Dak- en thuislozen bestaan niet in Suriname

16

PARAMARIBO, 15 apr – De meeste zwervers bestaan formeel niet. Dit meldt het Bureau Dak- en Thuislozen. Het CBB, de officiële instantie voor burgerregistratie, kent de groep niet. Of beter: kende ze ooit wel, maar deed hen op een of andere manier verdwijnen.

In de boeken van het CBB komen de mensen niet meer voor. Dit levert de nodige problemen op bij de sociale en medische begeleiding. “Wij gaan ze halen van de straat en een deel meldt zich spontaan bij ons aan. Maar het duurt soms maanden om uit ze te halen tot welke familie ze behoren en wie ze zijn”, zegt assistent-manager Krishnanand Garib tegenover de Ware Tijd. Als ze zeggen wie ze zijn, beginnen de problemen pas.

Bevestigen bij het CBB gaat moeilijk of niet. Daar zijn de meesten eenvoudigweg afgevoerd uit het bestand. Een identiteitskaart of geboorte-uittreksel is er dan ook niet te halen, wat de rest van de begeleiding ernstig stagneert. “Het niet hebben van een identiteitskaart is een grote hinder bij het zoeken naar medische hulp”, aldus Garib. Betere samenwerking met CBB is uiteindelijk onontbeerlijk. Het bureau heeft ruim zevenhonderd cliënten.

16 REACTIES

 1. De verkiezing is achter de rug ze hebben hun machtspositie binnen, geen gaar keuken meer, geen spontane wandelingen meer op straat en op de centrale mark.De buit is binnen en niemand heeft uitkijken meer naar onze landgenoten die buiten de boot zijn gevallen.Een samenleving die niet omkijkt naar ouderen en de zwakkeren is naar mijn mening een slechte samenleving.


  Maak melding

 2. OH, Joh! Ophouden met dit soort flauwekul!!Zeg het nog eens!!! Dit is echt uit de duim gezogen!
  Kom bij mij en ik laat je met je eigen goede ogen, zonder bril Zien!!!!

  Ga eens bij de poffertjes tent/ pannekoekhuis aan de Van Sommelsdijkstraat/ hoek Crommelinstraat en dan wil ik je horen kraaien.

  Daarginds schijten/palssen ze (in de struiken) waar de toeristen zitten lekker met zijn vrienden/familie en kennissen te comsumeren( nog geen 6 meter vanaf).

  Net tegen over heb je de ministerie van binnenlandse zaken! De wachters hebben ze voor mijn ogen in elkaar getrapt en weggejaagd. De politie heeft hen meegenomen. Na paar uren waren zij weer daar aan het uitschelden. Zelf gezien en zelf meegemaakt. Dus hou svp met je gekraai!

  Eens in de zoveel tijd komen de leden van leger des heils kleding uitdelen!!! Wat goed van ze he?
  Ga naar de Waterkant en dan wil je ook niet geloven wat je ziet! Dus denk 10 keren goed na, voordat je zoiets naar voren brengt!!!!!!! stelletjes huichelaars!!!

  S


  Maak melding

 3. Wiep-Ding, wie scheld je uit? In het artikel staat: “De meeste zwervers bestaan FORMEEL niet” d.w.z. dat ze er wel zijn maar ze hebben geen i.d.papieren om te bewijzen dat ze bestaan. Uit jouw reactie maak ik op dat je alleen de kop van het artikel gelezen hebt.


  Maak melding

 4. Daar heb je hem weer:blinde-ziende/ziende blind.Mythe bestaat overal ,in de USA,Indo/India,China etc..Ik vind zielig voor de echte thuislozen.


