Coronie moet Suriname’s rijkste district worden

21

PARAMARIBO/TOTNESS, 2 mrt – Coronie moet Suriname’s rijkste district worden. Dit zegt de nieuwbakken districtscommissaris van Cornonie, Harriet Ramdien. De voormalige parlementariër ziet de landbouw weer volop bloeien in het ‘kokosdistrict.’ Rijstteelt is een optie. Maar ook een enorme uitdaging.

Het noodlijdende district is een groot deel van zijn landbouwtradities kwijt. De omstandigheden zijn wel ideaal, zoals ze dat decennia geleden ook al waren. “We hebben hier ruim veertigduizend hectare grond die geschikt is voor rijstteelt. We moeten dat benutten”, zegt Ramdien. Ze rekent zwaar op steun van de regering. Die heeft al beloofd hard te zullen trekken aan het economisch herstel van Coronie. Landbouw krijgt daar een voorname rol in.

Het vergt wel een flinke mobilisatie van de plaatselijke bevolking. Die is door de jaren heen ontmoedigd geraakt. Een groot deel woont intussen elders. In Coronie is het zogenaamde boedelprobleem een voorname pijn. Wie bijvoorbeeld een stuk grond tot ontwikkeling zou brengen, zou de opbrengsten moeten delen met vele mede-erfgenamen. Ramdien wil de koe bij de horens vatten. Het oplossen van het boedelprobleem zal ook de landbouwontwikkeling ten goede komen.

21 REACTIES

 1. er zal een cultuur verschuiving nodig zijn, voor degene die coronie tot ontwikkeling wil brengen.

  zoals gewend van Suriname zijn de ideeen goed maar de daadkracht zal het grote vraagteken zijn dus eerst zien dan geloven.


  Maak melding

 2. Ik zeg boedelprobleem is geen probleem als je de mensen kunt wijsmaken het land te verbouwen tot een rijstbouw gebied en dat er zeer veel geld te verdienen is dan zijn er zeker velen die deze kans niet voorbij laten gaan.Er is een zeer groot te kort aan rijst en dat zal blijven voort gaan door de grote overstromingen die men in Pakistan,Vietnam en India gehad heeft.Niet alleen rijst is duur geworden ook groenten.Suriname heeft alle kansen om een groot exporteur van landbouwproducten te worden indien men er mee begint.Gisteren zag ik een programma van de bekende TV station Aljazeera, daar vertelde ze dat Libië 90% van zijn eten invoert het is niet alleen zo voor dit land het zijn vele landen die het kunnen betalen doen het dat ze veel van hun consumptie invoeren.Europa importeert 60% van zijn vis consumptie van buiten Europa in.Uit een onderzoeking die men gemaakt heeft in West Europa en USA zijn de hoeveelheden eten die weg gesmeten worden op een of andere reden 67%,gelijktijdig sterven vele mensen van de honger.Velen van jullie op deze website kennen zeker deze reclame van vele supermarkt “Neem drie betaal voor twee” het was alleen om de klanten aan te lokken,wat werd er met de derde meestal gedaan die ging naar onderzoekingen de vuilnisbak in.


  Maak melding

 3. Graag iets meer uitleg betreft boedelprobleem?

  Men kan toch zorgen dat er pachtgeld word betaald als men iemands land/ grond gebruikt om landbouw te bevorderen. Meedelen in winst is een andere issue.

  Is met als een pand die ik huur van een persoon en vanwege mijn input van tijd en zweet zou ik nog mijn winst met de eigenaar van het pand moeten delen euhhhhh…..
  Tja zo word iedereen wel lui.

  Ik hoop dat ik het echt mis heb en de regeling van de boedeldeling niet snap.

  Grtn piet paniek.

  Ps de jeugd is de toekomst


  Maak melding

 4. Whaaaat!!. Coronie wordt rijkste distrikt!!! Dit is de grootste Coronie mop ooit. Ik krijg buikpijn van het lachen. De kans dat ik goud en diamanten poep is groter.


