Suriname’s worsteling in Caricom, lied zonder eind

7

PARAMARIBO, 6 jan – Suriname komt maar niet af van de weerstanden op de Caricom-markt. Zo onderneemt het rijstimporterende Jamaica de ene poging na de andere om de voorkeurregels te omzeilen. Suriname mag dan mooi met zijn rijst blijven zitten. Aan de andere kant moet de eigen markt wijd open.

Caricom-lidlanden houden vast aan dezelfde voorkeurregels. Dat is onder meer het geval met cement en ureum. Die moeten van Trinidad worden betrokken, hoewel tegen soms hogere prijzen. “De Caricom heeft zijn voordelen, maar er moet sprake zijn van gelijk oversteken”, zegt Badrissein Sital, topfunctionaris rijstzaken, tegenover de Ware Tijd. Sinds Suriname zich aansloot in de jaren negentig is er maar weinig van te merken.

Met rijst loopt het al helemaal verkeerd. Met buurland Guyana samen kan Suriname de gehele markt voorzien. Toch zit Jamaica steeds weer aan te dringen op ontheffingen. Die zijn mogelijk als de lidlanden niet kunnen voorzien. Jamaica importeert dan Amerikaanse rijst. Die wordt gesubsidieerd en is daarom goedkoper. De twee landen hebben net weer een Jamaicaanse aanvraag van de tafel geveegd.

De tegenzet zit er al aan te komen. Jamaica wilde namelijk een jaar lang Amerikaanse padie importeren. De padie is zogenaamd bedoeld voor een pellerij. Maar die behoort een Amerikaans bedrijf toe. De Amerikaanse rijst wordt dan Jamaicaans en komt uiteindelijk op de Caricom-markt. Suriname en Guyana hebben dan het nakijken. De boot mag nu zijn afgehouden, maar de Amerikanen staan er niet bekend om het zo makkelijk op te geven.

7 REACTIES

 1. De naiviteit of onwetendheid van Sital blijft mij verbazen. Wat is nieuw onder de zon. Wat hij nu vertelt is absoluut geen nieuws. Bij zijn aantreden als benoemde rechterhand van Desi beloofde hij goude bergen. De meeste reacties hierop gaven al aan dat Sital daar geplaatst is om zijn zakken verder te vullen. Maar nee, we gaan gouden tijden tegemoet, was zijn leus.

  En nu de wittebroodsweken voorbij zijn, komt de aap uit de mouw. We moeten opboksen tegen die reus van een Trinidad en Jamaica. Wel wel wel, kan hij niet lezen of was hij al die tijd in een tropische winterslaap verzonken? Wat nu? Gaat hij toegeven dat hij geen verstand van zaken heeft, iets wat we allang weten? Het is beter voor Suriname als Desi nu eindelijk erkend dat hij zijn stromannetjes daar heeft gezet om, waarom eigenlijk? Het lijkt me hoogtijd dat er een kracht wordt aangetrokken, die wel realistisch is en bovendien nog verstand van zaken ook. Voor mij mag Sital weer in zijn hangmat kruipen, maar dan ergens in Sipaliwini.


  Maak melding

 2. Met rijst loopt het al helemaal verkeerd. Met buurland Guyana samen kan Suriname de gehele markt voorzien. Toch zit Jamaica steeds weer aan te dringen op ontheffingen.

  De padie is zogenaamd bedoeld voor een pellerij. Maar die behoort een Amerikaans bedrijf toe. De Amerikaanse rijst wordt dan Jamaicaans en komt uiteindelijk op de Caricom-markt. Suriname en Guyana hebben dan het nakijken.

  Suriname en Guyana zouden in Caricom verband naar nieuwe markten kunnen zoeken buiten het gevestigde Caricom verband.

  De voedselmarkten zijn opdit moment vooral in de ban van het weer. Doordat de wereldvoorraden in 2010 sterk zijn gekrompen, zijn de gevolgen van een mislukte oogst een stuk groter dan in andere jaren.

  Vooral van Mais en sojabonen dreigen grote tekorten te ontstaan als nog meer oogsten worden verwoest door droogte of overstromingen, extreme kou, hitte en regenval.

  De voedselprijzen hebben in 2010 al tot recordhoogten gestegen.
  Zo is Melk met + 19% gestegen , Sinaas appelsap met +45%, Boter met +14%, Tarwe met +91%, Maismet +59%, Koffie met +57% , Chocolade met -9,4% gedaald en suiker met +14% gestegen

  Suiker,granen en oliezaden stegen het afgelopen jaar het sterkst in prijs. Dat kwam doordat graanoogsten in het Zwarte Zeegebied werden getroffen door langdurige droogte. Dat noopte Rusland en Oekrine tot het instellen van een exportverbod wat de prijzen weer verder flink opdreef.

  Ook Argentinie kampt met aanhoudende droogte, waardoor de oogsten van mais en sojabonen dreigen te mislukken.

  Als Suriname en Guyana de internationale rijst markt beter zouden benutten en in kaart zouden brengen dan ligt er een hele wereld in het verschiet voor de rijst sector van ons land in Caricom verband.


  Maak melding

 3. Ik zeg ga uit de Caricom en zoek naar andere koopers want er zijn genoeg andere landen die rijs willen kopen.
  Hier het volgende dat ik vandaag kon lezen in het dagblad “The Independent” ik citeer hier het volgende:”The UN`s Index of food prices-an international basket comprising wheat,corn,rice,dairy produce,meat and sugar-stands at its highest since the index started in 1990,surpassing even the peaks seen during the 2008 foods crisis,which promted civil disturbances from Mexico to Indonesia.
  Er bestaat met andere woorden een groot te kort aan voedingsmiddelen dus Suriname laat je niet voor de gek houden verkoop je rijst aan landen die het er nodig hebben en help mee aan de honger bestrijding in de wereld.


  Maak melding

 4. Ik heb Caricom altijd al een kind met een waterhoofd genoemd. Eigenbelang telt zwaarder dan gezamenlijk belang. Wat is b.v. de inbreng van lidstaat Haïti? Suriname moet uit de Caricom stappen. Caricom heeft voor Suriname altijd meer nadelen dan voordelen gebracht. De Surinaams/Guyanese rijst kan ook buiten Caricom voor een meer dan goede prijs worden afgezet, geloof me.


  Maak melding

 5. Wat Nederland voor de Europese Gemeenschap blijkt te zijn, namelijk de grootste brutobetaler per hoofd, blijkt nu ook Suriname te worden voor de Caricom.

  Zo zie je dus, hoe je het ook wend of keert, NL heeft veel overeenkomsten met Sme.

  Gewoon uitstappen en gaan samenwerken met Brazilie, lijkt mij verstandiger.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.