  Maak melding

 5. Wiep-Ding: Aardig verhaal, maar ik mis een constructieve oplossings-theorie. Ik heb respect voor het Bureau Dak- en Thuislozen, dat zonder aanziens des persoons toch probeert deze mensen een beetje te helpen. En misschien is het ook wel vechten tegen windmolens. Ga ervan uit dat 90% van deze mensen er niet voor gekozen hebben om in deze omstandigheden te verkeren.
  Natuurlijk zijn er junks bij, natuurlijk zijn erbij die maling hebben aan alles en iedereen. Wat doe jij als het een familielid van je betreft? Dat het CBB niet weet wie deze mensen zijn verbaast me niets, want zelfs met het registreren van mensen die wel onderdak hebben, hebben ze al moeite. Maar dit terzijde.
  Ik denk dat je eerder een beroep moet doen op de familieleden van deze mensen. Want het zijn ZIJ die hen letterijk en figuurlijk in de kou laten staan. Het is een sociaal-maatschappelijk probleem, al jaren.
  En waarschijnlijk kom ik op verkeerde tijden bij het Pannekoek- en Poffertjescafé, want wat jij beschrijft heb ik nog nooit meegemaakt. Behalve die vieze oude man met die zak op zijn rug die voor Torarica, Tangelo en ’t Vat en de Van Sommelsdijkstraat constant met zijn hand vooruit je aanroept. Maar die heeft er waarschijnlijk zelf voor gekozen.


  Maak melding

 6. @Wiep-Ding

  Je hebt overduidelijk niets maar dan ook werkelijk niets van het artikel begrepen.

  Het gaat er om dat deze mensen volgens de Burgerlijke Stand niet meer in SME zijn dan wel overleden zouden zijn. Het gaat er om dat de Burgerlijke Stand iemand uit haar adminstratie afvoerd als de woonplaats onbekend is, terwijl bij een goede registratie iemand wel in het bestand blijft maar de vermelding woonplaats onbekend krijgt. (Dan hoef je niet actief en kieskaart en sociale kaart aan te maken, maar blijft het wel mogelijk om op verzoek die stukken te maken).

  Een ander probleem is dat er door die hulpverleners een aanvang gemaakt wordt met de regitratie van die zwervers, maar dat veel van hen zo verward zijn dat ze vaak niet meer zelf weten wie ze zijn. Het risico van persoonverwisseling en zelfs misbruik door slimmere figuren komt nu om de hoek kijken. Benieuwd hoe dat opgelost wordt want dat probleem is minstens zo groot en wordt door de hulpverleners om tactiese redenene niet genoemd.


  Maak melding

 7. Het is niet waar dat er geen Dak- en Thuislozen bestaan in Suriname?Hoe komt het dat ze zo gauw verdwenen zijn.Ik zou erg blij zijn als ze er niet waren.Suriname is gezegd een klein gemeenschap dat wil zeggen een ieder kent een ieder.Als dag en thuislozen rondliepen met een identificaties dan zouden ze heel vlug ontdekt zijn daarom hebben de meeste niet zulke handelingen met zich.Dag en thuislozen gaan niet gemakkelijk naar plaatsen om hulp die in handen zijn van gemeenschappelijke instanties .Vrijwillige hulpwerkzaamheden werken op een andere basis en zijn niet zo nieuwsgierig om alles over hun te weten, geven vaak direct hulp.


  Maak melding

 8. @ 7 en @ 8, Anansie en Marcel: Lees even de posting van @ 6 Neus. Want ik ben bang dat jullie de essentie van het artikel ook niet snappen.


  Maak melding

 9. Herregistratie!

  In dit trieste verhaal is herregistratie de beste oplossing. Registreren en een adres geven waar men in tijd van nood terecht kan.
  Er is dus werk aan de winkel.


  Maak melding

 10. lachen hoor,
  want echt er klopt nooit wat bij het cbb.
  als je om een overlijdensuittreksel komt dan staat er op de kwitantie ontvangen van en dan de naam vn de overledenen.
  ze zijn zo gemakkelijk bij het cbb dat je er uren in de rij staat en als je dan aan de beurt bent dan weet niemand er van echt nu begrijp ik waarom ze de mensen uit alles halen. want dat hoeven ze niets tedoen en hebben ze b9ij het cbb meer tijd voor hun nagels enz. een schande gewoon. Gisela Borgia


  Maak melding

 11. Oke,
  Barca-Real, alvast 1-1. Die paipai komt nog. Het lijkt alsof er meer Spanjaarden in Suriname wonen dan in Spanje zelf.

  Overigens houdt het CBB zich er niet mee bezig wie in welke gemoedstoestand verkeerd.

  Dak- en thuislozen hebben doorgaans geen papperassen bij zich.

  Ze zouden wederrechtelijk moeten worden gescreend, maar daar is wetgeving voor nodig.

  Ik zie het al voor me, “waar woon je”? Bij die vijfde amandelboom of dergelijke.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.