  Maak melding

 5. Heeft iemand aan suiker gedacht?
  Ik weet dat er in Europa 10% suiker te kort is.
  Men is bezig om de ruwe suikerprijs omhoog te jagen en daar heeft de consument geen trek in. Alleen Nederland gebruikt jaarlijks ca. 1 miljoen ton aan suiker dus Suriname doe daar iets mee. Ik weet dat rietsuiker niet de oplossing is daarom is men bezig met een suikerbiet dat in andere oorden kan groeien en tevens hebben deze bieten niet zoveel water nodig als rietsuiker.

  Ik hoop dat een slimme jongere student hier ietsmee doet.
  Ik bedoel daarmee een Surinaamse student. Voor informatie zou men kijken bij de suikerproducent in Nederland en er is ernaar 1

  Veel geluk voor alle jongeren

  Piet paniek


  Maak melding

 6. Mevrouw Ramdien, ik zou bij Bouterse de ruimte claimen om als DC zelf buitenlandse contacten te leggen met potentiele investeerders voor het rijke district Coronie.Maar ik zou ook potentiele binnenlandse investeerders aantrekken voor bijv. de varkens- en geitenhouderij voor o.a. vleesexport naar de Caricom. Deskundigheid op het gebied van de veeartsenij kan ingekocht worden in Cuba, Colombia, Chilie, Vietnam, enz.enz.Er zijn ook enkele tienduizenden Vietnamezen die graag in Suriname rijst zouden willen verbouwen voor de Surinaamse,Zuid-Amerikaanse en Europese markten.


  Maak melding

 7. ER is geen boedel probleem maar een mentaliteit probleem. Iedereen wil profiteren maar niemand wil investeren. Ook jaloezie t.o.v. eigen familie breekt de boel op. De regering moet wetten maken om mensen te dwingen tot boedelscheiding en boedel verdeling over te gaan. Familie die de boel dwars zit moet gewoon kunnen worden uitgekocht. Alleen op die manier kan goede grond ook benut worden en gaan mensen meer samenwerken.


  Maak melding

 8. Kijk Paniek,
  het is zo.Het hele binnenland is al verdeeld onder de lo’s en bere’s.Als stads mens kan je daar geen grond aanvragen.
  Rest dan Para en Coronie.Die gronden zijn in het verleden afgegeven aan particulieren.Maar dat is generatie’s geleden.In het traject van verleden tot heden,zijn er heel wat erfgenamen in rechte lijn en erfgenamen via de de achterdeur bijgekomen.Stel dat het nu zo ver is dat op een lapje grond van één HA,er ook 1000 erfgenamen zijn.Niemand kan dat stuk grond bewerken.Doet iemand dat,dan komen de anderen ook delen in de oogst omdat hun grond dat ook heeft voortgebracht.Niemand wil geld stoppen in andermans domein.Zo doende blijft het grond brak.
  Dat is dan een deel van het probleem.

  Cobie.


  Maak melding

 9. Weer een of ander losse flodder. Eerst was het commewijne, nu coronie. Straks is het Djoemoe. Op basis waarvan denkt men dat te verwezenlijken. Zeker op basis van de werklust en arbeidsethos van de coronianen. Of verwacht men op termijn een onstuibare behoefte aan kokosolie in de wereld?


  Maak melding

 10. Pessimisme en doemdenkerij zijn geen factoren
  om een land te leiden.

  Het pessimisme en zwartkijkerij van sommige mensen op dit forum druipt er gewoon van af.

  Wat hedden deze pessimisten en doemdenkers dan verwacht?
  Dat Bouterse naar Coronie was gegaan met de mededeling dat er voor Coronie totaal geen toekomst is???
  Waarschijnlijk hadden deze pessimisten en doemdenkers zelf dan nog kritiek gehad.

  Mensen toch. Wanneer je een bepaalde visie hebt over de toekomst van een land dan moet je plannen hebben.
  Deze regering heeft getoond genoeg goeie plannen te hebben.
  Laten we deze regering de tijd gunnen om deze plannen te realiseren.
  Deze regering heeft vijf jaar van de kiezers
  gekregen om hun plannen waar te maken.
  Pas na deze vijf jaar moet de regering beoordeeld worden wat terecht is gekomen van al de mooie plannen. Pas dan kunnen ze wel of niet afgerekend worden.
  Deze regering moet uiteraard kritisch gevolgd worden maar het is te gek voor woorden om alle plannen bij voorbaat de grond in te boren.
  Dat is het toppunt van pessimisme.
  Het lijkt erop of sommige mensen Suriname onder deze regering geen goeie toekomst gunnen. Het is een en al negativisme!


