben al lang gewaarschuwd dat het behoud van het niveau en de kwaliteit van de dienstverlening onder de financiële omstandigheden niet meer kan worden gegarandeerd. Het falend financieel beleid van opeenvolgende regeringen heeft tot deze kritieke situatie geleid.”

Zware extra last
Het is volgens het verslag aan minister Waterberg “goed te bedenken” dat de financiële crisis van de ziekenhuizen mede een gevolg is van het feit dat het Staatsziekenfonds SZF en het ministerie van Sociale Zaken al jaren niet bereid zijn om de werkelijke kostprijs aan de ziekenhuizen te betalen. Ook hebben de loonsverhogingen ten gevolge van Fiso een zware extra last veroorzaakt.
De minister, in wiens opdracht het rapport is gemaakt, en die tijdens de regering Venetiaan ook al minister was op hetzelfde department, krijgt er in het rapport stevig van langs. “Indien de overheid tijdig had gezorgd voor goede financiële verhoudingen in de ziekenhuizen was dit leed en nog veel onbekend verdriet onze samenleving bespaard gebleven,” schrijft Hiemcke.

Tragisch overlijden
“In de verstoorde relatie van de medische specialisten in het Diakonessenhuis met de directie spelen onopgeloste financiële problemen eveneens een belangrijke rol. Dat die door het tragische overlijden van een patient nu escaleren is extra pijnlijk omdat ziekenhuisdirecties en medische specialisten die situatie hebben zien aankomen en ervoor hebben gewaarschuwd.”
In het rapport wordt erkend dat Waterberg afhankelijk is van geld van de regering. “Het heeft geen zin om de negatieve gevolgen op elkaar af te wentelen en een zondebok te zoeken.voor het gezamenlijk falen.”

Oplossingen
Het verslag roept op tot een structurele verbetering van de beroerde volksgezondheidssituatie in Suriname. “Er wordt hopelijk eindelijk serieus gewerkt aan structurele oplossingen voor deze onhoudbare en letterlijk levensbedreigende toestand. Uitgebreide voorstellen om de situatie op korte en langere termijn structureel en duurzaam te verbeteren zijn al lang beschikbaar en dienen nu systematisch te worden uitgevoerd.”
Over het conflict in het Diakonessenhuis is Hiemcke duidelijk. Hij acht ingrijpen van de minister in het conflict noodzakelijk omdat de medische staf herhaaldelijk “zeer ondisciplinair” heeft gehandeld. Het rapport veegt de vloer aan met de houding van de specialisten die ondanks herhaaldelijke uitnodigingen weigeren met de directie te praten.
De ‘verregaande eis’ dat directeur en het bestuur moeten aftreden is volgens Hiemcke “vanzelfsprekend onacceptabel” De beschuldiging aan de directeur dat hij verantwoordelijk is voor de dood van Singh gaat volgens hem “alle perken te buiten”

Onder curatele
“De medische staf heeft steeds gezegd dat zij onder alle omstandigheden de zorg voor de patiënten kan garanderen. Wanneer die zorg in gevaar zou komen ontstaat een situatie waarin het ministerie dient te interveniëren. Het punt lijkt nu te zijn bereikt waarop interventie in de één of andere vorm onvermijdelijk is geworden.” Als oplossing ziet Hiemcke het bijdraaien van de specialisten. Als dat niet lukt resten volgens hem nog slechts disciplinaire maatregelen of onder curatele stelling door het ministerie. Waterberg was niet voor een reactie bereikbaar.(RNW)

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

4 REACTIES
  1. Die water-berg moet onmiddllijk opdonderen.

    totaal ongeschikt heeft geen kaas gegeten van leiding geven..

    kan geen verantwoordelijkheid dragen laatstaan uitvoeren een mislukte ellendeling..

    weg met deze soort gasten..

    Neem liever een nederlandse statiare indienst ,die kan alles inorde maken reorganiseren de boel op de goede spoor zetten en goed draaiende bedrijf maken..

    al die sme-se lijders zijn inderdaad lijders met een lange ij..totaal ongeschikt..

    ookal zinkt het schip zij blijven zitten tot de dood hen schijdt..

    het stinkt van alle kanten die hele overheidt apparaat..


    Maak melding
  2. Sruktureel onze moeizaam opgeleide verpleegkundigen komen afromen om nu te komen praten over levensbedreigende situaties in Surinaamse ziekenhuizen is op z’n zacht huichelachtig!


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES