Suriname heeft nog lange weg te gaan in Caricom

2

PARAMARIBO, 4 mrt – Suriname heeft nog een lange weg te gaan in de Caricom. Dit zegt minister Michael Miskin van Handel & Industrie. Het handelsregime van sommige landen geeft soms te denken en maakt het Surinaamse bedrijven niet bepaald makkelijk. Dit hoeft nog geen reden te zijn voor pessimisme.

Het betekent wel dat er harder gewerkt moet worden. Volgens Miskin zal Suriname zich inzetten voor het open marktmechanisme dat Caricom behoort te zijn. Surinaamse bedrijven willen wel eens weerstanden ondervinden. De beste strategie is de problemen voor te leggen aan de gemeenschap. Het bezoek van een Caricom-delegatie is dan ook flink te baat genomen. De delegatie was er juist voor het analyseren van de markttoegang.

Volgens delegatieleider Irwin Larocque doet Suriname het anders wel goed. Steeds meer producten vinden hun weg naar de andere lidlanden. Overleg moet uiteindelijk soelaas bieden, vandaar ook het bezoek. De klacht van sommige bedrijven is dat bepaalde landen steeds weer modellen bedenken om afzet minstens te bemoeilijken. Volgens Miskin wil Suriname daar vanaf. Wel moet rekening gehouden worden met de omstandigheden.

Bekijk ook:

2 REACTIES

 1. aah….de Caricom is in 30 jaar niet veranderd. Mike maak je niet druk. Exploreer andere wegen die toegang geven tot de amerikaanse markt.


  Maak melding

 2. Markttoegang?

  Wij gaan naar Moengo om de markttoegang te tjekken. Dus kom ik terug met mijn rapport.

  Door de rode, bauxietachtige bodem is het mogelijk om veel Tomaat, Amsoi, Antroea, Kouseband, Banaan en Bacoven aan Moengo te leveren.
  Verder hebben Chinezen de kledinglijn geheel volgepropt, dus daar zit er geen enkele winst te behalen.
  Ook ingeblikte blikken met augurken en Chinese vruchten zijn er in overvloed.
  Bloem, tarwe, mais en suiker daar zijn de Moengonezen gek op. Ze kunnen het wel zelf produceren maar hebben de gutts niet om eraan te beginnen.

  Veel groente en fruit dus, want dat groeit er niet. Dat is onze markttoegang, naast het hun toepompen van bloem, mais en suiker om Swiet-mindrie en Karpappa te maken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.