  Maak melding

 11. Wat negatief allemaal! Waarom zou dat niet kunnen? Coronie was eens een heel welvarend district, niet voor niets noemden de inwoners hun district het land van melk en honing. Vooral door externe invloeden is dit district achteruit gegaan, bv. doordat Liekens Oil het monopolie van de raffinage en distributie van cocosolie in handen kreeg, de producenten van de olie, die daarvoor een redelijk inkomen hadden, werden vanaf dat moment net als hun cocosnoten uitgeperst door Liekens Oil, gevolg: verwaarlozing en achteruitgang van de aanplant. De rijstvelden van Coronie hadden niet zo lang geleden de hoogste opbrengst van het land, door de ondeugdelijke constructie van de zwampkerende dijk, doordat corrupte politici en corrupte ondernemers samenspanden, hield de dijk maar enkele jaren stand, met alle nare gevolgen van dien. De achteruitgang van de landbouw in dit district schrijft de ongeïnformeerde dan toe aan de mentaliteit van de Coroniaan. Als je geen gedegen onderzoek hebt gedaan naar de oorzaak van de achteruitgang en huidige staat van het district, dan kun je maar beter je mond houden, aan uitspraken gebaseerd op natte vingerwerk en vooroordelen heeft niemand iets.


  Maak melding

 12. Mevrouw Ramdien,

  Neem als rechterhand Letitia Vriesde. Gebruik als jaarlijks terugkerende motivator Ramon Beuk. Probeer samen met deze twee toppers de Coroniaanse mentaliteit te veranderen en ziedaar; uw winst!

  Het vergt wel even tijd maar met de tijd komt ook de oplossing voor het boedelprobleem. Coronie vooruit!
  Zolang er geen zijstraten in dit distrikt komen mevrouw Ramdien, zal het achterland onbebouwd blijven. Coronie is voornamelijk een hoofdweg waar je doorheen rijdt om naar Nickerie te gaan. Maak zijwegen en het distrikt gaat zich openen en uiteindelijk bloeien. Alle Coronianen willen langs de hoofdweg wonen om te kijken wat er langs gaat. Verander die mentaliteit.


  Maak melding

 13. Blijven jullie maar lekker positief en gezellig optimist over deze regering.Ik doe daar niet aan mee omdat ik hun verleden ken, het zijn die zelfde boeven en schurken met de zelfde mooie verhalen van de jaren tachtig, we zijn nu 8 maanden verder. kunnen die optimisten mij iets aanwijzen wat deze regering goed doet , behalve feesten, geld over de balk gooien en zelfverrijking.


  Maak melding

 14. @15 sharaida,

  Wattt vijf jaar geven om het land verder te onteigenen en het volk verder de afgrond te duwen.
  Ik had niet verwacht dat u zo stom zou redeneren.

  Sterkte jeugd.

  Grtn piet paniek


  Maak melding

 15. Ik als bakra ben wel bereid om er tijd en moeite voor te gaan doen.
  het probleem is en blijft een stuk grond te krijgen die dan wel mijn eigendom wordt.
  zodat ik niet na een jaar een nekslag krijg door erfgenamen die hun deel op komen eisen


  Maak melding

 16. Ik ben momenteel een studie aan het maken over Suriname. Met name met landbouw, veeteelt en visserij zou men heel goed kunnen scoren. Daarbij niet vergeten dat Coronie bijzonder goed gelegen is. Vanwege de successen van weleer wordt dit het district van melk en honing genoemd. Negatieve punten: de boedel, gebrek aan management en financien. Voor dit laatste doe ik een beroep op die Coroniaanse die ooit 20 miljoen had gewonnen. Hopelijk heeft ze dat geld goed bewaard.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.