Auteursrechten hebben in Suriname apart patent

12

PARAMARIBO, 6 jan – De bescherming van auteursrechten heeft in Suriname een aparte kleur. Daar getuigt het verzet tegen auteursrechtenbureau Sasur van. De ruis is zo onnodig luid geworden dat nu de hoop is gevestigd op president Desiré Bouterse.

Die zal een oordeel moeten vellen, vinden de promotors van shows en festivals. “We hebben er de buik vol van”, zegt woordvoerder Sammy Doerga. Uiteraard is hij niet tegen het betalen van de rechten. En ook de branche zou dan niet zijn. Wat steekt is de vergaande ‘macht’ die Sasur schijnt te hebben. De overheid geeft geen vergunningen meer zonder hun toestemming.

Ook de bestemming van het geld is een open vraag. En de hoogte van de tarieven (tussen vier en acht procent) is al helemaal een punt. Doerga vindt dit moordend. Minister Martin Misiedjan noemt het allemaal storm in een glas water. “Men moet zich maar beter laten informeren door Sasur. Alles wat Sasur doet is wettelijk gedekt. Het bureau wint alle processen bij de rechter.” Hij denkt niet dat Bouterse veel kan doen.

12 REACTIES

 1. De artiesten en componisten noemen zijn de klein verdieners. De Doerga’s en consorten zijn de grootverdieners. Jarenlang hebben zij geen cent betaald en nu ze dat wel moeten doen schreeuwen ze moord en brand. De entertainment industrie moet gereguleerd worden anders blijft het een hobby en kunnen de creatieven in het land maar een baan gaan zoeken bij lantie. Ze kunnen hun eigen brood verdienen maar moeten daarvoor ook gewaardeerd worden.


  Maak melding

 2. Als ik de President was zou ik mij hier niet aan branden. Als de minister aangeeft dat de wet duidelijk is, dan is dat gewoon zo. Het enige wat de President zou kunnen doen, is proberen het geleidelijk in te laten voeren
  (iets vergelijkbaars heeft Venetiaan ook gedaan toen KLM eenzijdig de tarieven voor reisagenten wilden opzeggen)


  Maak melding

 3. Op een avond zat ik naar de sterren te staren en kreeg plotseling een idee : “Er is nog niemand , die de buitenlandse muziekschrijvers in Suriname vertegenwoordigt, dus zal ik het doen, dan zal ik iedereen GELD vragen die gebruikt willen maken v/d produkten v/d buitenlandse muziekschrijvers….maar ik moet ook slim zijn….de buitenlandse muziekschrijvers moeten dat niet weten “!!!!


  Maak melding

 4. op dit gebied is het in suriname altijd wildwest geweest, nu er er regulering komt die de artiesten ten goede moet komen krijg je protesten van lui die jaren hebben geprofiteerd van de situatie. in de hele beschaafde wereld heb je dit soort bureau’s. surinamers moeten er maar aan geloven dat alleen door dit soort controle mechanismen artiesten een boterham kunnen verdienen. dan wordt muziek maken echt een vak


  Maak melding

 5. De heer Doerga moet zich schamen als promotor te proberen geen auteursrecht te betalen het zijn geen grote bedragen, ik ben blij dat er een organisatie bestaat die voor de rechten van de artiesten en componisten opkomt.


  Maak melding

 6. wat je niet in huis hebt moet je uit het buitenland halen , kijk hoe men dat in nederland heeft geregeld bouterse kan alleen met wapens omgaan hij weet alleen te doden verder niets. hou toch op om die man zo op te hemelen ik wordt daar stront ziek van .


  Maak melding

 7. Ik ben zelf lid van BUMA-Stemra en betaal jaarlijks mijn contributie. Evenzo krijg ik jaarlijks een overzicht van hun verrichtingen betreffend mijn werken. Jaarlijks wordt er verantwoording afgelegd betreffend de geinde royalties e.d. Zowel in vergadering als per nieuwsbrief. Wat SASUR doet is duister. Hebben ze niets te verbergen, dan maken ze alle cijfers openbaar en wel vanaf de eerste cent die ze hebben geind…,.en daar zullen zij volgens mij door de mand vallen. Het riekt heel erg naar geboefte!!


  Maak melding

 8. Brada nanga S’a,
  Geen medelijden met organisatoren van muziekevenementen en mediahuizen a.u.b. Deze mensen hebben jarenlang zonder één koperen cent te betalen genoten van anderen hun intellectuele vruchten. En nu schreeuwen ze moord en brand nu ze moeten betalen. Zij hebben het doorzettingsvermogen van Ramlal (SASUR) onderschat. Ach, dachten zij, dit bloedt net als alle andere voornemens en regels in Su vanzelf dood. “foutje!!!” Wij hebben inmiddels ook naam gemaakt in het buitenland. Probeer maar via internet en via Suriname een Sony filmpje te bekijken. Dat lukt dus niet en er zullen meerdere bedrijven volgen die ons blokken. Er wordt te veel geld gespendeerd om Suriname “een brik” te geven. Mensen, het kan toch niet!!!!!! Dat je bij Boembox of Disco Amigo een kopie koopt van alle artiesten (ook Surinaamse) voor SRD 10,00, zonder dat ze er één cent ervan zien. Niet zeuren, betalen!!!!!


  Maak melding

 9. Ik heb al vaker gereageerd over het bestaansrecht van Sasur als belangenbehartiger van de Surinaamse auteurs/artiesten. Maar nu de krabben bijna de rand van de ton hebben bereikt, zullen ze weer met een grote klap naar beneden sodemieteren. En zo hoort het. Kibbelen over kleinigheden, het is zó Surinaams. De Surinaamse artiesten/auteurs moeten het maar doen met de kruimels, terwijl mensen als Doerga jarenlang over hun ruggen kapitalen hebben verdiend. De man ergert zich over de “macht” die Sasur naar zich toe zou trekken. Ja vriend, nu wordt er naar je gekeken en gezocht. Jammer dan. Ga je aan de regels houden.
  Begin ook eens die verkopers van illegaal gekopieerde cd’s en dvd’s aan te pakken. Misschien dat je uiteindelijk bij de “bazen” terecht komt. Ook die vet laten betalen.


  Maak melding

 10. Als mensen Sasusr duister vinden moeten ze zich daar op richten. De hier aangehaalde argumenten zijn uitsluitend bedoeld om enkele parasiten instaat te stellen de artiesten nog langer te bestelen.


  Maak melding

 11. Ik zou eigenlijk ook wel eens een reactie van artiesten willen lezen.

  Over hun contact met Sasur, eventuele ontvangsten van/via deze organisatie en in het algemeen hun ervaringen/opvattingen betreffende deze club.

  Misschien kan een journalist een leuk artikel schrijven over hoe de hoogte van royalties wordt bepaald, de status van de stichting (kan ik morgen ook een concurrerende organisatie oprichten? Hoe zou de overheid daartegenover staan? “Wie eerst komt etc”, of “wie heeft de beste voorwaarden”?

  Hoeveel kosten mag Sasur maken vóór afdracht, en nog ongeveer 10 miljoen leuke vraagjes? Welke muziekgebruikers betalen wel en welke niet? Wordt er opgetreden tegen niet-betalers en zo ja, hoe?

  Ik ben een beetje lui, lees graag alles gebundeld in één artikel ;( in plaats van 200 websites af te struinen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.