IMF: Suriname moet op kleintjes letten

16

PARAMARIBO, 2 mrt – Suriname zal het de komende tijd nog moeten hebben van voorzichtig beleid. Dit stelt het IMF in zijn jaarlijks evaluatierapport. Er zijn weliswaar goede vooruitzichten voor economische groei. Maar het wordt immer balanceren tussen meer inkomsten voor de staat en het omkeren van elk uit te geven dubbeltje. De inflatie loert.

Voor dit jaar wordt ruim vijftien procent voorspeld. Deze inflatiesprong wordt vooral toegeschreven aan de verhoogde brandstofheffing en devaluatie van de Surinaamse dollar. “Economische activiteiten nemen wel toe, ondanks een verhoogde druk op de prijzen”, stelt het IMF. De economische groei steeg van ongeveer drie procent in 2009 naar ruim vier procent in
2010. Voor dit jaar wordt vijf procent voorzien.

Om het op spoor te houden moeten de uitgaven dus in de gaten worden gehouden. “Om dat te bereiken, adviseren wij een strak fiscaal en monetair beleid. Lonen moeten beheersbaar blijven, ook in de private sector. Voor de langere termijn moedigen wij de autoriteiten een evenwichtige benadering aan: het sparen van extra inkomsten uit grondstoffenproductie voor toekomstige generaties en investeren in menselijk kapitaal en productieve infrastructuur.”

Ook investeren in goud- en bauxietproductie zou niet slecht zijn. “Maar dan moeten de voordelen wel goed worden afgewogen. Omvangrijke projecten zullen economische activiteit stimuleren de komende jaren. De autoriteiten moeten er wel voor waken overheidsprojecten af te stemmen op de nationale uitvoeringscapaciteit. Financiering zou bij voorkeur moeten geschieden via betaalbare buitenlandse leningen of schenkingen.”

16 REACTIES

 1. Suriname moet domweg als ontwikkelingsland op alles letten en de regering moet een keer gaan werken aan vooruitgang, minder ouwehoeren, onderling kibbelen en de stropen opmouwen…vooruitgang heeft een prijs…


  Maak melding

 2. Beste Waterkant redactie, waarom maken jullie geen melding vd kanttekeningen die zijn geplaatst door het IMF tav Fiso 2?

  Met Fiso 2 heeft Venetiaan al zijn (bij mij) moeizaam opgebouwde krediet in 1 keer helemaal verspeeld!

  Fiso 2 was en is een slecht idee en is de oorzaak van de maatregelen die nu zijn afgekondigd:

  http://www.imf.org/external/np/ms/2011/021711a.htm

  De hoop is nu gevestigd op Boedhoe/Hoefdraad om het puin van Venetiaan/Hildenberg op te ruimen. Ik wens ze veel sterkte.


  Maak melding

 3. No tears over spilled milk. Lessons learned en nu voor eens en met vereende krachten, voor altijd die Surinaamse trein op de welvaarts-rails zetten.


  Maak melding

 4. Fiso 4!

  In Suriname denkt men nog steeds dat de overheid de enige werkgever is. OK, het overheidsapparaat is de grootste, maar dan moet er juist met andere werkgevers (bedrijfsleven) worden overlegd en zaken goed worden afgestemd.
  Salarissen in geheel het land moeten gelijk lopen en er zal naar een minimumloon moeten worden toegewerkt.

  Indien de overheid besluit om in 2011 niet meer te reizen, is Fiso 2 beheersbaar. Zeker wanneer men besluit om de uitgavenstructuur in 2012 te halveren. Dus in 2 jaar tijd kan de inflatiesprong worden teruggedraaid mits deze regering weet te bezuinigen.

  De pas ingevoerde belastingen en verhogingen werken niet als het uitgavenpatroon niet verandert. Een regering vol juristen en artsen zal nooit en te nimmer kunnen berijken wat een regering met overwegend economen kan. In Suriname zijn er ministers die geen enkele kunde of noom achter hun naam hebben staan. Die kunnen alleen maar uitgeven.
  Met dit soort lieden en een president die meer blijft uitgeven en reizen zal Fiso 4 nooit gehaald worden.


  Maak melding

 5. Alle kleine lichtpuntjes worden aangegrepen om hun wan beleid van de afgelopen 8 maanden te camoufleren.
  @ blakaboy zoek op google welke regering in suriname de afgelopen 30 jaar de slechtste economisch rapport heeft gehad van IMF.
  Bouterse,Bosje, Goedschalk zijn verantwoordelijk voor de grootste economische schade die de afgelopen 30 jaren in suriname is aangericht.Hun zijn verantwoordelijk voor de val van onze sterke munt, dus let goed op voor je onzin hier schrijft.


