Militair weigerde te schieten op 8 december 1982

14

PARAMARIBO, 31 mrt – Tijdens de executies van acht december 1982 was er zeker één militair die weigerde te schieten. Dit zegt oud-militair Edgar Ritfeld (62). Toen de opdracht werd gegeven, weigerde de man. Hij kreeg een duw en moest plaats maken. “Die man verdient een beloning.”

De weigering zou niet zomaar ergens vandaan komen. “Een militaire opdracht heeft bepaalde voorwaarden en het bevel toen voldeed daar niet aan”, zegt Ritfeld. Dus weigerde de soldaat. “Ik ken zijn naam, maar zal die niet prijsgeven nu. Misschien gebeurt het ooit nog.” Belangrijker is dat niet alle militairen op dezelfde gewelddadige lijn zaten toen. Het bleek al kort na de moorden.

Desi Bouterse, toen legerbevelhebber, riep een vergadering bijeen van legerofficieren. Daar deed hij verslag van de voorvallen van 8 december. Er ontstond direct daarop een hevig tumult in de zaal. Enkele officieren leverden nog kritiek. Kort daarop werd een deel ontslagen. Ritfeld nam zelf ontslag. Hij is nu zelf verdachte en getuige in het strafproces. Verzoeken om van de verdachtenlijst te worden afgevoerd, bleken vruchteloos.

14 REACTIES

 1. Betreffende militair heeft een rein geweten wat je niet kan zeggen van al de andere verdachten die nu slapeloze nachten zullen hebben. Er zal altijd een vloek op hun rusten wat onwisbaar blijkt te zijn.


  Maak melding

 2. Mario Vargas LIosa, deze roman schrijver geeft haarfijn wat voor negatieve werking de dictatuur heeft om een samenleving.
  Een aantal citaten.
  Waar eindigt de werkelijkheid en begint de fantasie?
  Wat betekend het voor de menselijke waardigheid om te moeten leven in en regime waarin één persoon alles controleert? ik probeer duidelijk te maken tot welke staat van morele ontbinding een samenleving kan vervallen.Dictatuur is niet alleen het werk van een dictator ook van de slachtoffers,De aanbidding, onderdanigheid,het gebrek aan verzet tegen zijn macht maakt hem tot alleenheerser die uiteindelijk alles en iedereen controleerde, zelfs de dromen van de mensen.Door de afwezigheid van democratische tegenkrachten,als er geen remmen zijn leid dat uiteindelijk tot brute vormen van machtsmisbruik. Democratie is een systeem van remmen en tegenwichten. Dictaturen brengen niet alleen economische schade en politieke schade aan, ze tasten ook de moraal aan.Ze vernietigen maatschappelijke waarden, het vertrouwen in de democratie institutie. het heeft een corrumperend effect op het bewustzijn en de ethiek. dat is op lange termijn misschien zelf het ergste.De bevolking doet afstand van zijn waardigheid om te kunnen overleven met terreur, maar daardoor neemt de onderdanigheid steeds verder toe. het leid tot een slavenhouding. misschien helpt literatuur om dat aan het lezerspubliek duidelijk te maken.herkenbaar voor wat er in mijn land gaande is .


  Maak melding

 3. Conclusie.
  1) niemand is op de vlucht doodgeschoten.
  2) Er is daadwerkelijk opdracht gegeven om onze landgenoten zonder vorm van proces af te slachten.
  3) als de toenmalige leiding van het land en nu president, niets van deze massamoord weet dan geeft dat aan hoe incompetent hij is.
  4) ben je als samenleving moreel heel ver gezakt om deze criminele moordenaars de hoogste baan in het land te geven, hierdoor ondermijnen mijn landgenoten de ambt van het presidentschap, en maak je de deur wagenwijd open voor iedere crimineel, moordenaar drugshandelaar , veroordeelden om in Suriname president te mogen worden, ik vindt het schandalig en immoreel.


  Maak melding

 4. Beloning?

  We doen er goed aan om eerst de schutters en hun verantwoordelijken te berechten. Wie heeft het over een beloning als er nog niemand gestraft is?

  Na de mededeling van Bouterse ontstond er niet alleen tumult in de zaal, maar in heel het land. Suriname was geen Suriname meer.
  Suriname zal ook nooit meer Suriname zijn.


  Maak melding

 5. Reageerder, waarom kom je hem niet zelf pakken?

  Bouterse pak jij niet door hier keer op keer allerlei stomzinnige wenselijkheden uit te spreken.

  Toon ballen en voeg de daad bij het woord.

  Hebben jullie met het ontketenen van die vuile oorlog niet oneveredig veel bloed aan jullie klaverviertjes???

  Jullie gaan net zo lang door totdat ook die emoties van stal zullen worden gehaald en dan zullen de straten van Paramaribo echt te smal zijn.


  Maak melding

 6. Als, ja, als, ritfeld weet wie die militair is,die weigerde te schieten en hij kent hem wel en die zelfde militeair kent ritfeld ook….

  Dan is dit probleem opgelost..

  ritfeld direct arresteren en op advies van deze ritfeld onmiddellijk die militair ophalen en verhoren..

  Deze twee heren weten precies wie wel en niet hebben geschoten…

  Dus heren rechters officieren van jus/pol.korte metten maken met deze affaire alle verdachten ook ddb ophalen opsluiten..

  En alle dertien overgebleven moordenaars/coupplegers 8 december 1982 ophalen opsluiten in een twintig foot container en de sleutel weg gooien in de sme rivier..enige oplossing..


  Maak melding

 7. Ik weet ook wie die militair is.
  Het is de suppletie-militair Pinto M. Doorn.
  Hij heeft er nu zoveel spijt van, want
  achteraf blijkt dan zijn FAL of Uzi toen
  weigerde, anders had hij ook geschoten.


  Maak melding

 8. Bouterse zou reeds lang achter slot en grendel geweest zijn als Venetiaan vlugger geweest was, hij had 10 jaren er voor en toch gebeurde niets.Ik zou graag een einde van dit slow motion proces willen zien.


  Maak melding

 9. Bouterse zal zich nooit vrijwillig aangeven en ook niet toegeven, schuldig te zijn aan de massaslachting. Het past niet bij het profiel van een dictator. Zie Saddam en Khadaffi.

  Het feit dat hij nog steeds steun van vele aanhangers geniet maakt het extra moeilijk, om hem te berechten.

  Vrijwillige zal het nooit gaan, zolang internationale machten niet mee willen helpen hem te berechten. Hij heeft teveel macht in eigen land.


  Maak melding

 10. De mentaliteit van een moordenaar is: moorden. Indien de 15 strafbare feiten zouden hebben gepleegd, dan was straffen (geen moordstraf) daarvoor voldoende geweest voor iemand met een niet-crimineel mentaliteit.

  De criminelen regeren overal tegenwoordig.


  Maak melding

 11. jammer voor de doden,en ook voor de na bestaanden,iemand die bloed aan z,n handen heeft is president geworden van een land.bouterse hadden ze allang moeten berechten we blijven maar praten over de dezember moorden maar ik denk niet dat er een oplossing gaat komen ik denk niet dat het nut heeft,heel wat nabestaanden leven niet meer jammer ze zouden graag gewild hebben,dat bouterse achter de tralies komt of voor een vuurpeleton komt zodat hij konvoelen wat de andere gevoeld hadden


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.