Suriname wacht nieuwe aanvaring landrechten

7

PARAMARIBO, 21 mrt – De eerstvolgende confrontatie rond landrechten in het binnenland is in de maak. Dit keer is het Miriamgebied, in het oosten van Suriname, het strijdpunt. Goudzoekers uit omliggende woongebieden moeten er binnen enkele dagen weg van de autoriteiten in Paramaribo. Een toetssteen voor een regering die beweert de landrechten serieus te nemen.

En dat in een tijd waarin de Marrons en Inheemsen meer dan ooit inspraak eisen. Ook in dit geval roeren traditionele leiders zich. Volgens de Ware Tijd wordt zelfs gedreigd met de gang naar internationale mensenrechtentribunalen. De stam der Paramaccaners wordt direct getroffen en heeft daarom de Amerikaanse mensenrechtenadvocaat Furgus Mackay in de hand genomen. Die moet een case voorbereiden.

Of het echt tot een proces komt, hangt ook af van de regering in Paramaribo. Die zegt voorstander te zijn van erkenning, maar dan pas na ordening van de kleinschalige goudwinning. Die wordt nu aan banden gelegd om de wildgroei te stoppen en om inning van belastingen. Binnenlandbewoners vinden de aanpak fout. De ordening zou pas goed verlopen als ook de landrechten geregeld zijn. Parlementariёrs uit het binnenland hebben nog niet echt van zich laten horen.

7 REACTIES

 1. Achterstevoren!

  Begin bij het begin en regel eerst de landrechten. Dan weet je wie wat bezit, dan kan je belastingen gaan innen zowel bij de eigenaren van het land (grootgrondbezit dus vermogensbelasting), alsook bij individuele goudzoekers.
  Dubbele inkomsten ipv eerst de goudzoekers aan te pakken.


  Maak melding

 2. De bodemschatten horen het gehele volk toe. Ze zijn niet van de gran man of DDB maar van het volk.

  Overigens hoestaat het met de lijsten waarop al 1200 namen stonden en waarop 30.000 namen zouden komen? We horen niets meer van dit geweldige plan.
  Of gaat DDB nu toch maar clean sweet toepassen? Dat vond hij toch zo’n slechte actie van Santo??!!


  Maak melding

 3. Neus zeg het goed,

  De bodemschatten horen het gehele volk toe. Ze zijn niet van de gran man of DDB maar van het volk.

  Tevens moet ook onderzocht worden hoe grootgrondbezitters aan zulke lappen grond gekomen is. Overgeschreven of echt gekocht van de staat????? Ik snap er nog steeds niets van. Als het zo doorgaat is Suriname maar van een paar Monopolisten straks.

  Hierdoor zul je weer een burgeroorlog krijgen zie maar in Noord Afrika.


  Maak melding

 4. Zucht, zucht zucht: voor de triljoenste keer; journalisten ga u aub verdiepen in de materie (met name Saamaka-vonnis),om het desnoods in kleutertaal uit te leggen aan de Surinaamse bevolking.

  Het gaat om tribale rechten (indigenous rights) welke rechten bescherming dienen te bieden aan in stamverbandlevende bevolkingsgroepen (tribalen) tegen met name de nadelige gevolgen van economische activiteiten in de gebieden waarin zij al generaties lang traditioneel leven en waarvoor zij weinig tot niet gecompenseerd worden/voordeel genieten.

  Het is dus logisch dat binnenlandbewoners dit weer voor de tigste keer ter sprake brengen.

  Het gaat dus niet om binnenlandbewoners willen grote lappen grond, een staat binnen een staat of al het goud is voor de granman en meer van dat soort terugkerende kreten. Zucht en nogmaals zucht….


  Maak melding

 5. Suriname zou inderdaad Natuurreservaten kunnen aanwijzen waar er alleen maar op verantwoorde wijze economische aktiviteiten mogen plaatsvinden. Als dit nog niet is gebeurd, vind ik het wel een kwalijke zaak van de alle regeringen hiervoor..

  Zoals dat ook in Amerika heeft plaatsgevonden.


  Maak melding

 6. Nena,

  Ik geloof je! Je bedoelt het goed want zo was het! Maar nu is dat niet meer zo, het is achterhaald.
  Het zogenaamde leefgebied in stammenverband wordt per kavel verkocht aan goudzoekers door de binnenlandbewoners alsook de Graman.
  Leven doet men daar allang niet meer en zeker niet in stamverband. Het is een groot industrie-gebied geworden.
  Ga eens een kijkje nemen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.