  Maak melding

 6. Aldus IMF:

  The new administration has agreed to honor the commitment of the outgoing government (lees: regering Venetiaan) and, accordingly, implemented the second phase of FISO-2 in January 2011. The mission is concerned that the large expansion in the civil service wage bill over the past 24 months could drive wages up in the private sector, thereby seriously undermining the gains secured by the recent devaluation. If left unchecked, this could put pressure on the balance of payments, weaken the exchange rate and, ultimately, rekindle inflation.

  Dus zij die blijven ontkennen dat FISO-2 geen negatieve invloed zal hebben on the long run leven in een droomwereld….

  Het wordt nou eens eindelijk tijd dat dat het overheidsapparaat wordt aangepakt. Het is toch te gek voor wooorden dat in een land van amper 650.000 mensen ruim de helft van de beroepsbevolking werkt bij de overheid! En 75% van die ambtenaren vooert haast geen bal uit, zit op posten geregeld door loyalisme en ik als particuliere ondernemer moet nu meer belasting gaan betalen zodat de overheid dit soort mensen FISO-2 elke maand kan uitbetalen.

  Stuff to think about….


  Maak melding

 7. Wel ik ben een bakra
  heb niet veel verstand van politieke zaken hoor.
  Ben bakker van beoep.
  Maar zuinig zijn en op de kleintjes letten lijkt me wel oke.
  Belasting heffen,prijs stijgingen wel wat ik daar van vind.

  Zorg eerst dat je dit toepast maar dan op
  kleine schaal en lage hoeveelheden.
  En ik bedoel dan ook klein.
  Dit ivm draag kracht van de groep mensen waar het vandaan hoort te komen.
  Je leest het goed. waar het vandaan hoort te komen.
  Zij zullen er zich daar dan ook op aan kunnen passen ,beter.
  Wel veranderingen brengen soms onzekerheid met zich mee.
  Makkelijk is het niet .
  Maar voor een gezonde toekomst.
  In het klein beginnen controleren ,en bijsturen met goed verstand.
  (zijn mensen rmet dat ,op de juiste plaats?)

  Wel deze bakkende bakra
  houd zich niet met p;oletieke zaken bezig,
  zeker niet in sr maar wel met het welzijn van
  de mens.
  En dat maakt niet uit waar.
  Groetjes bonboni


  Maak melding

 8. Het is nu ronduit belachelijk dat als het ware de IMF het financieelbeleid in Suriname voert.Welke eigen inbreng heeft Suriname nog?
  Is deze regering (lees Boedhoe) niet zelf in staat een boekhouding naar behoren te voeren?
  Welke connectie heeft Hoefdraad nog met de IMF.Waarom raadt de IMF al die leningen niet af?Mensen gaat toch nadenken?


  Maak melding

 9. @Wikileaks

  Eeen domme vergelijking.
  We hebben het hier over een besluit (Fiso 2) wat nooit en te nimmer genomen had mogen worden en Venetiaan schaart zich daarmee in het rijtje van slecht presterende Presidenten.

  Niks aan Fiso 2 is goed!


  Maak melding

 10. Tomorrow!

  Tamara, je mening is jouw goed recht. Daar kom ik echt niet aan. Wil je aan de mijne komen dan ga je je gang maar. Het verandert toch niet!

  Mooie film over bloeiend Afrika, trouwens.
  Maar If tomorrow never coms voor de vele miljarden arme Afrikanen dan weet ik niet waar je dan zo trots op bent. Op betonnen flats misschien? Kort denken is natuurlijk ook kortzichtig zijn. Je president kan alleen maar kort denken, misschien jij ook?

  Gaat je goed met je betonnen flats en skyline.


  Maak melding

 11. @ blakaboy,
  Een paar vragen .
  Welke criteria hanteer jij om vast te stellen wanneer iemand een goed of een slecht presterend president is ? ik ben benieuwd wat jou antwoord zal zijn. mss is dit de opening naar iets inhoudelijk discussie over ons geliefde land suriname.


  Maak melding

 12. Vergelijk!

  Treurig is het wanneer mensen steeds de vorige en de huidige president gaan vergelijken. Ik wil deze mensen adviseren om het niet te doen; want het kan niet!

  Desi zit er pas en heeft nog niets positiefs laten zien, alleen zelfverrijkende zaken. OK; hij zit er maar een paar maanden en heeft nog niet de kans gehad om iets goeds te doen, toch?

  Venetiaan daarentegen heeft flinke fouten gemaakt de afgelopen 15 jaar. Slechte lang- lopende contracten enz.
  Maar deze zelfde Venetiaan heeft de vorige rotzooi van deze zelfde Desi behoorlijk opgeruimd. Van 1 op 2000 naar 1 op 3, toch?
  De grootste fout die Vene gemaakt heeft is dat hij Desi en kornuiten niet eerder heeft opgesloten.

  Desi kan Vene niet opsluiten, andersom wel! Vergelijken is daarom onbegonnen werk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.