Aantal ambtenaren Suriname moet maandelijks omlaag

25

PARAMARIBO, 30 mrt – Het aantal ambtenaren moet op maandbasis afnemen. Dit stelt vicepresident Robert Ameerali. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar het moet te doen zijn. Alvast wordt afgerekend met de traditie van politieke vriendjes accommoderen. Dat stuit weliswaar op weerstanden. De rest van het werk is voor de natuur.

“We proberen ervoor te zorgen elke maand een dalende trend te halen. Niet door mensen te ontslaan, maar door zoveel mogelijk de natuurlijke weg te volgen van pensionering”, zegt Ameerali. Jongere ambtenaren moeten dan maar inspingen. Het contracteren van nieuwe krachten wordt ontmoedigd: “Gelukkig ben ik belast met het aantrekken.”

Toch zijn er nogal wat zestigplussers op de publieke loonlijst. Zoals enkele van de adviseurs rond president Desi Bouterse. “Ik heb ook wat oudere mensen om me heen, maar het zijn geen ambtenaren. Het zal wel altijd zo blijven dat regeringsfunctionarissen zich omringen met oudere personen. Het zou zonde zijn om mensen die we vertrouwen en bepaalde inzichten hebben, niet in te zetten”, verklaart Ameerali.

25 REACTIES

 1. Het zal dan wel lukken om de gekwalificeerde jongens en meisjes van je af te schudden, maar het zal heel wat voeten in de aarde kosten om incompetente partijpolitieke weetnieten de laan uit te krijgen.


  Maak melding

 2. Ameerali denkt dat heel Suriname op hun achterhoofd zijn gevallen, of NDP volgelingen zijn.Deze regering staat bekend om hun kolder.


  Maak melding

 3. Weg met die politieke waterhoofd van een ambtenaren apparaat. Dit is een kwestie van durf om het onproductieve ambtenaren apparaat een kopje kleiner te maken.De overheid kan dan op de uitgaven besparen en meer gelden overhouden voor investering in andere sectoren en voorzieningen.Klasse van Bouta en Ameerali.


  Maak melding

 4. Ongelooflijk & onbetrouwbaar!

  Dit rammelt aan alle kanten. Ameerali verdedigt de mensen om Desi heen van 60 en ouder die geen bal doen en hij verdedigt de 6+ers om zichzelf. Wat een kul-verhaal!

  Matie en vriendjespolitiek roei je uit door objectief te zijn. Verbeter de wereld en begin bij jezelf daar heeft de VP nooit van gehoord. Maar mijn vader stuurt hij wel weg?
  En waarom accomodeert hij een 71 jarige te Parijs? Hoe ongelooflijk komt dit over?

  Afslanken dient te geschieden door de natuur.
  Pensioen is pensioen en de jongeren vroeg en tijdig opleiden. Bij Telesur zegt men dat alleen Frits van 65 dat werk kan doen wat hij doet. Allemaal gelul in de ruimte.

  Een personeelsstop de komende 10 jaar slankt
  de overheid af maar begin eerst de 60plussers van nu naar huis te sturen. Zeker die in de politiek.

  De mensen om Desi en Ameerali heen staan op de loonlijst maar ze zijn geen ambtenaren. Wie betaald ze dan? Betalen jij en Desi ze zelf? Of krijgen ze overheids/belastinggeld?
  Om dit soort oneerlijkheid kan ik me erg boos maken; en dat ben ik nu!

  Een organigram per ministerie maken waarop elke funktie verantwoord is. Iedereen buiten het organigram, afvloeien! Een organigram verander je de eerste 10jaar niet, alleen wanneer er een funktie eraf gaat.


  Maak melding

 5. Welkom bij Suriname B.V.
  Ameerali voor president

  Eindelijk iemand die het aandurft om dit log curruptieve overheid op verplicht dieet te zetten.
  Hopelijk is er na vijf jaar een lekker slank overheidsapparaat die veel minder geld kost.


  Maak melding

 6. Zonder meer details over hoe dit doorgevoerd gaat worden en welke criteria gebruikt worden is dit niet meer dan een onzin opmerking die voor velerlei uitleg vatbaar is. Ook ontwiijkt Ameeralibaba tacties de discussie over de veelal incompetente 60-plus adviseurs die recent zijn aangesteld en is het gele verhaal mosterd na de maaltijd.

