Surinaams subsidiebeleid stuit op bureaucratie

12

PARAMARIBO, 24 mrt – Het subsidiebeleid voor sociale instellingen stuit op allerlei ambtelijke procedures. Dit zegt minister Alica Amafo van Sociale Zaken & Volkshuisvesting, Sozavo. Het komt dan ook wel eens voor dat de subsidies laat arriveren. Zoals in het geval van bejaardenhuis Ashiana. Veel valt er niet aan te doen.

Ambtenaren die al jaren met het bijltje hakken hebben nu veel meer tijd nodig. “We zitten met het probleem van ambtenaren die moeten wennen aan het nieuwe administratiesysteem”, zegt Amafo. Dat systeem komt rechtstreeks van het ministerie van Financi

12 REACTIES

 1. Administratie-systeem!

  Wat een kul-verhaal houdt de minister weer op zeg. Je personeel eerst opleiden en dan pas een nieuw systeem invoeren.
  Ambtenaren die het niet kunnen: Ophoepelen!

  Veel valt er niet aan te doen zegt Amafo.
  Waar heb ik dat meer gehoord?


  Maak melding

 2. Komt ervan als je mensen aanneemt,die een a van een b niet kunnen onderscheiden..

  De meeste lantie mang/vrouw is ongeletterd ongeschoold,niet eens een l.o. diploma op zak..

  Neem nou onze lijder romeo bravo de koning van marwina kan niet eens fatsoenlijk lezen nog schrijven,maar hij bekleed allerlei fucties,waar je minimaal een hbo universitair opleiding moet hebben..

  amafo zelf weet niet eens,dat je met overheids gelden geen privë feesten moet organiseren en die bepaald nu het beleidt..

  In het buitenland,zou ze allang moeten ophoepelen..


  Maak melding

 3. machtsmisbruik, anders kun je het niet noemen!
  De oudere mensen kunnen moeilijk midden op straat gaan liggen om te protesteren.

  kotsmisselijk wordt je van de argumenten van de overheid!!
  Vooral de uitspraak: “veel valt er niet aan te doen”
  Is verd… wel hun taak hoor!!

  Maar owee als er voor de betreffende ambtenaren iets geregeld moet worden, moet je eens zien hoe snel ze het systeem door hebben.
  Bah.


  Maak melding

 4. Natuurlijk is het de schuld van de gigantische bureaucratische puinhoop van de overheid. Maar dat is al sinds decennia zo. Met een ambtenarenbestand van 1/3 van de beroepsbevolking is dit niet te voorkomen. Als er eens een geautomatiseerd data-, registratie- en uitvoeringssysteem wordt ingevoerd, staan er meteen 30.000 ambtenaren op straat. Dit huidige systeem wordt kunstmatig in stand gehouden door de jarenlange broertjes, vriendjes-, neefjes- en nichtjespolitiek binnen de overheid.

  Waarom is het b.v. nodig een half jaar te wachten op een officieel eigenaarsdocument voor de auto omdat het document nog niet klaar is? Het voorlopig document wordt dus weer met een half jaar verlengd, kwestie van een stempeltje en een handtekening. Een jaar lang dus rijden met een voorlopig eigendomsbewijs. Schande gewoon. En dit is nog maar een voorbeeld.

  Zo gaat het ook met de subsidie-aanvragen. Laatje in, laatje uit, zoekgeraakt, niet te vinden in de puinhoop. En ik spreek uit ervaring. De ambtenarij is de grootste ergernis van Suriname.


  Maak melding

 5. Soms!

  Ik ben het met Blaka Bakra volkomen eens v.w.b.de ambtenarij in Suriname. Helemaal!
  Maar soms heb je geluk!

  Mijn visum moest verlengd worden toen ik laatstelijk met vakantie in SU was.
  Ik kwam, ging naar binnen en was binnen 4 minuten weer buiten, met verlenging, zonder een cent te betalen. Ik was verbaasd!

  Mijn chauffeur had ik om een boodschap gestuurd dus stond ik ruim een uur op hem te wachten. Toen ik hem vertelde hoe lang ik al wachtte zei hij: “geluk is met de domme!”


  Maak melding

 6. Ik vraag me af wat voor systeem deze minister het over heeft.Je begint niet met een nieuw systeem voordat je de mensen die met het systeem gaan werken een zeer grondige cursus in het systeem hebt laten doorlopen.Ik geloof dat deze minister te doen heeft met andere problemen die wij de waarheid van niet komen te weten. Maar wij kunnen raden, er wordt niet genoeg gewerkt op deze kantoren ze heeft zeker met een groot overschot van ambtenaren te doen,die naar hun systeem “zeven even”werken.


  Maak melding

 7. Sanerings optie ???

  DDB beloofde alles anders te organiseren. Wel ja, dat is gebeurd. Benoemingen voor heel de vriendenkring en voor Moeke Ingrid een echt salaris.

  Terug van weggeweest ziet Amafo geen ruimte voor verandering en noemt het vertederd bureaucratie. Wie is er niet mee groot geworden, wachten op je uittreksel tot je een ons weegt en die tori van het personeel is zo spannend, dat je een kamikaze piloot zonder helm lijkt als je dat durft te onderbreken.

  Waarom toch komt sanering van het overheidsapparaat niet bij Amafo op. Elk zich respecterend bedrijf moet falende procedures vervangen wil het succes boeken. Zo ook dat van het Min. van Amafo.

  De aanvraag van Ashiana zou voorrang moeten krijgen tezamen met dat van de kinderen. Ashiana ligt op steenworp afstand van het nieuwe OW&V. Een sitdownactie daar houden? Wat hebben ze te verliezen?

  Saneren dus, Amafo, je hebt geen keus. De arbeiders die je overhoudt kun je inzetten bij vuilophaalproj. bruggenbouw, wegenaanleg, rijstplanten: ga brainstormen met de collega’s. Schaf ook een goei computers aan, het maakt je leven veel makkelijker. Half Sur. loopt toch al met ’n Blackberry of iets anders rond. Dus meid, Saneer ze !


  Maak melding

 8. Dhr. Amofo is, denk ik zelf ongeletterd en schiet hij tekort in zij woordenschat.Veel valt er dus ook niet de doen voor hem op zijn ministerie. Het zo heel toepasselijk voor hem zijn als hij het bijltje oppakte om zijn kostgrond aan te leggen…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.