Houtproductie rijk Surinaams bos ondermaats

10

PARAMARIBO, 1 mrt – De houtproductie uit het Surinaamse regenwoud is ondermaats. Dit zegt minister Simon Martosatiman van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB. Volgens Tropenbos International wordt slechts een minimaal deel van de potentie benut. Het mag best wel een beetje meer.

Suriname beschikt over ruim vier miljoen hectare aan zogenaamd productiebos. “De bijdrage van de bossector aan het bbp is minder dan twee procent”, zegt Martosatiman. Het aandeel in de export is zelfs nog magerder: hooguit één procent. Juist vanwege de enorme potentie zouden de percentages veel hoger moeten liggen. Het lukt maar niet vanwege een aantal factoren. Die hebben niet altijd met ondernemersgeest te maken.

Zoals de omstandigheid dat een groot deel van het binnenland nog oorlogsgebied heet. Dat dateert uit de periode van de binnenlandse oorlog. Een banklening is er dan ook niet bij. Ook de wetgeving mag wat moderner. Vergunningen voor houtkap lopen tot hooguit tien jaar. Dat rijmt niet met de veel langere looptijd van bankleningen. Bedrijven zelf zullen hun administratie beter moeten opzetten. Dat helpt onder meer de bedrijfsdoelen scherper stellen.

10 REACTIES

 1. Ik heb voor de 14 jaar die ik in Suriname was
  Flink genoten mijn beste jeugt gehad . en ik ben altijd een natuur mens geweest . Sur. heeft tot vandaag het mooiste ourwoud van de wereld . Lets save it .


  Maak melding

 2. Helemaal niks exporteren…
  Daar wordt toch niemand beter van, behalve dan de graaiers…

  Gewoon het hout eens gebruiken om woningen mee te bouwen, voor de woningzoekende bijvoorbeeld…

  Er is niks mis met prachtige houten woningen!
  Men moet alleen eens leren om iets te onderhouden…
  Net als vroeger, toen alles nog goed was 😉

  Belachelijk dat een woning van hout tegenwoordig duurder kost dan zo’n lelijke betonnen blokkendoos, terwijl het hout in feite uit je eigen achtertuin komt…


  Maak melding

 3. beste minister op deze manier maak je van de natuurlijke rijkdomen van mamma sranan een obstakel in plaats van welvaart.
  verkoop bruynzeel aan buitenlandse investeerders.ons probleem is leiderschap.
  onze natuurlijke ramp. de formule om welvaart te scheppen is niet moeilijk.
  maar niemand wil ontwikkelen iedreen wil verkopen en rijk worden.
  ik mis de grote zonen van mamma sranan.
  i have spoken


  Maak melding

 4. Martosatiman heeft het hier over “zogenaamd productiebos”.
  Volgens mij betekent dit, dat er ook herbeplanting plaatsvindt. Dit is een zakelijke en verantwoordelijke benadering.
  Waar gaat dit dan plaatsvinden? Centraal Natuur Reservaat Suriname of de Brownsberg misschien? O nee, dit is natuurlijk het oorlogsgebied waarover hij het heeft!!
  Toen een kritische medewerker van Stinasu eens poolshoogte aldaar ging nemen (n.a.v. schade door goudwinning), werd hij grof geïntimideerd door ene “Oom Leo”, een rechterhand van Brunswijk uit de Binnenlandse Oorlog!!


  Maak melding

 5. Wat wil deze man wil hij van Suriname een Indonesië maken die onder president Suharto grote bossen liet vergaan in handen van de Japanners?Daarom zeg ik laat deze bossen maar staan waar ze staan, begin je met concessies dan heb je vele nationaliteiten zo aan de deur.Deze bossen die zeker 500 jaren oud zijn kunnen de komende generaties van morgen ook van genieten.De Guyana`s bezitten een van de grootste natuurlijke oerwouden ter wereld ik zeg dit nadat ik een wetenschappelijk programma gezien had over deze landen daar niet alleen dieren vissen en bossen onderzocht werden de gehele samenleving dat enorm is.Verdwijnt dit komt het Nooitmeer terug.


  Maak melding

 6. Fout hout!

  Als ik deze minister mag geloven dan is er een hoop geld te halen door bos te kappen.
  Zoek het ergens anders ministertje!

  Onder en boven het water in de van Blommenstein stuwmeer ligt er zoveel hout te verrotten. Het stuwmeer is net zo groot als de provincie Utrecht, krioelt van bomen waarvan het deel onder water nog gezond is maar het deel boven water door zuurstof is gedood.
  Nog meer houtkap en we kunnen Suriname en haar rijkdom, het mooie binnenland, vergeten.

  Indien er beheersbaar houtkap wordt beloofd dan moet men eerst beginnen met planten van een bos en dan over 20 jaar pas kappen.


  Maak melding

 7. Niemand praat meer over MUSA GROUP en BERJAJA, de grootste houtleveranciers van de wereld die hun hout uit Suriname halen. Ze zijn nog daar, ze brengen schepen vol rondhout weg. Wie verdient aan deze bedrijven?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.