  Inmiddels zijn vele NDP-ers al geaccomodeerd en is het ambtenaren apparaat gegroeit. Dit lijkt veel op een goedkoop verhaal om straks niet-NDP-ers te ontslaan zodat hun eigen mensen door kunnen stromen (kundigheid en ervaring tellen daarbij natuurlijk niet).

  Op die manier kunnen ze de macht de in de overheid overnemen en gelijk meer geld vrijmaken voor ….


  Maak melding

 7. VP doet moeilijk…wie niet productief is mag thuis blijven……maar met afbouw in loon tot de helft……na 2-3 of 4 jaar einde overheidsdienst.


  Maak melding

 8. Mr Ameerali begrijpt u het niet deze zogenaamde functionarissen zijn sweetmangs ze zijn Bouta`s vrienden ze moeten geregeld worden volgens de afspraken voor de verkiezing.De ene is adviseur in niet weetkunde de andere in njang censie kunde en de derde om Coca te ontwikkelen op de grote markt er zullen nog meer van zulke functionarissen te zien zijn.Het is te begrijpen dat u een einde aan deze traditie wil maken en ik hoop dat u er mee gelukt, het is ten nadeel voor het land.Men zegt toch wientie waai lantie paai.


  Maak melding

 9. Das
  Maak je niet zo druk het zijn Bouta`s vrienden en die moeten geregeld worden want anders draait het land niet ze moeten er bij zijn begrijp je? het maakt niets uit als ze geen bal weten het is Bouta die trakteert en de armen in Suriname komen in de toekomst voor deze nota staan.


  Maak melding

 10. Aantal ambtenaren kan zeker omlaag. Maar hoe? Is het niet zinvoller om mensen aan werk te helpen. Iedereen kan cassave planten of achter koeien aanhollen. Een Derde Wereld land moet jobs kunnen creeeren, niet het omgekeerde doen en het aantal werklozen opschroeven. Dat is vragen om problemen. Hoeveel 60 plussers zijn er dan om dusdanig grote voordelen op te leveren voor de VP ? Kom, kom, het aantal ongeschoolden dat op posten zit waar het niets van snapt is groter dan de 60+ groep. Stuur die nietsnutten het land in om wat handenarbeid te gaan doen. Deze schijnwerkloosheidziekte lijkt ongeneeslijk. Wie opleiding en ervaring heeft mag blijven. Troost je, dit is weer een konijn uit de hoed van preesi, bij gebrek aan initiatieven. Stuur hem en zijn schaduwkabinet naar huis of de gevangenis.


  Maak melding

 11. Bryan
  Ameerali speelt met vuur, gauw zit hij er uit als hij zo door gaat,Bouta´s vrienden tegen te werken deze functionarissen en anderen ,denk eens goed na.


  Maak melding

 12. Door de jaren heen is er overigens niet gezorgd voor waardige opvolgers. Jongeren zijn niet bereid om bij het begin te beginnen. Voor de vele branches zijn er onvoldoende- of in het geheel geen opleidingen. Er zijn afgestudeerde Imeao’ers die nog geen fatsoenlijke brief weten te schrijven. Taalfouten zijn aan de orde van de dag. Quo-vadis.


  Maak melding

 13. Succes wens ik hem hoop dat hem lukt om spook ambtenaren weg te sturen .Eeerder zijn zoveel politici al geprobeer.

  Lukt hem wel dan win hij de volgende verkiezing wel


  Maak melding

 14. Volk van Suriname ,laat vice president vertelen hoe hij het bedrag van President van de Centrale bank omlaag krijgt .Met dat bedrag kan hij heel wat amtenaren besparen .Het volk heeft hun niet daar gezet om hun Brood te verliezen .
  Sre’De Fu Sre’ volk van suriname.


  Maak melding

 15. @ Pinto

  Jouw opmerking snijdt hout.

  Het is de beste opmerking die jij sedert jaren op dit forum plaatst.

  Het zou jou echter sieren, indien je ondanks jouw leeftijd, eerst bij jezelf begint met het volgen van een opleiding algemene ontwikkeling. Je leert tevens om zelf, foutloos brieven te schrijven.

  Begin dus voortaan bij je zelf alvorens anderen op taalfouten te wijzen. Als rasechte nitwit……you know,….. moest jij als geen ander het gezegde goed kennen over jouw eigen oog, de splinter en die inmiddels overbekende balk in andermans ogen, loser


  Maak melding

 16. Ibrahim

  Met vuur spelen?
  Om dit land vooruit te brengen moet je juist met vuur spelen.
  Denk je dat als op safe speelt je dingen zal veranderen.
  En de meeste mensen hebben niet eens door dat het de eerste vice president is die dit zegt en het durft te zeggen.
  Betekend het dan niet dat er toch iemand zit in de regering die zaken anders wil doen of probeert te doen.

  Ik stem in elk geval Ameerali de eerst komende verkiezing


  Maak melding

 17. Ik ga al een tijdje mee en weet daarom dat het gebruik is om politieke loyalisten te ‘regelen’ in Suriname. Maar zo grof als de PL er openlijk voor uitkomt dat te doen heb ik nog nooit eerder meegemaakt. Politieke partijen roepen wel allemaal dat ze het algemeen belang nastreven maar dat is een leugen. Daar morele waarden totaal geen rol speelden bij politieke beslissingen die Somo in de loop der tijden genomen heeft, denken alle PLers dat het de gewoonste zaak van de wereld is openlijk corrupt te zijn. Overigens doen andere politieke partijen ( uitgezonderd DOE) niet veel onder voor PL in dat opzicht. Niet je opleiding en capaciteiten bepalen welke post je zult bemannen in Suriname, maar je politieke kleur en loyaliteit (zie de nieuwe financieel directeur bij Staatsolie). Hoe willen we dat jonge Surinamers zich door studie gaan inzetten om een goede job te doen voor Suriname terwijl ze om zich heen zien dat leeghoofden hun plaatsen bezetten? Als ik die mevrouw bij Staatsolie was dan had ik in plaats van die (Poerske?) boven me te dulden ontslag genomen (ze zal vanwege haar capaciteiten niet omkomen van de honger). Het zal me daarom niet verbazen als Suriname in plaats van vooruit te gaan af zal glijden naar het niveau van een mislukte staat (A failed state).


  Maak melding

 18. trekt hij deze conclusie na 8 maanden. hij heeft dus ruim de tijd genomen om de zijnen te accomoderen. deze actie is wederom weer zo’n ondoordachte. er zullen geen gedwongen ontslagen vallen alleen natuurlijk verloop. de kosten voor pensioen komen waarschijnlijk dan niet meer uit overheidskas maar uit de hemel. wil hij echt een verschil maken stimuleer het ondernemerschap. beloon ondernemers die ambtenaren in loondienst nemen. geef een ambtenaar die ondernemer wil worden een jaar salaris mee. ook aandacht voor het functioneren….dit wordt ook lastig want daarmee treft hij ook zijn eigen mensen


  Maak melding

 19. Het ambtenaren apparaat is decennialang het stiefkind geweest van met name de oude politiek( NPK-NPS-VHP-SPA-PNR).

  Nu de bezem doorheen gehaald wordt zien wij met name vanuit de oude politieke hoek( dus: de oppositie) boosheid ontstaan, want logisch: daar zitten de meeste stemmen.

  Robert: gewoon de bezem er doorheen halen ; wel zorgen voor meer productiebedrijven( die systematisch door de vorige regering om zeep geholpen zijn): dus : opknappen die Para-Industrie- Pimbadoti- Sappenfabriek- SML- Marienburg- e.d.


  Maak melding

 20. Ook nu blijkt weer dat we een regering hebben met ballen en niet aan de volgende verkiezing denken. Ik ben het met de VP eens natuurlijke afvloeing en als het moet alleen mensen aannemen die daadwerkelijk nodig zijn. Die OW contractanten bijv. horen nooit ambtenaar te worden, alsook de mensen die front op de valreep na 25 mei in dienst hebben genomen en al helemaal geen PL mensen, die hebben nu inmiddels genoeg grond laten ze maar gaan landbouwen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.